23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Nezbytný domácí spotřebič – lednička

Do mých asi osmi let jsme v pražském bytě ledničku neměli. Měli jsme jen velký chladný špajz s oknem do studeného světlíku...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 8.9.2017 23:30

Maričko ty vždycky tak pěkně píšeš

I něco běžného jak by člověk řekl, že je lednička, od tebe získá zajímavý náhled. My máme místo jenom na malou a dostat do ní týdenní nákup je docela stress, radši o délám nadvakrát. Objednám si větší nákup z Tesca a pak dokupuju z Asdy vedle které bydlíme. Určitě je to bezva mít velkou lednici, ještě když vždycky tak dobře vaříš. Škoda že nebydlíš blíže, pozvala bych se k tobě na večeři a český chleba.

M. Crossette 9.9.2017 1:02

Re: Maričko ty vždycky tak pěkně píšeš

Wendulko, děkuji za moc milý komentář" Však jak píšu, také jsem v Anglii měla malou ledničku a musela si vystačit. Dnes už bych se s tím špatně vyrovnávala. Ono se na lepší vždy snadno a rychle zvykne a k tomu minulému těžko a pomalu vrací. Ale objednávky nákupu "do domu" také není špatné řešení.

Trefila ses s tím českým chlebem :)Právě jsem si na něj zadělala kvásek a budu péci zítra. Pak oba bochníky nakrájím na krajíce a dám do mrazáku. To v očekávání výpadku elektřiny, aby bylo něco "jedlého" s snídani. Můj chleba je i po rozmražení jako čerstvý a dá se jíst nerozpečený, netoastovaný, oproti většině amerického pečiva.

D. Ruščáková 8.9.2017 21:02

Maričko,

předně moc držím palce tam u vás, aby Irma moc neřádila! Máte tedy hurikánovej rok...

Jinak jsem taky ulítlá na ledničky a mrazáky - ono na venkově a bez obchodu v místě je to skoro nutnost. Takže mám lednici s mrazákem v kuchyni (lednice je nahoře:)), dva velké šuplíkové mrazáky v garáži a v přístěnku u terasy jednu malou ledničku navíc. Bez té se v létě, když je u nás víc lidí, prostě neobejdu. No a v zimě dávám věci prostě na terasu. Naštěstí holky psí nejsou loupeživé:))

V mrazácích mám hlavně ovoce, zeleninu a nějaké to maso - hlavně tehdy, když nakupuju ve velkém - krůty a hovězí na farmě.

M. Crossette 8.9.2017 21:57

Re: Maričko,

Dede, děkuji. A jako by tohle nestačilo, za Irmou v Karabiku se už "točí" další hurikán Jose !

To ráda čtu, že i "mimo horký Jih" je větší počet ledniček (a mrazáků) v domácnosti v oblibě :)Tak ať dlouho slouží !

Z. Jenny 8.9.2017 22:49

Re: Maričko,

Maričko,moc na Vás myslím a držíme všechny tlapky abyste tu hrůzu ve zdraví přežili.

Irmě a Josemu zmar! Držte se! Máte se kde ukrýt? Soucítíme se všemi, které to postihlo.

M. Crossette 9.9.2017 1:15

Re: Maričko,

Děkuju Jenny. Podle posledních předpovědí Irma by do Al. měla dorazit už jen jako tropická bouře, ne hurikán. A spíše severozápadně. My jsme kousek na tím "držadlem floridské pánvičky", tedy kousek jižněji. Ale - až do plného dopadu na Floridu (neděle)jsou to všechno předpovědi (ale díky alespoň za ně, za ta varování!). Na Floridě je moje švagrová (střední FL) a naše kamarádka (vice k pobřezí Mex. zál.). Oběma jsme nabídli přijet k nám kdyby to uznaly za nutné (nějak bychom se tu určitě poskládali - hihi výhoda dvou domů :)), ale obě se rozhodly zůstat a "zabarikádovat se", protože u nich už by Irma měla také být slabší. Navíc obě mají bytelné domy z tvárnic(a střechy z keramických tašek), což je v posledních snad 20 letech povinné v určitých oblastech, právě po zkušenostech s tornády a hurikány. Takže to nejsou ty naše zdejší domy, obložené kostry jako "krabičky ze sirek". Ale stejně je to o strach.

