20.11.2018 | Svátek má Nikola



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Rybí filé pečené s bramborami a rajčatovou omáčkou



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 46, poslední: 5.2.2018 12:14, přehled diskusí

Re: další chutný recept:
Autor: Z. Lika Datum: 5.2.2018 12:14

Sharko, podobný bazmek doma mám, nějak mě nenapadlo na něm dělat tenhle salát!

Re: a když to folé potřeš sardelovou pastou:
Autor: Z. Lika Datum: 5.2.2018 12:13

To vypadá na moc dobrý nápad...

Re: Liko:
Autor: Z. Lika Datum: 5.2.2018 12:13

Přesně, sharko, takhle vařit brambory pro hodně lidí, to je ideální řešení.

Re: další chutný recept:
Autor: Š. Matyášová Datum: 5.2.2018 9:09

tak na tvůj coleslaw, používám drtič-sekáček, je to hned

https://www.alza.cz/bosch-mmr08r2-d2415717.htm

Re: další chutný recept-strouhaná cibule:
Autor: Š. Matyášová Datum: 5.2.2018 9:05

mám starý model Borner kráječe V - struhadlo s výměnným plotničkami a ostřími ve tvaru V, do kloboučku vložím cibuli a pliotničku dám na krájená julien zeleniny..a cibule je taky julien, nerozpadá se,není z ní kaše a je to hned

Re: další chutný recept:
Autor: Š. Matyášová Datum: 5.2.2018 9:04

treska tmavá nebo světlá, šel by i siven....

Re: Liko:
Autor: Š. Matyášová Datum: 5.2.2018 9:00

takhle vařím v létě brambory na Beaveru :-D

a když to folé potřeš sardelovou pastou:
Autor: Š. Matyášová Datum: 5.2.2018 8:59

bude to ještě lepší..nebo ji rozmícháš do těch rajčat.....

Re: Nakonec jsem:
Autor: Z. Lika Datum: 4.2.2018 13:25

Jsem ráda, že chutnalo :-)

Nakonec jsem:
Autor: Z. Vave Datum: 4.2.2018 13:13

tento recept nezkoušela v sobotu, ale až dnes. Moc nám to oběma chutnalo, dokonce i Vaškovi! Doma jsem našla jen rajčata s bazalkou a myslím, že se bazalka s pórkem a petrželkou ani trochu nepoprala. (Měla jsem už petrželku nakrájenou, tak jsem ji tam prostě šoupla taky.)

Nemám ještě úplně vychytanou novou troubu, nebo jsem málo vydusila směs, resp. jsem ji moc podlila, takže i po ještě delším pečení mám v pekáčku rajčatovou šťávu. Nevadí, zbyla nám každému ještě jedna porce, alespoň se to lépe ohřeje.

Děkuju za skvělý recept, Liko.

Re: další chutný recept:
Autor: Z. Lika Datum: 3.2.2018 10:12

Ano, Vave - když sekaná, tak "mletá" a pomelou se všechny ingredience. I ten rohlík nakonec znám, to se u nás taky dělalo, bylo velmi uspokojivé pozorovat, jak se ten zablemcaný mlýnek "sám" čistí.

Re: Liko:
Autor: Z. Lika Datum: 3.2.2018 8:03

Wendulko, to minimální množství vody musí být v návodu pro papiňák - záleží totiž na jeho velikosti. Ale zevnitř bývají v hrnci rysky, takže vody musí být nejméně po tu nejspodnější. Při vaření v páře naliju vodu, posadím do hrnce mřížku nebo košík (byly u hrnce) a na to dám brambory, aby neležely ve vodě.

Re: Liko:
Autor: V. Glover Datum: 3.2.2018 1:03

Liko jake je minimalni mnozstvi vody na ty brambory? Ja jsem si koupila papinak, ktery jsem nikdy predtim nepouzivala, protoze se jich bojim. Ale chybi mi teda zakladni zkusenosti jak to pouzivat.

