25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houbový „ketchup“

Stále je sezóna hub a já narazila na zajímavý receptík. Hodí se zejména pro ty, kdo o houby vyloženě zakopává, každopádně komu přebývá tak kilo dobrých hřibů nebo žampionů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 20.10.2017 22:46

Nemám ty houby a čas a tak,

ale jako vždy jsem si ráda početla, co všechno se dá uvařit. :)

Houby miluju pro jejich chuť. Smaženici ani nepepřím, já vůbec pepřem velice šetřím, jednak jsem se ještě nepřenesla přes vzpomínku na přepepřené hovězí plátky u švagrové. Tehdy jsem byla asi tak dva dny těhotná a ač jsem jinak nevolnostmi netrpěla, tohle jsem málem nepřežila. A druhý důvod je, že prostě cítím v jídle jen a jen pepř a je pak asi jedno, jestli jím houby, maso nebo dušené ponožky. :) Ze stejného důvodu nemám ráda ani chilli, ani kayenský pepř, ani dnes tak oblíbené pálivé papričky. Takže to není recept pro mě.

Chicht, onehdy jsem vyvedla z míry číšníka v thajské restauraci, kde jsme byli na pracovním obědě. (restauraci jsem nevybírala já) Chtěla jsem něco, co nepálí. Našlo se něco v denním menu. Ujišťovala jsem se, zda to nepálí. Prý ne. Vzala jsem do pusy a pálilo to. Spolustolovníci mě přesvědčili, ať jídlo vrátím. Říkám číšníkovi, že to pálí. Nepálí, říká on. Pálí, stojím si na svém. Ledaže, říká číšník, jste kousla do zrníčka pepře, tady je psáno, že tam je černý pepř. Povídám, že žádné zrníčko, že to jídlo prostě příšerně pálí celé a že jsem ho ptala, jestli to nepálí. Jídlo mi vyměnil za nějaké nudle, hmmm, chtěla jsem dobře ochucené maso, jako tam dělávali dřív, ale zřejmě je teď poptávka po ostrém, pálivém a pro mě tedy nepoživatelném jídle, a jiné tam už nevaří.

M. Crossette 20.10.2017 20:53

Re: Liko, zajímavé

Jé Liko, to by byl kraťoučký mlsotník - zakysaná Smetana je dobrá do všeho a všechno vylepší :) Já bych tuhle naši fakf dokázala jíst jako jogurt, lžičkou přímo s kelímku (a i tak ujídám při přípravě).

Máme tu švagrovou a tak jsem právě dosmažila 10 posledních zelených paprika ze záhonu (podle Neliny). Zalila jsem je omáčkou a do trouby je šoupnu až bude čas večeře. Proto jsem ještě nezkusila, jak chutnají ty mražené.

Z. Lika 20.10.2017 20:39

Re: Liko, zajímavé

Ano, Maričko, taky jsem se usmála tomu doporučení ohledně bezpečných hub - nejlépe balených z obchodu :-) Pro nás je to přitom taková samozřejmost, "ulovit" si pár hub (nebo pár košů :-)

O zakysané smetaně se občas mlsně zmíníš - předpokládám, že bude bez zahušťovadel (škrob, karagenan apod.), a přitom pěkně hustá a příjemně nakyslá. Panečku, takhle na talíři boršče by se pěkně vyjímala... Zítra si asi udělám boršč, teď je všude spousta červené řepy.

A paprikovou ostrou pastu mám taky ráda, musím se podívat, jestli se u nás dá sehnat ta maďarská, jak o ní píše Sharka.

