20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Květákové nákypy

Vzpomněla jsem si, že mám dlouhá léta uložené recepty na květákové nákypy. Kdysi jsem si je odněkud opsala, ale nikdy nedošlo k tomu je vyzkoušet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 25.3.2017 22:17

Re: To rozhodně vyzkouším Maričko

Tak jsem si teď přečetla diskusi a trochu se podivila nad oblíbeností strouhanky. U nás doma se s ní nikdy nic nesypalo, ani naslano ani nasladko, použití bylo normálně jenom na obalování a vysmažování.

V. Glover 25.3.2017 22:05

To rozhodně vyzkouším Maričko

Květáku není nikdy dost. Jediný květákový nákyp co znám je jenom napůl uvařený květák a zalitý vajíčkama s mlékem

Z. Lika 25.3.2017 15:30

Re: Květák

Ty jsou strašně dobré, pohledám...

Š. Matyášová 25.3.2017 15:26

Re: Květák

třešńové knedlíky? Tak to zas mám mezeru já... to jsem nikdy nejedla...

Z. Svobodová 25.3.2017 0:41

Re: add květák

jJem tu ještě zpátk,protože se něco po.., takže jsem to nedopsala.na papírku napsaný recept při nejbližší příležitosti vyzkouším. Pokud chutná celé rodině, zapíšu si ho do svého červeného sešitu a vařím podle něj. kdysi jsem sestavila celou kuchařku z červeného sešitu. Byla hlavně pro starší dcerku, kterou vaření nikdy dřív nebavilo a vždy mne zlobila svými dotazy, kolik že přesně má čeho dát, jak co dlouhomíchat nebo vařit apod. Protože se dcera už dávno od nás odstěhovala a žije si sama v Plzni, dostala do samostatného života ode mne dárek: KLuchařku z červeného sešitu jsem jí nejen sepsala s podrobnými návody na přípravu ia s gramovým množstvím používaných surovin, ale taky jsem ji celou vytiskla, zandala jsem jednotlivé listy do eurofólií, pořídila jsem velké desky s kroužky a tuhle kinihu jsem jí darovala. Mám špatnou zkušenost, že když se vaří, m ůže se recept zničit nebo se papáír zapatlá ntěstem či mastnotou. taky jsem do té knihy dala obsah, i když však rejstřík pokrmů jsem ještě sestavit nedokázala. Dcerka si však můj dárek moc pochvaluje, jelikož si vyndá z kroužků jen potřebný recwpt i s eorofóliií a vaří klidně i se zapatlanýma či mastnýma rukama. A listovat se v receptech dá krásně taky.jswem v tomhle asi praštěný systematik, v receptech mám pořádek Mladší dcera málokdy mé recepty využívá, protože vař už dlouho, dobře a od oka. Jen naněktré věci chodí ke mně pro radu.Já vycházele z vlastní zkušenosti. Maminka sice učila vařit cizí děvčata, mne vša nenaučila nic. Byla jsem pro ni vždy nemožně pomalá a nešikovná, takže mne z kuchyně brzy vždy vyhnala.Vařit knedlíky mne naučila sestra, síčkovopu a jiné dobrůtky mně učila má skvělá kamarádka Vlastička.Jak se říká, kovářova kobyla chbodí bosa vždy.

Z. Svobodová 25.3.2017 0:21

add květák

Maričko, velmi často dělám podle tebe naplněnou upečenou celou květákovou hlavu a máme tohle jídlo všichni rádi.je s podivem, ze pečenou květákovou hlavu neodmítá ani naše mlsná pětiletá vnučka. netuším sice, jak se dělám květák po italsku, ale my s Jiřím máme rádí květák zapečený s vařenými těstovinami. do nákypu bych neměla sice rozmarýn, protože ten mi bohužel vždy zimování na chodbě panláku nepřežije.ne, že by tam zdechnul, ale pokaždé mi rozmarýn kdosi ukradne. Vypěstovala jsem si ho kdysi ze semínka, pak jsem dostala a zasadila větvičky od naší Věrky, které se rozmarýn skvěle v kuchyni na okně , ale nuikdy nepřežil zimu na okně panelákové chodby . Když se tohle stalo už potřetí, naštvala jem se a o rozmarýn jsem přestala usilovat. zkrátka někdo ze sousedů má lepivé zlodějské prsty. nedávno jsem zírala na cenu rozmarýnové rostlinky v obchodě a už je mi jasné, proč můj rozmarým nikdy na okně nedozazimoval místo rozmarýnu jsem začala používat trochu provensálských bylinek, dávám do nákypů spousty zelených natí, česneku a přidávám špaetku sušeného nebo pár strouhnutí čerstvého zázvoru. Do květákových jídel u mne od dětství patří muškátový květ. když není květ, klidně tam nožem nastrouhám muškátový oříšek.Ta žzapečená květáková hlava je vážně skvělá, ale ažteprve nyní mne napadlo, zda autorkou jsi opravdu ty nebo jsem to dostala od m Míly z Austrálie. K těm receptům:Mám už nyní zcela zaplněný takový tlustý červený sešit, jehož některé stránky jsou tak ohmatané, že kolikrát hodně luštím rébusy.

