23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vepřové kari s kokosovým mlékem

Recept je jednoduchý, příprava rychlá a výsledek vynikající.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 10.11.2017 16:13

Re: koukám...

Příprava je opravdu jednoduchá (tedy až na to máčení v omáčce) a večeře je na stole během chvilky.

Z. Maw 10.11.2017 7:12

Dostala jsem k narozeninam wok panev, takze idealni recept na vyzkouseni :)

otazka bude znit - kdyz to udelam bez sojovky, bude to dobre? :D

chtela jsem vyzkouset recept z minuleho tydne s vinem, ale necekana pracovni nedele mi zhatila plany. ted mam zas necekane na nedeli zruseny program, takze se uplne nabizi si udelat paradni obed :) no a ted se nemuzu rozhodnout, zda vino nebo kari :)

Z. Iva 10.11.2017 8:08

Re:

Do karí snad sojová omáčka ani nepatří...

M. Crossette 10.11.2017 16:20

Re:

Ivo, do "čistého kari", což je směs mnoha suchých koření, sojová omáčka nepatří (ale co my víme, těch "kari" co v Indie vaří je asi tolik druhů, jak samotných kari-směsí). Pak bys tam asi ani nedala bramborovou moučku, nebo to vajíčko (moje dávná indická kamarádka zahušťovala normálním mlékem). V marinádě nemyslím, že převažuje soková chuť, vše se to příjemně smíchá a právě to kokosové mléko omáčku nejen zahustí, ale zjemní (a samozřjemě je taková nasládlá).

M. Crossette 10.11.2017 16:15

Re:

Maw, hoď si korunou, co uděláš dříve :) určitě oboje ti bude chutnat.

Z. Maw 10.11.2017 19:52

Re:

mohla bych do kokosovyho mlika nalit vino a bude :D

vzhledem ke kilu veprove panenky, co koupil dneska muz v reznictvi to asi bude kari, protoze k tomu vinu, co sem teda zakoupila, by se asi veprovy moc nehodilo. No a jak to dopadne se uvidi zitra :D

M. Crossette 10.11.2017 20:45

Re:

Maw, dej vědět, jestli se jídlo povedlo. Ale poctivě :) mě fakt neurazí "výtka" proč to třeba nechutnalo, naopak se to ráda dozvím, chute jsou různé, že :))

Z. Maw 10.11.2017 20:58

Re:

Dobře, píšu si poznámku na koupi kari koření (to manžel rád tak docela mizí), tak to zítra cestou z města dokoupím a vrhnu se na to a určitě dám pak vědět, sama su docela zvědavá:)

Z. Svobodová 10.11.2017 23:13

Re:

Maw, nejsem sice taková zkušená a ingrediencí přesně znalá kuchařka, ale myslím si, že sójovka se tam patrně může dávat kvůli slané chuti. Podle mých zkušeností se dneska dají sój.omáčky sehnat bez hnusného glutamátu a taky s malým množstvím soli. a s tím kari(myšleno patrně karim koření s Maričkou souhlasím. Sama mám po mamince starou indickou kuchařku a v ní je vážně spousta možností, jak to kari koření namíchat a poskládat. před těmi roky, kdy začala vařit babička a později pak maminka, bylo k dostání dost ingrediencí, ale kari jako takové, které se dá běžně dnes koupit hotové,tehdy běžné nebylo. Krom toho dnešní kari koření bývá dost slané, takže pro dětskou stravu se nehodí. Kdysi jsem poslala naší "barvičce" vakandi recept na různé, doma smíchané karim koření. Bylo to v době, kdy její muž nějakou ingredienci v koupeném kari nesnesl. Našla jsem tho dost na to, aby si vakandi mohla vybrat a vyzkoušela si, co jejímu manželovi alergickou reakci způsobovalo. Tehdy podle "rybího" kari vakandi směs namíchala a její muž nadšeně prohlásil, že tak dobrou rybu ještě nejedl. Máma však každý jiné chutě, takže sim lze snadno vybrat a míchat kořenící směsi doma.I když mám ale vyzkoušeno,že doma namíchané koření je o dost dražší, je lepší kvůli čerstvosti míchat si ho doma. Zvířetníci z velkých měst seženou potřebné druhy koření snadno, ale my z venkova si pro správné jednotlivosti musíme dojet do města velkého.i tak se to vyplatí, doma namíchané kari není přesolené a víme, co přesně obsahuje.

Z. Xerxová 10.11.2017 6:52

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Panenku jsme měli včera... A je opravdu rozdíl mezi "panenkama". Ty křehké z mladých čuníků (v obchodech běžnější) a levnější "panenka z prasnic" - bývá větší a tvrdší (a mám pocit, že v hospodách častější :o) )

M. Crossette 10.11.2017 16:29

Re: hezký den

Xerxová, tak to tedy koukám, že je v tom rozdíl. Já ji zde koupila už mockrát (i na jinou přípravu) a vždy to bylo křehoučké masíčko. Asi se zdejší prasata porážejí mladá, nebo se pak "tuhá panenka", prodává jako něco jiného, nevím.

Já tady za to 1.30kg těch dvou válců panenky zaplatila $6.80 (kvůli psaní receptu jsem měla schovanou cedulku). Všechny balíčky, z kterých jsem vybírala měly skoro stejné ceny, takže asi i stejná kvalita.

Z. Nelina 10.11.2017 0:54

Pouze poznámka,

ne vždy je tady panenka křehoučká.

Díky za recept.

M. Crossette 10.11.2017 1:52

Re: Pouze poznámka,

Nelino, díky za upozornění. To jsem nevěděla, já holt znám jen panenku ze zdejších prasat a ta až dosud byla vždy hotová raz dva a opravdu křehoučká "na tu vidličku" :)

Ještě dodatek. Vepř. panenka se zde prodává v balení, kde jsou tyhle válce, co je na fotce, vždy dva. Oba mají skoro stejnou váhu. Tu druhou půlku jsem dala do lednice. O pár dnů později jsem schválně vyzkoušela stejný recept, tedy stejnou marinadu(omáčku) jen místo kokosového mléka jsem maso zalila směsí asi tří vrchovatých lžic husté zakysané smetany rozkvrdlaných ve vlažné vodě. Vody tolik, abych tekutiny měla necelý půl litr jako mléka (poměr smetany a vody možno upravit). Bylo to také moc dobré, ale s kokosovým mlékem nám to přeci jen chutná víc.

A doufám, že jste pochopili, že na pánvičku s horkým olejem se vyklopí vše - tedy marinované maso i s marinádou :)

Z. Lika 10.11.2017 11:29

Re: Pouze poznámka,

Tak to je pro mě užitečná poznámka. Je fakt, jak výše píše Xerxová, že když jsem si někdy dala panenku v restauraci, nějak jsem nechápala, co na ní všichni mají - byla tuhá a suchá. Takže musím přemýšlet už u nákupu, vy kujóni! :D