Z. Tečka 9.9.2017 12:42

Re: Maričko,

Moc na Tebe poslední dny myslím. Já vím, že hned nebudou myšlenky na psaní, ale dej vědět. Držím tam všem palce, ať to rychle pomine,

Z. Lika 8.9.2017 19:29

Článek vyvolal

hodně vzpomínek a je v něm hodně cenných reálií - z takových drobností se skládá život.

Umím to ocenit a děkuju, Maričko.

K. Miháliková 8.9.2017 14:04

Pekne som si vďaka tebe zaspomínala, Maričko

Prvá chladnička, ktorú si v našej rodine vôbec pamätám, bola plynová a mala vzadu malý modrý plamienok. Bola u babičky z maminej strany a slúžila roky rokúce. Ten plamienok ma ako decko uvádzal do vytrženia, vydržala som pri štrbine medzi stenou a zadnou stranou chladničky čupieť a zízať naňho celé hodiny. Vraj sú dnes tieto chladničky zberateľským kúskom a nadšenci ich vyhľadávajú a zase opravujú. Potom babička prešla na všadeprítomnú Calexku a bolo po radosti z plamienka :) . Po tejto babičke mám byt a svoju chladničku som postavila na rovnaké miesto a do rovnakých drážok v starom linoleu, v akých bývala kedysi už stará plynová. Potom až o hodne neskôr som prerábala kuchyňu, a hoci je to už pomaly 10 rokov a chladnička je odvtedy v opačnom kúte miestnosti, občas ešte stále podvedome zamierim do chladničky na to staré miesto ... Mám ale aj špajzu a tej sa prerábka nedotkla, na jej zachovaní trvám :)

M. Crossette 8.9.2017 15:51

Re: Pekne som si vďaka tebe zaspomínala, Maričko

To je moc hezké, že i na ledničku mohou být takhle dlouhotrvající vzpomínky! Kdysi jsme v jednom bytě měli velký zásobník vody také na plyn a také tam pod ním plápolal plamínek. Také jsem na něj každý den koukala. Ale pro uklidnění, zda plápolá. Jednou totiž nečekaně zhasnul. Sice tam byla nějaká pojistka, že plyn neucházel, ale přišla jsem na to, když najednou tekla jen studená voda. Od té doby jsem každé ráno "šla do kolen" a koukala, jestli hoří :)

Z. Hanča 8.9.2017 14:04

Máš pravdu, Maričko,

lednička a zrovna tak mraznička je pro nás nezbytný domácí spotřebič, bez nich by to bylo podstatně méně pohodlné než s nimi. Rozhodně nejsem tak vzorná hospodyňka, abych vařila každý den, ani na to nemám čas, takže vždy navařím nejméně dvojnásobné množství, než se sní na posezení, a zbytek přijde do krabičky a krabička do mrazáku. Hlavně ovšem nesmím zapomenout na popis a datum, jinak pak bádám a odhaduji, co se v krabičce ukrývá.

Maričko, myslím na vás a držím palce, aby se vám vyhnul hurikán. Někdy během neděle by prý měl dorazit na jih Floridy, tak třeba se pak stočí zase zpět na moře.

Z. Inka 8.9.2017 14:40

Re: Máš pravdu, Maričko,

Hančo, když jsme začínali, neměli jsme mimo postel ani kam co dát. Takže sklípek, octová voda, křenový list, kameninový hrnec......Už bych to nechtěla zažít

M. Crossette 8.9.2017 15:58

Re: Máš pravdu, Maričko,

Hančo, také ráda vařím víc, nám přihřívané vůbec nevadí a pak dávám krabičky a mističky do lednice nebo mrazáku. A také jsem líná si popisovat a pak zbytečně mističky otevírám a nakukuji. Nebo maso - když ho dám do průhledných mrazicích sáčků, "jasně vidím, co tam dávám" - tedy že je to vepřové, hovězí, kuřecí či ryby a tak proč popisovat. Jenže jak to zmrzne, průhlednost sáčku se "orosí" a já pak po často vyndám balík a přemýšlím, které maso by to mohlo být :)

M. Crossette 8.9.2017 15:58

Re: Máš pravdu, Maričko,

a děkuju za palcodržnu k Irmě.

