19.11.2017 | Svátek má Alžběta



DISKUSE K ČLÁNKU

Nejste přihlášen/a. Vkládat příspěvky mohou pouze registrovaní čtenáři.

Formát tel. čísla "+420 xxx xxx xxx"

MLSOTNÍK: Vepřové kari s kokosovým mlékem



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 44, poslední: 10.11.2017 23:13, přehled diskusí

kari koření:
Autor: Z. Svobodová Datum: 10.11.2017 23:13

Panenku:
Autor: K. Holubová Datum: 10.11.2017 18:44

zásadně dělám jen jako "malý steak". Nakrájím na silnější plátky, pěstičkou zavřenou do ní několikrát plácnu, nakořením z obou stran, nesolím, poliju trochu olejem, třeba olivovým, lehce "omrmlám" a vložím do ledničky a nechám odpočinout. Pak rozpálím gril nebo pánev a na ní 2+2 minutky po každé straně prudce opeču. Maso se zatáhne a zůstane šťavnaté a chutné, k tomu pár brambůrek nebo šťouchanky (hranolky moc nejím) a dobrý dip nebo domácí tatarku.

Je škoda toto nejlepší masíčko ničit jakýmkoliv jiným způsobem. Je to vlastně svíčková z prasátka. Ze svíčkové pravé - hovězí, také žádná jídla jiná jídla nežli steak nedělám. Je mi líto to maso nějak jinak zpracovávat. Svíčkovou klasickou dělám většinou z prošpikovaného hovězího zadního nebo hlavně v poslední době jsem jí dělávala ze zvěřiny.

Pokud bych připravovala karí, tak bych tuto omáčku dala zvlášť a polila jí hotové "steaky". Určitě by to byla skvělá kombinace chutí.

Re: Panenku:
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2017 20:03

On je to u mého receptu hodně podobné. S tím rozdílem, že místo pomazané olejem se maso nechává odležet v omáčce. Ale jistě by šlo nechat panenku nakrájenou na ty silnější plátky jako jsou na fotce. Jen tím dalším překrojením množství masa "nabyde":) A peče se to vlastně jako ten tvůj steak. Restování až maso ztratí syrovou barvu take netrvá déle než několik minut a šťavnaté zůstává. Ale samozřejmě věřím že jen tak "přírodně" udělaná panenka musí být výborná, protě tohle maso je úžasně křehoučké a hned hotové. Já, když si v rest. dávám hovězí steak (nebo vepřová žebírka), tak také jen v "masírovanou" ochucenou solí, polite vlastní šťávou :)

Ještě k těm vepřovým panenkám.:
Autor: Z. Jovo Datum: 10.11.2017 18:30

Kvalita vepřových panenek velmi kolísá. Určitě záleží na dodavateli a z jakého chovu pocházejí. Ve stejném receptu a tepelné úpravě bývá výsledek různý, ale jíst se to dá. (:-))

U nás doma je v oblibě panenka ve slanině s karamelizovanou cibulkou.

https://www.youtube.com/watch?v=lndMekpNqI4

Re: Ještě k těm vepřovým panenkám.:
Autor: Z. Yga Datum: 10.11.2017 19:57

A s tím cukrem - není to potom sladké? Já mám ráda sladkou maximálně rajskou máčku (a taky přislazuju kysané zelí - dneska!)

Re: Ještě k těm vepřovým panenkám.:
Autor: Z. Jovo Datum: 10.11.2017 20:21

Ygo, chce to vyzkoušet dávku cukru, ale je to dobré. Jinak rajskou a zelí také přislazujeme.

A ještě jeden recept na zelí.

Dědečkovo zámecké zelí.Hlávka bílého zelí asi 1 kg těžká, 3 lžíce sádla,1 velká cibule, 5 dkg rozinek, kmín, sůl, cukr, ocet, bílé víno. Na sádle zpěnit nakrájenou cibuli. Přidat na co nejmenší nudle nakrájené zelí, kmín, sůl, cukr, rozinky a přilít trošku vína. Na střední teplotě za častého promíchání nepřikryté dusit. Je-li třeba, podlít malinko vodou. Poslední podlití je zase VÍNO! Když je zelí „al dente“, tj. trochu chřupe v zubech, přidat ocet a řádně zamíchat. Ochutnat – a zelí se ochutnává tak, že se zkouší jeho šťáva, nikoli zelí; a té šťávy musí být málo, zelí nesmí plavat.Podle potřeby dosolit, dosladit, dokyselit. Přikrýt, sejmout z ohně a nechat chvilku stát, aby se rozleželo; pak znovu ochutnat a dochutit.

