24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pstruzi

Opět jsem zalistovala Starou kuchařkou Nové Anglie, abych zjistila, co píše k aktuálnímu ročnímu období. A hle, jako by tu autoři byli s námi:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 28.4.2017 21:09

Re: Ta omáčka

Tak to jo. Tak holt tu kořalku zase zašpuntuju :-)

A. Bytová 28.4.2017 20:36

Re: Ta omáčka

Ne do tlamičky, ani kořaulku:), až na rožni, do toho břišena, aby se ryb nekroutil.

Z. Lika 28.4.2017 20:09

Re: Ta omáčka

Chleba do ryby? Vybavuje se mi snad z četby pouze to, že se rybě dával do tlamičky kousek chleba namočený v kořalce. Aby nezamřela, než přijde na oheň.

Jadran snad časem, ještě vůbec nevím.

A. Bytová 28.4.2017 19:35

Re: Ta omáčka

Se mi teď ňák vybavuje z dětství, že tvrdší chleba se do ryb na roštu dával/dává i v tehdejší JUgo, poptej se u Jadranu, a pozdravu tam, prosím. :)

Z. Lika 28.4.2017 18:08

Re: Ta omáčka

Abyt, to je výborná vychytávka! Vždycky to řeším sadou různě placatých vařeček a je to poměrně akrobatické. A hle - rohlík to pořeší.

Je fakt, že jak ten recept po sobě čtu, sbíhají se mi sliny.

A. Bytová 28.4.2017 17:41

Ta omáčka

zní báječně Liko, vskutku už jen ZNÍ, samé úžasnosti v ní. Ozkúšám okamžitě jak potkám pstruha.

A mohu-li, mám jednu vychytávku přímo pstruží, by se nerozpadal při obracení. Zkušená rybářova žena mi ji vyjevila. Dá to bříška rybišky proužek podélně nakrájeného rohlíku, tento omatlaný sardelovým máslem, a ryboň pak nemá tendenci různě zlobit. :)

Z. Verenka 28.4.2017 16:49

Re: hezký den

Tak ja si bylinky mrazím do "prepraviek" na vajíčka.Najskôr naplním jednu stranu-zalejem vodou,dám zmraziť,vytiahnem,naplním druhú stranu,zalejem vodou,zavriem zmrazím a potom len vyberám.

To, ako som šikovná dokumentuje fakt,že napoprvé som naplnila jednu stranu,zaliala,otočila, voda vytiekla....Užívam tie na 10 vajíčiek.

Tip na bylinkové maslo od Karolíny cez víkend vyskúšam/mám maslo slané z jedneho reťazca,kde je najlepší pomer medzi cenou a kvalitou-ako hlásajú ich slogany

Z. Lída 28.4.2017 15:43

Re: Ryby, samý ryby !

Jo, znamení, že si mám urychleně sehnat rybu :-))

Z. Lika 28.4.2017 14:33

Re: Ryby, samý ryby !

Tak to bude nejspíš znamení, jak o něm v úterý psala Vave :-)

Z. Lika 28.4.2017 14:28

Re: To je

Nene, foto je vypůjčené! U nás ryby teprve budou :-)

O. Joklová 28.4.2017 14:21

Re: Co mi to děláš, Liko! :)

fíííííííha, Vave, to bude bezvadný víkend, doufám že o tom zase napíšeš!!!!!!!!!!!! :-)))))))

O. Joklová 28.4.2017 14:11

chicht.........

"Jakmile rybí oko, které na vás dosud koukalo, zmatní, rybu obraťte"

málem jsem se počůrala smíchy :-DDDDDDDDD

a jdu si přečíst další komentáře

A. Lex 28.4.2017 14:05

Re: Ryby jo

úhoř mi také připadal mastný. Měla jsem kolegu a to byl váchnivý rybář. Když zjistil, že mám moc ráda ryby, tak kdykoliv nějakou uštval, tak mě zásoboval. On chodil na ryby vlastně služebně, takže přísun byl dobrý. V létě, grilovaný kapr, stažený z kůže, na bylinkách ..... Mňam. Dá se říci "nadsexuální rozkoš".

A. Lex 28.4.2017 13:53

To je

pošušňáníčko! Nejenom že se to dobře čte, zasmáli jsme se s MLP, ale je to výborná inspirace. A ta fotka je foto vlastního výrobku? Už jenom od pohledu sliním jak Pavlovův pes!

Z. Lída 28.4.2017 12:55

Ryby, samý ryby !

U Dede taky Gurmánka "vaří" ryby, to jste se snad na mně domluvily! Šiš, jak já bych si dala rybu! Jakoukoliv!!!

Z. Lika 28.4.2017 12:46

Re: K té mřížce

Je fakt, že drátěný kartáč má doma asi málokdo, pokud se zrovna nechystá drátkovat parkety nebo lakovat dveře. A máš pravdu, určitě existují šetrnější prostředky, jak mřížku očistit ̈.

Z. Lika 28.4.2017 12:42

Re: Hmmm

Přejíst se pstruhů... to si neumím představit. Představuji si, že jsi pracovala na pstruží farmě a byla vyplácena v naturáliích, jinak to snad není možné :-)

Z. Lika 28.4.2017 12:32

Re: hezký den

Tak u mě medvědí česnek nevydrží. Zbodnu ho rovnou, i když je ho plná mísa.

