23.7.2019 | Svátek má Libor



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


SOBOTNÍ CESTY: 400 hebridských mil (3)



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 40, poslední: 4.2.2018 22:16, přehled diskusí

OT - dotaz k mlsotníku:
Autor: Z. Jajka Datum: 4.2.2018 18:24

Brambory na páře ve slupce a v papiňáku - těch 8 minut od natlakování - pro jak velké to platí? Můžu si vybírat, od cca 6 cm po veliké.

Re: OT - dotaz k mlsotníku:
Autor: Z. Lika Datum: 4.2.2018 19:27

No, Jajko, takhle vařím celý dvoukilový pytlík z jednoho obchodního řetězce ženského jména, začíná na b a končí a :D Dolů na mřížku dám větší brambory a pak jak to vyjde.

Var v tlakáči (i párou) mi vychází vždy na třetinu "obyčejného" času. Mi to vychází 8 minut od natlakování, vypnu a pak nenásilně počkám, až špunt klesne a pak otevřu víko a sleju vodu. Jinak by se vařily furt dál i samy o sobě, brambory perfektně drží teplo. Však jsou taky výborné na zábaly na bolavý krk (samozřejmě v utěrce :-)

OT - ještě jednou Eliška:
Autor: L. Vaňková Datum: 4.2.2018 17:52

ZOO už se pochlubila: http://www.zoodvorec.cz/lexikon-zvirat/fenek-berbersky_124.html

Re: OT - ještě jednou Eliška:
Autor: Z. Lika Datum: 4.2.2018 19:32

Tak ať se aktivní a houževnaté šelmě s největšíma ušima dobře daří!

Re: OT - ještě jednou Eliška:
Autor: T. Zana Datum: 4.2.2018 21:56

Díky - musí to být príma pocit, když vidíš, jak se pouští do toho správného fenkoživota :-)

Re: OT - ještě jednou Eliška:
Autor: M. Crossette Datum: 4.2.2018 22:00

hodně štěstí přeji tvému malému odchovanci !

Už jsem to sice psala:
Autor: Z. Vave Datum: 4.2.2018 13:15

pod páteční recept, ale radši zopakuju i tady:

Nakonec jsem tento recept nezkoušela v sobotu, ale až dnes. Moc nám to oběma chutnalo. Doma jsem nakonec našla jen rajčata s bazalkou a myslím, že se bazalka s pórkem a petrželkou nepoprala. (Měla jsem už petrželku nakrájenou, tak jsem ji tam prostě šoupla.)

Nemám ještě úplně vychytanou novou troubu, nebo jsem málo vydusila směs, resp. jsem ji moc podlila, takže i po ještě delším pečení mám v pekáčku rajčatovou šťávu. Nevadí, zbyla nám každému ještě jedna porce, alespoň se to lépe ohřeje.

Skvělý recept, Liko, děkuju.

Re: Už jsem to sice psala:
Autor: Z. Lika Datum: 4.2.2018 13:24

Tak to mě opravdu potěšilo, jsem ráda, že chutnalo :-)

Re: Už jsem to sice psala:
Autor: Z. Hanča Datum: 4.2.2018 16:07

Stejný oběd byl dnes i u nás. Dělala jsem větší množství, takže jsem brambory neumístila mezi, ale na filé. A na závěr jsem je zasypala závějemi strouhaného sýra. Moc dobré to bylo, díky za inspiraci, Liko! Filé už jsme neměli pořádně dlouho!

Re: Už jsem to sice psala:
Autor: Z. Lika Datum: 4.2.2018 19:30

No jo, Hančo, ty jsi jako nitka, tak to se nemusíš se závějemi hemovat :-D Jsem ráda, že inspirace přišla vhod.

četla jsem:
Autor: M. Beda Datum: 4.2.2018 12:43

už včera, jenom jsem neměla čas napsat, moc pěkná reportáž a taky mě nejvíc zaujala, ba až nadchla ta srovnávací fotka - je to naprosto dokonalé

já jsem momentálně děěěěěsně spokojená, protože se mnou zeťák dojel autem pro mlíka, mám teď doma devět kartonů a pokoj na docela dlouho - holky on je TAK hodnej!!!!! :-)))))

Jako úplně malá holka:
Autor: Z. Vave Datum: 4.2.2018 10:24

jsem si myslela, že všechny příběhy zapsané v knihách se musely nejdřív stát, později jsem to vztáhla i na filmy. Asi někde tady se zrodilo moje obtížné vstřebávání parodií a nadsázek, třeba film Limonádový Joe jsem dlouho brala vážně a možná dodnes ho napůl vážně beru. :)