Recept je z knihy „Jarmila Loukotková vzpomíná, vypráví a vaří.“ Strana 61.

Re: Ještě k těm vepřovým panenkám.:
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2017 20:05

Jovo, to vypadá velmi zajímavě, lákavě.

něco trochu podobného:
Autor: M. Beda Datum: 10.11.2017 13:14

občas dělávám, akorát bez toho kokosového mléka (hm, jak to asi chutná???)... a jelikož je to recept od Kačenky, jmenuje se to u nás "Vepřové nudličky kachen" :-DDDDD

Re: něco trochu podobného:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.11.2017 13:54

kup si a ochutnej....

Re: něco trochu podobného:
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2017 15:56

Bedo, po prohřátí a rozpuštění "másla" máš čistě bílou tekutinu, něco mezi smetanou a mlékem s příchutí kokosu (chuť není tak silná, jako když bys jedla samotný kokos).

Náš kamarád (už umřel) měl za manželku Filipínku. Ta měla nááádherné, husté, super dlouhé (do pasu) a úžasně lesklé černé vlasy. Jejich samontá váha, když jsem je zvedla byla neuvěřitelná. Tenkrát ještě moc angl. neuměla, abych se jí na ten vlasový zázrak vyptala. Až o něco později, když jsme u nich byli prvně na návštěvě. Měla na lince v košíku celé kokosové ořechy. A prý na vlasy. Kvůli tomu si z Filipín přivezla i speciální struhadlo. Z ořechu slila "mléko", a vykrájené maso nastrouhala. V mléce nechala nějakou dobu louhovat, pak vyždímala, tekutinu nechala usadit a pak tuk z povrchu sebrala (ostatní vyhodila). Asi jako se sbárý smetana z povrchu mléka. Měla to pak v lednici a jednou za měsíc si tukem napatlala vlasy, zabalila do ručníku a nějakou dobu nechala působit. Ptala jsem se, proč si rovnou nekoupí mléko v konzervě.Říkala, že tohle jí maminka dělala už od dětství a tak ona nic nemění. Lákalo mě to zkusit, ale nevěděla jsem, jak bych uspěla s rozbíjením ořechu (ona to dělala kladivem, už věděla, kde klepnout). Ale hlavně jsem si musela přiznat, že v kvalitě jejích vlasů určitě hrály velkou roli geny(tedy i ty rasové). Já holt mám vlasy řídké po mamince a pochybuji, že by je mazání kokosovým máslem vylepšilo. Ale vlasy kamarádky byly fakt neuvěřitelné.

Re: něco trochu podobného:
Autor: Z. Lika Datum: 10.11.2017 16:14

Mám známou, kterou občas kokosové mléko (tj. s tukem) popíjela, a velice si pochvalovala, jak jí zhebkla pleť.

Re: něco trochu podobného:
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2017 16:43

Tak pít jsem ho nikdy nezkoušela, ale protože se dává do driku "Pina Colada", tak proč ne.

Jak jsem kdysi podlehla reklamě na kokosové máslo, že má být nesmírně zdravé (už nevím, co mě nalákalo, možná na sníření cholasterolu, nebo váhy, už je to dávno). Jako trouba jsem si oObjednala rovnou 5kg sklenici. Psalo se, že se jím může klidně nahradit jakýkoliv tuk při vaření a pečení. No u vaření tedy rohodně ne, tedy ne u českých jídel, ta chuť se k paprice apod. prostě nehodila, fakt to nebylo dobré. Jedině na míchaných vajíčkách se ta mírně nasládlá, kokosová chuť dala tolerovat. Naštěstí se tehle tuk nekazí, nemusí být v lednici a má mnohaletou trvanlivost. Takže jsem pak dlouho tu celou óbr sklenici prancně spotřeobovávala tak, že jsem tuk používala do bábovek místo másla, to bylo dobré. Přeci jen stál dost peněz (tenkrát, to tady byla dost novota), tak mi ho bylo líto vyhodit. Tady o kokosovém másle.

https://www.bulkapothecary.com/raw-ingredients/waxes-and-butters/wholesale-cocoa-butter-bulk/?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=Raw%20Chemical%20-%20New%20Products&utm_term=cocoa%20butter%20organic&utm_content=cocoa%20butter%20organic

