11.12.2017 | Svátek má Dana



DISKUSE K ČLÁNKU

Nejste přihlášen/a. Vkládat příspěvky mohou pouze registrovaní čtenáři.

Formát tel. čísla "+420 xxx xxx xxx"

BLSOD-ÝK: Asi už tušíte...



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 75, poslední: 15.10.2017 11:06, přehled diskusí

Dávno, dávno tomu,:
Autor: Z. Nítkovská Datum: 13.10.2017 20:52

jsem si při hduzdné rýbě na radu kolegů udělala Šedého vlka.

Tak příšerně mi do té doby ani od té doby nebylo, takže jsem recept hrůzou radši zapomněla. Pamatuji si jen slivovici a horkou vodu v poměru 1 ku 1,zbytek receptu z hlavy vyšuměl. U vědomí, že osamělou ženu by postrádali až po delší době, jsem lektvar ani nedopozřela.

Jo, a problémem nebyla sama slivovice, ta byla kvalitní a v té době .bych ono vypité množství ani nepocítila.

Takže léčení podobných stavů probíhá vydatnou česnečkou a nedám dopustit na mandarinky.

Milá Liko,:
Autor: D. Ruščáková Datum: 13.10.2017 20:09

právě teď bych tu zlatou radu potřebovala - proti tobě jsem akorát bez horeček. Tedy dnes už je to lepší, ale brala bych cokoliv, co dokáže zatočit s vodovou rýmou a nepříčetným kýcháním:))

Zkouším vše zde popsané, v zázvorovém čaji prakticky plavu, paralen fetuju, ale mám dojem, že úleva je ne úplně jistá:))

Jinak sázím na kombinaci zázvor - citron - med. Ta mi kromě jiného i chutná:))

Kdisi jsem na bolení v krku aplikovala šíleně česnekované topinky, ale dnes už česnek můžu jen v tak umírněném množství, že to ztrácí léčivou sílu.

A k tomu nekrmení horečky - slyšela jsem, že během horečky je organismus tak soustředěný na boj s infekcí, že trávení stejně moc nefunguje, protože na něj nemá kapacity. Proto nemá cenu organismus zatěžovat nějakým důkladným jídlem. Zato pít se musí pořád.

Re: Milá Liko,:
Autor: Z. Iva Datum: 13.10.2017 21:05

Pokud nemáš horečku nad 38st., tak proboha neber paralen, jen si zbytečně zatěžuješ játra (při předávkování hrozí otrava, případně selhání jater) a rýmu fakt nevyléčí, je na snížení teploty

Koukám a vidím:
Autor: T. Zana Datum: 13.10.2017 18:35

že dneska má svátek Renáta. Všecko nejlepší a užij si to, jak nejlíp možno!

Když mám rýmu:
Autor: Z. Vave Datum: 13.10.2017 14:12

v jakékoli fázi, tak mám chuť na kyselé, ať už to jsou citrusy, kysané zelí nebo buřty s cibulí. A na česnečku. :)

Fuj rýma:
Autor: A. Lex Datum: 13.10.2017 13:24

ta člověka dokáže naprosto zdecimovat. Ne, děkuji nechci.

Včera jsem byla s kamarádkou a jejími dvěma zlaťáky a Ajvinkou na výletě v bývalé zámecké oboře, nad zámkem v Lysicích. Nádhera vůkol.

http://dig.rajce.net/Lysicka_obora

já jsem teda:
Autor: M. Beda Datum: 13.10.2017 12:16

z nadpisu nepochopila vůbec nic :-DDDDDDDDDD

rady asi nemám, mně to obvykle velmi rychle sestoupí do hrtanu a průdušek, takže mě pak trápí kašel - ten jsem teda z "babských rad" už dvakrát léčila medvědím mlékem, ale stejně nakonec skončila na ATB... a na struhadlo v krku mi nejlépe zabírá kloktadlo Kutwirt

a teda sharka mi jednou na jakési nachlazení doporučila čaj se zázvorem - zkušeností žádných s touto pochutinou do té doby nemajíc, nastrouhala jsem prostě "kopeček"... no, byla to opravdu síla, hehe, nicméně jsem to poctivě dopila, ale opravdu jsem to hrubě neodhadla

vodovou rýmu nesnáším !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: já jsem teda:
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.10.2017 12:24

Bedo,ty nezklameš :-DDDD

Re: já jsem teda:
Autor: Z. Lika Datum: 13.10.2017 12:28

Je to zvukový přepis názvu Mlsotník vysloveného při opravdu silné rýmě.