Dneska už dávno vím, že spousta příběhů se nestala ... ačkoli teda stát by se mohla a tím vlastně jako by se stala. :)

Přesto, nebo právě proto mě nadchne, když se potvrdí, že to tak opravdu bylo. Takže můj velký dík patří Mrožovi a jeho posádce. Vlaštovky byly a Amazonky, taky, Dick všechno zkoumal a Dorotka psala. Svět je v pořádku. :)

Re: Jako úplně malá holka:
Autor: Z. Lika Datum: 4.2.2018 11:31

Ransomovky se dají používat jako cestovní itinerář, na plánování dovolené jsou úžasné.

Tak se udělalo bílo:
Autor: Z. Lika Datum: 4.2.2018 8:15

A padá a padá. Zima je tady!

hezký den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 4.2.2018 6:15

hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Dnešek bude výletní, snad bude slůnit stejně, jako včera.

Re: hezký den:
Autor: Z. Matylda Datum: 4.2.2018 16:09

U nás odpoledne slůní tak, že jsem vylezla dát do pořádku předzahrádku a ostříhat podzimní odkvetliny- v mikině...

hezké počtení:
Autor: M. Crossette Datum: 4.2.2018 1:49

a fotky též moc hezké, líbí se mi ta (těměř nezměněná) porovnávací ze "Zátoky čističů". A pak tahle věta: "Je zřejmé, že nás pokládají za nemyté méněcenné smraďochy. Vlasta a Admirál pak tomuto psychickému nátlaku neodolaly a vlezly do vody take". A 200 mil je opravdu pěkné číslo ujeté na plachetnici. Musíte být prostě skvělá parta dobrodruhů :)

Dělala jsem dneska k večeři salát z mého (vychlazeného)kysaného zelí, do kterého jemně krájím (tedy sekám) cibuli. Tak jsem ji tentokrát zkusila nastrouhat! Bohužel nemohu podat kladnou reportáž. Prvních pár strouhnutí nic, tak už jsem se radovala jak to funguje a jak tu napíšu díky za objev. Jenže pak po dalších tak 3 strouhnutí začala cibule téměř viditelně stříkat (byla to ta úplně nejobyčejnější cibule, tady se jí říká žlutá)a už mi teklo z očí. A to tak, že jsem si je musela okamžitě opláchnout studenou vodou. A cibuli jsem dokrájela tím pumpovacím sekáčkem. Strouhala jsem na největších otvorech struhadla. Tak nevím, jestli am. cibule vice čpím, nebo jsem ji blbě při strouhání držela (nechala jsem jí celou, oloupala, držela "u kořene" a strouhala "od špičky). A nebo jsem prostě na tohle moc "cimprlín" :) Takže sice děkuji za radu, ale bohužel tahle se u mne nesetkala s úspěchem. Ale pro ty, kteří nesmí v jídle cibuli ani vidět (jak napsala Vave) je strouhání asi nejlepš způsob. To co při těch několika záběrech "nastrouhala" byla i před velké otvory na struhadle dokonalá jemňoučká kašička, která by se určitě v mase zcela rozplynula.

Re: hezké počtení:
Autor: Z. Lika Datum: 4.2.2018 8:20

Tak to mě Maričko mrzí, s tou cibulí. Ještě mě napadlo, že cibule by určitě šla rozmixovat (tam, kde je potřeba cibulová kašička). Vím, to jsou to za muka, když se oči nad cibulí rozpláčou - mně už pak není pomoci, i když neustále oplachuji a větrám, jakmile mi cibule oči "načne", je konec, musí dokrájet někdo jiný anebo musím dost dlouho počkat.

Salát z kysaného zelí s cibulí je lodní stálice - proti kurdějím, jak říkáme :-) Ale celkově to zlepší trávení.

Re: hezké počtení:
Autor: Z. Iva Datum: 4.2.2018 12:00

Holky, pokud máte s cibulí problém, tak existuje finta, kterou prozradil nějaký profesionální kuchař - při krájení cibule se nesmí dýchat nosem, ale otevřenou pusou. Dává to smysl, kuchaři by jinak nedělali nic jiného, než celou směnu soplili.

A pozor, pokud se nastrouhaná cibule hned nespotřebuje, tak zhořkne.