Maričko, napiš mlsotník-speciál o zakysané smetaně :-)

M. Crossette 20.10.2017 19:44

Liko, zajímavé

poslechla jsem si i video (hihi, jak vlastně hned ze začátku téměř odrazuje od "neznámých hub" a pracuje s kupovanými žampióny, kde konečný výsledek určitě nemůže být tak dobrý jako z hub lesních :). Ano, Američani "divokým" houbám prostě povětšině nedůvěřují - jejich chyba :)

Dělat to nebudu z důvodu nedostatku "přebytečných hub", ale je to zajímavá možnost. Jinak houbový prášek používám a nevyhýbám se ani jiným dochucovadlům. Tím "bílým" je u mě na prvím místě zakysaná smetana (jestli mezi ně patří), "barevným" tedy červeným je žiletková pasta Míly Švehlové.

O. Joklová 20.10.2017 17:56

mám to za sebou

...

Z. Jenny 20.10.2017 16:24

Re: Běžte na houby

Taktéž.

Z. Jenny 20.10.2017 16:23

Re: hezký den

Jitur, já taky. :-)

Z. Jenny 20.10.2017 16:22

Re: Hmm ochucovadla

K poslednímu odstavečku " a zapít vodou z kohoutku, kostku za škraň"

:-))) rychlé a výživné. :-)

Z. Inka 20.10.2017 15:07

já se musím přiznat

že tohle zpracování hub mne nějak děsí a ani nemám chuť to zkoušet. Já jsem vůbec co se týče hub dost divná, sice je dokážu udělat na spoustu způsobů, ale nakonec je používám tak ne deset. Hlavně mne trochu straší to množství ingrediencí, takže zkoušet to nebudu, ale určitě si to fanoušky najde a našlo

Š. Matyášová 20.10.2017 10:45

Re: Hmm ochucovadla

ano,já vím a stejně tomu říkám pasta :-D mám ráda tu s maďarskou vlajkou a na ní je chlapík v jejich kroji.....

Z. Yga 20.10.2017 10:33

Re: Hmm ochucovadla

Ona to vlastně není pasta - papriky jsou rozdrcené, zrníčka jsou v tom celá, a prodává se to ve skle.

O. Joklová 20.10.2017 10:28

Re: Běžte na houby

já též :-(((((((((

L. Blaza 20.10.2017 10:25

Kečup

můžu a používám krom rajčatového protlaku i na vaření, majonéu jsme si oblíbili Lidláckou a nejlepší zeleninový sypký bujon (vývar) je pro mě ten z Dmka, je bez droždí a lepku a glutamátu a je s mořskou solí :)

Víkendu zdar a doufám, že Na zdar!

T. Zana 20.10.2017 9:29

Kečup :-)

Tak ten z rajčat mám - na tozdíl od většiny lidí, co tu zatím psali - ráda, ale moc ho vlastně nepoužívám, nesnáším dochucovadla typu "na cokoliv si naplácám kečup, majonézu, ostrou omáčku..."

Franta takhle miluje kremžskou hořčici (nic proti ní nemám, ale taky si ji sama vezmu tak 1 - 2x do roka).

Hub letos nemáme málo, ale zase ne tolik, abych s nimi experimentovala, ale čtení je to zajímavé :-)

Díky, Liko, za tuhle pozoruhodnost!

K. Holubová 20.10.2017 9:25

Hmmm,

vypadá to zajímavě, ale asi nic pro mne. Houby letos nemám a mít nebudu a krom toho mi chutnají víc naložené v octě jako příloha k čemukoliv.

Kečup zásadně nepoužívám. Jen rajský protlak do špaget apod. Kečup jsem si vyráběla kdysi sama, když byl přebytek rajčat. Mám ráda různé druhy hořčic, dipů doma připravených, většinou na bázi zakysané smetany nebo jogurtu a koření. Dnes už si budu dělat i tatarskou omáčku, protože ta kupovaná je čím dál tím horší.

Kostku bujonu použiji vždy, když je nutno. Kupuji takové mističky se želatinovým obsahem. Ten považuji za nejlepší. A místo klasického hovězího nebo slepičího mi postačí silný zeleninový. Jinak bylinky, libeček je jasný favorit.

T. Zana 20.10.2017 9:24

Re: Běžte na houby

Taky tak...

