20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jahodová pěna (mousse)

První sobotu v květnu mi volala kamarádka, že jede na jahodovou farmu a zda se nechci přidat. Jela jsem. Na farmě jsme zjistily, že jahody rodí už od února a tohle byl poslední týden veřejného sběru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 19.5.2017 11:28

Re: jahody a kondenzované mléko

Inko, to je bezva recept proti trémě :-)

Z. Inka 19.5.2017 14:05

Re: jahody a kondenzované mléko

No, já nevím, první dva předměty byly fakt o fous, pak se to trochu uklidnilo. Já myslela jen na to, abych už byla na hajzlíku...

Š. Matyášová 22.5.2017 10:02

Re: jahody a kondenzované mléko

Tak to můžeš bejt ráda, že se tě předseda komise na nic neptal :-D

K. Holubová 19.5.2017 8:44

Jahody

miluju. Ale nerada je ničím tepelnou úpravou, takže jedině v čerstvém stavu. Čerstvé, pokrájené a sypnuté třtinovým cukrem, lehce vanilkovým a k tomu zakysanou smetanu nebo hodně tučný bílý jogurt (např. LIDL velké balení s 10% tuku, vynikající!). Mixnuté se šlehačkou. Jahodový bílkový sníh. Jahodová sezona je tak krátká, že opravdu dávám přednost těm tepelně nezpracovaným, které mi ostatně ani nechutnají. Užiju si jich raději dostatek čerstvých. Do knedlíků můžu dát jakékoliv jiné ovoce. To samé bylo s třešněmi, které jsem milovala, ovšem mám alergii na slupkové ovoce a zeleninu a tím pádem třešně nemůžu. Vždy polknu slinu když jedu kolem stánků s třešněmi.

Jahody si mrazím tak, že je očistím, osuším a pak vložím na tác, dám zmrazit a nasypuje už zmrazené do sáčků nebo kelímků. Tak mám jistotu, že se mi neslepí a budu je odebírat po jedné. A když už mám nazbyt, tak s koupím dobrý sekt a do něj si přidám jahůdky...... A pěkně hamižně si ho vychutnám celou láhev!

Z. Lika 19.5.2017 19:42

Re: Jahody

Paní Holubová, vy jste můj člověk. Jahody a sekt, to ladí :-)

Z. Yga 19.5.2017 8:12

Jé jahody

Já se prve podivila, že jahody už od února (nejprve jsem myslela, že recept psala lika)! A až po chvíli jsem si uvědomila, že takhle je to za móřem (:o)).

Určitě je to moc dobré. My dělávali doma klasiku jahody s cukrem a šlehačkou (jak jsme na to zvyklí od dětství, tak běhavku nemáme) nebo naskládat na cvíboch a zalít právě tou želatinou - mňam. Anebo vařím marmeládu. Jahodové knedle nedělám, tam se mi zdá, že se tam chuť jahod ztratí a je to takové mdlé, taky je nezavařuju (dtto). Ale vloni jsem si je zamrazila a marmeládu z nich jsem vařila až na podzim, kdy bylo už venku chladno a tudíž jsem se u vaření nepotila jak kůň (stejně tak i červený rybíz) ...

O. Joklová 19.5.2017 11:14

Re: Jé jahody

co je prosím cvíboch??? nějaká nádoba, nebo něco upečeného..??

Z. Yga 19.5.2017 13:10

Re: Jé jahody

Ech - cvíboch je docela obyčejná piškotová buchta (:o)) - že to zrovna ty nevíš, jsa skoro od nás (:o)))))).

O. Joklová 19.5.2017 14:16

Re: Jé jahody

čéče, slyším to poprvé :-))))))))

Z. Lika 19.5.2017 19:43

Re: Jé jahody

Jihomoravští přistěhovalci (málem jsem napsala jihoameričtí) v pohraničí vždycky říkali cviboch. U nás piškot, později buchta dusilka.