T. Zana 8.9.2017 13:52

Lednice a mrazák

Máme to zvlášť a je to príma, akorát tu lednici už máme druhou a teď se klepu, jak dlouho vydrží mrazák. Oboje po 125 litrech myslím.

Na chatě jsme měli sklípek. Doma bývala taková ta malá calexka s ještě menším mrazákem.

Pěkné téma, Maričko.

M. Crossette 8.9.2017 16:00

Re: Lednice a mrazák

Zano, držím palce, aby mrazák ještě vydržel !

Z. Jenny 8.9.2017 11:27

U babičky přeslicové

byla špajzka venku,takový dřevěný budník s dvířka na .... a teď nevím jak se tomu říká,čudlík,co se kroutí nahoru a dolů. Nahoře to mělo malé kulaté okénko zabezpečené síťkou proti malé zvěři a muchám. Máslo se dávalo do kameninového hrnce se studenou vodou a maso kupované výhradně jen v pátek muselo vydržet v betonové ďurce na dvoře taktéž ještě ve studené vodě. V našem rodném domě bývala studená zděná špajza dole u sklepa a téměř vše tam vydrželo. Po odsunu z domečku máti zakoupila ledničku Elektrosvit, která se občas musela převrátit aby dál sloužila a ona sloužila snad 30 let, tedy nejmíň.

Maričko, díky za dnešní téma, zase jsem si zavzpomínala. Ať máte z vašich ledniček a mrazniček hodně a hodně radosti bez poruch přístrojů a díky za všechna ta zvířátka a lidi, co je výborně nakrmíš. :-)

O. Joklová 8.9.2017 11:43

Re: U babičky přeslicové

Jenny, ta věc se myslím jmenuje OBRTLÍK - taky jsem to kdysi s překvapením zjistila, když jsme to potřebovaly koupit, znala jsem to samozřejmě leta předtím

M. Crossette 8.9.2017 16:05

Re: U babičky přeslicové

Na chatě (bez elektřiny) maminka také dávala máslo do kameninového hrnce se studenou vodou. A tatínek ve stráni vydoloval malý sklípek "no spíše noru", kde byly myslím 2 police po stranách. Sklípek měl dokonce dřevěná dvířka. Tam maminka dávala věci, které potřebovaly být alespoň trochu v chladnu. Po mnoha letech se sklípek sesul a teď už po něm ve stráni nejdou žádné stopy.

Jakou značnu naše první lednička měla si už nepamatuji.

E. Šusová 8.9.2017 11:04

Jé, to je téma pro mě!

Žádná, žádná lednička není dostatečně velká! nevím proč dělají tak malý ledničky :D. Na chalupě máme pochopitelně taky ledničku s malým mrazáčkem. Ten by ještě, tak tip ťop na ten víkend stačil. Jo, já vím, jsme dva, ale zase bereme maso i pro psy, dva velký nenažraný psy. No ale lednice je naprosto nedostačující!!! A to fakt ani na ten víkend. Nevím jak to dělám, ale je to tak. Páč to máte: věci na snídani, jako šunku, máslo, sýr, pak zeleninu, vajíčka, ovoce, kyblík jogurtu pro nás /fakt kyblík toho bílého/, kyblík jogurtu pro psy, kysaná smetana, ovoce, aby se dalo něco upéct, pivíčko, nějaký to pitíčko pro mě, velká dóza s masem pro psy, hlávka pekingskýho zelí a vanička mrkve taky pro psy, něco na gril........... a už se tam nic nevejde. A doma ani nemluvím. Tam je to ještě horší. Ale nejvíc toho zabere ta zelenina

Š. Matyášová 8.9.2017 11:27

Re: Jé, to je téma pro mě!

proč tam cpeš zeleninu? tu stačí dát do chladu -sklípek atd.....

E. Šusová 8.9.2017 12:26

Re: Jé, to je téma pro mě!

přes léto moc jinde nemůžu právě, od určitý teploty se i ten sklípek zahřeje.

J. David 8.9.2017 14:55

Re: Jé, to je téma pro mě!

