24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jahodová pěna (mousse)

První sobotu v květnu mi volala kamarádka, že jede na jahodovou farmu a zda se nechci přidat. Jela jsem. Na farmě jsme zjistily, že jahody rodí už od února a tohle byl poslední týden veřejného sběru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 20.5.2017 20:14

Doplnění níže uvedeného receptu s mákem od čtenářky

Ještě bych doplnila, aby byl recept jasný - umletý mák se smíchá dohromady s jahodami, cukrem a celou krabičkou smetany-šlehačky (neušlehané) - množství všeho se řídí počtem mlsných strávníků a chutí.

Zdraví O.S.

Z. Lika 19.5.2017 19:46

Další recept od čtenářky - velmi jedlý!

Uvařit kynuté knedle bez náplně a přelít syrovými rozmačkanými jahodami s cukrem, mletým mákem a šlehačkou. Recept pochází od mé tchyně ze znojemska.

Přeji dobrou chuť.

O.Svobodová, Brno

M. Crossette 19.5.2017 20:36

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!

Zajímavý recept, možná stojí za vyzkoušení. Ale to je myšleno dohromady - jahody, mák a šlehačka? Nebo jahody+šlehačka či mák+šlehačka. Možná jahody s mákem jdou dohromady, jen jsem to nikdy nejedla, jestli maminka jahodové knedle sypala mákem si nějak nepamatuji, já je tady sypu skořicí s cukrem.

Z. Lika 19.5.2017 20:40

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!

Maričko, tak to neporadím, ale třeba se paní Svobodová ještě ozve. Osobně bych knedle přelila jahodami rozmačkanými s cukrem, pak posypala mletým mákem a navrch bych dala kopeček ušlehané šlehačky.

Ale umím si představit i "přeliv" smíchaný ze všeho najednou :-)

M. Crossette 19.5.2017 20:53

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!

Liko, já to myslela tak, jak popisuješ, ne že se vše předem smíchá v jednu "polevu". A asi to tak i myslela pí. Svobodová. Mě jen zarazilo, jak bude susto v této směsi chutnat "v puse", tedy pocit jahod a máku dohromady. Ale asi dobře. A šelhačku já mohu kdykoliv a na čemkoliv (ale i samotnou!!).

Z. Lika 19.5.2017 21:12

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!

Maričko, mně to chutná božsky, mák miluju a s jahodami je výborný. Mák se tedy musí pomlít a chce navíc cukr nebo něco hodně sladkého, což v tomto receptu je. Nevím, jak se u vás sežene mák? Hlavně aby nebyl žluklý, pak je hořký. A určitě nekupuj mletý mák, právě kvůli tomu žluknutí.

O. Joklová 19.5.2017 21:20

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!

Liko, já nemám mlýnek na mák, tak kupuji mletý - a skladuji ho v mrazáku

Z. Lika 19.5.2017 21:31

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!

Radši bych ho předem ochutnala, skladování v obchodě mu nepřidá.

Z. Lika 19.5.2017 21:45

ad mletý mák

Když potřebuji menší dávku mletého máku, rozdrtím ho v tříštivém mlýnku na kafe. Ale není nad mlýnek.

K. Holubová 19.5.2017 23:22

Re: ad mletý mák

Mák neeee! Mám ho moc ráda, ale mám na něj alergii a oteču. Je mi to moc líto. Koláče s mákem! Mákem posypané bramborové šišky! Nebo knedlíky! Nudle s mákem nemusím, to fakt ne. Nojo, jenže bohužel.

Z. Lika 19.5.2017 23:37

Re: ad mletý mák

Tak to je velká škoda, taková alergie na mák. Tak zbývají ty jahody se sektem, což taky není špatné :-) Už se na jahody těším, už se objevily i české, ale to budou zřejmě ze skleníku, jinak to není možné přece.

Š. Matyášová 22.5.2017 9:58

Re: Další recept od čtenářky - velmi jedlý!

mák k rozmačkanejm švestkám klidně, ale k jahodám?? No nic,vez,mu pár koousků jahod a zkusím to samotné,s tím mákem,a trochou šlehačky..tak ymi to moc nejde...ale když jsou dobré jahody s chilli ....

M. Crossette 19.5.2017 16:24

děkuji za komentáře

a protože jsou si hodně podobné, odpovím hromadně. Také mám syrové jahody ráda, jenže čtyři litry je opravdu hodně jahod. Pokrájene a procukrované na zmrzlinu - to jsou také syrové. Stejně tak do té pěny jsou přidané syrové, jen pošťouchané. Takže jedině v knedlíkách byly vařené, ale nám i tak chutnají (tedy já mám raději s borůvkami, nebo meruňkami, ale dobře prozrálé jahody take beru). Takhle "pěna" není úplně tuhá "ke krájení" je to trochu jako tužší hodně krémový pudink. A protože je to studené, hlavně v horku v horku chutná obzvláště, navíc i kdybyste jí jedli venku na slunci, tak neroztaje, udrží si formu až do posledního sousta.

