23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sarma

aneb zelné závitky s masem

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 9.5.2017 6:00

Zrejme to je hodne slovanske.

Polaci tomu rikaji golobky, holoubci. Ale pamatuju pred 50 lety se do CSR dovazely z Buharska dve vyborne konservy: plnene vinne listy a dzuvec s tunakem. Moc rad na ne vzpominam.

Z. Svobodová 22.4.2017 1:58

Re: Liko,

Liko, tn recept je vážně inspirativní, ale já zrovna kysaelé zelí nemusím, protože mi nějak nechutná.Vařívala jsem podobné závitky, avšak balila jsem maso s rýží do listů z vinné révy . Postup i suroviny byly shodné s tvým treceptam. přeji všem pěkný víkend a mizím z netu.Jdu chrnět.

Z. Svobodová 22.4.2017 1:51

Re: Milá liko,

YGO,ZKUS DO MASA MÍSTO RÝŽE DÁT UVAŘENÝ BULGUR. TEN NENÍ CÍTIT NIČÍM, VAŘÍ(VLASTNĚ DUSÍ) SE STEJNĚ DLOUHO JAKO RÝŽE A SLUŽBU UDĚLÁ JAK RÝŽE. MY S JIŘÍM JSEM POMALU PŘEŠLI OD RÝŽEK K BULGURU. ZVLÁŠTĚ Z ELENINOVÉ ROZOTO BEZ MASA A Z BULGURU NÁM CHUTNÁ DALEKO VÍC.VYZKOUŠEJ, UVIDÍŠ SAMA.PODOTÝKÁM, ŽE I NAŠEM ZPOZDILÉM COOPU SE UŽ DOSTANOU NĚKTERÉ POTRAVINY DŘÍV NEDOSTUPNÉ. MÁME ČERVENOU I ČERNOU ČOČKU, BULGUR, IVŠMOŽNÉ JINÉ POTRAVINY, PRO KTERÉ SE DŘÍV JEZDILO JINAM. A ROVNOU ZDE HLÁSÁM, ŽE ZÍTRA NA NET NŠEBUDU MÍT ČAS. DNES JSM SI Z DOMAŽLICKÉHO KAUFLANDU DOVLEKLA CCA 15 KG ČERVENÉ ŘÍPY, KTERÁ TAM BYLA FAKT ZA SMĚŠNÝCH9,90 ZA KG.JE MOC PĚKNÁ A HLAVNĚ MÁ MALÉ BULVIČKY, TAKŽE se rychle v tlakáči uvaří.S naloženou řípou totiž zásobuju obě dcery, starší vnučku, ještě kamarádku vozíčkářku ve Zůchu, proto řípy doma není nikdy dost. můj Jiří řípu miluje a říkám, že by si ji klidně přidal i k nějakému sladkému jídlu. Zítra budu nakládat řípu a ještě dělat slíbené jahodové knedle, jelikož jsem v ALBERTU STIHLA "ULOVIT I JAHODY. sICE Ty JAHODY NEMAJÍ SPRÁVNOU CHUŤ A VŮNI, ALE JÁ JE ROZVAŘÍM S TROCHOU TŘTINOVÉHO CUKRU ale rosol.Naše Adélka ten můj jahodový rosol miluje a moc ráda si na něm smlsne v bílém jogurtu. Starší dcerka má můj rosol ráda taky. Jen sobě ty jahody nasekám na kousky zamrazím. jen doufám, že bzudou dobré, i když nevoňavé jako domácí. U nás se zatím z jahod ze zahrady moc nedělá, jelikož jahody baštíme opřůběžně, taakže jich nikdy není tolik, aby se z nich něco tvořilo nebo vařilo..Letos to však bude jistě lepší.

Z. Lika 21.4.2017 22:10

Re: tak tedy přemýšlím...

Taky jsem už rajskou šťávu nepřidávala a bylo to opravdu moc dobré.

M. Crossette 21.4.2017 21:15

Re: tak tedy přemýšlím...

