29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Třešňové knedlíky

Jak se dřív dělávaly

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 14.7.2017 18:52

jo ovocné knedlíky..

ty můj drahý miluje převelice, klidně by je jedl jednou týdně. Dělám kynuté těsto, možná někdy najdu odvahu zkusit tvarohové, nikdy jsem je nedělala a tady bych musela dát zdejší sour cream (zdejší je hustý jak měkký tvaroh), evropský typ se tu neprodává. Jenže jak choť rád říká "proč zlatit konvalinky" - tedy když jemu chutná "moje těsto", proč ho měnit! Na druhou stranu on ale jinak skvělý pokusný králík, nikdy mi nic nepohaní, jen třeba řekna "dobré té bylo ale příště raději zase "to tvoje". Kdo ví, třeba si tvarohové zamiluje ještě víc :) Tenhle recept je zajímavý (a Liko velice názorné fotky), ale dělat knedlíky třeba pro vícečlennou rodinu, to aby jedna měla k ruce pomocníka v tom obalování jedné třešničky :)

Jinak kynuté borůvkové knedlíky jsem dělala zrovna minulý týden. Bohužel borůvky byly koupené, protože jsme letošní sezónu propásli. Tedy to jsme se mysleli a doufali jsme, že po příjezdu švagrové snad ještě nějaké budou, protože normálně bývají až do poloviny července. Naštěstí tam manžel předem zavolal s dotazem a ukázalo se, že majiteli farmy letošní úrodu zničily letošní časté a prudké deště (borůvky strhaly z větví keřů). Škoda, ale já mám ještě pár sklenic z loňska a alespoń jsme si nemuseli vyčítat, že jsme tam nejeli včas. A protože choť byl na knedle z čerstvých borůvek natěšený a švagrová je má také ráda, tak je zajel koupit. Když smažím strouhanku, dělám ji na sucho, jen posypu suchou pánvičku a míchám, až strouhanka chytne barvu. Na másle se mi někdy dělaly cucky, takhle na sucho je to rychlejší a protože pak navrch stejně liji rozehřáté máslo, vyjde to na stejno.

Z. Lika 14.7.2017 20:29

Re: jo ovocné knedlíky..

Maričko, tvůj manžel má pravdu - co se osvědčilo, nemá se měnit :-) Na druhou stranu je fakt, že tvarohové knedlíky jsou mňamka. U vás se opravdu nějaký ten quark nebo curd tvarohu nepodobá?

Škoda těch borůvek - no jo, u nás zaúřadovaly mrazy, u vás lijáky.

M. Crossette 14.7.2017 20:48

Re: jo ovocné knedlíky..

Liko, jak správně píšeš, zdejší tvaroh "cottage cheese" má "curd", takové sraženiny a možnost výběru malých či velkých. Tvaroh sám o sobě je velice dobrý, nasládlý. Jenže ty kousky se nedají rozetřít do hladka, drží jak židovská víra. Tak nevím, jestli bych z nich mohla udělat těsto. Možná by se daly rozmixovat, to jsem nikdy nezkoušela. Já tenhle tvaroh nekupuji, nemám pro něj v kuchyni využití, zato sour cream mám doma v lednici furt a ve velkém balení. Ale když si v některé rest. objednám pouze "salat bar" (kdy si jdu třeba 3x naložit), tak se nežinýruji dát si na talíř právě pořádný kopeček tohodle tvarohu. Ale protože ovoce do knedlíků stejně bývá vždy trochu nakyslé, možná by nakyslé těsto "na obal" nevadilo.

Z. Lika 14.7.2017 21:26

Re: jo ovocné knedlíky..

Doma jsme dělali tvaroh tak, že jsme nechali volně zkysnout mléko a pak ho nalili do cedníku vyloženého plátýnkem. A měli jsme tvaroh.

M. Crossette 14.7.2017 22:00

Re: jo ovocné knedlíky..

