25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MÉDIA: Otloukánek chemie

Žádný jiný obor nemusel strpět tolik ústrků a napadání v médiích, jako chemie. A přitom chemie byla svého času podobně oslavována jako dnes elektronika či biotechnologie. Proč se to stalo a zaslouží si to chemie vůbec?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Klíma 13.7.2017 18:59

Jsem obdobně mlád jako vy

a chemii jsem miloval - plno tajemství a záhad, zcela racionálně vysvětlitelných...

P. Selinger 9.7.2017 17:43

Chemie si vážím,

ekoteroristy a zelené nesnáším, a velice lituji, že byl před lety zakázán Hexachlorcyklohexan, který výborně pomáhal proti ekoparazitům včetně vši dětské ( Fenoform forte )

P. Selinger 9.7.2017 17:39

Re: Nedivte se.

A je předpoklad, že po jeho kompletní adsorbci na vápník dojde k ukončení života za zemi, protoře nebude možná fotosyntheza.

P. Selinger 9.7.2017 17:36

Re: Nejjedovatější sloučenina,

Zejména ekologisté a voliči ANO.

L. Novák 9.7.2017 14:15

Re: Zelené mozky

Co má značku EKO nebo BIO nekupuji, je to podvod. ;-)

L. Novák 9.7.2017 14:14

Re: Sodík

Ono to v té reklamě bylo správně řečeno, že minerálka obsahuje sodík jako přirozenou součást z přírodního zdroje bez dodatečného přídavku. O umělém tam nic psáno nebylo, to je z vaší hlavy. Nejspíš se jedná o obsah NaCl, který je ovšem pro civilizovaného člověka rizikovým faktorem při vzniku vysokého krevního tlaku. Takže tím bych se asi moc nechlubil... :-)

Žádný "umělý" sodík neexistuje. Všechen je přírodní. :-P

F. Houžňák 9.7.2017 9:28

Rtuť je toxická, ale musí být ve formě páry nebo

organických sloučenin (diethyl- a dimethylrtuť jsou velmi jedovaté sloučeniny, nervové jedy), aby se dostala k enzymům a ostatním strukturám. Nebo aspoň jako sloučenina rozpustná ve vodě. Kovová forma je poměrně málo reaktivní.

F. Houžňák 9.7.2017 9:24

Tajemství spočívá ve

výparném teple vody, a hlavně v zastínění spodního patra lesa listy či jehlicemi, kde se část energie (ta menší) spotřebuje na fotosyntézu (v horním patře) a zbytek vyzáří jako teplo, které konvekce odnese nahoru, takže dolů nedorazí. A tak máte v lese na zemi relativní chládek. Pokud byste veverkovitě vystoupal vzhůru, bude tam tepleji.

B. Carina 9.7.2017 3:34

Omluvu

Pane Hlubučeku, omlouvám s Vám za zkomolení Vašeho jména. Byl jsem nepozorný.

B. Carina 9.7.2017 3:31

Re: Nejjedovatější sloučenina,

S těmi „éčky“ je to docela legrace. Lidé je v potravinách nechtěli a tak jich skutečně ubylo. Ovšem nikoliv zásluhou technologů, nýbrž marketingu. Prostě ve výpisu složení nahradili jejich kódové označení jejich celým názvem. :-)

B. Carina 9.7.2017 3:13

Rtuť

Pane Hubáčku,

děkuji za zajímavé informace ohledně rtuti. Považoval jsem jí za nebezpečně toxickou snad s výjimkou amalgámových plomb. Z rozbitého lékařského teploměru jsem měl strach. O tom, že při pozření vyvolává urputný průjem jsem věděl, ale nikoliv, že příčina je mechanická, ne biochemická.

B. Carina 9.7.2017 2:59

Sodík

V jedné reklamě na minerálku bylo neustále opakováno, že „naše minerální voda obsahuje přírodní sodík“. Zavolal jsem na infolinku co to jako znamená a jak se liší přírodní sodík od umělého a kde bych ho jako mohl koupit. Po ujištění, že jejich sodík je skutečně stoprocentně přírodní, jsem byl poučen, že umělý je třeba ve výživových doplňcích. :-)

I. Novák 8.7.2017 15:12

Re: Nedivte se.

