24.9.2017 | Svátek má Jaromír



DISKUSE K ČLÁNKU

Nejste přihlášen/a. Vkládat příspěvky mohou pouze registrovaní čtenáři.

Formát tel. čísla "+420 xxx xxx xxx"

MLSOTNÍK: Dvakrát pečené brambory



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 62, poslední: 5.8.2017 10:32, přehled diskusí

Re: Vím, :
Autor: Z. Lika Datum: 5.8.2017 10:32

To je určitě bezvadná vychytávka, děkuji za tip!

Re: to je dobrý nápad na večeři:
Autor: Z. Lika Datum: 5.8.2017 10:31

Vajíčko v troubě bys bohužel musela hlídat, a jakmile by bílek zbělel, musela by brambora ven. Každá trouba peče jinak, takže těžko radit.

Re: to je dobrý nápad na večeři:
Autor: Z. Lika Datum: 5.8.2017 10:30

Děkuji, Vendulko. Tak ať chutná - ale myslím, že s trochou másla, čedarem a zelenou cibulkou nebo pažitkou, případně s trochou slaniny nahoru, nemůžeš udělat chybu :-)

Re: to je dobrý nápad na večeři:
Autor: V. Glover Datum: 4.8.2017 23:39

I chutně vypadající photodokumentaci jsem zapomněla pochválit

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby:
Autor: V. Glover Datum: 4.8.2017 22:39

Taky peču na volno v troubě a ne v alobalu, a brambory vypadají stejně jako ty od Maričky. Nevím jsk velký rozdíl by byl ve výsledku, kdyby se upekly v alobalu. Problém je v tom, že velké brambory co se prodávají na pečení jsou moučné odrůdy, zatímco salátové odrůdy se prodávají když jsou ty bramborky ještě docela malé až maličké. Ale zkusím ty plněné, uvidíme jestli to Chrise potěší

to je dobrý nápad na večeři:
Autor: V. Glover Datum: 4.8.2017 22:31

Jé Liko, můj manžel miluje pečené brambory, klidně si to objedná i v restauraci, pro mě neuvěřitelné. Doma to občas sním s cottage cheese je moje oblíbená kombinace, ale tyhle plněné jsem nikdy nedělala. Možná bych tím Chrise potěšila. S trochou slaniny a sýra. To be šlo. Vejce jsem taky v troubě nikdy nepekla, ale už jsem na viděla recepty. Jenom se bojím, že nebudu vědět jak dlouho to péct, aby žloutky byly pěkně tekuté

Re: Škoda,:
Autor: Z. Hanča Datum: 4.8.2017 22:22

To mi, Maričko, připomnělo "švestky v peřinách". Kdysi dávno ten recept koloval mezi holkama v práci. Švestky se nacpaly do velké sklenice, přelily se horkou šťávou a na 14 hodin se nechaly stát zabalené v peřinách. Nemám kolem toho žádnou vtipnou příhodu, jen jsem si vzpomněla, k čemu ještě byly peřiny dobré. :-))

Vím, :
Autor: Z. Iva Datum: 4.8.2017 21:57

že hodně lidí tady vaří jen pro jednoho nebo dva lidi... Na rychlé uvaření brambor ve slupce je bezva tento sáček https://aukro.cz/kapsa-na-peceni-brambor-v-mikrovlnce-potato-expres-6881614855 . Jen se to musí vychytat podle velikosti brambor a výkonu mikrovlnky, uváděné čtyři minuty fakt většinou nestačí. Brambory se pak mohou použít jako příloha nebo právě na to zapečení s náplní.

Re: Můj děda:
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 21:26

Dalmi, tak to přeji velkou dobrou chuť :-)

Můj děda:
Autor: Z. Dalmi Datum: 4.8.2017 21:14

mi říkával "bramborová princezna". Miluji brambory na všechny způsoby. Dala bych si je klidně i ke svíčkové. Takhle podobně je taky dělávám (někdy). Ale vařím brambory i rýži po lodním způsobu. Brambory přivedu k varu a vypnu. Než dodělám ostatní, jsou uvařené tak akorát.

Díky Liko, o víkendu je udělám.

Re: Škoda,:
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 20:32

Maričko tak to je příhoda k nezaplacení :D Rýži do peřin dává jedna známá, ale do peřiňáku. Hrnec je tam zakutaný ze všech stran a bez nebezpečí :-)

