20.6.2019 | Svátek má Květa



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Moje první vaření



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 65, poslední: 28.8. 2017 7:20, přehled diskusí

Re: U nás:
Autor: Š. Matyášová Datum: 28.8.2017 7:20

koukám Minko, že jsme na tom podobně...radši každá ve svojí kuchyni :-D s emi ulevilo,že nejsem sama .....

Re: :-D:
Autor: Š. Matyášová Datum: 28.8.2017 7:19

řekněte jí,že si tohle pamatujete, bude ráda......

Re: Kdy jsem poprvé vařila,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 28.8.2017 7:17

on žije ze vzduchu???

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: Š. Matyášová Datum: 28.8.2017 7:16

děkuju, občas vyplujou dávno zasunuté a skoro zapomenuté vzpomínky...a pak stojí za to se o ně podělit......

já rýži peču nebo mám na ni takovej forichtung z čínského porculánu do mikrovlnky...

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: Š. Matyášová Datum: 28.8.2017 7:14

v rámci ručních prací se místo vyšívání ušmudlaného vzorníčku,dělaly i tyto jednoduché věci,jako pomazánky.....

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: Š. Matyášová Datum: 28.8.2017 7:13

děkuju Maričko, on ten rozchod od sporáku měl něco do sebe, asi se přetrhla taková ta pomyslná pupeční šňůra :-D

já ráda čtu jak vaříš, hodně se od těbe učím....a odkoukávám....

Re: To bylo krásný Sharko:
Autor: Š. Matyášová Datum: 28.8.2017 7:11

Tak Wendulko o tom taky napiš...... ;-)

Re: AAAA:
Autor: Š. Matyášová Datum: 28.8.2017 7:10

pane Šmatláku o nastavované kaši jsem tu také již psala a nejlepší šoulet vaří Inka, která sem také občas něco napíše... Bác jsem pekla na začátku srpna pro 30 lidí..

a děkuju za pochvalu.....

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: Z. Lika Datum: 27.8.2017 21:49

Každý jsme to doma nějak měli. A teď jdu guglit Thermomix, to jsou věci! A vaření doma je určitě lepší - je to i zábava, styl, nikoli nutnost, ale součást společenského a rodinného života. Mám moc ráda, když k nám někdo přijde a většinou se všichni shoufují v kuchyni a tam společně něco vytváříme a při tom se spousta věcí probere... je to fajn.

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: V. Richterová Datum: 27.8.2017 21:35

Já lituji toho že jsem se na vaření ve škole nezapsala, místo toho jsem měla nějaké vyšívání a to tedy bylo uplně k ničemu, doma jsem moc pomáhat s vařením nechtěla a ani nějak nebylo potřeba, výsledkem bylo že jsem dlouho neuměla pořádně ani uvařit rýži. :-D No, není se určitě čím chlubit, ale určitě nejsem jediná, kort v naší generaci. Proč by se taky jinak tak dobře prodávaly přístroje typu Thermomix který v podstatě vaří sám, že.. a jiní pomocníci kteří toho hodně zastanou..a to díky bohu za to! Jinak je taky normální že v týdnu kamarádky spíše chodí na jídla do restaurací a nevaří si doma. To se podle mě ale dost prodraží za pár let. Uvidíme co moje dcerka:))

Re: Kdy jsem poprvé vařila,:
Autor: Z. Iva Datum: 26.8.2017 11:21

Kromě ryb je jak přes kopírák. Člověk by předpokládal, že když je ze tří dětí, tchán byl v invalidním důchodu, peněz moc nebylo, tak bude jíst všechno... A ono ne.

Re: Kdy jsem poprvé vařila,:
Autor: V. Glover Datum: 25.8.2017 23:56

Můj manžel je taky strašně vybíravý v jídle, z českých jídel skoro nic nejí, omáčky nejí, polívky nejí, ryby nejí, žádné druhy fazolí čočky atd nejí, bezmasá jídla nejí, celkově nad plno věcma ofrňuje. Tak si je vařím když není doma.