Liko, děkuji moc za video, právě jsem ho shlédla a až se mi sbíhaly sliny! Líbilo se mi jak ta starší paní doplnila, že se má zelí našťouchat i po straně do otvorů závitků (nebalily je tak pečlivě jako ty:) ). A najednou se mi vybavilo, že jsem kdysi slyšela, že se středy povařených listů zelí na závitky dají paličkou mirně rozklepat a pak už se nemusí vykrajovat. Jen ta rajská šťáva mi tam přišla už moc. Tedy moc kyselého (já jsem na to v posledních letech dost háklivá)a protože omáčka se zdá sama o sobě dost vodnatá, přilitím rajské šťávy už by mi to přišlo jako zalité rajskou polévkou. Ale nemám co kybicovat, nejedla jsem to, že áno :)

Z. Lika 21.4.2017 21:07

Re: Mňam,

Letní zelí příliš měkne, bředne. Jsem se dočetla. Letní zelí se hodí na rychlokvašení.

Z. Lika 21.4.2017 21:04

Re: Liko,

Závitky jsem zkoušela a jedla poprvé :-) Ten pekáč z litiny se na to hodí - akorát by závitky měly být natěsnané k sobě, tak jich musíš udělat množství.

Jo, na akci ráda vzpomínám, snad se situace konečně vyvrbí a dáme repete.

Z. Jenny 21.4.2017 20:50

Liko,

díky za perfektní recept, občas dělám něco podobného, jen to vše vrazím do velkého pekáče z litiny. Dneska jsi mi udělala strašnou chuť na závitky, tak asi něco vymyslím o víkendu. Ty jsi teda výtečná kuchařinka, však víme pamatujeme. :-)

Z. Tečka 21.4.2017 20:42

Re: Mňam,

Dělá se až z podzimního zelí, letní není vhodné, nevím proč, ale babičky to věděly.

Z. Lika 21.4.2017 20:37

Ještě doplněk k čerstvému zelí

Totiž v tom videoreceptu paní radí hlávku čerstvého zelí povařit jenom v trochu okyselené vodě - nikoli osolené. Zelí v osolené vodě totiž nechce změknout, to si pamatuju z domu :-)

Z. Lika 21.4.2017 20:29

Re: tak tedy přemýšlím...

Jo a děkuju, Maričko, za upozornění na tento detail - totiž té vody není v hrnci příliš, protože závitky se musejí vložit natěsno k sobě, čili zvolit příslušně malý hrnec.

Z. Lika 21.4.2017 20:26

Re: Něco podobného

Alex, pod tím odkazem je "pružina na zelí", bezva věc na kysání zeleniny v zavařovačce.

Z. Lika 21.4.2017 20:22

Re: tak tedy přemýšlím...

Znovu jsem se důkladně podívala do receptu, a výslovně se tam píše "add water until it covers everything". Našla jsem toto video:

1url.cz/hts2D

které nejvíc odpovídá "mému" receptu, až na drobné odlišnosti (přidali snítku kopru a cibuli nejdřív osmahli). A opravdu se tato sarma vaří pod poklicí položenou "naštorc" a zatížená vloženým talířkem, aby závitky zbytečně neplavaly. Video má jen asi šest minut a stojí za shlédnutí. Paní i dobře popisuje, jak zacházet se syrovým zelím, pokud nemáme naloženou hlávku - radí syrovou hlávku (s vyříznutým košťálem) celou povařit v osolené octem okyselené vodě, a teprve pak z ní listy olupovat - jsou měkké a nelámou se. Všechno je v tom videu :-)

Z. Jenny 21.4.2017 20:06

Re: Mňam

Bábinka,vdova si koupí jeden banánek a jde. Ten prodejce u nás je poměrně bohaté bývalé džízidý,dnes myslím eseročko,mají tady více prodejen v okolí. Obci platí nájem za místnost ve výši jedentisíc korun za měsíc.Blééé.Za to všechno mají velkou zakázku v blízkém domovu seniorů, kde jeden z funkcionářů řediteluje, tož tak to chodí. Ve vedlejším dědině je zase nechvalně známý COOP, který donutil obec koupit budovu COOPu,kterou sám zdědil po bývalé Jednotě. A protože je pro COOP drahý provoz, prý?!,klidně tam ti parchanti dál provozují obchod a neplatí obci nájem. Bohužel, tak to chodí na venkově. Vydírají obce a ty se snaží zajistit obchod za každou cenu, jinak by u lidí měli utrum a pochyběli by voliči. Je to jak perpetum mobile ale bez dodání energie.

Z. Nítkovská 21.4.2017 18:44

Re: Mňam,

Mockrát děkuji za recept, až se někdy dostanu k zelí, vyzkouším. Asi zkusím mezi nakrájeným zelím ponechat i několik pěkných listů...