Re: Škoda,:
Autor: M. Crossette Datum: 4.8.2017 20:00

Jo ty "brambory, které dojdou" mi připomnělo rýži. Už jsem to možná kdysi psala. Ale já takhle dělám rýži, Přivedu ji do varu, zamíchám, přiklopím a zhasnu sporák. Rýže sama dojde a je krásně, stejnoměrně uvařená. Jenže v začátku manželství, jsem nikdy přesně nevěděla, kdy se manžel vrátí z práce. Odhadovala jsem to a aby rýže zůstala teplá, dávála jsem ji "dojít" do peřin, tedy do skladu, aby bylo teplo s obou stran. Jenže choť často se před večeří šel třeba na chvilku natáhnout, tak jak přišel oblečený. No a aby "nešpinil" povlečení, tak peřinu chytil v dolním rohu a odhodil na moji stranu. Tenkrát se take chtěl na moment natáhnout a mě došlo že v peřině je rýže. No stačila jsem to akorát zařvat, ale bylo už stjně pozdě. Naštěstí v rýži už nebyla žádná tekutina a hrnec měl dost fest pokličku. Takže se manželovým rychlým vrhem peřinou jen obrátil vzůru nohama a poklička naštěstí zůstala sedět. Nic se nestalo, peřiny zůstaly suché. Ale od té doby se mě manžel před takovým ulehnutím pro jistotu vždy předem ptal "není tam rýže"?

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby:
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 20:00

Jéje zapomněla jsem na odkaz, pán tam vyráběl curd, najdu to a pošlu.

A k těm bramborám - jestli máš možnost, zkus se podívat po salátových bramborách, tj. pevnějších, méně škrobových, jestli je to možné.

A s tím alobalem to vyzkoušej, sama jsem zvědavá, jak to dopadne.

Re: hezký den:
Autor: M. Crossette Datum: 4.8.2017 19:46

Upřímnou soustrast všem, obzvláště Pepovi (byl to jeho tatínek, že?)

Re: hezký den:
Autor: Z. Vave Datum: 4.8.2017 19:20

Až teď jsem zachytila Vaši ztrátu. Je mi to líto, upřímnou soustrast. Děda měl díky vám to nejlepší stáří.

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby:
Autor: M. Crossette Datum: 4.8.2017 18:52

Jenže ty na sucho pečené brambory mají slupku nejen křupavou, ale hlavně tenkou a po vychladnutí jsou dost krabaté. Sice jsou rozkrojit podélně napůl, ale aby se daly hezky vydlabat jako "lodička" o tom právě pochybuju (no nikdy jsem to nezkoušela). Určitě by to šlo, ale právě jen ty čerstvě vyndané z trouby, kdy jsou ještě "vlhké" a my si v nich sami vytvářime kaši hustotou a hladkostí podle vlastní chuti. Proto jsem polemizovala nad těmi vařenými v alobalu, že takové by i po vychlazení zůstaly "šťavnaté".

A ještě. Díky za včerejší mail. Jen jsi zapomněla přidat odkaz. Ale já se podívala do jejich seznamu videí a našla to, kde paní vyrábí (z 5 gallon mléka!)sýr - měla jsi tohle na mysli? Jak paní použává koupený "Veal Rennet", aby se jí "obyčejné" mléko zdrclo? To bylo velmi zajímavé, netušila jsem, že se dají takhle "přínosné bakterie" koupit. Jinak, že se tu dá tvaroh udělat z koupeného podmáslí už jsem jednou psala. Ale dodatečněě mi došlo, že bych vlastně mohla krásně na koláče použít Ricotta cheese, mám ho moc ráda, dávám ho třeba do tvarožníku (a zakysanou smetanu v receptu nahrazuji kefírovým tvarohem), tak proč ne jako podklad koláče? Ten se tu prodává běžně.

Re: Vyklepnout vejce:
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 18:09

Tak to vypadá náramně, zejména pro někoho, kdo má úrodu rajčat :-) (Díky ještě jednou za neuvěřitelné fotky). Hm, strouhaná cibule? No tak jo, tohle stojí za vyzkoušení. Děkuji :-)

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby:
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 18:07

Zjistila jsem, že ten seriál dávali i u nás, jmenoval se Místo zvané domov. Má vysoké hodnocení diváků, podívám se po něm. Děkuji za doporučení.

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby:
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 18:04

Člověče tak s vařením brambor (čehokoli) v alobalu nemám vůbec zkušenost, leda s pečením. To by mě zajímalo, co to udělá. A že se Ti vychladlé při krájení rozpadají, to bude asi tím, že jsou hodně moučné. Možná by přece jen rozkrojení na půlky vydržely, když mají šlupku? Já tohle připravila z brambor zřejmě méně škrobových, ty drží docela pěkně, i když nejsou vyloženě "lojové", tj. salátové.

Nepoužíváš tlakový hrnec? V něm se dá vařit v páře rychle.

Jo a ty druhy bramborových příloh, co nabízejí v restauraci, jsou úžasné. Tady se bohužel často setkám s tím, že když si objednám pečené brambory, jsou z fritézy (smažené). Hash browns mě taky zaujaly, jsou prý moc dobré.

Vyklepnout vejce:
Autor: Z. Nelina Datum: 4.8.2017 17:35

je dobré i do bramborového nákypu. Víc se s tím ale pohraje.

Asi 25 dkg rajčat nakrájet, podusit na másle a prolisovat. Smíchat se 2 šálky prolisovaných brambor, lžící strouhané cibule, 2 lžícemi strouhaného sýra, sůl a pepř.

