19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

SOBOTNÍ CESTY: 400 hebridských mil (3)

Zvedáme kotvu již v 6:30...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Iva 4.2.2018 22:16

Re: hezké počtení

Chleba né do pusy, ale k nosu a hluboko vdechnout...

M. Crossette 4.2.2018 22:00

Re: OT - ještě jednou Eliška

hodně štěstí přeji tvému malému odchovanci !

M. Crossette 4.2.2018 21:59

Re: Pár fotek z dnešní procházky

Zano, děkuju za podrobné vysvětlení a vůbec se nedivím, že je u nich stále plno - jednoduchá a chutná jídla. Třeba ten chleba! No já bych si ho dala bez sádla, ale nakrájené studené vepřové maso - mňam, mňam, to mohu kdykoliv !!!

T. Zana 4.2.2018 21:56

Re: OT - ještě jednou Eliška

Díky - musí to být príma pocit, když vidíš, jak se pouští do toho správného fenkoživota :-)

M. Crossette 4.2.2018 21:25

Re: hezké počtení

Liko, nic si z toho nedělej, za zkoušku mi to určitě stálo.

Iva a Radko, tu otevřenou pusu jsem nezkoušela, neznala, tak díky . Jinak opláchnutí cibule ani ten kus chleba do pusy u mne také bohužel nefunguje - oboje vyzkoušené. Prostě jedině ty brýle :).

A. Rgova 4.2.2018 19:40

To musim potvrdit.Na penzionu se zpracovavaji cibule kazdy den škopky.Dychani pusou funguje,omyti oloupane cibule pred jejim nakrajenim take a neni od veci mit po ruce(dost daleko od cibule) ukrojeny krajic nebo patku chleba a do neho prilezitostne zaborit nos.Silice se dost rozstrikuje je dobry drzet hlavu vys.

Z. Lika 4.2.2018 19:32

Re: OT - ještě jednou Eliška

Tak ať se aktivní a houževnaté šelmě s největšíma ušima dobře daří!

Z. Lika 4.2.2018 19:30

Re: Už jsem to sice psala

No jo, Hančo, ty jsi jako nitka, tak to se nemusíš se závějemi hemovat :-D Jsem ráda, že inspirace přišla vhod.

Z. Lika 4.2.2018 19:27

Re: OT - dotaz k mlsotníku

No, Jajko, takhle vařím celý dvoukilový pytlík z jednoho obchodního řetězce ženského jména, začíná na b a končí a :D Dolů na mřížku dám větší brambory a pak jak to vyjde.

Var v tlakáči (i párou) mi vychází vždy na třetinu "obyčejného" času. Mi to vychází 8 minut od natlakování, vypnu a pak nenásilně počkám, až špunt klesne a pak otevřu víko a sleju vodu. Jinak by se vařily furt dál i samy o sobě, brambory perfektně drží teplo. Však jsou taky výborné na zábaly na bolavý krk (samozřejmě v utěrce :-)

Z. Jajka 4.2.2018 18:24

OT - dotaz k mlsotníku

Brambory na páře ve slupce a v papiňáku - těch 8 minut od natlakování - pro jak velké to platí? Můžu si vybírat, od cca 6 cm po veliké.

L. Vaňková 4.2.2018 17:52

OT - ještě jednou Eliška

ZOO už se pochlubila: http://www.zoodvorec.cz/lexikon-zvirat/fenek-berbersky_124.html

Z. Matylda 4.2.2018 16:09

Re: hezký den

U nás odpoledne slůní tak, že jsem vylezla dát do pořádku předzahrádku a ostříhat podzimní odkvetliny- v mikině...

Z. Hanča 4.2.2018 16:07

Re: Už jsem to sice psala

Stejný oběd byl dnes i u nás. Dělala jsem větší množství, takže jsem brambory neumístila mezi, ale na filé. A na závěr jsem je zasypala závějemi strouhaného sýra. Moc dobré to bylo, díky za inspiraci, Liko! Filé už jsme neměli pořádně dlouho!