:
Autor: A. Rgova Datum: 4.2.2018 19:40

To musim potvrdit.Na penzionu se zpracovavaji cibule kazdy den škopky.Dychani pusou funguje,omyti oloupane cibule pred jejim nakrajenim take a neni od veci mit po ruce(dost daleko od cibule) ukrojeny krajic nebo patku chleba a do neho prilezitostne zaborit nos.Silice se dost rozstrikuje je dobry drzet hlavu vys.

Re: hezké počtení:
Autor: M. Crossette Datum: 4.2.2018 21:25

Liko, nic si z toho nedělej, za zkoušku mi to určitě stálo.

Iva a Radko, tu otevřenou pusu jsem nezkoušela, neznala, tak díky . Jinak opláchnutí cibule ani ten kus chleba do pusy u mne také bohužel nefunguje - oboje vyzkoušené. Prostě jedině ty brýle :).

Re: hezké počtení:
Autor: Z. Iva Datum: 4.2.2018 22:16

Chleba né do pusy, ale k nosu a hluboko vdechnout...

Pár fotek z dnešní procházky:
Autor: T. Zana Datum: 3.2.2018 20:30

https://1234zana.rajce.idnes.cz/3.2._od_Lasiku_k_nam

Re: Pár fotek z dnešní procházky:
Autor: M. Crossette Datum: 4.2.2018 1:59

Zano, hezké zimní fotky. "U Lasíků", to je nějaká hospoda? Ty koláče tedy jsou, dala bych si. Varovná cedule upozorňující na krokodýly je u vás vtip, tady na Floridě realita, kterou třeba nebrat na lehkou váhu :)

Re: Pár fotek z dnešní procházky:
Autor: T. Zana Datum: 4.2.2018 10:07

Lasíkovi jsou penzion a taková hodně netypická hospoda. Začínali jako taková laciná záchranná stanice pro cyklisty, pak se z toho stal fenomén, který vyhledávají davy lidu. Oni nevaří klasické jídlo, ale pečou slané a sladké koláče (ty na fotce), většinou tak 3 - 5 druhů od obojího. Pak mívají dvě polévky, chleba se sádlem a nakrájeným vepřovým (naprosto úchvatné), nakládaný hermelín (prý taky skvělý, ale k němu jsem se ještě neprobojovala, protože se vždycky přež... no, přejím to moc nevystihuje... prostě sním moc koláčů a už nemám kapacitu :-) A pak ještě báječné buchty a dvojctihodné koláče.

A mají domácí limonády, kafe a únětické pivo.

Sedí se tam v něčem, co možná bývala stáj nebo tak něco, v létě na dvoře. I včera za fakt hnusného počasí tam bylo plno, v létě tam bývá fronta jako blázen (je to bez obsluhy).

Re: Pár fotek z dnešní procházky:
Autor: M. Crossette Datum: 4.2.2018 21:59

Zano, děkuju za podrobné vysvětlení a vůbec se nedivím, že je u nich stále plno - jednoduchá a chutná jídla. Třeba ten chleba! No já bych si ho dala bez sádla, ale nakrájené studené vepřové maso - mňam, mňam, to mohu kdykoliv !!!

Dobrá plavba,:
Autor: Z. Jenny Datum: 3.2.2018 19:46

díky za zprostředkování dalších zážitků.Nafouknutý 1.důstojník a důležitý pán přístaviště jsou jen malé třešničky z těch všech zážitků.

U nás dnes chvíli vylézalo slůňo, pak to vzdalo. Na dědině chodil masopustní průvod s medvědem. Masky jsem napojila a nasytila, tričko od voňavky oprala, psové měly druhé Vánoce ale ani neštěkly, jen

byly tak trochu na větvi. :-)Zážitek obě zajedly vařenými srdíčky a jazyky a zalehly.

sportovní den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 3.2.2018 16:51

Trpajzlíci mají prázdniny - takže ráno do lesa s Najtem, pak plavat do bazénu bez Najta, pak zahradní lítačky a míčové hry s Najtem a bruslení na zimáku bez Najta. Teď jsme vyhlásili klidový režim - rozdali dva noutbůčky - Night si tak mohl vybrat -ze dvou programů... zvolil Prasátko Pepinu

Re: sportovní den:
Autor: T. Zana Datum: 3.2.2018 17:15

Pěkně si to užíváte :-) Taky máš klidový režim, doufám.

Re: sportovní den:
Autor: Z. Lika Datum: 3.2.2018 17:34

To vypadá jako cílené utahání mužstva :-)