Co se želatiny týče, jak jsem napsala, s českou nemám zkušenosti (z plátkovou bych to asi také neuměla). Ta naše je velice jednoduchá. Jemný prášek, který se krásně ve studené vodě rozpouští, necuckuje a asi proto je její použítí velmi oblíbené, zvládne to i dítě. Ano nechat ji zatuhnout tak, aby měla dále použitelnou konzistenci (vmíchat tu šlehačku a jahody) chce několikrát v lednici kontrolovat (strčit do tekutiny prst), ale netrvá to dlouho. Kdysi dávno, v začátcích poznávání am. kuchyně jsem si dokonce oblíbila jednen druh buchty. No vlastně to byl piškot, který se upekl v pekáčku. Po vychladnutí se koncem vařečky různě a dost hustě propíchal až na dno a do těch dir se nalila prochladlá ale stále tekutá želatina vybrané ovocné chuti. Nechalo se to ztuhnout a pak při krájení měla každá porce hezké barevné štráfky.

No a z dětství se pamatuji na lívance s jahodami. Jahody byly buď jen rozšťouchané s cukrem, nebo zamíchané do tuhého sněhu z bílků. Ale také jsem jednou jako dost malá zjara na chatě po prvních jahodách dostala šílenou kpřivku. Prostě příliš moc čerstvých vitamínů po zimě.

Tak pokud někdo pěnu zkusíte, přeji vám, aby chutnala.

M. Crossette 19.5.2017 16:25

Re: děkuji za komentáře

Ja a Liko, děkuji za opravu !

Z. Lika 19.5.2017 20:47

Re: děkuji za komentáře

Maričko, Ty o tom píšeš tak sugestivně, že se k želatině ještě vrátím. Dřív jsem dělala jen tvarohové "dorty" zahuštěné želatinou, jenže byly příliš syté. Buchta kombinovaná s želatinou mě zaujala, to může být velice dobré. Totiž soudím, že želatiny není nikdy dost - jsou po ní pěkné vlasy, nehty a pružnější kosti :-) Dočetla jsem se, že po pobytu v americké nemocnici zbujní vlas, protože tam fedrují do pacientů želatinové dezerty denně :-)

M. Crossette 19.5.2017 21:29

Re: děkuji za komentáře

Ano, podávání želatinových moučníků je v am. nemocnicích opravdu oblíbené, právě pro rychlou přípravu, lehkou stravitelnost a jejich trvanlivost. Navíc, když jde člověk třeba na colonskopii a musí si zcela vyprázdnit střeva, tak želatinové poháry jsou povoleny právě proto, že člověk má pocit, že "něco snědl", a při tom to v žaludku a střevech nezůstane dlouho. Jen to Jello nesmí být červené (případný zbytek by vypadal jako krev! Já dovedu klidně den "hladovět", ale choť moc ne, takže vždy před tímto testem nakoupil zásobu želatinových krabiček a v lednici jsem měla vyrovnané pohárky.

O kladném vlivu želatiny na vlasty a nehty vím a potvrzuji, že to nefunguje (tedy u mne). Dokonce se tu takový prášek prodává extra právě na to (tedy nevím, jestli ještě)a jeden čas jsem si takovou želatinu poctivě kupovala a dělala. A výsledek? Vlasů mám na hlavě opravdu málo a jemné jak miminko a nehty jsou tenké a snadno se lámou furt. Sen o dlouhých vlasech se mi nikdy nesplnil(protože navíc vždy rostly šíleně pomalu) a narůst nehty delší než "přes bříška-kůži prstu" se mi také v životě nepodařilo. A že jsem zkoušela kde co na vitamínové bázy - prostě to nefunguje. Na druhé straně, pružná (tedy ohebná) jsem myslím stále dost, klouby mě nebolí, tak možná tady ta dříve pojídaná želatina pomohla :)

Z. Lika 19.5.2017 21:46

Re: děkuji za komentáře

Tak to je, Maričko, jasné - želatinu ukládáš do kloubů. A kdybych si měla vybrat, tak hlasuji pro klouby :-)

Š. Matyášová 22.5.2017 10:00

Re: děkuji za komentáře

kup si Gelorena budeš koukat,co s tebou udělá.....

Z. Iva 19.5.2017 16:19

Pro ty, jimž se nedaří

želatinová poleva - želatinu namočíme do studené vody, po dokonalém nabobtnání ohřejeme vodu, ovocnou šťávu v množství uvedeném na obalu, samozřejmě odpočítáme vodu na nabobtnání.

Zahříváme do doby,než se želatina rozpustí, nevaříme, želatina by mohla získat pachuť, v případě ovocné šťávy by se mohly začít srážet případné bílkoviny obsažené ve šťávě (zákal). A teď to podstatné - napustit dřez nebo mísu co nejstudenější vodou a za stálého míchání chladit, někdy je potřeba vodu vyměnit. Želatina tuhne okolo šestnácti stupňů, pak to jde fofrem. Nalít na dort nebo koláč s ovocem. Pokud se nepovede rovný povrch, je možné napravit - ve vařící vodě nahřát lžíci, utřít do sucha a srovnat hrboly na dortu (rozpustí se). Opakovat, dokud je potřeba.

