25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

Zeman znovu na Hrad

Jak dopadnou prezidentské volby, nikdo nevíme a můžeme jen hádat. Pro hadače či hadatele je atraktivní sázet na Zemanovo vítězství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Trick 3.1.2018 14:19

Re: Máte toho zapotřebí,

Má pravdu, pumprdlíku*. Reflex je bulvár.

*sebekriticky přiznávám, že paní Boublíková tě charakterizovala trefněji.

O. Uživatel 3.1.2018 14:33

Uživatel požádal o vymazání
A. Trick 3.1.2018 14:46

Re: Máte toho zapotřebí,

A velmi trefné, pumprdlíku.

O. Uživatel 3.1.2018 15:15

Uživatel požádal o vymazání
L. Kolman 3.1.2018 13:37

Tak co, jde to nahoru, letos?

Nejvíc to jde nahoru důchodcům. Nic nemusí dělat, přesto jim to jde nahoru. Dva rohlíky a tři plátky Vysočiny denně navíc.

J. Vobr 3.1.2018 13:37

OLAF NEBUDE KOMENTOVAT A EK NEZVEŘEJNÍ

... páč o to nebyla požádána !!!

_____________________________________________

TAK SI SE ZDECHOVSKÝM VYTŘELI PRDEL !!!

:-)))

O. Uživatel 3.1.2018 13:41

Uživatel požádal o vymazání
J. Vobr 3.1.2018 14:02

Re: OLAF NEBUDE KOMENTOVAT A EK NEZVEŘEJNÍ

:-)))

:-)))

Já se snad umlátím smíchem !!!

R. Neveselý 3.1.2018 14:10

Re: OLAF NEBUDE KOMENTOVAT A EK NEZVEŘEJNÍ

Pumprdlík pojedl k obědu vtipnou kaši.

O. Uživatel 3.1.2018 14:10

Uživatel požádal o vymazání
M. Vondráček 3.1.2018 15:55

Re: OLAF NEBUDE KOMENTOVAT A EK NEZVEŘEJNÍ

Už aby to bylo :-)

O. Uživatel 3.1.2018 13:29

Uživatel požádal o vymazání
M. Prokop 3.1.2018 13:58

Re: Sovětský "pořádek", Ruská základna, náklady Západu...

Taky jsem někde zaslechl nebo viděl, že kontejnery s radioaktivním odpadem potápěli do moře u Nové země nebo někde v těch končinách. A když se rychle nepotopily, tak do nich stříleli z děla.

Neudivilo mně to.

Norové kradou děti, ale s tím sousedstvím mají dost smůlu. :-P

A. Trick 3.1.2018 13:28

Radijournal

moudře hovořil o Topolánkovi. Má heslo "Nejsem vítač ani kývač". Prý nebude kývat východním státům.

Přece politicky korektní RJ neřekne, že se jedná o kývání směrem bruselským, i když následuje, že Topolánek se bude občanů Kotlinky v Bruselu zastávat.

J. Václavíková 3.1.2018 13:29

Re: Radijournal

Putin- naším nepřítelem je Západ.

Kývání Kremlu rovná se vlastizradě.

P. Vandas 3.1.2018 13:32

Re: Radijournal

Ale dětéé! :-):-):-)

L. Kolman 3.1.2018 13:33

Re: Radijournal

Západ není nepřítelem, Západ je systém v úpadku. S*al jsem za plotem, kýval jsem hlavou, pr*el jsem si vytřel zelenou trávou.

J. Václavíková 3.1.2018 13:26

Akrylamid

Vzhledem ke svým neurotoxickým a potenciálně karcinogenním účinkům představuje zdravotní riziko pro člověka. Akrylamid vzniká už při teplotách nad 100 °C a to hlavně během pečení, smažení a grilování, ale i přípravy jídla v mikrovlnné troubě. Je snaha o snížení obsahu akrylamidu v potravinách během produkce, například pomocí vakuového smažení při nižších teplotách.[1] Mezi rizikové potraviny patří smažené bramborové lupínky, hranolky, sušenky a krekry.[2]

Akrylamid působí negativně na nervový systém, může způsobit malátnost, halucinace nebo necitlivost periferních částí těla a ataxie. Je klasifikován IARC jako pravděpodobný karcinogen pro člověka (kategorie 2A). Je také prokázaný mutagen, a pro tyto nebezpečné vlastnosti byl v březnu 2010 zařazen Evropskou agenturou pro chemické látky na seznam látek vzbuzujících mimořádné obavy.[3]

J. Václavíková 3.1.2018 13:28

Re: Akrylamid

Doporučuje se při tepelném zpracování potravin používat nižší teplota úpravy po delší dobu, tak, aby finální výrobky měly světlou, zlatavou barvu. [5]

Na celkové riziko negativního účinku akrylamidu na lidský organismus pak má vliv jak technologie přípravy pokrmů, tak zkonzumované množství a samozřejmě další složky stravy, například zelenina a ovoce.