Re: něco trochu podobného:
Autor: Z. Lika Datum: 10.11.2017 17:04

Maričko, zkus ten odkaz nejdřív zkrátit, třeba na 1url.cz

Re: něco trochu podobného:
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2017 18:27

Pradon Liko, já to připojila a až pak jsem si všimla, jak šííleně dlouhý je to odkaz. Chtěla jsem to hned opravit, jenže jsem nemohla (ve spoustě svých oblíbených) najít stránku na zkrácení. Teď už jsem ji našla, tak to zkusím. Odkaz je ale jen v angličtině, možná by se našel i nějaký český.

1url.cz/XtSDC

Re: něco trochu podobného:
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2017 18:29

Jo a ještě oprava. Já si tenkrát koupila sklenici 5 liber, ne 5kg! Už si ty váhy občas pletu :)

Re: něco trochu podobného:
Autor: Z. Lika Datum: 10.11.2017 21:00

Přidám sem i tvůj původní příspěvek, bylo by škoda, kdyby zapadl:

"Tak pít jsem ho nikdy nezkoušela, ale protože se dává do driku "Pina Colada", tak proč ne.

Jak jsem kdysi podlehla reklamě na kokosové máslo, že má být nesmírně zdravé (už nevím, co mě nalákalo, možná na sníření cholasterolu, nebo váhy, už je to dávno). Jako trouba jsem si oObjednala rovnou 5kg sklenici. Psalo se, že se jím může klidně nahradit jakýkoliv tuk při vaření a pečení. No u vaření tedy rohodně ne, tedy ne u českých jídel, ta chuť se k paprice apod. prostě nehodila, fakt to nebylo dobré. Jedině na míchaných vajíčkách se ta mírně nasládlá, kokosová chuť dala tolerovat. Naštěstí se tehle tuk nekazí, nemusí být v lednici a má mnohaletou trvanlivost. Takže jsem pak dlouho tu celou óbr sklenici prancně spotřeobovávala tak, že jsem tuk používala do bábovek místo másla, to bylo dobré. Přeci jen stál dost peněz (tenkrát, to tady byla dost novota), tak mi ho bylo líto vyhodit"

Re: něco trochu podobného:
Autor: Z. Maw Datum: 10.11.2017 21:15

já používám kokosový olej na mazání celého těla, i na obličej. Mám citlivou kůži, většinou sou přípravky z lékarny drahé a z drogerky dráždivé. Kupuji jen 100% přírodní másla, většinou kokosová nebo s přídavkem jiných másel. Po kokosovém oleji neoblézám a ani nejsu vysušená, jako bez ničeho.

Taky používám kokosový olej na maso - nedělám skoro vůbec českou kuchyni, takže na vajíčka nebo maso narychlo na pánvi je super, na opražení zeleniny ho mám taky ráda.

A kokosové mléko teda primárně a především na ovocné koktejly. Misku jahod s kokosovým mlékem - to je dobrota! Používám ho i na pečení muffinů, kde snadno nahradí smetanu.

Akorát se vyplatí ho kupovat na tržnici, kde stojí jen zlomek ceny, akorát já se na tržnici prakticky nedostanu, mám ji přes celý brno blbě dostupnou... Ale i tak u vietnamců a v těhle typech obchůdků jsou výrazně levnější než v tescu atd...

A kdo nemá rád kokosovou chuť, dá se dneska koupit už bez chuti a bez zápachu. I když já ho používám většinou tam, kde ta kokosová chuť nevadí, anebo naopak se hodí.

Re: něco trochu podobného:
Autor: Z. Lika Datum: 10.11.2017 22:23

Výborné jsou na něm palačinky - bezmoukové, jen z banánu, nastrouhaného kokosu nebo mandlové mouky, případně vajíčko... jéje!

Díky, Maričko:
Autor: T. Zana Datum: 10.11.2017 12:52

Tohle vypadá jedle, to bych mohla zkusit, zejména pokud říkáš, že kokosové mléko není nutné - já mám ke kokosu trochu nedůvěru, jak ořech a strouhaný kokos rád žlukne. Chápu, že mléko je konzervované, takže to nejspíš nehrozí, ale vyprávěj to těm nedůvěřivým chuťovým buňkám.