Paní Šusová, kysna s říčním pískem ve sklípku, kořenová zelenina "nahá" , jiná zahrabaná, povlečena ve "šprckách". A písek v kysně zalévat. Jak čerstvá pak je zeleninka... I maso lze takto chladit. Skupenské teplo. Vypařování je skupenská přeměna, při které se kapalina mění na plyn, pouze z povrchu a furt odebírá teplo. Kapalina při vypařování odebírá teplo z okolí. A pokropte vodou občas i ten sklípek a otevřete "luftník", termodynamika je jistá, nesmíte to ale "zapařit", jako prádelnu. Ve sklepě, na chalupě z roku 1882, mám i pramínek a luftník. Oni ti naši předkové, nemaje lednice a mražáky, nebyli až zas tak zhýčkaní Edisonem a Nikolou Teslou. Pokud nastane "blackout", máte dvě možnosti s obsahem mražáku, samochladící sklípek, nebo hnojiště/kompost/kontejner TS. Přeji pěkný víkend, a neplísněte mne, starého praktika, který má alternativní řešení, kterak uchovat "flákotu a zeleninu", jako za doby "loučí".

E. Šusová 8.9.2017 15:24

Re: Jé, to je téma pro mě!

Neneee, pane Davide, to bych si nedovolila plísniti. Naopak mám dotaz- když na tý chalupě ale nejsem furt? bude ten písek fungovat? A bohužel do toho "sklípku" chodíme během našeho pobytu poměrně často. on to není klasický sklípek, spíš právě sklep, kde je nářadí, psí hračky a jiný nezbytnosti. Mám tam třeba cibuli v bedýnkách, brambory v bedýnkách. ale když jsem tam volně loženou nechala mrkvičku, tak ta mi do příštího víkendu cípla, neb se na ní namnožila plíseň. On je takový vlhký ten sklep. Další dotaz- jak zchladit to maso? Co si můžu představit pod Skupenským teplem (fyzika mě míjela vždy a teď už to lepčí nebude :-). Díky předem. Přes víkend už asi nebudu na příjmu, ale těším se na případnou odpověď. Mně se totiž tyhle "starý" a osvědčený praktiky právě líbí. Mějte se hezky.

Z. Iva 8.9.2017 15:50

Re: Jé, to je téma pro mě!

Ech, Petro - skupenské teplo je teplo, které je třeba dodat nebo se uvolní při přechodu látky z jednoho skupenství do druhého. Takže pokud voda přechází z kapalného stavu do plynného (odpařuje se z toho mokrého písku), tak k tomu potřebuje teplo, to odebírá ze svého okolí a tím ho ochlazuje. Stejné je to, když zůstaneš v mokrých plavkách nebo zmokneš, je ti kosa, protože to na tobě schne (přechází do plynného stavu) a bere si odparné teplo z tebe. Naopak, když na tebe foukne pára, tak je opařenina horší než když se poleješ stejně horkou vodou - pára zkondenzuje a uvolní se z ní skupenské teplo, které nadělá pěknou paseku.

E. Šusová 12.9.2017 7:37

Re: Jé, to je téma pro mě!

Ivo díky! Takto osvětleno to již zapadlo do vědomostí tam, kde to mělo být. No takže jdu shánět kysnu a písek. Díky pane Davide, díky Ivo :-) . Snad bude zelenina spokojená i když bude v péči jen o víkendu.

K. Miháliková 8.9.2017 14:11

Re: Jé, to je téma pro mě!

Mám opačný problém, mám pocit, že nech robím čo robím, moja chladnička stále zíva prázdnotou...

E. Šusová 8.9.2017 15:26

Re: Jé, to je téma pro mě!

No já jsem ten druh člověka, co se asi nevědomky připravuje na válku či co. Furt musím mít něco v záloze. Ale ono i tím, že psi jsou na mase, ubude místa, protože k masu patří zelenina, jsou dva, jsou velcí.... takže v součtu... vlastně toho maj v tý lednici nejvíc voni dvááááááá! Sobci, zabrali nám lednici! :-D

M. Crossette 8.9.2017 16:11

Re: Jé, to je téma pro mě!

Petro, chápu, chápu. S ledničkou(a mrazákem) je to asi jako když někam letíš, nebo jedeš autem. Do letadla se musíš vzít jen to nejdůležitější, protože más jen jeden kruf. Zato když jedeš autem, vezmeš - pro strýčka Příhodu - raději vše, když už tam to místo je :)

E. Šusová 12.9.2017 7:39

Re: Jé, to je téma pro mě!

Přesně tak Maričko,ono taky-kdybychom na chalupu nejezdili tím autem.... taky bych toho tolik s sebou nevezla :D