CO2? Dokonce se jednou plíží po zemi, aby nás udusil a jindy prchá nad oblaka, aby zadržoval teplo.

I. Novák 8.7.2017 15:08

Re: Zelené mozky

Ještě že je BIOLIT ze 100% přírodního původu.

R. Langer 8.7.2017 15:06

Re: Chemie - dobrý sluha, krutý pán

Přesně!

J. Berger 8.7.2017 11:49

Re: Nedivte se.

CO2 je v atmosféře asi 0,03%. Vodní páry asi 1-4% (mění se, nepočítám ostatní plyny). Vodní pára má asi 1000000x, ve spektrální oblasti, která nás zajímá asi 10x větší "skleníkový efekt". CO2 žerou rostliny, je tedy nutný, ale udělal se z něj největší nepřítel. Voda je podstatně větší "oteplovatel". Budeme tedy agitovat proti mytí nádobí a praní? Pro zadeklování oceánů? Ne, to by žádný prachy nepřineslo: budeme raději prosazovat "bio"paliva atd. (ostatně, vidíte rozdíl mezi lihem a "biolihem"?), to prachy přinese. Kromě toho: nectí se zde zásada příčina - následek. Nějak se nebádá, zda obsah CO2 ve vzduchu je následkem nebo příčinou "oteplování". Měření ukazují, že zvýšený obsah CO2 v atmosféře následuje několik let po oteplení, tedy že se z oceánů zcela logicky při oteplení uvolní nějaký CO2, nikoliv naopak.

PS: může i někdo vysvětlit paradox: léto, pole, jasno 33 stupňů, vodní páry minimum. I zajdu si do lesa, vlhko, teplota by měla tedy být aspoň 40, ale ona je 25...

J. Berger 8.7.2017 11:23

Re: Nejjedovatější sloučenina,

tedy, tato sloučenina, obecně nazývaná "voda", není dílem chemiků a taky zdaleka nerozpustí všechno. Pravda ovšem je, že požijete-li jen jednu kapku za týden a nic dalšího, zemřete žízní. Chápu to jako ironii.

Fakt je, že "chemie" v potravinách - obecně - je chápána negativně, zejména vlivem redaktorů, věci neznalých ("zaručeně bez chemie"). A dále se to přenáší i na další, prostě, "chemie" je strašák a něco nepatřičného. Není to pravda, stejně jako že "všechna éčka jsou škodlivá". E-kody se dělí na zdraví prospěšné, neutrální a ve větším množství škodlivé (ovšem ty se v potravinách ve škodlivém množství nevyskytují, na to dbají hygienici). Autor má pravdu, že analytika dnes objeví i miniaturní množství škodlivin (které v tom množství absolutě škodlivé nejsou) a že tedy jsme jedli totéž v blahé nevědomosti o "škodlivosti" téhož.

F. Houžňák 8.7.2017 11:05

Ale dá, pěna na pivě je vynález poměrně

nedávný, předtím pili staří Čechové po staletí pivo vybublané, bez pěny a CO2, a jací to byli jonáci.

F. Houžňák 8.7.2017 11:03

V Jaroměři nebo tam někde jezdíme kolem

reklamy na EKO-záchody. Míní se chemické budky, nikoliv kadibudky, které by se podle potřeby přenášely po trávníku, aby se rovnoměrně pohnojil. Není nad EKO.

Z. Lapil 8.7.2017 10:39

Re: Chemie - dobrý sluha, krutý pán

Ale jo, je to tak. Já zase potřebuji svůj způsob duševní hygieny, a k tomu patří aspoň občas říct o pitomosti, PROČ je to pitomost. Já si ujasním myšlenky, pan Maleček nebo kdokoliv nemůže říct, že jsem ho nevaroval a možná především - žádný posthrdina mi nebude moct právem říct, že mlčení znamenalo souhlas. Narážím teď na poválečné antifašisty a polistopadové antikomunisty onoho pokleslého druhu, který strašlivě trpěl nesvobodou za řeznickým pultem, ale Havel jim není dost recht, protože "je" nenechal pověsit.