Pro člověka je zdraví ohrožující dávka 16 ug/kg tělesné hmotnosti/den. Bramborové lupínky obsahují 980 μg AA/kg, hranolky 410 μg AA/kg a pečený chléb 160 μg AA/kg potraviny. Nejvíce se na denním příjmu podílejí smažené hranolky (16 – 30 %), bramborové lupínky (6 – 46 %), káva (13 – 39 %) a chléb (10 – 30 %). [2]

Obsah akrylamidu v potravinách lze během přípravy snížit. Mezi doporučení patří snížení teploty během přípravy. Při pečení v troubě s cirkulací vzduchu by měly dosahovat maxima 180 °C, bez cirkulace 200 °C a ve fritéze by teplota neměla překročit 175 °C. Dále by se při opékání měla sledovat barva na povrchu potravin, aby nebyla příliš tmavá, naopak by měla dosahovat zlatohnědého odstínu.

P. Vandas 3.1.2018 13:31

Re: Akrylamid

No jo, ale taková dobře připečená papriková klobása je kulinářský zážitek ničím nenahraditelným. Nejdříve zrušili hospody a teď k tomu i klobásy? :-):-):-) Já mám trochu akrylamidu vcelku rád. :-):-):-)

E. Erat 3.1.2018 13:40

Re: Akrylamid

Na to se vás moudrá matka EU neptá. Pečuje nezjištně o vaše zdraví. Připečená klobása není povolena, povoleni jsou pouze přičmoudlí novoevropané.

P. Vandas 3.1.2018 13:43

Re: Akrylamid

:-):-):-) Ti jsou nejen povolení, ale nám i vnucovaní. To je horší stránka věci samé. :-):-):-)

J. Anděl 3.1.2018 13:35

Re: Akrylamid

Ano, přesně tohle jsem někde před asi půl rokem (v létě, myslím) četl, vzpomínám si :-).

Ale jak z toho vyplývá zmiňovaný zákaz péci v pekárnách nad 120°C, to netuším.

J. Václavíková 3.1.2018 13:40

Re: Akrylamid

Vůbec netuším, jestli skutečně nějaký zákaz existuje, anebo jde jen o doporučení. Byť by to logiku mělo, když se zjistí, že se v potravinách vyskytuje jed, nejde na to nereagovat.

Ta teplota je hraniční, nad ní se toho jedu tvoří výrazně více. Proto je dobře používat nižší teplotu po delší dobu, indikací může být barva (ne do červena, jen do zlatova).

J. Anděl 3.1.2018 13:45

Re: Akrylamid

Ano to píšu níže (spíš bych předpokládal, že to bude jakési doporučení než zákaz).

Vzhledem k mému názoru na konzumaci pečiva a stravování se ve velkém hranolkama a čipsama se radši nebudu vyjadřovat k tomu, že někdo zjistil, že je v tom "jed", páč bych se musel asi trochu smát.

J. Václavíková 3.1.2018 13:48

Re: Akrylamid

Vy nelido, vy snad nechcete svým dětem dopřát hranolky ráno, v poledne i večer? Kolou zapíjené?

J. Anděl 3.1.2018 13:51

Re: Akrylamid

Já to radši upřesním: nezpochybňuji škodlivost akrylamidu, ani souvislost s vysokou teplotou, tedy ani ono samotné doporučení.

Co se zde neuvádí je otázka, jak je to s ostatními složkami třeba takových čipsů nebo hranolků (použitý tuk, množství soli, vhodnost konzumace brambor (bílé mouky u pečiva), konzumace sacharidů..., kombinace s jinými složkami). A filosfická otázka - zda vůbec lze vyrobit zdraví zcela neškodné čipsy, které ještě budou někomu chutnat.

Jestli zkrátka není lepší jíst čipsy tak pětkrát do roka a v takovém případě neřešit, jakou teplotou byly upečeny.

J. Václavíková 3.1.2018 13:54

Re: Akrylamid

Mezi zdravotní škodlivostí a jedovatostí je jistý nezanedbatelný rozdíl. A o tom to je.

J. Anděl 3.1.2018 14:02

Re: Akrylamid

No, tomu já tolik nerozumím. Je třeba alkohol jed?

J. Václavíková 3.1.2018 14:11

Re: Akrylamid

To záleží na tom, jestli jej užíváte jako potravinu.