Koupila jsem sýkorkám (k nám na balkon lítají převážně sýkorky) tyčku prý s ořechy a kokosem. Ze zvědavosti jsem ten kokos ochutnala - brrr :-(((

Tak jsem ho z tyčky oloupala.

Re: Díky, Maričko:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.11.2017 13:55

Zano,tohel je mlíko ne dužina, co se strouhá a žlukne.....

Re: Díky, Maričko:
Autor: T. Zana Datum: 10.11.2017 15:02

Já vím, ale moc to nepomáhá :-)

Re: Díky, Maričko:
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2017 16:03

Zano, chápu. Když jsem u kamarádky tohle jídlo ochutnala,samozřejmě jsem nejprve vůbec netušila, že je tam kokos. Ta chuť byla taková velice lahodná směs, chuť kokosu rozhodně nepřevažovala a rozhodně jsem neřekla "jéé to chutná po kokosu", ale ptala jsem se co v omáčce je (tedy kari jsem poznala, to ano). Až když to maminka kamarádky řekla, ta chuť mi došla. Bylo to vlastně první jídlo, které jsem s mlékem jedla. A hodně udělá ta směs v omáčce. Ale se smetanou to take bylo dobré, vyzkoušej a jestli ti to bude chutnat, třeba pak najdeš odvazu zkusit i to mléko :)

Maričko, :
Autor: D. Ruščáková Datum: 10.11.2017 12:01

výbornou panenku koupím v sousední vesnici - místní zemědělské družstvo prodává i maso ze svých stád (krávy charolais a přeštická prasata) a zrovna panenku jsme měli nedávno. Karí mám ráda, jen kokosové mléko jsem ještě nikdy při vaření nepoužila - pamatuju si ho jen z dob, kdy jsem byla malá a naši se snažili na Vánoce koupit aspoň jeden kokos s mlékem. Sice si už nepamatuju, co jsme s ním dělali, ale vím, jak moc se mi líbilo, že ořech šplouchá :D

Počítám, že to zkusím - příští víkend nás zase bude plno, bude čas na experimenty:))

Tuto sobotu jdeme na husu, takže nedělní oběd zatím neřeším - nejspíš to bude něco jednoduše zeleninového...

Re: Maričko, :
Autor: Z. Iva Datum: 10.11.2017 14:10

Dede, to v ořechu je kokosová voda. Kokosové mléko je vodná emulze kokosového tuku (vyrábí se z dužniny)

Re: Maričko, :
Autor: Z. Iva Datum: 10.11.2017 15:22

z tety wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_milk

Re: Maričko, :
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2017 16:09

Dede, určitě vyzkoušej, jestli mate rádi chuť kari, nebudeš litovat. A případný zbytek je přihřátý snad ještě lepší.

A ano, jak píše Iva. Po otevření konzervy tuk nahoře vypadá jako sádlo "s kokosovou příchutí". Pod ním je jen fakt bílá voda, s nic chutí. Až rozehřátím se to smíchá v hustší tekutinu. Já konervu podle receptu vždy nahřívám, vlastně nevím, co by se stalo, kdych ji na maso nalila nepromíchanou, neprohřátou. Srazilo by se to, nebo mícháním by se tuk rozpustil a výsledek by byl stejný? Nevím, nemám důvod tohle zkoušet.

Kari mám ráda:
Autor: Z. Lika Datum: 10.11.2017 9:34

v jakékoli podobě a tohle je takové evropské, přímo české:-) Až na to kokosové mléko, to je zajímavá obměna. Vyzkouším a zřejmě budu mít další možnost pohoštění pro návštěvy :-) Děkuji, Maričko, za recept a také za jeho bezvadné zpracování!

Re: Kari mám ráda:
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2017 16:12

Liko, vyzkoušej. Já než jsem pak přihřívala ten zbytek pro manžela, než jsem to vyklopila na pánvičku, pár lžic jsem mu ujedla - studených, přímo z lednice :) Nám to prostě moc chutná.

Re: Kari mám ráda:
Autor: Z. Lika Datum: 10.11.2017 16:15

Kokosové mléko mám moc ráda, takže se těším.

koukám...:
Autor: Z. Jitur Datum: 10.11.2017 8:36

zatím jsem jen sjela shora dolů, takže oko vnímlo fotodokumentaci a vypadá to velmi dobře, přečtu a nejspíš zkusím, díky za recept, Maričko