Re: já jsem teda:
Autor: Z. Tečka Datum: 13.10.2017 12:39

Bedo, mně to taky chviličku trvalo, než mi to došlo...

Re: já jsem teda:
Autor: Z. Kytka Datum: 13.10.2017 14:21

Zázvorový čaj je prima ale spíš jako prevence.

Cca 2-3 cm zázvorového kořene oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Ve skleněné konvici zalijeme 1 - 1,5 l vody, přidáme šťávu z celého citronu (možno i vč. dužiny) a 2 lžíce medu. Necháme vyluhovat asi 1/4 hoďky, vcelku příjemné pití když je lezavo a nevlídno.

Minulých čtrnáct dní:
Autor: Z. Tečka Datum: 13.10.2017 10:39

jsem na tom byla stejně, jen ta teplota nevyletěla tak vysoko. Ale chuť prakticky žádná, dusila jsem se, kýchala a kašlala jak tuberák. Praktikovala jsem většinu z toho, co už bylo psáno přede mnou. Jen tu sladkou cibuli už bych nikdy nezkoušela. Salám s cibulí, chleba se sádlem a vrstvou cibule, topinky natřený česnekem pěkně zhusta, česnečka a moje zelňačka skleněnka zahřívací. Těch maličkejch pálivejch papriček jsem tam hodila trošinku víc, takže polévka nejen opravdu zahřála, ale i protáhla krk. Zelí nevařím dlouho, mám ráda, když to při skousnutí trochu křupne, takže možná i trošku toho céčka tam zůstalo.

To homeo co se píše Osccilo - něco znám, ale tady bych ho nesehnala, kdysi zabralo a rychle, já zas nedám dopustit na rýmu a dutiny na Euphorbium compositum v pumpičce. Měla jsem doma už prošlé, ale trochu ještě zabralo.Byly to dny utrpení.

Re: Minulých čtrnáct dní:
Autor: Z. Lika Datum: 13.10.2017 11:14

Co je prosím skleněnka zahřívací? Ach topinky, dostala jsem chuť!! Hurá, mám na něco chuť :-) Feferonek se trochu bojím, když mám načnutý krk, to tak maximálně tu cibuli a česnek.

Rýma skutečně neskutečně otravná.

Re: Minulých čtrnáct dní:
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.10.2017 12:20

to je ta zelňačka Liko...má to takovou barvu jako sklo.....

Re: Minulých čtrnáct dní:
Autor: Z. Tečka Datum: 13.10.2017 12:38

Zelňačka skleněnka je zelňačka ničím nezahušťovaná. Prostě na tuku cibulka doběla, pak pokrájená klobáska paprikového typu, trošku udělat, paprika, kmín, zalít horkou vodou. Mám-li uzený vývar, přidám, jinak házím kostku.

Přidám pár maličkých papriček, brambory, kousek bobku, 2 kuličky nového koření a vařím. Když jsou brambory uvařené opravdu tak, jak to máme rádi, přidám teprve pokrájené zelí. Krájím dost na drobno, tak je uvařené za chvíli, to už se musí hlídat. Dochutím solí a pepřem a vodou ze zelí, aby trošku kroutila pusu. Cibulka vzala paprikovou barvu, tak bacha na papričky. Ještě se nikomu po snědení nic nestalo, je to přírodní dezinfekce, ale kdo nemusí, dává pozor. Polívka je sama o sobě výrazná tím zelím a papričky jí dodají zahřívací grády.

Re: Minulých čtrnáct dní:
Autor: Z. Lika Datum: 13.10.2017 12:45

To zní velice dobře. Ještě se radši zeptám - to zelí kvašené, nebo i čerstvé?

Re: Minulých čtrnáct dní:
Autor: Z. Tečka Datum: 13.10.2017 13:00

Jedině kysané, vždyť je to zelňačka :)

Neproplachovat, jen pokrájet, drobně pokrájené tu polívku trochu zahustí, vodou ze zelí pak dochucuju.

Re: Minulých čtrnáct dní:
Autor: Z. Lika Datum: 13.10.2017 14:11

No jo, zelňačky jsou krajové, vaří se to ze zelí různého :-)

Díky za ty doplňující tipy, ty jsou vždycky důležité.

