20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sarma

aneb zelné závitky s masem

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Tečka 21.4.2017 10:50

Re: Něco podobného

Ten odkaz mi nějak nefunguje, neotevřu to...

Z. Lika 21.4.2017 12:26

Re: Něco podobného

Jestli máš zájem, písni mi na zviretnik.lika@gmail.com, odkaz pošlu.

Z. Tečka 21.4.2017 13:34

Re: Něco podobného

Liko, dík, asi po tom vyjedu. Je to super!

Na tom návodném videu to dělají podobně jako já, akorát mi teda fest vadilo, jak se v tom ty ruce hrabou :-DDD

A. Lex 21.4.2017 14:50

Re: Něco podobného

Poslední dobou mi všechny odkazy nějak nefungujou přes žádný vyhledávač (Bing, Google, Seznam) asi mám někde něco blbě nastaveného.

Z. Lika 21.4.2017 20:26

Re: Něco podobného

Alex, pod tím odkazem je "pružina na zelí", bezva věc na kysání zeleniny v zavařovačce.

A. Bytová 21.4.2017 11:26

Re: Něco podobného

Jednou jsem golubce na přání vyráběla a ty syrové zelné listy se pořád lámaly, až objednavatel vravil, že povarit treba, když není kysané.

L. Blaza 21.4.2017 8:50

Mňam

to bych si dala! Já musím uvařit na dva dny dopředu, tak připravuju krom tvarohového koláče a slané rolády, kuře v zelenině a maso na thajský způsob v červené kari omáčce a s kokosovým mlékem.

Z. Lika 21.4.2017 9:13

Re: Mňam

Blážo, tak to bude dobrota, kari s kokosovým mlékem je výborné!

T. Zana 21.4.2017 9:52

Re: Mňam

Teda Blážo, ty jsi jak ta sovětská žena, co tkala na dvou stavech najednou a plnila plán na tisíc procent :-))

L. Blaza 21.4.2017 10:11

Re: Mňam

No ba! :)))

Z. Jenny 21.4.2017 12:33

Re: Mňam

Korabenikovova :-)))

L. Blaza 21.4.2017 13:17

Re: Mňam

Mě už taky jednou někdo řekl, že jsem Meresjev :)) měla jsem výron v kotníku a přece jsem došla! :))

Z. Yga 21.4.2017 13:28

Re: Mňam

Takže v podstatě hermafrodit Meresjev-Korabelnikova (:o))

L. Blaza 21.4.2017 15:01

Re: Mňam

Tak nějak :))))

L. Blaza 21.4.2017 15:01

Re: Mňam

To by bylo, abych ten plán nepřekročila o 250%!

J. Jovo 21.4.2017 15:13

Re: Mňam

Jó, to byly časy, když Lydie Korabelniková pracovala na čtrnácti tryskových stavech současně. Jak ta se umí ohánět! A kolik ovládá triků. Nijak ji nemusím pohánět. Pracuje hbitě, v okamžiku. Do díla vrhá se jako ďas. A normy statečně plní. Vášnivě, chtivě a nadoraz. Námahou malinko funí. Užívá ústa jak vývěvu. Stisk má jak železné kleště. Ach bože! Je mi až do zpěvu. Slovem ji povzbudím: „Ještě!“ Stále má dostatek kuráže. Je jako zuřivá lvice. Divím se, co všechno dokáže. Dříčka a údernice! (:o))

Z. Yga 21.4.2017 8:46

Milá liko,

vypadá to moc hezky a jedle. Jenom mne zaráží potřeba futrovat do mletého masa rýži! Nedávám ji ani do plněných paprik (po zkušenostech, rýže převálcovala maso v poměru 3 : 1) - doma jsme to nikdy nedělali. Takže u mne by ta sarma byla za á) bez rýže a za b) bez mletého hovězího (tomu jsem dosud nepřišla na chuť) a za c) bez prokvašených listů (nevím, kam bych pro ně až musela jet,) - takže bych nakonec tu sarmu ani neměla (:o)). Ale ta prokvašená hlavka mne zajímá - jak to dělají a jak to asi dlouho trvá?

Zítra bude pečené vykoštěné koleno a zelí (kysané z Tuřan, když už nemám domácí) - taky to bude dobré.

Z. Lika 21.4.2017 9:12

Re: Milá liko,

Rýže v tom receptu byla, tak jsem ji tam dala. A bylo jí tak málo, že ve výsledku vůbec nebyla poznat. Asi ji tam dávají kvůli tomu, že náplň drží líp pohromadě.

Ta hlávka mě mile překvapila, byla dokonale prokvašená a moc dobrá - nijak ostrá, lahodná.

Z. Lika 21.4.2017 9:29

Re: Milá liko,

Jinak já jsem dost rýžová - těch balkánských vinných listů s koprovou rýží se můžu ujíst!

T. Zana 21.4.2017 9:46

Re: Milá liko,

Ygo, tak to nějak vidím na karboše :DDDD

A. Lex 21.4.2017 14:52

Re: Milá liko,

Také nemám poslední roky svoje kysané zelí, tak kupuji Tuřanské :-).