Z. Jitur 20.10.2017 9:10

Re: Tak mne napadlo...

mrazák - taky řešení :-)

Š. Matyášová 20.10.2017 8:58

Re: Hmm ochucovadla

tu maďarskou pastu taky jím....dijon je dobrej na roštěnky a plnotučná na ptáčky...a z kečupů jednu lahvičku ročně- KAND jemný nebo s chilli..dělají několik objemových lahviček , možná by ti vyhovoval.....a za sleičí kostku se neomlouvej,taky když potřebuju více masové chuti,do omajdy,použiju masoxovou kostku....

Š. Matyášová 20.10.2017 8:55

Re: Tak mne napadlo...

podusíš,nacpeš do sklínek,a na 20 minut na 80°C, nebo podusíš,vychladne,nacpeš do krabiček nebo pytlíků a frkneš do mrazáku....

Z. Jitur 20.10.2017 8:52

Re: hezký den

pálivé taky miluju... od mala feferonky, může za to táta...

Z. Jitur 20.10.2017 8:50

Re: Hmm ochucovadla

libeček mi připomíná tchána, od kterého jsem ho dostávala...

Z. Lika 20.10.2017 8:50

Re: Tak mne napadlo...

Asi by to šlo, ale s postupem neporadím, zavařovat neumím.

Z. Jitur 20.10.2017 8:50

Re: Běžte na houby

co se voleb týká, souhlas, stejné pocity...

Z. Lika 20.10.2017 8:49

Re: Hmm ochucovadla

Pastu z pálivých paprik mám taky ráda. Kečup se u nás taky neuživí, zato různé hořčice zkouším ráda. Libeček jsem si letos konečně nasušila!

Z. Jitur 20.10.2017 8:49

Re: hezký den

Poslední věta mne rozesmála, asi máš pravdu. I když já tedy ujíždím na majonéze v podstatě v jakémkoli množství, je to jak nemoc...

Z. Jitur 20.10.2017 8:47

Tak mne napadlo...

...co tu "drť" případně i zavařit do skleniček k pozdějšímu využití, to by taky mohlo jít, ne?

Z. Lika 20.10.2017 8:46

Re: Dodatečně...

No Jitur, nevím nevím, bude to spíš zajímavost.

Ale určitě zajímavý nápad, jak houby konzervovat, když je jich přebytek.

Včerejší Chorvatsko mi přišlo velmi vhod :-)

Z. Jitur 20.10.2017 8:44

Dodatečně...

...ještě jednou bych chtěla poděkovat všem za krásné příspěvky k "Igrane", jak tady, tak k fotkám na Rajčeti!!!

A teď jdu číst pozorně Mlsotník, protože to určitě bude zase ňamka!

Z. Yga 20.10.2017 8:11

Hmm ochucovadla

Tak já, na rozdíl od zde místních výborných kuchařek, některá ochucovadla mám ráda. Miluju dijonskou hořčici (tu můžu i samotnou), ale i taková dobrá plnotučná není k zahození. A pak ujíždím na drcené pálivé paprice v soli, kterou mi vozí Jeník z jižního Slovenska - ale musí to být ta, která má maďarskou etiketu - jednou ji neměli, tak koupil mletou slovenské provenience a musím říct, že je to slabý odvar.

Co téměř vůbec nemusím, to je klasický kečup - malá lahvička nám vystačí na rok a to ještě vyhazuju způli plnou. Jinak z těch všech všelijakých ochucovacích omáček maximálně worcester a v zimě maggi (v sezonu nahrazuju ráda libečkem) - a i ty pro mne prodávají v moc velkých nádobkách).

No a dobrá, přiznávám a biju hlavou o zeď a sypu si popel na hlavu, slepičí vývar od Vitany považuji za kostičku poslední záchrany ... (:o))))

Š. Matyášová 20.10.2017 6:57

Re: Běžte na houby

uff, to jsem ráda, že se v tom Jindro neplácám sama...