24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Oběd pro návštěvu, když je horko

Návštěvu mlsnou, podotýkám

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ruščáková 23.6.2017 20:47

Milá Liko, kachna jako jídlo pro horký den

by mě nenapadla, ale takhle udělaná vypadá skvěle. jen se zeptám - proč nebyla zákuskem zmrzlina? Řekla bych, že horký den po něčem zmrzlinovém doslova volá:)) I když tím tvým zákuskem bych se asi zlákat nechala:)))

Jo a raný hrášek prostě miluju a jím ho jen syrový (nikdy ho nemám tolik, aby mi zbyl i na vaření:)) Ale jen tak prohřátý s kouskem másla by byl taky úžasnej:))

Z. Lika 23.6.2017 21:13

Re: Milá Liko, kachna jako jídlo pro horký den

Zmrzlina byla zamítnuta jako příliš obyčejná. Tahle sestava očekává všechno s vyšším podílem domácí práce (mé :D)

Ten zákusek je opravdu chutný, působí lehce, byl uložený v lednici.

Ráda vařím a jednou za čas, proč ne.

D. Ruščáková 23.6.2017 21:17

Re: Milá Liko, kachna jako jídlo pro horký den

Eh, Liko, s tím zákuskem a pracností... promiň možná hloupá generalizace, ale to zní, jako by ti přijela tchýně:)))

Z. Lika 23.6.2017 21:19

Re: Milá Liko, kachna jako jídlo pro horký den

Tchýně naštěstí ne-e, ale je tam rozdíl generace a akcentovaná osobnost :-)

D. Ruščáková 23.6.2017 21:20

Re: Milá Liko, kachna jako jídlo pro horký den

Akcentovaná osobnost! Tak tenhle termín se mi moc líbí:)))

Z. Lika 23.6.2017 21:24

Re: Milá Liko, kachna jako jídlo pro horký den

Jo, těch akcentovaných nás myslím bylo kolem stolu víc :DDD

Š. Matyášová 26.6.2017 6:27

Re: Milá Liko, kachna jako jídlo pro horký den

zmrzlina ke kachně?? No dede!!!

A. Lex 23.6.2017 19:55

YGO, dobrej náípad

s tím zamražením ovoce a dodělat, když už nejsou taková vedra. U marmelád je to asi jedno. Já jsem se letos ulakotila a vysela jsem okurky nakladačky, myslíc si, že je stejně zakopu. Omyl. Ony se mají k světu, takže budu muset nakládat uhorky.

Včera večer a potom k ránu přišly bouřky a dokonce s obrovskou záplavou deště. Právě jsem byla v lese a tak to tam nádherně voní, pěšinky jsou jako umyté, žádný prach. Ajvinka se šla podívat do podrostu a vrátila se svízelovo-přítulová, zelená příšerka, hned poté s v něčem? vyválela, viděla jsem jenom nohy hore. Takže napřed odsvízelovat kartáčem, potom sprcháč. Nevím, nevím, ale asi ji zítra vyletním. Mají být vedra dost přes 30°. Večer se budeme chodit koupat do Babích dolů.

Z. Lika 23.6.2017 20:15

Re: YGO, dobrej náípad

Zdá se, že okurkám se letos daří na obou polokoulích :-)

Co to je "vyletnit" Ajvi? Vzít strojkem na jedničku? Přeji krásné koupání!

Z. Tečka 23.6.2017 21:34

Re: YGO, dobrej náípad

Jo, daří. Dneska jsem sklidila první čtyři, nechávám je trochu přerůst, bude salát, a zítra budou další tři. Jen ten kopr je pořád prťavej.

M. Crossette 23.6.2017 17:57

což o to kachnu bych si dala

kdyby tu byla k dostání. Občas ji mají, většinou ale dovezené, malé, zmrzlé kachničky z Polska. Kdysi jsem ji jednou koupila, ale když se vypeklo sádlo, zbyla mi skoro kostřička sotva pro nás dva. Víckrát jsem ji nekoupila.

Jinak pomalému pečení mám už také dávno v oblibě. Peču tak i šp.ptáčky, protože když už se s nimi balím, dělám jich víc najednou. Tak je na pávni jen zatáhnu a pak naskládám do pekáče a v troubě pomaličku dodělávám.

Zrovna máme na záhoně krásné zelené fazolky a jsou úžasně křehoučké. Máme je rádi s mandlemi. Na pánvi na másle troche opražím šlupičky mandlí, pak přihodím krátce povařené fazolky a promíchám(+trochu mletého pepře). Zkuste to, je to skvělé.