Z. Svobodová 22.4.2017 1:51

Re: Milá liko,

YGO,ZKUS DO MASA MÍSTO RÝŽE DÁT UVAŘENÝ BULGUR. TEN NENÍ CÍTIT NIČÍM, VAŘÍ(VLASTNĚ DUSÍ) SE STEJNĚ DLOUHO JAKO RÝŽE A SLUŽBU UDĚLÁ JAK RÝŽE. MY S JIŘÍM JSEM POMALU PŘEŠLI OD RÝŽEK K BULGURU. ZVLÁŠTĚ Z ELENINOVÉ ROZOTO BEZ MASA A Z BULGURU NÁM CHUTNÁ DALEKO VÍC.VYZKOUŠEJ, UVIDÍŠ SAMA.PODOTÝKÁM, ŽE I NAŠEM ZPOZDILÉM COOPU SE UŽ DOSTANOU NĚKTERÉ POTRAVINY DŘÍV NEDOSTUPNÉ. MÁME ČERVENOU I ČERNOU ČOČKU, BULGUR, IVŠMOŽNÉ JINÉ POTRAVINY, PRO KTERÉ SE DŘÍV JEZDILO JINAM. A ROVNOU ZDE HLÁSÁM, ŽE ZÍTRA NA NET NŠEBUDU MÍT ČAS. DNES JSM SI Z DOMAŽLICKÉHO KAUFLANDU DOVLEKLA CCA 15 KG ČERVENÉ ŘÍPY, KTERÁ TAM BYLA FAKT ZA SMĚŠNÝCH9,90 ZA KG.JE MOC PĚKNÁ A HLAVNĚ MÁ MALÉ BULVIČKY, TAKŽE se rychle v tlakáči uvaří.S naloženou řípou totiž zásobuju obě dcery, starší vnučku, ještě kamarádku vozíčkářku ve Zůchu, proto řípy doma není nikdy dost. můj Jiří řípu miluje a říkám, že by si ji klidně přidal i k nějakému sladkému jídlu. Zítra budu nakládat řípu a ještě dělat slíbené jahodové knedle, jelikož jsem v ALBERTU STIHLA "ULOVIT I JAHODY. sICE Ty JAHODY NEMAJÍ SPRÁVNOU CHUŤ A VŮNI, ALE JÁ JE ROZVAŘÍM S TROCHOU TŘTINOVÉHO CUKRU ale rosol.Naše Adélka ten můj jahodový rosol miluje a moc ráda si na něm smlsne v bílém jogurtu. Starší dcerka má můj rosol ráda taky. Jen sobě ty jahody nasekám na kousky zamrazím. jen doufám, že bzudou dobré, i když nevoňavé jako domácí. U nás se zatím z jahod ze zahrady moc nedělá, jelikož jahody baštíme opřůběžně, taakže jich nikdy není tolik, aby se z nich něco tvořilo nebo vařilo..Letos to však bude jistě lepší.

Z. Inka 21.4.2017 8:12

tatínek také vařil srbskou kuchyni

ale u nás se to dělalo s červenou omáčkou. Když nebyly listy, dělal táta "sarmu" jako horký hrnec - dal vrstvu zelí, vrstvu náplně, vrstvu brambor a da capo al fine podle velikosti hrnce a počtu strávníků. A co teprve když zaměnil náplň za tři druhy masa, to byla teprve mňamka

Z. Lika 21.4.2017 8:14

Re: tatínek také vařil srbskou kuchyni

No, v té chorvatské kuchařce taky mají tu omáčku červenou. Asi do masa přidali víc papriky. Anebo ji přidali i do zelí. Anebo jejich paprika víc barví :-)

Vrstvit náplně do hrnce je moc dobrý nápad!

Š. Matyášová 21.4.2017 9:19

Re: tatínek také vařil srbskou kuchyni

tak Zvezdana říkala,že rozmíchá ljutenicu a tou to zaleje....

Z. Lika 21.4.2017 9:32

Re: tatínek také vařil srbskou kuchyni

Aha, takže pouze paprikou to nebude. Díky za tip!

Z. Lika 21.4.2017 9:34

Re: tatínek také vařil srbskou kuchyni

Ale vždyť jsem truhla. Ljutenica je z paprik, že ano. Takže přesněji řečeno tu červenou barvu nezajistí pouze mletá suchá paprika v mase. Ale i tak to moje bylo moc dobré. S trochou ljutenice to ale musí být ještě lepší!

K. Holubová 21.4.2017 6:50

Mňam

Tak proto jsem Ti tu hlávku věnovala, protože jsem věděla, že skončí v dobrých rukách excelentní kuchařky, která navíc má k těmto jídlům vztah.

V prodejnách bulharských a vůbec balkánských potravin jí nemají všude. Vlastně skoro nikde. Já jí dostala a koupit ji lze v prodejně v Holečkově ulici tuším č. 92? Nevím to jistě. Ale jezdí tam pro ně moje nová klientka, která pochází ze Srbska. Já bych tady v těch prostorách z hlávky nic nevytvořila, bylo lepší ji poslat dál. Já tu tak max. uvařím v pomalém hrnci guláš nebo polévku, pak to dlabu 3 dny, ale nemám prostor na krájení čehokoliv a na velké přípravy už vůbec ne.

Sharko až se potkáme, tak pořídím pro Tebe hlávku jako už mám ty malé patizonky. Ty snad mají taky jen tady u nás za rohem v té prodejně ruských specialit. Jinde jsem je neviděla.

Z. Lika 21.4.2017 7:22

Re: Mňam

Závitky mě velice mile překvapily. Čekala jsem, že jídlo bude dost kyselé, ale vůbec ne. Určitě na tom mělo podíl to kvalitně prokvašené zelí, to se Bulharům opravdu povedlo, ještě jednou děkuju :-)

Z. Jenny 21.4.2017 12:41

Re: Mňam

My z moravské dědiny si musíme nechat občas poslat balkánské ňamky, bo u nás není ani ten trapný oschlý prodejce salámů COOP.pro informaci, v prodejně zdejší stojí kg banánů 69 Kč, od toho si odvoďte ostatní,prodejce vydírá chudáky, kteří už do města sami nemohou.Naštěstí zatím to není můj případ.

Takže čas od času objednám tady : http://www.bas-ajvar.eu/,nevím zda to projde.