19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zapečené brambory trochu jinak

Podle Čiriny

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 1.12.2017 21:01

Re: Liko, lákavý recept

Maričko, při míchání se mi plátky nepolámou, míchám poměrně ofafrně a míchat lze i rukou.

A tuk vypečený ze slaniny by se opravdu shromažďoval na dně pekáčku, a to také nemám ráda.

Díky za připomenutí receptu od HankyW, je sezona jablek, to se hodí :-)

Z. Tečka 1.12.2017 19:57

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Já nemíchám, ale rovnám a prokládám .Každou vrstvu brambor mírně osolit, opepřit a sypnout drcený kmín, uzeninu, sýr, jednou jsem dala i zbytek steril. hrášku, a na poslední vrstvu brambor několik plátků másla. Když jsou hotové, zaleju rozšlehaným osoleným vejcem, a když vytvoří takové ty trošku nahnědlé bubliny při okrajích, tak ještě posypu sýrem.

To krájené a promíchané mi nepřipadá hezké.

Z. Iva 1.12.2017 19:22

Re: hezký den

Švagrová šneky chová na kšeft. Od té doby u nich jím pouze to, u čeho jsem schopna určit původ - chleba, rohlíky, šunku, sýr... Cokoliv mletého, pomazánku nebo paštikovitého bych u nich do pusy nevzala.

T. Zana 1.12.2017 17:46

Re: hezký den

No vida :-)

Dík.

M. Crossette 1.12.2017 17:09

Liko, lákavý recept

díky, určitě vyzkouším. Já také dělám fr. brambory z předvařených brambor (tedy z stále z polotvrdých). Ale tyhle na tenoučko nakrájené by se určitě provařily. A pórek milujeme oba. Asi bych ale dala slaniny jen kousek a ostatní uzenou šunku. Obávám se, že kdyby slaniny bylo víc, celé jídlo by mohlo být pro mne příliš mastné. Ze zdejší slaniny totiž vždy vysmažím spoustu tuku, kdy dělám křupavé proužky na BLT sandviče a kdyby ten tuk neměl kam vytéci, zůstal by v pekáčku, ne? A ještě dotaz - když to všechno mícháš dohromady, ty plátečky syrových br. se nepolámou?

Máme tu už třetí den švagrovou, tak, abychom měli "ke kávě" udělala zase jablečný koláč podle receptu HankyW, který měla v Mlsotníku a kde je v těstě nastrouhaný čedar. Švagrové koláč tak chutná, že si ho dává i studený ráno ke snídani (a samozřejmě jí musím napsat recept) :) Tady je ten recept :

1url.cz/7tvJX

O. Joklová 1.12.2017 16:14

zapečené brambory

jsou fajn a docela dlouho jsem je neměla :-))))

taky jsem zvyklá dělat z vařených

K. Holubová 1.12.2017 16:08

OT

Prosím, jukněte na Hady je tam prosba o umístění pejska-fenky.

Třeba byste někoho měli, kdo by měl zájem.

Děkuji, je to od kamarádky.

Z. Jenny 1.12.2017 15:04

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Jo, už jsem zjistila ve vedlejší hospůdce, nevadí,přání není nikdy dost. :-))

Š. Matyášová 1.12.2017 14:59

Re: hezký den

http://www.e-kniha.com/proc-a-jak-se-k-nam-dostaly-spanelske-ptacky.html

Š. Matyášová 1.12.2017 14:57

Re: hezký den

šneky a ústřice, slimáky ne...nejsou zas takový prasata.... a šneci jsou moc dobří....

Š. Matyášová 1.12.2017 14:54

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

když máš dobrý brambory, který mícháním s ostatními surovinami nerozblemcáš do kaše, tak jsou z nich francouzské luxusní, u nás z vařených,přidá se nakrájené uzené,pepř,a cibule, smetana, nasype se to do pekáče,vymazaného a vysypaného strouhankou, urovná-prosztě s es pekáčem 2 x bouchne o linku,ono si to sedne a pak se na vrch dají plátky čedaru a dá se to péct, nemá to chybu ani horké ani studené..minule zbyl na kolečka krájenej paprikáš,co ho nikdo nechtěl,skončil ve francouzích - nakrájet čtverečky bylo otázkou několika minut a prej to bylo lepší jak s uzeným... okurka se dává vedle křupavá nebo červená řepička.....

T. Zana 1.12.2017 14:49

Dobrej recept

Jsem zvyklá jen na variantu z vařených.

Zkusím :-)

T. Zana 1.12.2017 14:47

Re: hezký den

Hele, když jsi taková znalá - proč jsou ptáčky španělský?

A. Bytová 1.12.2017 14:22

Re: hezký den

Jsem úplný pochodující mudrosloví, co? :D

Z. Iva 1.12.2017 14:20

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Jenny, děkuji, ale svátek mám 4.4. :-) .

Z. Lika 1.12.2017 13:55

Re: hezký den

Jo tááák, Abyt, opět jsi na to kápla.