Zde na Jihu se v době prvních usedlíků stavěly domy (no spíše chatrče a sruby)ve stylu tzv. "dogtrot houses" (viz. obrázek níže). Kuchyň byla oddělená od obytných místnosti krytým průchodem "breezeway". Takže vůně a horko z kuchyně bylo "vedle", neohřívalo obytné místnosti a průchod zároveň sloužil jako stinné místo k posezení. Tenhle styl je stále v modernější kopii oblíbený, ale běžně je stale možné zahlédnout i s láskou opravené staré. Velké domy plantážníků také měly oddělené kuchyně. Ze stejného důvodu, navíc proto, aby panstvo nerušila blízkost kuchtících otroků. Tyhle kuchyně byly samostatné budovy až pár metrů dál a jídlo se přenášelo také přes "breezeway" do hlavního domu. V tomto případě to byl vlastně krytý chodník (střecha na sloupech), aby na jídlo nefoukalo a nepršelo. Dodnes se slovo "breezeway" velmi běžně používá pro různá otevřená podloubí a chodby, spojující domy (chrání před sluncem a deštěm).

http://www.realtor.com/wp-content/uploads/2016/10/dogtrot-house-1024x576.jpg

Z. Lika 23.6.2017 18:07

Re: což o to kachnu bych si dala

To jsou samé velice zajímavé informace, "dogtrot" - vlastně "přebíhací" dům? Nojo, řešit vaření v horkém podnebí, to je věda, pokud nechcete vařit po širým nebem.

Ty čerstvé fazolky Ti přeju a závidím, to je fakt lahoda. S mandlemi zkusím!

M. Crossette 23.6.2017 18:50

Re: což o to kachnu bych si dala

no on ten název ke psům patří. Domy mívaly často tzv. "Wrap-around porch". Boháči noblesní verandu, chudí jen obyč. ne vždy se zábradlím. Tedy veranda kolem dokola domu. Aby se venku sedící mohli posunovat podle slunka - buď na výsluní, či do chládku. No a v noci psi dům hlídali a tyhle kolemdokola verandy jim umožnili obíhat delý dům a zároveň je chránily od deště (spali na suchu) a běhali (klusali- trot) buď dokola, nebo když byl ten průchoďák, tak i takovou osmičku, podle toho, kde zaslechli šramot (což mohlo být noční zvíře, had, nebo případný zloděj. Navíc, když v místnoti (ať kuchyni, nebo v obýváku od krbu) vznikl v noci požár, tím že dveře obou částí vedly do průchoďáku, kouř by pod nimi byl citít a psi začali štěkat. Tedy takhle jsme to slyšeli popisovat.

A. Lex 23.6.2017 20:02

Re: což o to kachnu bych si dala

Maričko, to jsou zajímavé informace o těch verandách!

Dokonce je to zajímavé i o těch polských kachnách. Také je u nás prodávali a snad i někde prodávají, také jsme s manželem olizovali kostičky ;-). Už je nekoupím, nikdy! Ale Vodňanská kachna (nevím jestli pobíhala zrovna po Vodňanech, nebo jinde), ale je pěkně kulatá a je na ní dost masa. Netušila jsem, že se Poláci s těmi atletickými kachními anorektičkami, uchytili až za velkou louží.

Z. Lika 23.6.2017 20:17

Re: což o to kachnu bych si dala

Ty polské kachny mě taky překvapily. Že je v Americe nechovají? No jo, tam je tradiční pták krocan :-)

Z. Verenka 23.6.2017 14:20

Draká Lika

všetko,čo si kačičkách a/husičkách/ myslím, už bolo podo mnou napísané.Len jednu vec si "zvieratnice" nevšimli.Dávaš veľké porcie-s radosťou prídem k Tebe na večeru.

PS-to "zvieratnice" je akési blbé slovo-takže radšej "vzácne kamarátky"

Z. Lika 23.6.2017 14:35

Re: Draká Lika

Milá Verenko, až budeš mít cestu, ráda Tě tu uvítám i s pořádnou porcí :-) Porce dávám takové, jaké si kdo přeje. A je fakt, že kdo takhle pečenou kačku viděl, chtěl porci velikou :-)

A děkuji za to, že mě řadíš mezi vzácné kamarádky, potěšení na mé straně :-)

Z. Jenny 23.6.2017 12:58

Ačkoliv

se mi sbíhají sliny a buňky chuťové dávají o sobě vědět, kačenka nebude. Budou husí stehna ale až příští měsíc,na hody. Dělám je taky v tom litinovém pekáči, pomalu, položené na zelí, k tomu asi bramborový knedlík se spřátelené domácí dílny.

Dnes však bylo jídlo zbytkové. Zbytek velké plechovky s loupanými rajčaty,k tomu zbytek ajvaru,cibule na rozpůlená kolečka, oliv.olej, a pak vše osolené a mírně opepřené zamícháno do kuskusu. Lehké, jednoduché,hotové za pár minut,okořenit dle chuti. Jako zákusek bude trochu nutely zakápnutý šlehačkou a pár banánových koleček. Liko, díky za inspiraci!

Z. Lika 23.6.2017 13:48

Re: Ačkoliv

Ajvar! Díky za připomenutí, Jenny, dostala jsem na něj velkou chuť.

Hody slavíte kdy? Na sv. Annu?

Z. Jenny 24.6.2017 11:01

Re: Ačkoliv

Ano, sv. Anna, chladná z rána. :-) Chladná rána a přes den teplo je celkem pohoda. Ale v dnešní době, nevím, nevím.

