29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Na divoko

Tzv. na divoko lze upravovat snad všechny druhy masa, každý dává nějakému přednost. V naší kuchyni je tento způsob úpravy masa klasika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 25.11.2017 10:15

To vypadá slibně, Nelinko.

Domácího králíka mám na mrazáku. Na rozdíl od Tebe ho mám ráda, babička mečová mi ho pravidelně pekávala v remosce s kouskem bůčku a bobkovým listem, vždycky pěkně do červena, a k tomu zelíčko, které jsme spolu krájely na velkém válu ...ach, voňavá vzpomínka.

Ale tohle zkusím, koření na divočinu mám ráda, třeba jí kořením pečenou dýni. :)

M. Crossette 24.11.2017 18:19

OT - hrubá strouhanka ?

Znáte někdo(používáte)hrubou strouhanku Panco? Minulý týden jí manžel omylem koupil. Měl na lístku 3x strouhanka, protože kupoval i květák, že bude k večeři se strouhankou. Takže přinesl 3 balení Panco. Myslel si, že je to jen "mexické balení" obyč. strouh.(jejich výrobků se tu prodávají spousty)a protože byla skoro stejná cena, vzal ji. No já slovo Panco nikdy neslyšela, tak jsem usoudila stejně. Jenže po otevření krabice tam byla světloučká, velice hrubá strouhanka, něco jako nadrcené kukuřičné lipínky. No co, řekla jsem si, že ji zkusím osmažit k tomu karfiolu. Jenže - jednak mnohem rychleji chytla barvu (musela jsem míchat fofrem), ale nedala se smíchat s cukrem (nedržel na ní, propadával). Snědli jsme to, ale já šla pak číst na net, co to vlastně je. A zjistila, že to není žádná novota, ale typ japonské hrubé strouhanky na smažení. Tak jsem v ní o pár dnů později obalila zdejší rybu "catfish" (trojobal). Do normální strouhanky vždy vmíchám trochu kreolského koření. Teď jsem už věděla, že nebude držet, tak jsem ho vmíchala do mouky. Tahle ryba nepotřebuje dlouhé smažení, je velmi křehká. Teď, jak se panko rychle smaží, stačila jen chvilka na každé straně a ryba byla hotová. A výborná !!! Protože panko se nejen osmahne rychle, ale i málo vcucne olej(ten se drží spíše na povrchu obalu), ryba zůstala šťavnatá a ještě křehčí, než u normální strouhanky. A obal zůstal krásně křupavý, neslepený. Takže omylem mám nový objev :) Je to skvělá strouhanka na obalování ryb (asi ale jen křehkých druhů ryb, které nepotřebují dlouhé smažený)a určitě bude skvělá (jak se i píše)jako drobenka na povrch nějaké zapékané zeleniny (to jsem zatím nezkusila). Znáte ji někdo, používáte ji a jestli ano, na co? Já v ní asi odteď budu tuhle rybu obalovat, ale zajímalo by mě, na co jiného, tedy na jaká "normální jídla" se dá použít?

Z. Lika 24.11.2017 18:56

Re: OT - hrubá strouhanka ?

Maričko, co jsem narazila na recepty, tak panko se používá na trojobal vepřového nebo drůbežího masa, nebo mořských plodů. U česky psaných receptů se všude zdůrazňuje, že se dá použít místo obyčejné strouhanky, ale že je křupavější. Podle toho, jak píšeš, že rychle hnědne, asi bych maso smažila na menším ohni.

Je to zajímavý tip, dosud jsem o panko neslyšela, ale dá se i tady běžně koupit.

M. Crossette 24.11.2017 19:21

Re: OT - hrubá strouhanka ?

Liko, díky. No já "na květák" smažím strouhanku na sucho, pak promíchám s cukrem a poleji máslem. Normální strouhanku musím na suché pánvičce míchat pár minut, než začne chytat barvu. U panka to šlo fofrem, až jsem pánev stáhla a strouhanku "dobarvila" na ještě horké pánvi mimo sporák. U ryby jsem dala víc oleje do pánve, takže se víc ponořila (tak napůl), ale olej nebyl vroucí. Osmahla se v cuku letu a panco chytlo jen mírně hnědou barvu, spíše takovu tmavou zlatavou - výborné to bylo! Ona se tahle hrubá str. nedá "připlácnout" jako normální, protože neprovlhne, zůstane "suchá, křupavá" (nevím, jak by se chovala třeba v zamotaném štrůdlu). Ale chystám se panco vyzkoušek u smaženého sýra. Jen nevím, jestli sýr za tu dobu stihne dostatečně změknout (nemám silné plátky)nebo se panco dříve spálí ? Má opravdu zvláštní konsistenci, takové vzdušné, křupavé drobečky. My tady občas koupíme v jedné řetězovce rybu, nebo kuře a vždy jsem si říkala, jak je obal krásně křupavý. Jenže jsem si myslela, že maso obalují v drcených kukuř. lupínkách. A ona je to možná právě tahle strouhaka. No co já tu ještě všechno neznám ??? :)

Z. Lika 24.11.2017 19:30

Re: OT - hrubá strouhanka ?