J. Chaloupka 8.7.2017 10:33

Jeli to není tím, jak se chemie učila na školách?

Je mi 65 let a pamatuji, že chemie byla nejnenáviděnější předmět. Pořád nějaké vzorce a výpočty. V jednom muzeu pracovala chemikářka (o generaci mladší), kterou učil její tatínek. To bylo o něčem úplně jiném.

P. Lenc 8.7.2017 10:25

Re: Chemie - dobrý sluha, krutý pán

Víte, svého času jsem měl co dočinění s "teoretiky" různých spiknutí.Je to marné, je to marné, je to marné...A víte proč? Ti lidé potřebují Víru s velkým V. A jsou opravdu hluboce, neochvějně věřící.Pánů Malečků je plný net a možná se budete divit, kolik jich žije kolem nás.Kristus je nahrazen zeleným mužíčkem.

Z. Lapil 8.7.2017 10:07

Re: Nejjedovatější sloučenina,

Já zas miluju konstatování, že "Z lidí, kteří jedí chleba, má polovina podprůměrnou inteligenci".

P. Zinga 8.7.2017 10:02

Zelené mozky

stráví všechno, i EKO-kůži. Žena koupila dceři k narozeninám tašku (dnes ji jeli vrátit), na které byla visačka, že taška je z EKO-kůže (mě připadla spíše z vixlajvantu). Neměla návod na ošetřování, tak jsme mrkli na internet, a ejhle: EKO-kůže je ze syntetického materiálu! To je EKO jako noha! Ale pro zelené ženské mozky je EKO zkrátka EKO a basta. Mimochodem, v tom krámě mají také tašky s visačkou "Garantiert Lederfrei", česky "Zaručeně bez kůže".A proto jsou dražší. Prdel, co?

Z. Lapil 8.7.2017 9:54

Re: Chemie - dobrý sluha, krutý pán

To sice ano, ale pan Maleček mi jako hlupák nepřipadá. On uvažuje (píše) celkem konzistentně, jen se mu do úvah obvykle vloudí nějaký nesmyslný předpoklad, který mu z textu udělá pitomost podle mě a mnohých naprosto evidentní, nicméně obtížně odhalitelnou a ještě obtížněji vyvratitelnou. Takže když mi takhle krásně nahrál, neodolal jsem.

Vlastně i ten Werich(?) mluvil o boji "s blbostí", nikoliv "s blbci". A Jack London měl říct, že "Člověka, který ví, že dělám chybu, a neřekne mi to, nemohu považovat za svého přítele". Ne že bych si myslel, že s panem Malečkem někdy budeme přátelé, ale když vidím, jak si naprosto zbytečně ubližuje představou světa ovládaného zlými spiklenci, nechci ho v tom bludu zbytečně nechávat.

J. Jelínek 8.7.2017 9:38

Nejjedovatější sloučenina,

Dihydromonooxid je také dílem chemiků. Nejagresivnější žíravina, která rozpustí doslova všechno, po požití jedné kapky do týdne zaručene zemřete (žízní).

P. Lenc 8.7.2017 9:30

Re: Chemie - dobrý sluha, krutý pán

Jo pane Lapile, přesné, ale pro některé "myslitele" zbytečné.

P. Lenc 8.7.2017 9:27

Re: Nedivte se.

Pane Vlasáku tleskám.A článek za 1!

Z. Lapil 8.7.2017 9:26

Re: Chemie - dobrý sluha, krutý pán

Prase, kozu, vola a koneckonců i sebe musíte nakrmit, aby to vyrostlo a k něčemu bylo (mně ne, já se nakrmím sám). Proč myslíte, že by to zrovna s pšenicí a spol. mělo být jinak?

A odstavte medicínské chemiky a rakoviny se nedožijete, protože dřív umřete na nějakou spálu, tuberu, pravé neštovice, mor nebo dokonce na nějakou pitomou suačku ze zkažených vajec, když budete mít smůlu.

M. Vlasák 8.7.2017 8:58

Re: Nedivte se.

Když CO2 vyprchá z piva, nedá se pít.

Já mám CO2 rád.