Š. Matyášová 19.5.2017 7:03

prešovská jahodová pěna..

to byl sladkej sníh z bílků a do toho rozšmelcovaný jahpody...to mi jako dítěti hodně chutnalo. Jahody se šlehačkou ne, po nich hodně běhám....ani jahodový knedle nemusim, teplý jahody neoblibuju..ale jahodovou dřeň nebo samotný ,tak ty miluju ..a jahody s pepřovým přelivem,nebo máčené v chilli čokoládě,to je obrovská dobrota..

želatinu - amarouny, v tlačence mi nevadí,ve tvarohovém studeném dortu není vidět , ale na dortech nebo v pohárech (ukrajinci tomu říkají KYSEL a asi i poláci) to nemusim, oni to oblibují v létě,když je to hodně vychlazené...

ale moc mi chutná jahodové víno(německé-má ho globus),pěkně vychlazené,tím se zalejou mražené jahody nebo i čerstvé a přidá se hodně ledu a přileje se sodovka. taková je z toho dobrá limonáda a když se přihodí meduňk a nebo máta..tak to nemá chybu. Připomíná mi to sangrii,jen to není tak alkoholické.....a moc pěkně to vypadá..

Z. Inka 19.5.2017 7:26

Re: prešovská jahodová pěna..

Tak abych Tě upřesnila .- "Kyšel" je něco jako pudink udělaný ve vodě. Je v tom škrob a je to kalné. Taky to neztuhne úplně dotvrda. To druhé je Galaretka a to je vlastně to želé neboli sklo, které bývá na dortech. Je to želatina obarvená a ochucená. Vyrábíme oboje a v Polsku to je zřejmě hodně oblíbené. Galaretku mohu, kyšel teda ne

Z. Lika 19.5.2017 6:40

Tak tohle je přesně recept

pro krátké období, kdy uzraje spousta jahod a všechny najednou.

Hodně zralé, temně rudé a už lehce zasychající jahody - to je koncentrace chuti a vůně. No, za chvíli se dočkáme i u nás těch pravých, neskleníkových :-)

U vás by to Maruška měla docela lehké, kdyby ji macecha vyrazila v zimě z domu, aby koukala přinést jahody :-)

Z. Matylda 19.5.2017 6:29

Je to zajímavá varianta,

když pár jahod zbude a nejsou třeba úplně vzhledné. Jinak se u nás sní jen tak nebo s trochou šlehačky :)

Z. Xerxová 19.5.2017 6:09

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Tak úplně přesně vím, jak by skončily jahody u nás... Sežr...aly by se za syrova :o) Slušněji to napsat nelze. Možná jedny knedlíky z tvarohového těsta (spíš jako moučník) a nebo kynutý koláč s drobenkou...

Š. Matyášová 19.5.2017 7:05

Re: hezký den

ano,nejlepší jsou syrové....

M. Crossette 19.5.2017 2:04

malá chyba v receptu - doplnění

V seznamu přísad za těmi "1/4 a 1/3" mělo ještě být "hr"(hrnku). Asi jste se to stejně domysleli, ale pro jistotu upřesňuji (a Liko, myslím, že není třeba dodatečně opravovat).

Pěna je sytá (je v ní šlehačka a zakysaná smetana), ale je opravdu moc dobrá. Měla jsem z toho 6 skleniček a ty zbývající čtyři se v ledničce chladily jen ty další dva dny. Ale když vršek zakryjete, aby neokoral, vydrží v lednici mnohem déle. A samozřejmě můžete jahody nahradit jakýmkoliv jiným oblíbeným (sezóním)ovocem.

Z. Lika 19.5.2017 6:37

Re: malá chyba v receptu - doplnění

Maričko, radši to doplním. Sice hned v úvodu receptu je napsaná odměrka (hrnek), ale takhle to bude lepší. Děkuji za upozornění.