23.8.2017 | Svátek má Sandra



DISKUSE K ČLÁNKU

Nejste přihlášen/a. Vkládat příspěvky mohou pouze registrovaní čtenáři.

Formát tel. čísla "+420 xxx xxx xxx"

MLSOTNÍK: Letní teplé jídlo (se sladkou tečkou)



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 66, poslední: 11.8.2017 17:28, přehled diskusí

Len teraz:
Autor: Z. Verenka Datum: 11.8.2017 17:25

som si uvedomila,že v podstate v celých Čechách prší-aj tu sa ochladilo,už je len 34 st.!!! Sucho ako na Sahare-včera som si nemohla v kľude vykopať zemiačiky-nešla mi motyka do zeme-taká hanba-záhradkár a musela som si kúpiť v obchode !!!.

Re: Len teraz:
Autor: Z. Lika Datum: 11.8.2017 17:28

Škoda té zeleniny, kéž by i u vás zapršelo.

Jsem nějak opomněla:
Autor: Z. Olčava Datum: 11.8.2017 16:57

tu sladkou tečku. Musím ven, celý den doufám, že trochu poleví déšť a ono pořád ne, tak tedy vyrazím do mokra. Jdu si vyzvednout do antikvariátu knihu, o které je hádanka na dnešním Dedeníku. A při té příležitosti si koupím nějaké ovoce (zahrádku bohužel nemám) a šlehačku a ten moučník zkusím. A tu drobenku si udělám ořechovou.

Mňam, dala bych:
Autor: Z. Vave Datum: 11.8.2017 16:31

si oboje. Zvláště dnes, kdy prší a vlho a studeno, by ten horký moučník, jak píše Marička, byl obzvlášť prima. :)

tak tentokrát jen dodám:
Autor: M. Crossette Datum: 11.8.2017 16:07

že oboje znám a oboje je moc dobré. Zeleninu dělám jen v době, kdy mám vlastní rajčata, takže je to sezóní jídlo a jíme k ní bagetu na vcucnutí šťávy. Je to opravdu rychlovka.

No a ovocný moučník, ten dělám celoročně a často. Tady se mu říká "crisp" a je oblíbený snad po celé Americe. Já dělám pouze s jablky "apple crisp" (asi nejpopulárnější ovoce), takže jabka pod drobenkou sypu skořicí s cukrem. Množství jaké udělám záleží na tom, kolik mám jablek a pak dávám do takové zapékací misky, aby vždy byla trochu silnější vrsta ovoce. Pokrájená jablka ještě zaleji tak půl hrnečkem hnědého cukru rozpuštěného ve vodě. Drobenku dělám z mouky, trochu cukru a másla. Připravím si to zároveň s večeří a zatímco večeříme, šoupnu crisp do trouby. Píchnutím zkusím měkkost jablek a pak hned, ještě horké podávám. S vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou (nebo jen zmrzlinou), proto dávám do hlubších malých misek, nebo skleněných pohárů. Je to fakt véééélice dobré. Případný malý zbytek manžel rád dojí druhý klidně den studený k snídani. Větší zbytek večer znovu v troubě nahřeji, fakt je to teplé lepší.

Nelinko,:
Autor: Z. Dalmi Datum: 11.8.2017 14:25

tohle bych si dala okamžitě. To je jídlo přesně pro mě. Oboje. Nepotřebuji maso k jídlu a nepotřebuji těsto k ovoci :-)

Nelino, díky :
Autor: T. Zana Datum: 11.8.2017 12:36

Moc pěkný recept. Kéž by mi to rostlo na zahradě :P

přeji všem krásný den,:
Autor: Z. Olčava Datum: 11.8.2017 11:46

u nás sice zrovna prší, ale já jsem celá radostná, že se mi povedla registrace.

Liko, ještě jednou moc děkuju :-)

No a k receptu, zeleninu mám ráda, syrovou, dušenou, grilovanou, smaženou... ale bez cukety, párkrát jsem ji snědla, nic se mi nestalo, přežila jsem to, ale nemusím.

Re: přeji všem krásný den,:
Autor: M. Beda Datum: 11.8.2017 12:21

vítej, Olčavičko :-)))))

doufám že tě uvidím častěji než dosud v poslední době!!

Re: přeji všem krásný den,:
Autor: T. Zana Datum: 11.8.2017 12:28

Ahoj Olčavo :-)

Re: přeji všem krásný den,:
Autor: Z. Jenny Datum: 11.8.2017 12:28

Tož vítej zpátky !

Re: přeji všem krásný den,:
Autor: Z. Olčava Datum: 11.8.2017 12:57

Díky děvčata za přivítání. Já už sem docela dlouho nahlížela a kolikrát jsem měla cukání se připojit, ale nějak jsem se nedokázala rozhoupat. No ale chybělo mi to moc, ta možnost sem napsat.

