24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dvakrát pečené brambory

které jsem nakonec dvakrát nepekla - aneb další moje pokusy, s překvapivě chutným výsledkem!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 5.8.2017 10:32

Re: Vím,

To je určitě bezvadná vychytávka, děkuji za tip!

Z. Lika 5.8.2017 10:31

Re: to je dobrý nápad na večeři

Vajíčko v troubě bys bohužel musela hlídat, a jakmile by bílek zbělel, musela by brambora ven. Každá trouba peče jinak, takže těžko radit.

Z. Lika 5.8.2017 10:30

Re: to je dobrý nápad na večeři

Děkuji, Vendulko. Tak ať chutná - ale myslím, že s trochou másla, čedarem a zelenou cibulkou nebo pažitkou, případně s trochou slaniny nahoru, nemůžeš udělat chybu :-)

V. Glover 4.8.2017 23:39

Re: to je dobrý nápad na večeři

I chutně vypadající photodokumentaci jsem zapomněla pochválit

V. Glover 4.8.2017 22:39

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby

Taky peču na volno v troubě a ne v alobalu, a brambory vypadají stejně jako ty od Maričky. Nevím jsk velký rozdíl by byl ve výsledku, kdyby se upekly v alobalu. Problém je v tom, že velké brambory co se prodávají na pečení jsou moučné odrůdy, zatímco salátové odrůdy se prodávají když jsou ty bramborky ještě docela malé až maličké. Ale zkusím ty plněné, uvidíme jestli to Chrise potěší

V. Glover 4.8.2017 22:31

to je dobrý nápad na večeři

Jé Liko, můj manžel miluje pečené brambory, klidně si to objedná i v restauraci, pro mě neuvěřitelné. Doma to občas sním s cottage cheese je moje oblíbená kombinace, ale tyhle plněné jsem nikdy nedělala. Možná bych tím Chrise potěšila. S trochou slaniny a sýra. To be šlo. Vejce jsem taky v troubě nikdy nepekla, ale už jsem na viděla recepty. Jenom se bojím, že nebudu vědět jak dlouho to péct, aby žloutky byly pěkně tekuté

Z. Hanča 4.8.2017 22:22

Re: Škoda,

To mi, Maričko, připomnělo "švestky v peřinách". Kdysi dávno ten recept koloval mezi holkama v práci. Švestky se nacpaly do velké sklenice, přelily se horkou šťávou a na 14 hodin se nechaly stát zabalené v peřinách. Nemám kolem toho žádnou vtipnou příhodu, jen jsem si vzpomněla, k čemu ještě byly peřiny dobré. :-))

Z. Iva 4.8.2017 21:57

Vím,

že hodně lidí tady vaří jen pro jednoho nebo dva lidi... Na rychlé uvaření brambor ve slupce je bezva tento sáček https://aukro.cz/kapsa-na-peceni-brambor-v-mikrovlnce-potato-expres-6881614855 . Jen se to musí vychytat podle velikosti brambor a výkonu mikrovlnky, uváděné čtyři minuty fakt většinou nestačí. Brambory se pak mohou použít jako příloha nebo právě na to zapečení s náplní.

Z. Lika 4.8.2017 21:26

Re: Můj děda

Dalmi, tak to přeji velkou dobrou chuť :-)

Z. Dalmi 4.8.2017 21:14

Můj děda

mi říkával "bramborová princezna". Miluji brambory na všechny způsoby. Dala bych si je klidně i ke svíčkové. Takhle podobně je taky dělávám (někdy). Ale vařím brambory i rýži po lodním způsobu. Brambory přivedu k varu a vypnu. Než dodělám ostatní, jsou uvařené tak akorát.

Díky Liko, o víkendu je udělám.

Z. Lika 4.8.2017 20:32

Re: Škoda,

Maričko tak to je příhoda k nezaplacení :D Rýži do peřin dává jedna známá, ale do peřiňáku. Hrnec je tam zakutaný ze všech stran a bez nebezpečí :-)

M. Crossette 4.8.2017 20:00

Re: Škoda,

Jo ty "brambory, které dojdou" mi připomnělo rýži. Už jsem to možná kdysi psala. Ale já takhle dělám rýži, Přivedu ji do varu, zamíchám, přiklopím a zhasnu sporák. Rýže sama dojde a je krásně, stejnoměrně uvařená. Jenže v začátku manželství, jsem nikdy přesně nevěděla, kdy se manžel vrátí z práce. Odhadovala jsem to a aby rýže zůstala teplá, dávála jsem ji "dojít" do peřin, tedy do skladu, aby bylo teplo s obou stran. Jenže choť často se před večeří šel třeba na chvilku natáhnout, tak jak přišel oblečený. No a aby "nešpinil" povlečení, tak peřinu chytil v dolním rohu a odhodil na moji stranu. Tenkrát se take chtěl na moment natáhnout a mě došlo že v peřině je rýže. No stačila jsem to akorát zařvat, ale bylo už stjně pozdě. Naštěstí v rýži už nebyla žádná tekutina a hrnec měl dost fest pokličku. Takže se manželovým rychlým vrhem peřinou jen obrátil vzůru nohama a poklička naštěstí zůstala sedět. Nic se nestalo, peřiny zůstaly suché. Ale od té doby se mě manžel před takovým ulehnutím pro jistotu vždy předem ptal "není tam rýže"?

