25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dvakrát pečené brambory

které jsem nakonec dvakrát nepekla - aneb další moje pokusy, s překvapivě chutným výsledkem!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pajakerryková 4.8.2017 16:05

Re: Hmmm,

já o remosce a balkoně řekla mamince, bydlí v posledním patře paneláku okna na západ, a velice se jí to zamlouvalo

Z. Tečka 4.8.2017 13:58

Re: Super nápady

Já jsem takhle nějak dělala někdy bulky - hvězdičky. Je to pohodlnější na plnění a protože mám taky minitroubu, klidně si to udělám jen pro sebe.

Nekoukám na to , jestli se to vyplatí dělat jen pro jednoho, to bych neochutnala spoustu dobrých jídel.

T. Zana 4.8.2017 13:52

Re: Hmmm,

Byl moc dobrej :-)

Z. Lika 4.8.2017 12:29

Re: Brambory 100x jinak

Vajíčko se upeklo durch. Kdybys to chtěla naměkko, stačilo by průběžně nakukovat do trouby a jakmile bílek zbělá, bramboru vytáhnout.

Z. Lika 4.8.2017 12:26

Re: Teda

Doporučuji ty brambory (ve slupce) předem uvařit (nejlíp v páře, v tom papiňáku je to geniální a krátké). A troubu na to dopečení jsem nepředehřívala.

Každopádně jsou na to zapotřebí brambory, které ještě neklíčí a dají se jíst i se slupkou.

Z. Tečka 4.8.2017 12:23

Brambory 100x jinak

To bych mohla klidně jen s tím sýrem a lupínkem másla.

Sousedka to dělává, ale ta její plňka mi moc nejela.

A to upečené vajíčko zůstane jako volské oko, nebo se upeče i ten žloutek, Přece jen, takovou dobu v troubě.

Z. Lika 4.8.2017 12:23

Re: perfektní

Ono kde je prostor, tam je expanze. Asi jsi neměla z garáže vyjíždět, to je pak hned :-) Pardon, k smíchu to moc není.

Z. Matylda 4.8.2017 12:22

Teda

kapek mě děsí to, že budu muset rozehřát troubu (dneska je u nás pod mrakem a jen 26 stupňů, úžasné!!!),když barák hřeje furt... v zimě by to asi bylo lepší :)

Z. Matylda 4.8.2017 12:19

Re: perfektní

No, u nás to od modelů letadýlek dospělo k figurkám, pak k válečné technice z druhé světové a teď se mi kvůli velkým rádiem řízeným modelům nevejde do garáže auto. Nevejde se tam ani jedno a mohly by tam být dvě. Uhájila jsem místo na kolo....

Z. Lika 4.8.2017 12:14

Re: Liko,

Většinou stačí tak dvě tři hoďky. A měly by udržet teplo, jsou to vlastně "pomalu vařené" brambory.

Z. Lika 4.8.2017 12:10

Re: perfektní

No, Ivo, doufám, že to u nás nedospěje k tanku na dvoře...

Z. Lika 4.8.2017 12:09

Re: No páni!

No jo, taky mívám období, kdy veškeré mé vaření se omezuje na namočení ovesných vloček přes noc... A ne že by to bylo špatné!

Z. Lika 4.8.2017 12:08

Re: Hmmm,

Však jsem si na Tebe s těmi remoskovými teplotami vzpomněla :-) A čočkový salát je to horkého počasí ideální.

Z. Lika 4.8.2017 12:07

Re: perfektní

Zano, teď to jistí trhy, takže je to dobré.

T. Zana 4.8.2017 12:07

Re: Liko,

Liko, kdy je "hned ráno", tj. jak dlouho potřebují stát? To je taky balkonový tip :-)

T. Zana 4.8.2017 12:05

Re: perfektní

Taky miluju brambory a taky je v paneláku nemám kam dát. Ach jo, kdy já měla naposled fakt dobrý...

T. Zana 4.8.2017 12:02

Hmmm,

věci, co se dají připravit v remosce na balkoně, jsou mi sympatické ;-)

A vypadá to dobře, asi zkusím. Mimochodem včera (pozdě večer, když už bylo snesitelně) jsem uvařila čočku a udělala tvůj salát s kukuřicí - ochutnala jsem, vypadal velmi slibně. Chladím ho na oběd :-)

T. Zana 4.8.2017 11:59

Re: hezký den

Upřímnou soustrast vám všem. Člověk se myslí, že je na ten okamžik připravený, ale pak zjistí, že není. Držte se.

Z. Vave 4.8.2017 11:46

No páni!

Ještě že zrovna jím, jinak bych asi dopadla jako ti pověstní psíci. :) Jednou jistě přijde doba, milá Liko, kdy budu mít tolik času, že všechny Tvé pokusy ověřím v praxi. :) Děkuju.

Z. Iva 4.8.2017 10:52

Re: perfektní

To je jak soused, ten zase modelařil s letadélky, teď prohání drony.

Z. Lika 4.8.2017 10:41

Re: perfektní

Ivo, myslím, že se tomu říká "vehikly" (II.SV), modelář je Franta, dospělý člověk.