Re: Minulých čtrnáct dní:
Autor: Z. Tečka Datum: 13.10.2017 13:02

Já bych řekla, že ten česnek je na načnutý krk mnohem horší, dokáže to být tak trochu i žiravina. Kdežto ta paprička jenom proklouzne a zahřeje i v žaludku.

Tak rýmu:
Autor: Z. Iva Datum: 13.10.2017 9:59

při které jsem ztratila čich a chuť jsem měla naposledy před více než třiceti lety na vejšce. I při všech rýmách a nachlazeních, která nosil syn ze školky, jsem o čuch nepřišla. Jako děti, když jsme měli zelenou rýmu s doprovodnými efekty, jsme s chutí baštili buřty s cibulí a octem. To bylo jediné jídlo, u kterého bylo cítit aspoň tu kyselou chuť. Byli jsme žravé děti, když jsme nechtěli jíst, bylo jasné, že se o nás pokouší nějaká nemoc ;)

Re: Tak rýmu:
Autor: Z. Lika Datum: 13.10.2017 10:18

S tím kyselým máš pravdu, měla jsem hroznou chuť na halušky - ale vlastně jsem měla chuť na to kysané zelí! To si musím zapamatovat.

:
Autor: Z. Maw Datum: 13.10.2017 9:50

brzo se uzdrav!

ja jim vic polivky, protoze nemam vetsinou moc chut jist alr nemam.ani chut varit takze :D

Re: :
Autor: Z. Lika Datum: 13.10.2017 9:51

A jakou polívku? Taky nemívám chuť k jídlu nebo něco vařit...

Re: :
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.10.2017 9:54

jak daleko to máš na Jiřák - Slavíkova 1, vietnamské bistro,nejlepší PHO-BO v Praze....dá se vzít i sebou,takže jednu tam sníš,jednu sebou..nebo dvě....

Re: :
Autor: Z. Lika Datum: 13.10.2017 10:02

Do bistra mrknu, jakou mají nabídku... s vepřovým je to u mě nalevačku...

Re: :
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.10.2017 11:26

PHO-BO je hovězí :-D

Re: :
Autor: Z. Lika Datum: 13.10.2017 12:07

Tak to je jiná, já to měla zafixované blbě.

Re: :
Autor: E. Šusová Datum: 13.10.2017 11:51

PŘESNĚ!! PHO BO RÝMĚ ULEVÍ, A CHUTĚ POTĚŠÍ!!! Bylo to tehdy jediný, co mi spustilo zazděnou rýmu.

Desdášim dýbu!!!!!:
Autor: E. Šusová Datum: 13.10.2017 9:02

A snažim se bacila přečůrat!! Tedy piju hodně moc teplýho čaje. A pak ho až do konce života nesnášim :D . Páč mi z dýby dycinky vyleze zánět nosohltanu, jedu hned i ofenzivu tímto směrem. Nebo vlastně především. Takže nastoupí moje oblíbená tinktura s šalvějě a kobercový nálety cibule. Neboli co to jde peru do sebe cibuli a záda jí kreje česnek. Snídaně=obložený chléb zasypaný natenoučko nakrájenou cibulí.Moc moc cibule. K obědu vydatná česnekačka s vagonem česneku. Ať si bacily užijou přírodního antibiotika!! Šmejdi jedni. Na kašel používám sirup z cibule - kdo nezná cibule nakrájená na drobno smíchaná s medem, kdo nemá med použije cukr, pustí to odpornoušťávu :D, která se po lžičkách v průběhu dne posílá a způsobuje to poměrně rychlou pomoc v tom, že můžete odkašlávat a nezmítáte se pod nápory suchýho kašle. Mocnou pomůckou mi jsou homeopatika - ať už je to obecně známý a opravdu funkční (a to tak funkční, že to uznala i drahá polovička)oscillococcinum a nebo gelsemium, které mi doporučil můj homeopat. Na zasekanou rýmu klasicky inhalace pod ručníkem a do toho pár kapek éterickýho oleje /eukalyptus, jedle, borovice.../ a spát a být v teple. A hodně moc horký polívky. A to všechno lze ovšem provozovat pouze doma. A až půjdete od doktora zajděte si do vietnamskýho bistra, dejte si tam polívku Pho-bo, ta je na dýbu jako dělaná :-)

Re: Desdášim dýbu!!!!!:
Autor: E. Šusová Datum: 13.10.2017 9:17

Jo a ještě Liko - to že Ti mlíko nedělá dobře to je logický, mlíko totiž zahleňuje.