Re: přeji všem krásný den,:
Autor: M. Beda Datum: 11.8.2017 13:00

tak to je moc prima, že ses "rozhoupala" :-))))

Re: přeji všem krásný den,:
Autor: Z. Lika Datum: 11.8.2017 15:14

Ahoj Olčavo! Bezva, zadařilo se, jsi šikovná :-) Lítala jsem pár hodin po venku, vyvenčila jsem zvířetnický modrý deštník s velrybou, abych byla stylová, s kamarádkou jsme poseděly dvě hoďky v kavárenské zahrádce pod slunečníkem, a užívala si liják. Cedí teda fest, velryba byla spokojená.

A chvílemi jsem si vzpomněla na Olčavu, jestli se to povede :-)) Jsem moc ráda!

Re: přeji všem krásný den,:
Autor: Z. Vave Datum: 11.8.2017 16:32

Olčavičko, to je prima, že jsi zase tady! :)

no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: M. Beda Datum: 11.8.2017 10:54

to mě hodně zaujalo, mám tady od Kačenky "kýbl" rybízu, kdybych ho přisladila, asi by se dalo... ale nemám máslo - dá se drobenka vyrobit nějak jinak????? (venku leje, tak mě sharko pro to máslo neposílej)

ale stejně jako Yga nějak nevím jak se to servíruje - hned u fotky jsem si řekla, že bych to chtěla vidět na řezu

Re: no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: Z. Tečka Datum: 11.8.2017 11:55

Bedo, já jsem to dělávala v zapékacích mističkách, mám takové vyšší, jinak se dají používat třeba i na kompoty. A z těch mističek se to jedlo. Dělala jsem z rebarbory, ale ta se musí dost sladit, a nebo z pokrájených švestek.Je to rychlé, když třeba někdo přišel, dá se to jíst teplé (bacha, ten vnitřek zůstane dost dlouho horkýj), ale i studené.

Prostě rychlovka na pohoštění ke kafíčku. A ty mističky jsou na to šikovné.

Re: no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: M. Beda Datum: 11.8.2017 13:01

no jo, ale co s tou žmolenkou??? hm, asi to dřív sním syrový, než něco vymyslím :-DDDDD

Re: no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: Z. Tečka Datum: 11.8.2017 13:43

Přece navrch, na to ovoce. Prostě mističku jsem vymázla, na dno trochu žmolenky, pak ovoce a tou žmolenkou jem to zasypala.Peče se to, dokud žmolenka nezezlátne.

Re: no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.8.2017 14:33

Tečko,Beda nemá doma máslo,tudíž se ptá,z čeho má vyrobit tu žmolenku...!!!

Re: no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: Z. Tečka Datum: 11.8.2017 14:53

Aha, to jsem netušila, že až tak moc dietí :)

Re: no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: M. Beda Datum: 11.8.2017 15:13

Tečko, to s dietou nesouvisí, prostě ho na nic nepotřebuju, tak ho doma nemám

Re: no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: K. Miháliková Datum: 11.8.2017 13:46

Na múčnu drobenku/žmolenku nejaký tuk treba, inak nevznikne. Dal by sa použiť margarín, smetol alebo tak, ale nebolo by to ono. Ja niekedy používam namiesto drobenky mleté orechy (vlašské alebo lieskové) zmiešané s práškovým cukrom. Tam už potom tuk ani netreba, orechy ho majú dosť.

Re: no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: Z. Lika Datum: 11.8.2017 15:16

Přesně jako Katku mě napadly mleté/strouhané ořechy.

Re: no teda - táč bez těsta !!!:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.8.2017 14:32

rozpeč si ho jen s cukrem....

tak jsem si borůvky nenatrhala...:
Autor: Z. Xerxová Datum: 11.8.2017 10:45

... , neb byl hřib, kam se člověk podíval. A taky růžovka a liška, a kozák... prostě zase začaly růst. A když jsme se vraceli (tak čtvrthoďku od auta), tak na nás nebe otočilo konev a lilo a lilo a lilo... takže jsme domů dorazili jak vodníci.

Páník dojel do práce, psisko padlo na pelech a já jdu "ničit" houby

Re: tak jsem si borůvky nenatrhala...:
Autor: Z. Tečka Datum: 11.8.2017 11:57

Týý jo, já jsem ještě letos pořádnou houbu nepotkala, akorát pár prašivek. Ale vy tam máte hodně zalito, to závidím.

Re: tak jsem si borůvky nenatrhala...:
Autor: T. Zana Datum: 11.8.2017 12:29

Neprovokuj :-)

Re: tak jsem si borůvky nenatrhala...:
Autor: K. Miháliková Datum: 11.8.2017 13:47

Ja sa už radšej ani nevyjadrujem ...

Zrovna včera:
Autor: Z. Jenny Datum: 11.8.2017 10:21

jsem grilovala zeleninku a k tomu naložený hermelín. Moc dobré!!

Dneska takhle při pátku by to chtělo Nelinko tu sladkou tečku.Jablka mám akorát na krájení, tak asi bude crumble. Mńam. :-)