Tak to je dobře, že Tvůj manžel po panko sáhl, jinak bych o ní taky vůbec nevěděla :-)

Z. Iva 24.11.2017 21:10

Re: OT - hrubá strouhanka ?

Maričko, nějak si neumím představit sladkou strouhanku s květákem.

M. Crossette 24.11.2017 21:55

Re: OT - hrubá strouhanka ?

Ivo, zkus to, je to dobré, nám oběma tak chutná. Tedy jestli máš občas ráda sladké večeře. Já nevím, odkud to mám, ale dělám ho tak už co jsem vdaná. Jednou před mnoha lety u nás zrovna byla delší dobu maminka. A připravovala jsem květák. Maminka se divila (no zhrozila), že se chystám strouhanku smíchat s cukrem (já ho dávám dost)! Povídám ji "vždyť to znám od tebe"? A ona, že to nemůžu, protože ona to přeci vždycky dělala se solí. Na to se zase já vůbec nepamatovala. No maminka si tenkrát oddělila svoji strouhanku a prosolila si ji. Mě to vůbec nešmakovalo a řekla jsem ji, ať ona naopak ochutná tu sladkou (tedy už na květáku a politou máslem). Chutnako jí to a když jsem květák dělala znovu, už si ho dala s námi sladký. A pak mi při jednom tf. říkala, že si ho už také doma dělá s cukrem. Strouhanka s cukrem se dává do štrůdlu na jabka, tak proč by to nemohlo chutnat na květák :) Ale já fakt nevím, "po kom" to tak dělám, protože Američani takhle květák nejedí vůbec, ale manžel si ho zamiloval napoprvé. Stejně jako smažený v těstíčku, to sní také pomalu půl hlavy na posezení.

Z. Iva 24.11.2017 22:39

Re: OT - hrubá strouhanka ?

Maričko, nevyzkouším :-( , mám cukrovku...

D. Ruščáková 24.11.2017 21:53

Re: OT - hrubá strouhanka ?

Maričko, Panco neznám, ale dnes jsem obalovala rybu v hrubé kukuřičné strouhance (jen v ní:)) a bylo to výborné - taky je hrubší:))

Nelinko, na maso na divoko mě nějak neužije - máš hezké fotky, početla jsem, si, ale dělat to asi nebudu:))

M. Crossette 24.11.2017 21:58

Re: OT - hrubá strouhanka ?

Dede, co je kukuřičná strouhanka ? Myslíš "corn meal"? To je tady kukuřičná mouka (používají hlavně Mexičani), a prodává se jemná a hrubší(a buď bílá, nebo žlutá). Nebo je to něco jiného?

Z. Lika 25.11.2017 8:17

Re: OT - hrubá strouhanka ?

Maričko, kukuřičná strouhanka se tu už prodává, ale dokud tu nebyla, nahrazovala jsem ji kukuřičnými lupínky podrcenými válečkem (v nějakém pytlíku). Kukuřičná mouka to není. Souvisí to s rozšiřováním nabídky pro lidi citlivé na lepek (zejména pšeničný). A kukuřičná strouhanka je moc dobrá.

M. Crossette 24.11.2017 15:54

králíka miluju

takže by mi určitě chutnal na jakýkoliv způsob. Jenže tady se koupit nedá, tak už o něm musím pouze snít. Ale třeba bych tenhle recept mohla zkusit s kuřetem. Chuť "na divoko" mám ráda, jen mi v ní trocu vadí jalovec, nevím proč, ale jeho chuť a vůně mi přijde taková smolná, nevím jak ji přesně popsat. Za pobytu v Evropě jsem si nějaké maso na divoko občas dala v rest, (českých nebo německých), asi jsem ho doma kdysi i zkoušela, ale jak jsem byla úspěšná si už nepamatuji.

Ale Nelino, když králičí maso předem předvaříš, neovlivní to jeho chuť.Tedy i při zapečené nemá stale vice "vařenou chuť"? Zapákaná jablka jsou v Am. populární, dělávala je často moje tchýně. Do vydlábnutých jablek se dala směs másla s hnědým cukrem, skořicí, posekanými ořechy a rozinkami. Trochu se to podlilo vodou a zapeklo do měkka.