T. Zana 23.6.2017 12:12

Hmmm

Pěkné recepty... teda ta kačena není pro mne, ale hrášek, frprsa, možná i ty fazolky :-)

V tomhle vedru je pro mne problém cokoliv uvařit (teda dneska není vedro, je... přesně tak, jak by se mi líbilo léto. Teplo, zalito, větřík pofukuje, krása nesmírná. Asi to nevydrží. Přinesla jsem si z trhu jahody, meruňky a borůvky, chtěla bych zítra na ovocné knedlíky. Jenže ta vroucí voda v 30 a více stupních :-((( Docela sprostě závidím ten sporák mimo obytné prostory, co má Yga!

Naopak pečení je dobrý, můžu dát remosku na balkon. Možná něco upeču, když je to ovoce :-)

Z. Lika 23.6.2017 12:38

Re: Hmmm

Asi bych nevydržela a všechno to ovoce rovnou snědla :-)

T. Zana 23.6.2017 14:15

Re: Hmmm

To víš, že jsem odjedla :-)

Ale zbytek jsem nekompromisně nacpala do mrazáku, kde na to nemůžu :DD

O. Joklová 23.6.2017 11:17

no, úplně nevím

jak ta kachna zrovna ve vedru, byť s novými bramborami... já si dám spíš tak tarator nebo gazpacho (díky, Karolíno) :-DDDDDDD

v noci bouřilo fest a dlouho, taky pršelo až chvílemi lilo, ale Zuzanka se hlavně bojí těch ran (světlíčka jí nevadí).. teď je zataženo a 24°C

Z. Lika 23.6.2017 11:22

Re: no, úplně nevím

No jo, Bedo, s taratorem i gazpachem bych u této návštěvy absolutně nepochodila :D

Z. Tečka 23.6.2017 10:57

Vždycky se těším

na pátek, ale tohle je normální vražda, ať kouknu sem, nebo na Dedeník.

Ale budu se těšit pořád!

Z. Lika 23.6.2017 14:36

Re: Vždycky se těším

Aspoň máš na výběr, jakou dobrotou zhyneš :-)

K. Holubová 23.6.2017 9:51

Pomalé pečení a vaření

je úžasná záležitost, takhle jsem vařívala na chalupě, hlavně v zimě, když byla roztopená kachlová kamna. Okolo 21.00 se dovnitř vložil litiňák s obsahem - krůtí zmrazené stehno, flák masa na svíčkovou předem naložený tak min. 5 dnů v láku a zelenině, husička, kachnička, španělští óbrptáci, masové rolády, sekaná klasická nebo plněná, moravští vrabci z libového bůčku a další. Naposledy se přiložilo než se šlo spát (na noc jsme dávali 2-3 brikety, aby to úplně nevyhaslo) a do rána kamna hřála, až pomalu vychládala, nicméně jídlo se stále připravovalo. Když jsem vstala, šla jsem doložit dřevo na zbytky řeřavých uhlíků z briket a zkontrolovala jídlo. No, tak to už je minulost, teď budu mít elektrický sporák, tam to tak jednoduše nepůjde, ale mám hrnec na pomalé vaření a péct budu zkrátka pod kontrolou, dlouho, za nízké teploty...... to už si nějak ohlídám. Hrnec na pomalé vaření je vynikající na omáčky, jídla dušená....... už aby to bylo.

A kachničku bych si dala hned. Nemusím mít celou. Stačí mi stehna. Husí i kachní - pečená. Nebo kachní prsíčka na francouzský způsob. Tak to bych také mohla a to hned!!!

Takže si teď dojím ten starý chleba namočený ve vajíčku a vyjedu.

Z. Lika 23.6.2017 9:55

Re: Pomalé pečení a vaření

Paní Holubová, miluju vaše básně o pomalém pečení v kachlákách. Taky jsem s nimi měla tu čest a se slzou v oku vzpomínám.

Kachní prsa na francouzský způsob? To by mě zajímalo, jak to je?

K. Holubová 23.6.2017 10:34

Re: Pomalé pečení a vaření

Též vzpomínám se slzami v očích, ale život jde dál!

Prsa kachní na francouzský způsob jsou velmi jednoduchá. Prsíčka s kůží okořením mletým barevným pepřem, nesolím. Vložím do marinády, kterou vyrobím takto: trochu zeleninového bujónu, červené víno (pokud možno dost hutné), špetka bramborového škrobu, maličko, ale opravdu jen maličko drceného česneku. Pak se do marinády vloží snítky rozmarýnu. Nechám tak den macerovat v ledničce. Pak už se jen rozpálí litinová pánev, na ní se dá kousíček másla, jen aby se trochu pánev zamastila. Kůží dolů se vloží maso, osušené od marinády papírovou utěrkou. Prudce se smaží, aby se kůžička opekla. Pak se přívod tepla sníží, maso se otočí a dopéká. Když je dostatečně upečené, odložím ho stranou na prohřátý talíř, přikryju pokličkou a nechám dojít. Mezitím se vyndají snítky rozmarýnu z marinády. Připravenou předem mám nasekanou šalotku, tu dám do výpeku a osmažím, přidám marinádu, zredukuji a vzniklou omáčkou se maso, které krájím na šikmé plátky, polije. Výborné je to s brkaší.