M. Crossette 21.4.2017 18:34

tak tedy přemýšlím...

jestli jsem kdy zelné závitky vůbec jedla? Jedla jsem plněné papriky, ale chuť zelných závitků si nějak neumím vybavit. Přesto se mi nechce věřit, že bych je fakt nikdy nejdela - začínám mít paměť ementálu :). Ale já jsem je určitě nikdy nedělala. Tohle vypadá velmi chutně, manžel má zelí v jakékoliv úpravě rád, tak si recept uložím a možná někdy zkusím (tedy jen v povařených listech). ALE, Liko píšeš, že se vše zalije vodou, aby to bylo zakryté. To se pak závitky vlastně vaří a ne dusí, že? Není pak chuť náplně přílis "vařená" a všechna její chuť se vyvaří do omáčky? Přeci jen je v dušení a vaření rozdíl. Ale take píšeš, že všem moc chutnalo, tak asi ne, nebo to konečnou chuť nepokazí.

T. Zana 21.4.2017 18:29

Re: áááááách

Kapusta už leží na balkoně, bude zítra :-)

O. Joklová 21.4.2017 17:16

Re: Mňam

Ygo, banány za 69Kč???? tak to je už opravdu nestydatá zlodějna!!! jak píše sharka, já čekám až budou v akci za dvacku, protože třicet se mi dávat nechce... achjo, tak to opravdu lituju ty případné nemobilní :-(((((((

Z. Lika 21.4.2017 16:24

Re: Má kamarádka

To je zajímavý postup. Napadá mě, jestli bylo nakonec opravdu zkvašené, anebo pouze vylouhované, těžko říct.

J. Jovo 21.4.2017 15:13

Re: Mňam

Jó, to byly časy, když Lydie Korabelniková pracovala na čtrnácti tryskových stavech současně. Jak ta se umí ohánět! A kolik ovládá triků. Nijak ji nemusím pohánět. Pracuje hbitě, v okamžiku. Do díla vrhá se jako ďas. A normy statečně plní. Vášnivě, chtivě a nadoraz. Námahou malinko funí. Užívá ústa jak vývěvu. Stisk má jak železné kleště. Ach bože! Je mi až do zpěvu. Slovem ji povzbudím: „Ještě!“ Stále má dostatek kuráže. Je jako zuřivá lvice. Divím se, co všechno dokáže. Dříčka a údernice! (:o))

L. Blaza 21.4.2017 15:01

Re: Mňam

To by bylo, abych ten plán nepřekročila o 250%!

L. Blaza 21.4.2017 15:01

Re: Mňam

Tak nějak :))))

A. Lex 21.4.2017 14:56

Re: Mňam

Šmánkote a co s nimi dělá, vždyť je prodat nemůže.

A. Lex 21.4.2017 14:52

Re: Milá liko,

Také nemám poslední roky svoje kysané zelí, tak kupuji Tuřanské :-).

A. Lex 21.4.2017 14:50

Re: Něco podobného

Poslední dobou mi všechny odkazy nějak nefungujou přes žádný vyhledávač (Bing, Google, Seznam) asi mám někde něco blbě nastaveného.

Š. Matyášová 21.4.2017 13:48

Re: Mňam,

tak si to dej do poznámek v kalendáři a až to na podzim budeš nakládat.... však on přijde vhod....

Z. Tečka 21.4.2017 13:34

Re: Něco podobného

Liko, dík, asi po tom vyjedu. Je to super!

Na tom návodném videu to dělají podobně jako já, akorát mi teda fest vadilo, jak se v tom ty ruce hrabou :-DDD

Z. Tečka 21.4.2017 13:32

Re: Mňam,

Ale no tak, Sharko, už je to na Hadech.

Sem to můžu dát, ale budu mít jako stará wordařka dost problémů s tím mým entrováním.

A článek by byl bez fotek, protože budu zase nakládat až na podzim.

Z. Yga 21.4.2017 13:28

Re: Mňam

Takže v podstatě hermafrodit Meresjev-Korabelnikova (:o))

L. Blaza 21.4.2017 13:17

Re: Mňam

Mě už taky jednou někdo řekl, že jsem Meresjev :)) měla jsem výron v kotníku a přece jsem došla! :))