Z. Lika 4.8.2017 20:00

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby

Jéje zapomněla jsem na odkaz, pán tam vyráběl curd, najdu to a pošlu.

A k těm bramborám - jestli máš možnost, zkus se podívat po salátových bramborách, tj. pevnějších, méně škrobových, jestli je to možné.

A s tím alobalem to vyzkoušej, sama jsem zvědavá, jak to dopadne.

M. Crossette 4.8.2017 19:46

Re: hezký den

Upřímnou soustrast všem, obzvláště Pepovi (byl to jeho tatínek, že?)

Z. Vave 4.8.2017 19:20

Re: hezký den

Až teď jsem zachytila Vaši ztrátu. Je mi to líto, upřímnou soustrast. Děda měl díky vám to nejlepší stáří.

M. Crossette 4.8.2017 18:52

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby

Jenže ty na sucho pečené brambory mají slupku nejen křupavou, ale hlavně tenkou a po vychladnutí jsou dost krabaté. Sice jsou rozkrojit podélně napůl, ale aby se daly hezky vydlabat jako "lodička" o tom právě pochybuju (no nikdy jsem to nezkoušela). Určitě by to šlo, ale právě jen ty čerstvě vyndané z trouby, kdy jsou ještě "vlhké" a my si v nich sami vytvářime kaši hustotou a hladkostí podle vlastní chuti. Proto jsem polemizovala nad těmi vařenými v alobalu, že takové by i po vychlazení zůstaly "šťavnaté".

A ještě. Díky za včerejší mail. Jen jsi zapomněla přidat odkaz. Ale já se podívala do jejich seznamu videí a našla to, kde paní vyrábí (z 5 gallon mléka!)sýr - měla jsi tohle na mysli? Jak paní použává koupený "Veal Rennet", aby se jí "obyčejné" mléko zdrclo? To bylo velmi zajímavé, netušila jsem, že se dají takhle "přínosné bakterie" koupit. Jinak, že se tu dá tvaroh udělat z koupeného podmáslí už jsem jednou psala. Ale dodatečněě mi došlo, že bych vlastně mohla krásně na koláče použít Ricotta cheese, mám ho moc ráda, dávám ho třeba do tvarožníku (a zakysanou smetanu v receptu nahrazuji kefírovým tvarohem), tak proč ne jako podklad koláče? Ten se tu prodává běžně.

Z. Lika 4.8.2017 18:09

Re: Vyklepnout vejce

Tak to vypadá náramně, zejména pro někoho, kdo má úrodu rajčat :-) (Díky ještě jednou za neuvěřitelné fotky). Hm, strouhaná cibule? No tak jo, tohle stojí za vyzkoušení. Děkuji :-)

Z. Lika 4.8.2017 18:07

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby

Zjistila jsem, že ten seriál dávali i u nás, jmenoval se Místo zvané domov. Má vysoké hodnocení diváků, podívám se po něm. Děkuji za doporučení.

Z. Lika 4.8.2017 18:04

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby

Člověče tak s vařením brambor (čehokoli) v alobalu nemám vůbec zkušenost, leda s pečením. To by mě zajímalo, co to udělá. A že se Ti vychladlé při krájení rozpadají, to bude asi tím, že jsou hodně moučné. Možná by přece jen rozkrojení na půlky vydržely, když mají šlupku? Já tohle připravila z brambor zřejmě méně škrobových, ty drží docela pěkně, i když nejsou vyloženě "lojové", tj. salátové.

Nepoužíváš tlakový hrnec? V něm se dá vařit v páře rychle.

Jo a ty druhy bramborových příloh, co nabízejí v restauraci, jsou úžasné. Tady se bohužel často setkám s tím, že když si objednám pečené brambory, jsou z fritézy (smažené). Hash browns mě taky zaujaly, jsou prý moc dobré.

Z. Nelina 4.8.2017 17:35

Vyklepnout vejce

je dobré i do bramborového nákypu. Víc se s tím ale pohraje.

Asi 25 dkg rajčat nakrájet, podusit na másle a prolisovat. Smíchat se 2 šálky prolisovaných brambor, lžící strouhané cibule, 2 lžícemi strouhaného sýra, sůl a pepř.

Do vymazané zapékací mísy, do hmoty udělat důlky a podle libosti vyklepnout x vajec, ještě posypat sýrem. Zvolna péci asi 3/4 h.