Liko, to jsme dělali také, jen visel s hadříku "do uzlíku" a pak měl tvaroh hezké vlnky a tvar špičaté hrušky :) Jééé ten býval tak dobrý. Když jsem prvně bydlela v Americe a zkyslo mi mléko, také jsem to zkusila...brrr, to byl šílený hnus. Nešlo mi do hlavy, kde se stala chyba. Naivně jsem si myslela, že mléko, je mléko. Sice jsem po vykapání měla na pohled tvaroh, ale chuťově to bylo na zvracení. Až dodatečně jsem zjistila, že zdejší mléko má v sobě takovou spoustu "přídavků" (proto i to "čerstvé" vydrží klidně 2 týdny), že když už se srazí tak je fakt "zkažené" a vykapáním ti jedlý tvaroh rozhodně nevznikne. Já si na kefír kupuji dražší mléko, které prý nemá žádné hormony (také má kratší trvanlivost), ale tvaroh z něj stejně dobrý není. Poctivý tvaroh se dá vyrobit jedině z podmáslí (buttermilk, jenže já ho nepiji). V troubě v pekáčku se zahřeje na nizoučkou teplotu, až se srazí a pak se dá vykapat. Tvaroh je z něj moc dobrý, jenže na té nizoučké teplotě v troubě to trvá nejméně hodinu, pak čekat až vykape syrovátka a vznikne tvaroh. A to mi na jednu večeři knedlíků přijde přeci jen moc pracné, navíc je podmáslí o dost dražší než mléko a z toho litru je tvarohu jen maličká hromádka :) Když mi o tom kdysi řekla německá kamarádka, natěšeně jsem to hned zkusila a vznikl fakt poctivý tvaroh, jenže to pro mne byla taková trouhubka. No jo, nemohu mít všechno, ale o tvarohu z mléka vykapaném se mi občas zasteskne.

M. Crossette 14.7.2017 22:03

Re: jo ovocné knedlíky..

Ale z toho lepšího mléka je kefir nesrovnatelně chutnější a když ho nevypiji, nebo je zrovna kyselejší, nechám ho vykapat na kefírový tvaroh a ten používám na výborné kefírové bochánky o kterých jsem jednou psala.

Z. Lika 14.7.2017 22:19

Re: jo ovocné knedlíky..

Tak to je mi líto, že je to u vás s mlékem tak obtížné. Tady se přece jen dá celkem snadno koupit použitelné mléko, a často i "ze dvora", syrové. A tvaroh z kefíru od tibetské houby nemá chybu :-)

Š. Matyášová 17.7.2017 6:30

Re: jo ovocné knedlíky..

nezlať konvalinky, pokud ten tvaroh je jinej,rozjedou se ti....

T. Zana 14.7.2017 13:05

Ovocného knedlíky

Miluji a Franta taky, takže dělám relativně často. Většinou z tvarohového těsta. Dovnitř můžu dát celkem cokoliv, stejně to musím koupit.

Už byly jahodové, meruňkové a borůvkové :-)

Třešňové jím taky, ale třešně raději do bublaniny. Můžu i jablečné.

A navrch nejraději tvaroh a maličko cukru.

L. Blaza 14.7.2017 14:19

Re: Ovocného knedlíky

U nás taky "frčí" tvarohové knedlíky, navrch se strouhaným tvarohem, cukrem a zakysanou smetanou místo másla :))

Z. Lika 14.7.2017 14:30

Re: Ovocného knedlíky

Tady v parku už se válejí po zemi žluté špendlíky, takže by šly i ty, i když trhala bych je asi trochu dál.

O. Joklová 14.7.2017 12:04

ovocné knedlíky

jsou moooooc dobré - právě že až příliš, proto je radši nedělám...

když jsem byla malá, u nás se dělávaly pokud se pamatuju výhradně z kynutého těsta, všechny... já jsem se naučila na tvarohové, jednodušší těsto neexistuje a moc mi chutná

ale sypat? jedině a zásadně mák s cukrem, a to na všechny a hojně, to miluju!!! strouhankou byste mě fakt neuctily a ani tvaroh není ono

Z. Lika 14.7.2017 14:31

Re: ovocné knedlíky

Mák je opravdu moc dobrý. Slyšela jsem ještě něco o vlašácích opražených na másle, to prý je nebeské sypání na švestkové knedlíky...

Š. Matyášová 17.7.2017 6:34

Re: ovocné knedlíky

liko,ochutnala jsem ty švestkové s opraženými vlašáky-s cukrem, ne, na švestky jedině mák a cukr a máslo...ty ořechy nejsou špatné,ale prostě to není ono..ty mi jedou víc k sušeným švestkám, obalených ve slanině a opečených a ten ořech-čtvrtku do švestky místo pecky :-D

A. Lex 14.7.2017 11:47

Ach jo, ovocné

knedlíky můžu v jakékoliv podobě. Tyhlety s jednou třešní, ty jsou!!!! A sypané prézličkou! Jenom už nevím jak vypadají třešně a vůbec jakékoliv naše domácí sezonní ovoce :-( . A to máme na zahradě nebo v okolí snad všechno co na JM existuje a zraje. Už třetí sezónu ani pecka.