Re: další chutný recept:
Autor: Z. Vave Datum: 2.2.2018 22:50

O jiných oučincích strouhané cibule jsem neměla potuchy, ale jelikož jsem v sekané nesnášela a nesnáším kousky cibule, odjakživa jsem ji strouhala, a to na jemno. Později jsem jí začala mlít na mlýnku na maso. I když jsem kupovala mleté maso, nelenila jsem sestavit mlýnek a namlela na měsíčky nakrájenou cibuli, samozřejmě i česnek, někdy kousek buřtu nebo zbylého pečeného masa a zbytky toho všeho z mlýnku vyháním tím, že v něm pomelu tvrdý rohlík či dva. Geniální vlastnoruční vynález, u kterého ani moc neslzím (mám přecitlivělé oči), páč u mletí můžu otočit hlavu na stranu a prsty si neukrouhám. :)

Re: OT - Eliška:
Autor: Z. Vave Datum: 2.2.2018 22:45

Děkuju, Lucko. :) Onehdy jsem Tě poslouchala na ČR2, jsi prostě mediální hvězda a navíc úžasná zvířecí máma.

Re: další chutný recept:
Autor: M. Crossette Datum: 2.2.2018 21:38

Liko, já už sáček léta nepoužívám. Tenkrát v mládí jsem si s dechem asi víc věřila, anebo jsem zmoudřela a uvědomuji si nebezpečí :) Už dávno jsem přešla na ty brýle (tedy když chci mít kolečka, nebo půlměsíčky). Jinak třeba do coleslaw používám ten skvělý "pumpovací sekáček". Já jak mám problém se suchýma očima (musím si kapat) a slzím venku i při mírném vánku, tak mě cibulové výpary asi extra dráždí. A ano, i tak pracuji s cibulí spíše zakloněná, než předkloněná :)

Re: Liko:
Autor: D. Ruščáková Datum: 2.2.2018 20:56

Zkusím ten papiňák - nedávno jsem si ho - po mnoha a mnoha letech - zase koupila:))

Re: další chutný recept:
Autor: T. Zana Datum: 2.2.2018 20:48

Já cibuli krájím pod digestoří (puštěnou), docela to jde. No a teda ji zkusím nastrouhat, když říkáte ;-))

Re: další chutný recept:
Autor: Z. Lika Datum: 2.2.2018 20:44

Maričko, s tím pytlíkem přes hlavu moc neriskuj, to vypadá jako z hororu a z detektivky zároveň. Je ovšem pravda, že tento postup uklidňuje - CO2 místo překysličení :-) Asi bys nakonec opravdu omdlela, ne-li něco horšího, a manžel by měl co vysvětlovat. Za to ta cibule nestojí!

Opravdu doporučuji strouhat, neuronila jsem ani slzu (zbytečně se ovšem nad cibulí nenakláním).

Re: Liko:
Autor: Z. Lika Datum: 2.2.2018 20:40

Zapomněla jsem dodat, že i pravé lodní brambory vaříme ve slupce.

Re: Liko:
Autor: Z. Lika Datum: 2.2.2018 20:40

Vařené ve vodě určitě nevadí - jen jsem zjistila, že vařené v páře mají mnohem lepší chuť. Brambory vařím v páře v papiňáku :-) Osm minut od natlakování, pak povolit. Jen dát pozor na minimální nutné množství vody. Nemá to chybu.

Anebo - pravé lodní brambory (hodí se pro větší množství, aspoň dvě - tři kila nebo více, kvůli udržení teploty): brambory zalít v hrnci studenou vodou, přivést k varu a pak hned stáhnout z ohně a nechat pod pokličkou a ve vodě dojít. My je nechávali stát tak dvě - tři hodiny, ale vydrží i déle. Nepřevaří se, jsou krásně akorát.