AAAA:
Autor: p. smatlak Datum: 25.8.2017 23:55

Nastavovanou kaši už skoro nikdo nevaří a nebo jí už neznají.A takovách a podobných jídel je tu spoustu ale nejsou in takže se o nich nepíše i když ne v podstatě ale i fakticky většina lidí májí ta jídla rádi ale bojí se to říci aby nebyli mimo oficiální propagandu..Dneska samé bez tuku a bez šlehačky a nebo bez lepku a libové a hlavně kuřata nebo panenka ,na polévce je mastné oko něco jako zločin a to bohužel i u Polreicha i když by tento pán co umí vařit měl vědět,že tuk je nositelem chuti.A CO TAKHLE ŠOULET NEBO BÁC A JE TOHO CO JE CHUTNÉ ALE NESMÍ SE TO PŘEHÁNĚT S MNOŽSTVÍM A KOLIK TOHO SNÍME A TO JE to základní.a HLAVNĚ SE PŘIZPŮSOBIT PHYBU A VÝDEJI KALORIÍ.JINAK JE VŠE ZDRAVÉ a i ta zelenina ,když se to přehání je škodlivá a to hlavně v syrovém stavu,nebo jsme snad dobytek?A jinak je to hezké jak to bylo napsáno.

To bylo krásný Sharko:
Autor: V. Glover Datum: 25.8.2017 23:47

opravdu krásný. Já jsem ve dvanácti letech měla první lekci vaření ve škole, dělali jsme bramborovou polévku,ten den jsem přišla domů nadšená. Mami mami vařila jsem bramborovou polévku! A mamka pravila, že mi ukáže jak to dělá ona, protože jsem jí to hned chtěla předvést a od té doby jsem pro nás pravidelně vařila, pekla, obzvlášť o weekendech. Mamce to muselo hodně pomoct asi, že mě to v kuchyni tak bavilo, byla sama se mnou a ségrou.

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: M. Crossette Datum: 25.8.2017 21:08

Tak jsem "nažhavila mozek" a také mám pocit, že jsme měli ve škole "vaření", ale v které třídě to bylo a co jsme vařili (ani to, jsteli odděleně kluci a holky) si už nepamatuji. Ale pamatuji se na tu "péči o dítě", kdy kluci odešli na jinou hodinu, tahle byla jen pro děvčata.

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: Z. Jenny Datum: 25.8.2017 20:30

My jsme měli na předmět vaření v 8.tř.naší třídní, která byla svobodná, taky byla stará sokolófna a my jsme ji říkali fusilisa překrásná bo měla luxusní knír a fousky. Nosila nám na vaření svoje přestárlé domácí zásoby a nutila nás používat plesnivé marmelády a kompoty.

Ve čtverce jsme vyšívali ručně uklohněné kabelky na drobnosti z bílé kanavy :-) a šili zástěry.

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: Z. Lika Datum: 25.8.2017 20:29

A vlastně to nebylo povinné, byl to kroužek. Na vaření na vyšším stupni si nevzpomínám, jen na dílny.

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: Z. Lika Datum: 25.8.2017 20:28

Bedo, určitě to bylo ve 4. třídě, vzpomněla jsem si podle učitelky.

Re: Sharko,:
Autor: Z. Jovo Datum: 25.8.2017 19:16

U nás jsou hrnce rozdělené podle kategorií co na co. A v lince uložené „ušima“ vpravo. (:-)))

Když vařím já, tak na kategorie nehledím.

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: Z. Yga Datum: 25.8.2017 18:56

Jo - za nás taky v osmičce (většina z nás byla o sto procent lepší kuchta než Bertica - však jsme toho musely vždycky uvařit aj pro její děcka, aby aspoň jednou týdně měla něco teplýho do žaludku). Ve čtvrté třídě bylo ruční šití rukavic z tepláků (:o)))).