Z. Iva 19.5.2017 16:20

Re: Pro ty, jimž se nedaří

Zapomněla jsem napsat, že do té ohřáté vody (cca 60 st) dáme tu nabobtnanou želatinu.

M. Crossette 19.5.2017 18:45

Re: Pro ty, jimž se nedaří

Ivo, připomněla jsi mi, jak jsme si za pobytu v Německu v kavárnách dávali dorty, které měly tenký podklad, který byl prohlobený s vroubkovým okrajem (takový hodně mělký americký "pie"). V té prohlubině bylo velmi dekorativně poskládané buď jen jedno ovoce(třeba právě jahody), nebo různá směs. A pak to bylo celé zalité silnou vrstvou želatiny. Bylo to moc dobré, ale hlavně to krásně vypadalo, takže člověk vlastně kupoval nejprve očima, prostě se nedalo odolat. Dokonce jsem si tu plechovou formu koupila, má vypouklý střed právě proto, že až se korpus vyklopí, tak má prohlubeň. Možná to znáte. Jenže mě se nikdy nepodařilo ten korpus vyklopit bez potrhání a tak jsem to nakonec vzdala. Forma mi tu léta ležela zasunutá v šupleti pod sporákem a protože byla z nějakého plechu, časem chytla rez a nakonec jsem ji vyhodila. Ale teď se mi ty německé parádní dorty úplně vybavily před očima.

Z. Iva 19.5.2017 19:47

Re: Pro ty, jimž se nedaří

Maričko, já dělávám dort - spodní vrstva piškot, pak pěna podobná té tvé (malinová, jahodová), další vrstva piškotu a navrch ovoce zalité želatinou. Aby se mi to nerozteklo, používám takovouhle formu https://www.utc.cz/cs/forma-na-dort-nastavitelna-kulata-pr-16-30-cm/346569p/

M. Crossette 19.5.2017 20:33

Re: Pro ty, jimž se nedaří

Ivo, tenhle nástavec vůbec neznám, šikovný vynález. Já se snažila papsat tuhle formu.

http://bilder2.eazyauction.de/gartenhaushalt/artikelbilder/79.jpg

Jinak tvůj dort musí být dobrota, sliny se mi zbýhají :)

Z. Iva 19.5.2017 22:25

Re: Pro ty, jimž se nedaří

Maričko, já vím, co jsi myslela. Ten "můj" dort je místo klasického dortu s krémem, není tak sladký a je mnohem lehčí než s máslovým krémem.

O. Joklová 19.5.2017 11:18

přidávám se

k těm, kteří jahody slupnou jen tak, bez jakékoli úpravy, syrové - a já dokonce ÚPLNĚ bez ničeho, dřív jsem si je namáčela do moučkového cukru (když jsem ho přestala kupovat, bo nebylo na co, tak klidně i krystal/písek)

A. Lex 19.5.2017 11:02

Maričkóó´,

já si stále se želatinou moc nerozumím, i když už se tady prodává želetina upravená "pro blbé". Buď mi ztuhne moc, nebo málo, koláč s povrchem ze želatiny a pod ním ovoce, tak to nemám tu želatinu čirou, ale matnou.

Jinak ta pěna vypadá víc než jedle.

A. Bytová 19.5.2017 14:26

Re: Maričkóó´,

Gelééé nééé, já taky né! Se to chvěje a tak. :)

Jahůdky jóó, nejlépe čerstvé přímo záhonové, ale souhlas, Mariččina pěna vypadá nadmíru přívětivě.

Z. Jitur 19.5.2017 14:40

Re: Maričkóó´,

také se přidávám, neumím to ani s práškovou, ani s tou plátkovou, zkusila jsem to někdy dávno jednou a pro neúspěch už neopakovala. Ale ta jahodová pěna vypadá, Maričko, velice lákavě!!! A jahody mám moc ráda.

T. Zana 19.5.2017 19:24

Re: Maričkóó´,

Taky nejsem želatinová. Ale vypadá to moc hezky a v dnešním horku bych si je tak uměla představit :-)

Jahody, ty co se nesnědly syrové, obvykle zamrazím, ale čtyři litry je hodně :-)

Z. Inka 19.5.2017 9:35

jahody a kondenzované mléko

tak to bývalo u mne N1, teda až do maturity. To v Kolíně jahody zrají velmi brzy a na zakončení svatého týdne mi Bimbo přivezl krabici jahod a kondenzované mléko. No a jak jsem byla z toho strachu a stresu vedle, sežrala jsem to večer jako čuník. Díky tomu ani nevím, jaké jsem měla při maturitě otázky, pro mne bylo nejdůležitější půl hodiny udržet obsah střev uvnitř. Přestávky mezi jednotlivými předměty jsem trávila převážně na záchodě, dokonce mi tam Bimbo donesl i kytku. Na jahody s kondenzovaným mlékem jsem nezanevřela, jen si je dávkuji...