U nás je stale nezvykle teplo, včera tu byl st. svátek Thanksgiving, tak jsme se místo přejídání, jeli projít na pláž a bylo tam nádherně. Někteří odvážní "seveřané" se dokonce koupali.

Zano, včera !!! Krásné mlhavé listopadové fotky, úplně jsem z nich cítila tu podzimní vůni přírody. Vás prostě neodradí vůbec nic, jste úžasní chodci !

Z. Verenka 24.11.2017 13:44

Králika

ani poľného zajaca nejem.Môže za to babička.

Ale mäso na divoko veeľmi obľubujem.A ženy,v lete,kedže už nemám vek,ani postavu,aby som robila promenádu po pláži,tak sa tmolím po okolitých uličkách a trhám vavrín-bobkový list.Suším ho v polotieni a potom doma som za hviezdu.

OT.Som z nemocnice doma,prehlásená za zdravú a bezkamennú,stent vybratý,nutnosť pitia veľkého množstva tekutín naďalej potrebná.

Z. Lika 24.11.2017 14:08

Re: Králika

Jéje Verenko, tak hlavně se dobře hoj!

A hledání vavřínů je moje oblíbená zábava, ten vyrostlý ve středomořském úpalu ve slaném vzduchu chutná nejlíp na světě :-)

T. Zana 24.11.2017 19:30

Re: Králika

Verenko, to jsou dobré zprávy :-)

Pij!

M. Crossette 24.11.2017 20:05

Re: Králika

Verenko ve spěchu jsem prve zapomněla napsat, že jsem take moc ráda, žes už konečně "bezkamenná" !!!

Z. Lika 24.11.2017 13:29

Dobrá inspirace

Pořídila jsem krůtí krky (ráda obírám) a až je budu pomalit, přihodím divoké koření. Králíka jsem měla často jako malá, a jen pro sebe bych ho dnes nekupovala.

Fotodokumentace je opravdu sugestivní, muselo to být vynikající! Díky, Nelino :-)

Z. Yga 24.11.2017 13:40

Re: Dobrá inspirace

Zeptám se - krůtí krk pečeš? Já ho mám taky moc ráda, ale já ho jen vařím + syrový desátek (cca 1 celý krk) pejskům (:o)).

Z. Lika 24.11.2017 14:06

Re: Dobrá inspirace

Ano, Ygo, krůtí krk peču - pomalím zakryté asi 3-4 hodiny při nejnižší teplotě plynové trouby (cca 130). Maso je výtečné. A ráda k němu zkouším různá koření. Jo a vůbec nesolím, není to zapotřebí (teda peču v římském hrnci, to je takový ten hliněný, ale určitě to půjde v jakémkoli pekáči, který se dá důkladně zakrýt. Akorát by to pak chtělo přilít malinko vody. Říman se předem namáčí, takže do něj už vodu nepřidávám.)

K. Holubová 24.11.2017 14:52

Re: Dobrá inspirace

Jojo římský hrnec mám a používám a už se těším, že zase začnu. Je pečlivě zabalený a připravený na stěhování

K. Holubová 24.11.2017 14:51

Re: Dobrá inspirace

Krůtí krky miluju. Obírám, dělím se s kočičáky, pak do vývaru přidám zeleninu a vznikne vynikající polévka. Mám toho jídla na 3 dny a za pár kaček. Ještě, že tu mám ten pomalý hrnec, v tom se vaří moc dobře. Už ani nikam na jídla do jídelen nechodím. Naposledy mi bylo tak špatně, že jsem se rozhodla si raději něco uklohnit. A funguje to.

Teď právě si vařím 2 plátky kližky ála guláš. Jen jsem opráskla cibuli, na to silnější plátky kližky, osmahla, přidala trochu koření - mletou papriku, česnek, libeček, lžíci protlaku a zalila černým pivem s vodou. A dusím. Přidám tam pak jednu ovadlou kapii, co se už nehodí na normální sežrání a mám tu kousek hlívy z lesa, který jsem dostala od "houbičkového Dušana". Voní to tu náramně, zahustím trochou strouhnutého tvrdého chleba, přidám majoránku a k tomu mám výýýýýbornýýýýý domácí chleba z Rynku. Tu prodejnu nedávno otevřeli na Sokolovské. Mají tam všechno možné, čerstvé, z farem apod., v pátek vždy od 14.00 slevy na maso 50%. Takže po 14.00 jsem vyrazila, koupila za pár kaček tu kližku a ještě do mrazíku kus hovězího předního, úžasně libové masíčko z mladého býčka. Tak to se těším a budu v taxíku přemýšlet jak s ním naložím. A už asi vím.