A. Bytová 1.12.2017 13:42

Re: hezký den

Mám teorii, že frbr se u nás říká/říkalo francouzské, protože vylepšené, jaksi brambory nóbl, a co je nóbl bývalo francouzské. :D

Z. Inka 1.12.2017 12:26

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Na frbr používám vařené, jenom ne ve slupce, ty mi nechutnají. Jinak na zapečené syrové, ale to tam dám půllitr smetany

Z. Jenny 1.12.2017 12:09

U nás doma

máme zapečené brambory moc rádi a dělám dost často a to jak samostatné jídlo, tak i přílohu. většinou je pak pojídáno celý den.

Liko díky za chválu brambor a jejich připomenutí. Zvláště po Vánocích jsou tato jednoduchá jídla dobrou změnou. :-)

Z. Jenny 1.12.2017 12:04

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Milá Ivo, všechno nejlepší k dnešním jmeninám.Krásný den a slunce v duši. :-)

Z. Iva 1.12.2017 11:57

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Jsem s tebou, dvakrát BLE za tu okurku. Já dělám z vařených brambor ve slupce, až druhý den, kdy jsou vytuhlé. Nakrájím na hranolky + uzené na kostičky, osolit, opepřit, dát do horké trouby. Až je to prohřáté, tak zaleju mlékem s rozšlehanými vejci a posypu sýrem. Má to tu výhodu, že se vejce srazí v celém objemu rovnoměrně a nestečou na dno pekáče, tudíž spodní vrstva brambor je dokřupava.

K. Holubová 1.12.2017 11:34

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Na trhu v Holešovické tržnici jsme kupovali uzená žebírka. Byla hodně masitá. Uvařila se, obrala. Do vývaru se přidaly vařené kroupy, česnek, majorána. Obrané masíčko se podávalo s brknedlíkem a špenátem, zbylé se pokrájelo na malé kousky a přidalo do zapékací mísy ke zbylým knedlíkům pokrájeným na kostičky do vymaštěného pekáčku. Přikořenilo, zalilo rozklechtaným vajíčkem a dalo zapéct. Bylo to vynikající. K tomu obvykle zelný salát nebo jen zelí. Ještě, když byl čas, kostičky brknedlíků jsem opekla na sádle do křupava a pak teprve zapékala. Já vůbec brknedlík k čemukoliv mám raději lehce oprásknutý na sádle.

Z. Matylda 1.12.2017 10:17

Jo,

to vypadá jedle. Já do zapečených brambor obvykle sypnu ještě trochu zmrazené zeleniny s kukuřicí, už kvůli barvičkám. Ale obvykle dělám z vařených brambor. Tohle je zajímavá varianta...

Z. Lika 1.12.2017 10:08

Re: hezký den

A taky žabičky :D O tom by se asi nespořila, akorát užasla nad tím, proč se těm bramborám říká zrovna francouzské :-)

Z. Yga 1.12.2017 10:04

Re: hezký den

No - a oni zase žerrrrrrou slimáky (:o))))))).

Z. Yga 1.12.2017 10:01

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Jo - přesně jako Tečka. Jedině ze syrových brambor - z těch vařených mi to příjde takové - rozhňácané. A já dávám uzené (poslední domácí jsem dala v sobotu - bůůů) a zaleju rozšlehanými vajíčky v mlíku "od krávy ". Když mám, je v tom dobrá i brokolice - taky syrová. Někdy posypu na konec strouhaným sýrem (když už mi v ledničce nějaký osychá), ale není to podmínkou. A neříkám tomu francouzské brambory (abych nebyla popotahována za nekorektnost), ale zapečený erteple.

Jo a když kupované uzené, tak já preferuju křížovou kost od ocásku, tam je masa hafo a je takové jemné - mňam.

Jinak i tento recept se mi líbí, protože na rozdíl od cerelu, pórek miluju (:o))).

Z. Lika 1.12.2017 9:57

Re: tak bohužel tento recept neužiji

Tečko, potvrzuji, že je to velice dobré a samostatně přebohatě stačí.

Z. Tečka 1.12.2017 9:55

Re: tak bohužel tento recept neužiji

Tak já taky bez pórku, ta cibule by mi tam stačila. A klidně bych to jedla jako samostatné jídlo, třeba s nějakým salátem. Zkusím to, je to jednoduché a zřejmě dobré. A z jednoho pekáčku :)

Z. Tečka 1.12.2017 9:52

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Frbrambory jedině ze syrových brambor, nakrájených na plátky, a dobrou uzeninu (tady koupím). Před dopečením zaleju vajíčkem. Někdy posypu strouhaným sýrem. Mamka taky dávala vařená vejce, moc mi to nevadilo, ale lepší jsou ta rozšlehaná navrch.

Z. Inka 1.12.2017 9:38

Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Milá Ivo, moje maminka do nich dává kyselé okurky. Vím, že se to nemá, ale BLE. Teplá okurka pěkně do ponožkovata změklá...

Já do nich dávám jen uzené a cibuli, vajíčka osolím a opepřím. Nahoru plátečky špeku. Uzené je nejlepší ze žeber.