M. Crossette 4.8.2017 17:33

Re: brambory mám ráda na všechny způsoby

Jo a Liko, včera jsme viděli první polovinu filmu "The Shiralee" o kterém jsi se zmiňovala. Polovinu proto, že Netflix má film na dvou DVD, tak snad druhý disk přijde za pár dnů. Je to zajímavé, ta holčina je úžasná, roztomilá herečka, svojí paličatou povahou "celý tatínek" :) .Herečka Noni Hazelhusrt, co hraje Lily, tak ta teď úžasně hraje matriarchu ve skvělém australském seriálu "A Place to call home" (nevím, jestli se dostal i k vám, jestli ano, doporučuji).

M. Crossette 4.8.2017 17:31

brambory mám ráda na všechny způsoby

ta tyhle 2x pečené jsou zde velmi oblíbené. Tedy já je doma nedělám (asi hlavně z lenosti), ale jedla jsem je několikrát v rest. (to na vás při objednávce servírka vychrlí dotaz jaké brambory co k tomu masu chcete - vařené,pečené, 2x pečené, pomfrity, silné pomfrity, orestované kousky(home fries) nebo hash brown ). Nejraději si dám ty hranolky ale někdy i právě tuhle bramboru a vyžádám si extra máslo a zakysanou smetanu, protože mám tu náplň ráda hezky nasáklou :) V rest. ji přinesou zvrchu pěkně opečenou, asi jí šoupnou krátce pod grill a protože často (ne vždy) bývá ve směsi sýr, má vršek úžasnou krustičku. Ale teď jsi mě Liko nalaskominovala, že to asi přeci jen jednou zkusím i doma. My máme brambpry pečené v troubě doma často(hlavně v zimě)jako hlavní jídlo. To pak upeču dost brambor navíc a používám je pak pokrájené a opečené jako přílohu jinde. Ale teď mi něco došlo. V rest. se pečená brambora podává na talíři v alobalu. Já myslela, že je to z hygienických důvodů(a ohledně jídla jsou zde inspekce sakra příšné), ale teď mi došel ještě jeden důvod. Já je peču v troubě bez obalu, protože máme rádi tu křupavou kůrku ("kabátek"), která se pečením v troubě (nebo mikrovlnce) neudělá. Jenže, moje upečené br.přebytky se po vychladnutí (a pak v lednici)troche scvrknou, asi jak z nich vyjde veškeré teplo-pára. A to už se rozhodně rohkrojit a vydlabat nedají (rozpadají se mi už když je krájím na kostičky). Zato v alobalu pečené si vlhkost zřejmě uchovají a tak v rest. mohou takhle pečenou bramboru buď podat "tahanou z trouby", nebo ji rozkrojit na tuhle 2x pečenou. Kdybych je tedy někdy udělala doma, asi si brambory předvařím, nebo zkusím v té páře. Nebo - myslíš, že by se daly jednotlivě zabalit do alobalu, dát do vody a normálně vařit? Nic by z nich nevyteklo a třeba by to bylo i rychlejší, než paření?

Z. Lika 4.8.2017 17:27

Re: Škoda,

Nene, Hančo, brambory se vaří ve šlupce, jen omyté. Úspora energie se koná na všech stranách, i kuchařčině :-)

Z. Hanča 4.8.2017 17:24

Škoda,

že jsem si dnešní Mlsotník neotevřela dřív - dnes jsem sama doma a to si vždy připravím maximálně jednoduché jídlo (tentokrát mrkev s hráškem na másle s bramborem). Tak příště. A rozhodně si taky vyzkouším lodní variantu vaření brambor. Předpokládám, že se brambory vaří oloupané, je to tak? Panečku, to bude úspora energie!! -:)))

Z. Lika 4.8.2017 16:47

Re: to je bezva nápad na večeři

To jsou moc dobré zprávy, Pájo, ještě si to léto příjemně užiješ, prima :-)

M. Pajakerryková 4.8.2017 16:44

Re: to je bezva nápad na večeři

ano, ted už si ho víc užiju, jako tábor, už nebudu muset být na sebe opatrná :) jako na začátku léta před operací....

Z. Lika 4.8.2017 16:29

Re: to je bezva nápad na večeři

Ať se na táboře líbí a daří :D

Z. Lika 4.8.2017 16:20

Re: to je bezva nápad na večeři

Pájo, mohlo by. Zejména když bude brambora z ohně, takovou mají rády snad všechny děti :-)

Z. Lika 4.8.2017 16:18

Re: Liko,

*minimální nutné množství VODY

M. Pajakerryková 4.8.2017 16:07

to je bezva nápad na večeři

na gril na táboře. Takže pokud nezapomenu a přikoupím sebou strouhaný parmezán tak to určitě udělám, jen ty brambory si předpeču v ohni....

a třeba to bude Olíkovi šmakovat