Z. Lika 4.2.2018 13:24

Re: Už jsem to sice psala

Tak to mě opravdu potěšilo, jsem ráda, že chutnalo :-)

Z. Vave 4.2.2018 13:15

Už jsem to sice psala

pod páteční recept, ale radši zopakuju i tady:

Nakonec jsem tento recept nezkoušela v sobotu, ale až dnes. Moc nám to oběma chutnalo. Doma jsem nakonec našla jen rajčata s bazalkou a myslím, že se bazalka s pórkem a petrželkou nepoprala. (Měla jsem už petrželku nakrájenou, tak jsem ji tam prostě šoupla.)

Nemám ještě úplně vychytanou novou troubu, nebo jsem málo vydusila směs, resp. jsem ji moc podlila, takže i po ještě delším pečení mám v pekáčku rajčatovou šťávu. Nevadí, zbyla nám každému ještě jedna porce, alespoň se to lépe ohřeje.

Skvělý recept, Liko, děkuju.

O. Joklová 4.2.2018 12:43

četla jsem

už včera, jenom jsem neměla čas napsat, moc pěkná reportáž a taky mě nejvíc zaujala, ba až nadchla ta srovnávací fotka - je to naprosto dokonalé

já jsem momentálně děěěěěsně spokojená, protože se mnou zeťák dojel autem pro mlíka, mám teď doma devět kartonů a pokoj na docela dlouho - holky on je TAK hodnej!!!!! :-)))))

Z. Iva 4.2.2018 12:00

Re: hezké počtení

Holky, pokud máte s cibulí problém, tak existuje finta, kterou prozradil nějaký profesionální kuchař - při krájení cibule se nesmí dýchat nosem, ale otevřenou pusou. Dává to smysl, kuchaři by jinak nedělali nic jiného, než celou směnu soplili.

A pozor, pokud se nastrouhaná cibule hned nespotřebuje, tak zhořkne.

Z. Lika 4.2.2018 11:31

Re: Jako úplně malá holka

Ransomovky se dají používat jako cestovní itinerář, na plánování dovolené jsou úžasné.

Z. Vave 4.2.2018 10:24

Jako úplně malá holka

jsem si myslela, že všechny příběhy zapsané v knihách se musely nejdřív stát, později jsem to vztáhla i na filmy. Asi někde tady se zrodilo moje obtížné vstřebávání parodií a nadsázek, třeba film Limonádový Joe jsem dlouho brala vážně a možná dodnes ho napůl vážně beru. :)

Dneska už dávno vím, že spousta příběhů se nestala ... ačkoli teda stát by se mohla a tím vlastně jako by se stala. :)

Přesto, nebo právě proto mě nadchne, když se potvrdí, že to tak opravdu bylo. Takže můj velký dík patří Mrožovi a jeho posádce. Vlaštovky byly a Amazonky, taky, Dick všechno zkoumal a Dorotka psala. Svět je v pořádku. :)

T. Zana 4.2.2018 10:07

Re: Pár fotek z dnešní procházky

Lasíkovi jsou penzion a taková hodně netypická hospoda. Začínali jako taková laciná záchranná stanice pro cyklisty, pak se z toho stal fenomén, který vyhledávají davy lidu. Oni nevaří klasické jídlo, ale pečou slané a sladké koláče (ty na fotce), většinou tak 3 - 5 druhů od obojího. Pak mívají dvě polévky, chleba se sádlem a nakrájeným vepřovým (naprosto úchvatné), nakládaný hermelín (prý taky skvělý, ale k němu jsem se ještě neprobojovala, protože se vždycky přež... no, přejím to moc nevystihuje... prostě sním moc koláčů a už nemám kapacitu :-) A pak ještě báječné buchty a dvojctihodné koláče.

A mají domácí limonády, kafe a únětické pivo.

Sedí se tam v něčem, co možná bývala stáj nebo tak něco, v létě na dvoře. I včera za fakt hnusného počasí tam bylo plno, v létě tam bývá fronta jako blázen (je to bez obsluhy).

Z. Lika 4.2.2018 8:20

Re: hezké počtení

Tak to mě Maričko mrzí, s tou cibulí. Ještě mě napadlo, že cibule by určitě šla rozmixovat (tam, kde je potřeba cibulová kašička). Vím, to jsou to za muka, když se oči nad cibulí rozpláčou - mně už pak není pomoci, i když neustále oplachuji a větrám, jakmile mi cibule oči "načne", je konec, musí dokrájet někdo jiný anebo musím dost dlouho počkat.