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: M. Beda Datum: 25.8.2017 18:31

že by v letech takto "prckovských", Liko?

my měli vaření tuším v 8. třídě a v devítce pak byla pro holky "Péče o dítě"

Re: Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: Z. Lika Datum: 25.8.2017 17:34

Když strávník umí ocenit kuchařku, hned se lépe vaří.

Vzpomínám si, že na škole jsme měli povinné "vaření", snad ve 4. třídě. Naučila jsem se tam bezva pomazánku a pamatuji si, že druhé družstvo přišlo na to, že řízek potřebuje nějakou fintu, jinak zůstane tvrdý :-)

Re: :-D:
Autor: Z. Lika Datum: 25.8.2017 17:31

Moc hezká vzpomínka :-)

Sharko, to je moc hezké zavzpomínání:
Autor: M. Crossette Datum: 25.8.2017 17:27

taková vlnovka života - dcerunka uvaří sama, aby potěšíla maminku. Maminka ocení a dcerku potěší(tomu ale předchází úžasně popsaná groteska). Pak roky svorně vaří matka s dcerou a nakonec trochu smutný "rozchod od společného sporáku", kdy jde každá k tomu svému. Moc hezky se to četlo !

Já se nepamatuji, jestli jsem někdy v dětství nědo uvařila "pro rodinu". Asi ne. Ale v pražském bytě jsme měli maličkou, přesto jsme se tam s bratrem k mamince kvartýrovali při vaření (a maminka nám dokonce při vaření pomáhala se školními úkoly). Takže mě myslím ani maminka k vaření "nehonila", nebylo tam na to místo. Nejvíce - jak v Praze, tak pak na chatě - se pomoc soustředila hlavně na to oškrabáni brambor, zeleniny, dát vařit vodu, míchat jíšku, prosát mouku, přebrat čočku, rozšlehat vajíčko(a třeba jím pak potřít šátečky),na chatě odběhnout uříznout šnitlík, libeček, smíchat cukr se skořicí (na chatě to znamenalo v hmoždíři roztlouci kostky), rozmačkat jahody atd. Prostě takové maličkosti, aby večeře nebo oběd byly rychleji hotové. Takže jsem do manželství vstupovala kuchařsky "neprověřená", jen s teoretickým okoukáním. Ale v dopisech mi maminka ochotně odpovídala na mé dotazy, měla jsem "do výbavy" dvě kuchařka a při návštěvách domova jsem si pak různé nedostatky doplňovala. Vaření (a postpem času i pečení) mě začalo bavit, i proto, že o suroviny nebyla nouze a mužíček uměl moje díla ocenit. A baví mě to dodnes.

Kdy jsem poprvé vařila,:
Autor: Z. Iva Datum: 25.8.2017 15:11

si nevzpomínám. Ale vařit celý oběd jsem musela už ve dvanácti, máti byla zdravotní sestra. No a nevařila ráda, takže se toho ráda střepala. Vařila se víceméně pořád stejná jídla, naučila jsem se uvařit omáčky, polívky, obojí je mi prd platné,protože MHP to než... nejí. Co jsem se nenaučila, to jsou knedlíky, neboť máti byla líná je dělat a vařila je z pytlíku, fuj hnus. Knedle mě naučila tchýně. Taky se doma nepeklo, neboť jsme byli tlusté děti, bodejť ne - ráno v šest snídaně, na svačinu jabko nebo pomeranč, oběd v jídelně a pak až večeře, hladoví jsme byli furt jak čokli a tělo se bránilo ukládáním na horší časy. Jak já nenávidím jabka a pomeranče... Takže péct jsem se musela naučit sama.

Vařit umím, ale hobby to pro mě není.

Hezké téma,:
Autor: Z. Dalmi Datum: 25.8.2017 14:43

chvíli jsem vzpomínala a jo, už vím. Taky jsem chtěla překvapit rodiče, tak jsem udělala rybí filé a cosi jako tatarku. Bylo to dobré, jen tatarka byla taková nějaká hrudkovatá. Pamatuji si překvapení našich a moji následnou pýchu.