Z. Lika 24.11.2017 16:42

Re: Dobrá inspirace

Takový obchod poblíž je jako poklad :-) A to koření na kližce,to musí být vůně! Takže dobrou chuť!

Z. Jitur 24.11.2017 11:29

móóóc...

...dobroučká podzimní ňamka, a nemusí to být nutně králík, jak píše autorka

T. Zana 24.11.2017 10:10

Na králíka

Nemám dodavatele. A kdybych měla, Franta při vzpomínce na prázdniny u babičky je stejně nejí.

Ale tuhle jsem si to vynahradila kuřetem :-)

K. Holubová 24.11.2017 8:45

Králík

je mé oblíbené jídlo na jakýkoliv způsob. Když jsme 2 vezli od babičky do Prahy, tak maminka je zpracovala jako řízky, na smetaně a pečené. Bylo to vždy vynikající. Pak jsme ho mívali na chalupě 1x za měsíc nebo 6 týdnů od "dolní Lammerové", od "horní Lammerové" byla 1x za měsíc slepice nebo kuře. To bylo veškeré maso, které jsme měli. Masna dole tehdy nebyla a i kdyby byla, tak by stejně zela prázdnotou. A "střední Lammerová" nám dodávala kozí mléko 1x týdně.

Já občas koupila králičí stehna a pekla je s hodně prorostlým bůčkem. K tomu zelí a brknedlík, hned bych si dala.

Z. Yga 24.11.2017 8:26

Jó králík

Bývali doby, kdy byl králík na talíři furt (zase králík, vždyť ho už ani Pinďa nežere!) a proto se vymýšlelo, jak ho upravit, aby to nebylo pořád to samé. Nadivoko se smetanou se dělali hlavně starší kusy (protože ty se nakládali), mlaďoši se převážně smažili.

Jinak já měla hodně ráda králíka pečeného "na leču" (cibule, paprika, rajčata) s játrovou omáčkou a knedlíkem. Ale ani klasický paprikáč nebyl marný, tam mi akorát vadilo obírat maso opaplané máčkou (proto já nejprve maso podusím a pak odkostím a až následně vkládám do omáčky).

No a nejchutnější je králík, pečený spolu s kačenou (:o))).

Z. Yga 24.11.2017 8:32

Re: Jó králík

Jo - a zapečená jabka vůbec neznám, to jsme nedělávali. Ostatní to možná znají, ale mohla bys hodit recept aspoň pro mne?! Děkuju.

Z. Lika 24.11.2017 13:37

Re: Jó králík

Třeba sem Nelina ještě nakoukne. Ale přifařím se se svým tipem: z celých jablek vykrojím jádřinec (nedokrojím až skrz), místo něj dovnitř napresuju třeba lžičku rybízové marmelády, anebo hrozinky, vždy promíchané s trochou skořice. Jestli máš ráda sladší, tak ještě přimíchej cukr. Peču to tak necelou půl hodinu při 180 nezakryté, anebo v remosce - dokud se to pořádně nerozvoní a jablka nejsou od pohledu měkká. Koupila jsem si i "jablkovník", je to vlastně lampička na čajovou svíčku a nahoře je kulatá "troubička" s pokličkou, právě na jedno jablko. V ní to trvá déle, jablko tam dávám celé bez dalších přísad, protože jsem líná, ale tak je vůně hromada!

Pro představu tady: 1url.cz/Ht0hj

Z. Nelina 24.11.2017 20:12

Re: Jó králík

Jadřinec vykrojím skrz a dost velký otvor aby bylo dost místa pro náplň. Napresovat střídavě rybízovou a meruňkovou zavařeninu, mleté ořechy, skořici, někdy strouhaný kokos, naložené v rumu rozinky a ještě zakapat rumem, navrch mandlové lupínky. Podliji trochou vody i rumem a přidám kousky másla. Tutově jsou správně upečená když už některé trochu praskne.

V županu:

Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 0,5 cm, rádýlkem ho rozdělíme čtverce a na každý položíme jedno naplněné jablko. Cípy těsta spojíme nad jablkem a spoje těsta k sobě dobře přitiskneme, aby jablka byla dobře zabalená. Jablka přeložíme na suchý plech, potřeme je na povrchu rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po chvíli teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme dozlatova.

Upečená jablka v županu poprášíme vanilkovým moučkovým cukrem a podáváme je ještě teplá.

Z. Yga 24.11.2017 20:23

Re: Jó králík

Děkuju za recept - možná v neděli budou pečená jabka, už mám na ně chuť.