16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Moje první vaření

Je to hodně dávno, vlastně 41 let, co jsem se rozhodla, že mamince „pomůžu“...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 25.8.2017 7:25

Re: Moc krásná vzpomínka,

Já vím, že si vlastně nemám nač stěžovat..když vařím na Beaveru, tak mi do toho taky nikdo nemluví a všichni se tumlujou :-D jen někdy trpím, když vidím, jak někdo ze skvělejch surovin vytvoří nepoživatelnou šlichtu...nebo do všeho sype koření jak pro regiment a míchá směsi již namíchané a myslí si,jaká to bude super chuť..že zabije chuť původní suroviny,to neřeší...

Vaví, naučila jsi se vařit sama , to je taky umění...do každého jídla dáš kousek sebe, proto nikdy nebude stejné jako u sousedů nebo u kamarádek...

Z. Xerxová 25.8.2017 7:04

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Nechodila jsem do školky - hlídala mě babička. A tudíž jsem každý den s ní "vařila". Pak se ségrou (byla o skoro pět let starší)... A je fajn, že se občas u ségry v kuchyni dokážeme motat všichi. Zrovna za chvilku tam běžím - neb naši včera měli diamantovou svatbu a na zítřejší mejdan klušu péct svatební koláčky :o)

Z. Vave 25.8.2017 7:00

Moc krásná vzpomínka,

Sharko, dojala mě a rozlítostnila mě zase. Asi proto, že u nás to všechno bylo jinak.

U nás se víceméně nevařilo a já byla rypák, který jídla ve školní jídelně nejedl, protože blbě vypadala a divně páchla. Takže jsem se učila vařit podle kuchařky a u spousty jídel jsem ani netušila, jak vlastně mají chutnat. Dnes vařím nárazovitě, intuitivně, a když chci něco konkrétního, vyhledám si nějaké recepty na internetu, , a pak si jeden z receptů vyberu, nebo od každého něco plus něco navíc.

Pochopitelně mám doma x kuchařek a různých tištěných sešitů na vaření, ale nejčastěji sahám do šanonů, kde mám osvědčené Zvířetnické recepty a recepty od kamarádů a znýmých.

Š. Matyášová 25.8.2017 6:46

Re:

moje mamka je vyučená kuchařka, postupy měla zajeté z učení a hospod,kde vařila,než od plotny odešla dělat jinou , pro ni lehčí práci..uměla z ničeho uvařit velice dobré jídlo.a to umí i dnes....talent mám po ní, ale holt si vařím po svém...je pár jídel,kde dodržuju její recepturu a postup , protože jsou skvělá a lepší je neudělám.

Z. Maw 25.8.2017 6:22

to je krasne prvni vareni :) maminka musela byt pysna a i nehoda vypadala docela vazne, cekala sem zlomene ruce a rozbite hlavy a misto toho vysivany ubrus :) a nekdy se to stane, ze clovek dostane prakticky a uzitecny zaklad, ale pak uz si sam trochu hraje... maminka jiste mela uz svoje postupy nachytane ro sve chute a potreby, i kdyz nekdy to lpeni na postupech je potreba a jindy je mozne povolit uzdu....

me nikdy maminka varit moc nenechala, vzdy jsem ale jeste i na stredni fungovla jako pomocnq sila na vsechny kuchynske prace, oskrab, uklid, nachystej, nasyp, udelej... takze ac znala postupu teoreticky, praktickou stranku jsem nastolila az bydlic sama... a varim uplne jinak a uplne jiny jidla, nez moje maminka :D vlastne mi jeji kuchyne nechybi, prtoze jsem asi uz jako dite byla v jidle "jina", vzdy mi doma chutnalo ale jim jink hodne jinak.. ale mrzi me moc a moc, ze jsem se od ni nenaucila borsc. Nejlepsi borsc na svete, kterej zatim nikdo nikdy neprekonal...