:-D:
Autor: J. Malá 215 Datum: 25.8.2017 13:53

Trochu mi utekli slzičky. Má dcera uvařila první jídlo v necelých sedmi letech. Já se musela docela obracet, abychom měly co potřebujeme a dcera byla často sama. Tak jednou jsem přišla v noci a už neměla sílu vařit. Druhý den jsem přišla domů normálně ve dvě a dcera stála ve dveřích se založenýma rukama a ptala se, kde jsem byla tak dlouho, že mi vystydne jídlo. Něco zevnitř podezřele vonělo. To jsem netušila, že moje dcera uvařila úplně sama kompletní druhý chod. Smažené žampiony, hranolky, tatarku. Nakupovat chodila sama dávno, to překvapení nebylo. Hranolky udělala domácí, protože věděla, že ty z krámu já nerada. A totálně mě dorazila domácí tatarkou. Takřka dokonalou. Myslím, že měla asi jedenáct a ovládala většinu jídel, které jsem vařila. I když po tomhle obědě jsem si dávala dlouho pozor, abych nezapomněla navařit))).

U nás:
Autor: Z. Minka Datum: 25.8.2017 13:29

Tak já mám podobnou vzpomínku, muselo mi být míň jak osm let, protože ségra nebyla na světě, naši byli někde večer a já jim chtěla udělat večeři. Z ledničky studený bramborový šišky, ozdobně vyskládat do obrázků na talíře a marmeládou domalovat kroužky a kolečka okolo...podotýkám že u nás se bramborové těsto jedlo vždy na slano a samozřejmě v té ledničce bylo i zelí i maso...a protože se mi to zdálo málo, šla jsem do sklepa pro brambory, v koupelně hučel starý kotel ústředního topení na uhlí, tak jsem si k němu lehla, brambory nacpala do popelníku do horkýho uhelnýho popela a čekala až se upečou :-)no sváteční ubrus se neprostíral...ale vynadáno jsem taky nedostala...máti vaří výborně, ale taky je stará konzerva, nové jídlo se zařazuje na jídelníček tak jednou za dekádu, ale naučila mě základy všeho, vařit, péct i zavařovat..Naštěstí už čtvrt století si vařím sama a pode své chutě, takže na svíčkovou nebo kachnu zaběhnu do patra a když dělám chilli con carne, nějakou indickou nebo italskou specialitu nebo marockou hariru,pozvu ji zase já k sobě. Posledně jsme spolu rolovaly vietnamské letní rolky a byla šikovnější než já, měla je jednu jako druhou...zaplaťpámbu máme každá svoji kuchyni, protože ačkoliv jsme obě tolerantní na společné soužití v jednom baráku, v kuchyni bysme se zabily. I cukroví si pečeme každá svoje a pak vyměňujeme. Jediné co nám jde spolu je čistit houby a vyloupávat ořechy...Babička z matčiny strany výborně pekla, recepty máme schované a stejně se nikdy ani mě, ani mámě ani tetě nepovedlo upéct tak jak pekla ona. Jestli to bylo moukou,droždím, nebo tím že pekla ve starém kachlovém sporáku, prostě její piškot nebo buchty jsou nenapodobitelné...druhá babička zase měla doma tři chlapy, takže tam šlo spíš o kvantitu než kvalitu, na stůl se daly plné mísy a pekáč masa a berte si...

Re: Sharko,:
Autor: Z. Jenny Datum: 25.8.2017 12:00

Hahaha, tak to znám dobře.Mnohokrát se přistihnu, že dělám ledaco jako máti,babička,atd. Dokonce i jako tchýně, ta měla na chatě a doma libůstku, hrnce musely být krásně pod sebou a ucha ve svislici pod sebou ,přesně. A co mám já? Hrnce.... :-)

Re: Sharko,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 25.8.2017 11:45

taky mám takhle rozdělený hrnce :-D