Z. Iva 4.8.2017 10:32

Re: perfektní

Liko, kdo modelaří? A co vytváří za modely?

Z. Lika 4.8.2017 9:34

Re: Super nápady

Tak to máte, paní Holubová, vlastně předzkoušené s těmi rohlíky: akorát je vyměníte za brambory. A s bramborami to bude bezzbytkové, střídka se hned vrací "na místo činu".

Za sebe považuji za výbornou vychytávku mít brambory už předpečené nebo předpařené v lednici. Ať nemusím dlouho čekat.

A souhlasím, vaření v páře nemá chybu, všechno má mnohem výraznější chuť.

Z. Lika 4.8.2017 9:28

Re: perfektní

No jo, Inko, u nás je problém s tím skladováním. Chladný špajz sice je, ale ten slouží jako modelářská dílna :D Takže kupuju jen tolik, kolik se vejde do šuplete v chladničce.

A recept si zopáknu asi hned zítra - dnes si předpařím brambory. A pak si k tomu opeču plátky cuket, udělám nějaký salát... dostala jsem na ně vyloženě chuť, tenhle recept bude moje stálice.

Z. Inka 4.8.2017 9:04

Re: perfektní

Liko, není problém pytel koupit a někam dovalit, vozila jsem Šárce k mamince do Chrudimi. Jen to mít kde skladovat.

Brambory miluji a skladuji recepty na přílohy, takže tuhle bramboru spíš bez toho masa. A třeba k té cuketě s kouskem kuřete by to též nebylo marné.

K. Holubová 4.8.2017 9:03

Super nápady

Brambory mám moc ráda na jakýkoliv způsob - pečené, zapečené, jako přílohu, brkaši miluju.... Vařené v páře jsem dělávala v parním hrnci a byly lepší než připravované ve vodě. Zachovaly si větší chuť a asi i víc vitamínů. Byly časy, kdy jsem zamrazovala vodu z vařených brambor a používala ji pak do polévek. Přišlo mi líto nevyužít vývaru z brambor, pak mi někdo řekl, že se do té vody vyluhují i negativní a jedovaté látky, které brambory obsahují...... tak jsem toho zase nechala. Tyto zapečené brambory určitě udělám hlavně proto, že je to velmi jednoduché a v té mé minizapékací troubičce to bude hračka. Kdysi jsem dělávala zapečené rohlíky. To se rozřízl rohlík podélně, vydlabal, obsah se nechal usušit a pak se použil třeba do mletého masa. Rohlíky se vymazaly máslem a naplnily dle chuti. Výborné byly s tuňákem a sekanými olivami. Se šunkou nasekanou najemno a spojenou sýrem. Se sýrem samotným - více druhů - jako pizza quattro formaggi. Paštika + sýr, také dobrá náplň. A kdo se chce více angažovat, tak kombinuje např. s cibulkou, sekanými papričkami, okurkami a další zeleninou..... možností je spousta a fantazii se meze nekladou. A je to moc dobrá a rychlá večeře nebo pohoštění pro nenadálou návštěvu. Když teda doma jsou ty rohlíky.

Z. Lika 4.8.2017 7:54

Re: perfektní

Když do nádivky přidáš trochu másla a nahoru dáš víc sýra a slaninu, obstojí to jako samostatné jídlo i u masožravce. Ten přísun dobrých brambor závidím a přeju!

Z. Lika 4.8.2017 7:51

Re: Liko,

V papiňáku dělám brambory v páře - dám do papiňáku minimální nutné množství, pak rošt nebo košík, aby brambory neseděly přímo na dně a pařím zhruba 10 minut od chvíle, kdy hrnec začne opravdu papinovat. Čas záleží na velikosti a druhu brambor - moučné nebo menší brambory bych třeba pařila 5 - 7 minut. A nenechávat příliš dlouho v zavřeném hrnci, voda se vaří ještě dost dlouho po vypnutí.

Druhá moje oblíbená metoda vaření brambor je "lodní" a hodí se také pro větší množství brambor najednou a brambory nemají být příliš velké: dají se do hrnce, zalijí vodou, přivedou k varu a hned se vypnou a nechají zakryté stát několik hodin. Dělali jsme to takhle hned ráno a do oběda krásně došly, byly hezky rovnoměrně uvařené, pevné. Jelikož se vaří ve vodě, musejí se trochu osolit.

Díky za pochvalu receptu, teď se na to brambory báječně hodí - už jsou dost velké.

Z. Inka 4.8.2017 7:35

perfektní

zase jedna vhodná příloha. My jsme bramboroví a díky statkáři z Kbílku máme každý rok uskladněné dostatečné množství opravdu dobrých brambor, které hravě vydrží až do dědových prvních.

D. Ruščáková 4.8.2017 7:12

Liko,

to je recept, který se mi moc líbí - hlavně v té tvé zjednodušené podobě, maso v tom mít nemusím a vlastně ani to vejce ne:))

Jen mi řekni - jak dlouho asi vaříš brambory v tom papiňáku? Nějak jsem tuhle tvoji vychytávku minula - nebo zapomněla:))