Re: další chutný recept:
Autor: M. Crossette Datum: 2.2.2018 20:33

Tak o sladké pečené brambory musím z trouby vytahovat, když je Trixie venku, jinak mi nejen stojí u boku, ale nedočkavostí naslintá celou loužičku :) Milujeme je jak my, tak pes. Protože je loupu ještě za horka, T.dostane šlupky (vždy na nich kousky br. zůstanou) a jednu celou bramboru :) Ty co ukládám na později jsou obyč. pečené brambory.

Díky za vysvětlení o cibuli, tak to určitě zkusím! Jsem ochotná vyzkoušet všechny fígle abych u cibulí nebulila:) Vyzkoušela jsem už snad všechny rady a jediné, co zvládnu jsou brýle do vody. Kdysi, než jsem přešla na ty brýle (tenkrát jsem měla jen sjezdařské), tak jsem velké množství cibule (např. na fr. brambory či moussaku) krájela tak, že jsem si na hlavu dala velký ig. sáček, který jsem vzadu stáhla kolíčkem na prádlo, takže vzduch měl trochu přístup. To fungovalo na výpary skvěle, jenže jak jsem musela dýchat, tak se sáček zamlžil a já na to krájení neviděla. Sice jsem neronila slzy, ale zase hrozilo, že si uříznu prst :). Když byl v domě mému zakuklení přítomen manžel, raději mě chodil kontrolovat, jestli jsem mu v kuchyni neomdlela či se nepřidusila. Někdy se raději nabídl, že mi cibule nakrájí sám, jelikož jemu oči neslzí.

Liko:
Autor: D. Ruščáková Datum: 2.2.2018 20:21

filé moc ráda nemám, zato cokoliv s pórkem a rajčaty ano, takže budu hledat nějakou tvůrčí obměnu:)) V mrazáku mám ještě kousek dobré tresky, tak to asi zkusím.

Jo minule jsem dělala ty pečené brambory ala ty a byly moc dobré:))

A k těm bramborám vařeným v páře - to jsem nikdy nedělala, tak se ptám - vadí, kdyby byly normálně vařené ve vodě?

Re: O.T.:
Autor: Z. Lika Datum: 2.2.2018 19:57

Děkuji :-)

Re: další chutný recept:
Autor: Z. Lika Datum: 2.2.2018 19:52

Zano, určitě nekrájej, ale nahrubo nastrouhej, nic se neboj. Krájená cibule, jakkoli nadrobno, má úplně jiné efekty a oučinky.

Re: další chutný recept:
Autor: Z. Lika Datum: 2.2.2018 19:51

Maričko, s cibulí je to jinak. Při krájení slzím téměř okamžitě, až si připadám přecitlivělá, zato při strouhání (nahrubo) tyto potíže nemám.

A je rozdíl v chuti: Jak mě poučila Nelina - strouhaná cibule dodá cibulovou chuť, aniž bys narážela na kusy cibule (ty se hodí jinde, třeba v guláši nebo na tlačence). Jak mi Nelina prozradila, jsou to finty ještě c.k. kuchařek :-)

Pokud jde o rybu, možná stačí obyčejná treska?

Jsem ráda, že se mlsotník s taliánem osvědčil :-)

Jinak pečené sladké brambory (u nás hlavně batáty) jsou luxusní pokrm, to se Trixie nedivím, že se s nimi "spokojí"!

Re: další chutný recept:
Autor: T. Zana Datum: 2.2.2018 19:50

Musím přiznat, že strouhání cibule mě taky zarazilo, ale tak nějak jsem to vypustila s myšlenkou, že to zkrátka drobně nakrájím :-)

O.T.:
Autor: T. Zana Datum: 2.2.2018 19:48

Vyúčtování je na Hadech :-)

Re: OT - Eliška:
Autor: Z. Jenny Datum: 2.2.2018 19:07

Dobrá práce! Dík za všechna zvířátka!

Re: OT - Eliška:
Autor: T. Zana Datum: 2.2.2018 18:52

To je fajn zpráva, díky! Tak přeju Elišce, ať se jí v novém domově líbí a nápadník taky :-))