Do vymazané zapékací mísy, do hmoty udělat důlky a podle libosti vyklepnout x vajec, ještě posypat sýrem. Zvolna péci asi 3/4 h.

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby:
Autor: M. Crossette Datum: 4.8.2017 17:33

Jo a Liko, včera jsme viděli první polovinu filmu "The Shiralee" o kterém jsi se zmiňovala. Polovinu proto, že Netflix má film na dvou DVD, tak snad druhý disk přijde za pár dnů. Je to zajímavé, ta holčina je úžasná, roztomilá herečka, svojí paličatou povahou "celý tatínek" :) .Herečka Noni Hazelhusrt, co hraje Lily, tak ta teď úžasně hraje matriarchu ve skvělém australském seriálu "A Place to call home" (nevím, jestli se dostal i k vám, jestli ano, doporučuji).

brambory mám ráda na všechny způsoby:
Autor: M. Crossette Datum: 4.8.2017 17:31

ta tyhle 2x pečené jsou zde velmi oblíbené. Tedy já je doma nedělám (asi hlavně z lenosti), ale jedla jsem je několikrát v rest. (to na vás při objednávce servírka vychrlí dotaz jaké brambory co k tomu masu chcete - vařené,pečené, 2x pečené, pomfrity, silné pomfrity, orestované kousky(home fries) nebo hash brown ). Nejraději si dám ty hranolky ale někdy i právě tuhle bramboru a vyžádám si extra máslo a zakysanou smetanu, protože mám tu náplň ráda hezky nasáklou :) V rest. ji přinesou zvrchu pěkně opečenou, asi jí šoupnou krátce pod grill a protože často (ne vždy) bývá ve směsi sýr, má vršek úžasnou krustičku. Ale teď jsi mě Liko nalaskominovala, že to asi přeci jen jednou zkusím i doma. My máme brambpry pečené v troubě doma často(hlavně v zimě)jako hlavní jídlo. To pak upeču dost brambor navíc a používám je pak pokrájené a opečené jako přílohu jinde. Ale teď mi něco došlo. V rest. se pečená brambora podává na talíři v alobalu. Já myslela, že je to z hygienických důvodů(a ohledně jídla jsou zde inspekce sakra příšné), ale teď mi došel ještě jeden důvod. Já je peču v troubě bez obalu, protože máme rádi tu křupavou kůrku ("kabátek"), která se pečením v troubě (nebo mikrovlnce) neudělá. Jenže, moje upečené br.přebytky se po vychladnutí (a pak v lednici)troche scvrknou, asi jak z nich vyjde veškeré teplo-pára. A to už se rozhodně rohkrojit a vydlabat nedají (rozpadají se mi už když je krájím na kostičky). Zato v alobalu pečené si vlhkost zřejmě uchovají a tak v rest. mohou takhle pečenou bramboru buď podat "tahanou z trouby", nebo ji rozkrojit na tuhle 2x pečenou. Kdybych je tedy někdy udělala doma, asi si brambory předvařím, nebo zkusím v té páře. Nebo - myslíš, že by se daly jednotlivě zabalit do alobalu, dát do vody a normálně vařit? Nic by z nich nevyteklo a třeba by to bylo i rychlejší, než paření?

Re: Škoda,:
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 17:27

Nene, Hančo, brambory se vaří ve šlupce, jen omyté. Úspora energie se koná na všech stranách, i kuchařčině :-)

Škoda,:
Autor: Z. Hanča Datum: 4.8.2017 17:24

že jsem si dnešní Mlsotník neotevřela dřív - dnes jsem sama doma a to si vždy připravím maximálně jednoduché jídlo (tentokrát mrkev s hráškem na másle s bramborem). Tak příště. A rozhodně si taky vyzkouším lodní variantu vaření brambor. Předpokládám, že se brambory vaří oloupané, je to tak? Panečku, to bude úspora energie!! -:)))

Re: to je bezva nápad na večeři :
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 16:47

To jsou moc dobré zprávy, Pájo, ještě si to léto příjemně užiješ, prima :-)

Re: to je bezva nápad na večeři :
Autor: M. Pajakerryková Datum: 4.8.2017 16:44

ano, ted už si ho víc užiju, jako tábor, už nebudu muset být na sebe opatrná :) jako na začátku léta před operací....

Re: to je bezva nápad na večeři :
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 16:29

Ať se na táboře líbí a daří :D

Re: to je bezva nápad na večeři :
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 16:20

Pájo, mohlo by. Zejména když bude brambora z ohně, takovou mají rády snad všechny děti :-)

Re: Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 4.8.2017 16:18

*minimální nutné množství VODY

to je bezva nápad na večeři :
Autor: M. Pajakerryková Datum: 4.8.2017 16:07

na gril na táboře. Takže pokud nezapomenu a přikoupím sebou strouhaný parmezán tak to určitě udělám, jen ty brambory si předpeču v ohni....

a třeba to bude Olíkovi šmakovat