Salát z kysaného zelí s cibulí je lodní stálice - proti kurdějím, jak říkáme :-) Ale celkově to zlepší trávení.

Z. Lika 4.2.2018 8:15

Tak se udělalo bílo

A padá a padá. Zima je tady!

Z. Xerxová 4.2.2018 6:15

hezký den

hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Dnešek bude výletní, snad bude slůnit stejně, jako včera.

M. Crossette 4.2.2018 1:59

Re: Pár fotek z dnešní procházky

Zano, hezké zimní fotky. "U Lasíků", to je nějaká hospoda? Ty koláče tedy jsou, dala bych si. Varovná cedule upozorňující na krokodýly je u vás vtip, tady na Floridě realita, kterou třeba nebrat na lehkou váhu :)

M. Crossette 4.2.2018 1:49

hezké počtení

a fotky též moc hezké, líbí se mi ta (těměř nezměněná) porovnávací ze "Zátoky čističů". A pak tahle věta: "Je zřejmé, že nás pokládají za nemyté méněcenné smraďochy. Vlasta a Admirál pak tomuto psychickému nátlaku neodolaly a vlezly do vody take". A 200 mil je opravdu pěkné číslo ujeté na plachetnici. Musíte být prostě skvělá parta dobrodruhů :)

Dělala jsem dneska k večeři salát z mého (vychlazeného)kysaného zelí, do kterého jemně krájím (tedy sekám) cibuli. Tak jsem ji tentokrát zkusila nastrouhat! Bohužel nemohu podat kladnou reportáž. Prvních pár strouhnutí nic, tak už jsem se radovala jak to funguje a jak tu napíšu díky za objev. Jenže pak po dalších tak 3 strouhnutí začala cibule téměř viditelně stříkat (byla to ta úplně nejobyčejnější cibule, tady se jí říká žlutá)a už mi teklo z očí. A to tak, že jsem si je musela okamžitě opláchnout studenou vodou. A cibuli jsem dokrájela tím pumpovacím sekáčkem. Strouhala jsem na největších otvorech struhadla. Tak nevím, jestli am. cibule vice čpím, nebo jsem ji blbě při strouhání držela (nechala jsem jí celou, oloupala, držela "u kořene" a strouhala "od špičky). A nebo jsem prostě na tohle moc "cimprlín" :) Takže sice děkuji za radu, ale bohužel tahle se u mne nesetkala s úspěchem. Ale pro ty, kteří nesmí v jídle cibuli ani vidět (jak napsala Vave) je strouhání asi nejlepš způsob. To co při těch několika záběrech "nastrouhala" byla i před velké otvory na struhadle dokonalá jemňoučká kašička, která by se určitě v mase zcela rozplynula.

T. Zana 3.2.2018 20:30

Pár fotek z dnešní procházky

https://1234zana.rajce.idnes.cz/3.2._od_Lasiku_k_nam

Z. Jenny 3.2.2018 19:46

Dobrá plavba,

díky za zprostředkování dalších zážitků.Nafouknutý 1.důstojník a důležitý pán přístaviště jsou jen malé třešničky z těch všech zážitků.

U nás dnes chvíli vylézalo slůňo, pak to vzdalo. Na dědině chodil masopustní průvod s medvědem. Masky jsem napojila a nasytila, tričko od voňavky oprala, psové měly druhé Vánoce ale ani neštěkly, jen

byly tak trochu na větvi. :-)Zážitek obě zajedly vařenými srdíčky a jazyky a zalehly.

M. Pajakerryková 3.2.2018 18:07

Re: sportovní den

u nás frčí traktor Tom :)

a právě jsem vyhrála titul "největší tyranka" bo Deli je bez večeře i Chicco a jen Nastěnka dostala. Jenom ti dva sežrali granule pro Frodíka na dva dny, takže jsou přežraní, dle toho co z nich leze a Chic byl včera pěkně tlustoučký a jejich večeřu dostane Frodík

Z. Lika 3.2.2018 17:34

Re: sportovní den

To vypadá jako cílené utahání mužstva :-)

T. Zana 3.2.2018 17:15

Re: sportovní den

Pěkně si to užíváte :-) Taky máš klidový režim, doufám.