Š. Matyášová 14.7.2017 11:51

Re: Ach jo, ovocné

Globus,maj černé třešně,slaďoučké a barvej mrchy..kilo za 99 korun...koupila jsem si větší hrst..asi půl kila..jen mne dorazilo,že jsou dražší jak holandské meruňky a španělské broskve...

A. Lex 14.7.2017 15:04

Re: Ach jo, ovocné

Sharko, viděla jsem, ale nechci ze zásady tady tohle PŘEDRAŽENÉ ovoce kupovat. Budu trpělivě čekat, třeba se příští rok počasí umoudří a zase zažiju normální vegetační období, se spoustou různého ovoce, přímo ze stromů <3 !

Koupila jsem pár meruňek na kynuté knedlíky a nebyly VŮBEC dobré! Ach jo!

O. Joklová 14.7.2017 16:11

Re: Ach jo, ovocné

tak já jsem zrovna dneska jedla meruňky a snad prý české, a byly VYNIKAJÍCÍ

a ty třešně co jsem si jich koupila skoro dvě kila - velké, černé, pevné, absolutně bez masa - ty byly snad ještě lepší... MŇAM!!!!

Š. Matyášová 17.7.2017 6:35

Re: Ach jo, ovocné

Bacha na ty cukry Bedo..dieta bude v čudu....

Z. Jenny 14.7.2017 12:07

Re: Ach jo, ovocné

U nás se říkalo posypu "brézle" a třešinky letos nejsou, chjo, škoda, těšila jsem se.

Z. Yga 14.7.2017 8:51

Jó pěry

Tak u nás doma jedině z kynutého těsta - nejčastěji marhulové a trnkové (různé druhy trnek, akorát durancie jsme neměli rádi, šly špatně od kostky), sypané makem a polité máslem. Někdy mamka plnila zerzem (rozmíchaný tvaroh s povidly), ty pak sypala upraženou strouhankou, ale ty nám moc nešly, nějak špatně se polykaly (:o)).

Přiznávám, já pěry nevařím, nějak jsem jim nepropadla, ale Terka je v jejich výrobě přeborník - má je jak peříčka; konečně i honzovky má výborné - ty taky nepeču.

Z. Lika 14.7.2017 11:35

Re: Jó pěry

Nejradši mám mák, klidně i bez knedel :-) Copak je prosím honzovka? A jo, už mi to vlastně došlo... :DD

O. Joklová 14.7.2017 12:00

Re: Jó pěry

mně né :-(((((((

Z. Jenny 14.7.2017 12:08

Re: Jó pěry

Honzovy buchty?

Z. Yga 14.7.2017 13:51

Re: Jó pěry

Jo - klasické buchty, které měl Honza v ranečku, když šel do světa na vandr a o které se dělil s kouzelnými dědečky ...

A. Lex 14.7.2017 14:44

Re: Jó pěry

Jo, jo, takové ty velké, pravé, ranečkové, jako z televizních pohádek! MŇAM!

Z. Matylda 14.7.2017 8:08

Třešňové knedlíky

jsem dělávala z vypeckovaných a po třech třešních... letos pomrzly, tak bylo jen pár do pusy a šmytec.

My jsme měli předevčírem meruňkové z darovaných meruněk. Strom mám krásnej, byl na jaře obalený plody, ale mrazy se postaraly...

Z. Lika 14.7.2017 11:39

Re: Třešňové knedlíky

Vypeckovávat třešně je teda taky piplačka. Škoda těch letošních třešní, je to moje nejoblíbenější ovoce. Může nás aspoň utěšit, že letos si stromy odpočinou a příští rok bude mrznout spořádaně jen v zimě.

Š. Matyášová 14.7.2017 11:51

Re: Třešňové knedlíky

s těma mrazama,to myslíš vážně????

Z. Lika 14.7.2017 11:53

Re: Třešňové knedlíky

Myslela jsem to jako přání. I když Zmrzlí se nejmenují jen tak, já vím.