Nápad s formičkami na cukroví je moc pěkný.

T. Zana 28.4.2017 11:57

Hmmm

Pstruha jsem se jeden čas nějak přejedla, ale tuhle jsem si ho dala a tuším, že to brzo zopakuju :-)

K. Holubová 28.4.2017 11:50

Re: hezký den

Já když jsem jednou "zpejchla", tak jsem to máslo nacpala do formiček na pracny. Vypadalo moc krásně a zdobilo jídlo na talíři. Akorát jsem "vychytala" vyjímání z formičky tím, že jsem doprostřed zabodla párátko, lehce pak formičku nahřála v dlani a vytáhla ven obsah. Je to trochu piplačka, ale zase to vypadá moc pěkně.

Ostatně - medvědí česnek, kterého jsem dostala 2 velké svazky jsem nadrtila s olivovým olejem a hrubou solí na kašičku. Tu jsem pak nacpala do tvořítek a už je to v mrazáku. Bude pesto na špagety, přidám jen pár hoblin parmezánu, ale hodí se v této formě i na omeletu.......

Z. Lika 28.4.2017 11:45

Re: Lika,

No Verenko, to bude pěkný závěr týdne - takže na zdraví :-)

Z. Verenka 28.4.2017 11:42

Re: Lika,

všetko je fajn-prvé šammpanské si dám na Vas kočky a pravdepodobne už dnes večer-v jednom supermarkete predávajú malilinkaté 2,5 dcl fľaštičky Huberta.No,nekup to.

Z. Tečka 28.4.2017 11:30

K té mřížce

Přišla mi do mailu rada mimo jiné právě k těm mřížkám. Tam se radí rozkrojit cibuli napříč, a tou cibulí napečenou mřížku otírat. Chvíli nechat, pak setřít, mělo by toho jít hodně dolů.Zatím jsem nevyzkoušela, jen to dávám do placu. Já se zrovna v případě těch mřížek toho drátěnýho kartáče dost bojím.

Z. Jitur 28.4.2017 11:29

Re: Ryby jo

úhoř - pro mně úžasný, tedy ten, kterého jsem jedla, když ještě táta žil, ,jezdil rybařit do Plané nad Lužnicí a tamtéž zmíněného ulovil; naporcovaný na 3-4 cm kroužky, lehce zaprášený moukou, paprikou, solí a kmínem - už jsem takového nikdy jindy nejedla. Jednou jsem chtěla tátovi udělat radost a koupila mu v rybárně, děsně drahou "tkaničku", alespoň tu malou, abych se nezruinovala (:-), překvapila mne páteř, která byla taková podobná kartáčku se štětinkami koldokola, asi tak nějak bych to nazvala - zatímco páteř úhoře z Lužnice byla na řezu de facto trojrozměrně trojúhelníkovitá...

Z. Vave 28.4.2017 11:28

Re: Co mi to děláš, Liko! :)

Jasně! :) Oboje, chichi.

Z. Tečka 28.4.2017 11:23

Re: miluju ryby

Takhle smažené ryby jsme si se sestrou kupovaly ve stánku v Bulharsku. Ty ryby byly ale větší, jedna stačila na najedení a nepřišlo mi, že je dělali takhle barbarským způsobem. Jen jsme si nosily vlastní ubrousky nebo tácky, jinak je běžně podávali v kornoutu z novin. Tak dalece přizpůsobivé jsme teda nebyly.

Z. Tečka 28.4.2017 11:20

Re: miluju ryby

Já mám taky ráda ty rybky jen osolené, trochu drceného kmínu a pár kapek citronu. Když bylinky, tak petrželku a rybku peču na másle.

Chodím si k nám do Diany na chlazené, takový vlček mořský je někdy pěkná pálka, ale mořské rybky mi chutnají už jen proto, že mají mnohem míň kostí.

Takhle udělaný pstroužek je taky moc dobrý, ale než se vybabrám s těmi kostičkami, tak mi na talíři vystydne.

Z. Tečka 28.4.2017 11:15

Re: hezký den

Já si takhle dělám na zimu hlavně kudrnatou petrželku, a teď bych ráda zkusila bazalku, jestli se urodí.

Ty zamrazené kostičky pak nasypu do sáčku a kdykoli potřebuju, tak odloupnu. Jde to dobře.

Bylinkové máslo jsem taky zkoušela, jenom s petrželkou, formičky nemám, dělala jsem to v těch kostičkách na led.

Z. Matylda 28.4.2017 11:10

Ryby jo

a na grilu obzvlášť :) Mně z ryb nechutnal snad jen tolstolobik, ten je zoufale mastnej, sumce znám je z paprikáše v Maďarsku a tam byl dobrej a úhoře jsem ještě nejedla. Kapra mám radši malého, aby toho tuku neměl moc. Mořské ryby i paryby můžu :) Obvykle opékám na másle a s bylinkami. Když v létě grilujeme makrely, tak těm do bříška nacpu libeček- a jsou skvělé, voňavé :)

Z. Jitur 28.4.2017 11:09

Re: Lika,

-no, jo, prosím, zohledněte děvčata "obě" při pátku "debila", já jsem si v hlavě zafixovala nadpis Lika a hned jsem přisoudila Verenčinu jahůdku Tobě :-)