Z. Lika 24.3.2017 20:46

Re: Květák

Maričko, květák se sladkou strouhankou vůbec neznám, u nás se sladká lehce opražená strouhanka sypala na třešňové knedlíky z krupicového těsta - třešně byly jen potažené tenkou vrstvou a strouhanky bylo hodně. Bylo to moc dobré!

Takže sladký květák bude z jiného kraje než z našich končin. Ale věřím, že to bude dobré.

M. Crossette 24.3.2017 20:27

Re: Květák

Dalmi (výše)tak ať chutná a Hančo vyměnit rýži za brambory by také jistě bylo dobré.

A zkusím průzkum, veřejného mínění ohledně květáku se strouhanko :)). Já ji na pánvičce mírně opražím a pak do ní nasypu CUKR a promíchám (tak nicely půl hrnečku). Tím posypu kousky rozebraného květáku a přeleji rozehřátým máslem. DOTAZ zní - dáváte do strouhanky také cukr, nebo sůl ??? Totiž, když jsem kdysi při maminčině návštěvě u nás takhle květák připravovala a ona viděla, že se chystám vmíchat cukr, strašně se divila. Ze prý odkud to mám, protože ona vzdycky strouhanku jen solila. No a já si naopak vůůbec to "na slano" nepamatuji,v mysli to mám zakódované "na sladko". Kde bych k té sladké strouhance jinak přišla, než doma z dětství, že? Nám sladká strouhanka moc chutná. Takže maminka si tenkrát oddělila porci osmahnuté strouhanky pro sebe a dala si do ní sůl. Pak ochutnala kousek té mojí sladké a uznala, že jí to také víc chutná a pak mi později v tf. říkala, že si od té doby květák doma už také sype jen "na sladko". Jak je to u vás ?

Z. Lika 24.3.2017 20:16

Re: Květák

Hančo, květák na italský způsob znám a je velice dobrý. Už jsem ho dlouho neměla, díky za připomenutí.

Květák je hodně univerzální zelenina, mixuje se i na omáčku.

Nápad s bramborami vůbec není marný!

Z. Dalmi 24.3.2017 20:01

Mám tady

krásný květák, zítra ho udělám zapečený. Děkuji Maričko

Z. Hanča 24.3.2017 19:52

Květák

mám hodně ráda obalovaný nebo jako květákové placičky anebo vařený sypaný opraženou strouhankou. Jelikož se v názoru na poživatelnost vařeného květáku rozcházím se svým mužstvem, dělávala jsem vařený květák jen pro sebe a pro zbytek rodiny květák na italský způsob (s česnekem, rajským protlakem a sýrem).

Tvoje nákypy, Maričko, vypadají sympaticky a první recept s rýží je opravdu originální. Pro změnu by šlo i rýži vynechat a směs dát zapéct mezi vrstvy nakrájených brambor. Ale to by bylo zase úplně jiné jídlo! :-))

O. Joklová 24.3.2017 17:06

Re: je krááásně

ááááááááááách, 26° - taky ciiiiiiiiiiiiiii :-))))))))))

M. Crossette 24.3.2017 16:27

Re: je krááásně

U nás bylo včera +26, dneska je tam zataženo a asi bude pršet. Ale ochladilo se jen nepatrně.

M. Crossette 24.3.2017 16:24

Re: a co syrový???

Ano Bedo, syrový take papám ! Jen to nesmím přehnat, protože po něm dost krkám. Ale ve zdejších rest. většinou mají "salátové bary" , vlastně švédský stůl, s velkým výběrem studené zeleniny. Koupíš si "salátovou večeři" a pak si chodíš sama naložit na talíř podle svého výběru a kolikrát chceš. No a vždy je tam mísa růžiček syrového květáku, takže je i zde musí být oblíbený v syrovém stavu.

M. Crossette 24.3.2017 16:19

Re: Milá Maričko,

Jó mozeček. Ten já mám take moc ráda. Jenže kdysi dávno, když jsem ho pro nás prvně udělala, udělala jsem velkou chybu. Choti jsem přeložila slovo "mozeček" (brain). Američani mají všeobecně k pojídání zvířecích vnitrností velmi odtaživý vztah.Takže manžel sice večeři snědl, ale bylo vidět, že se dost přemáhal a asi podruhé by to už odmítl. Ač věděl, že to byl "květák", prostě ten název mu celé jídlo udělal "nechutné" Tak od té doby jsem mozeček vlastně jedla jen v Praze, když jsem tam jezdila sama a dělala ho maminka. Ale už take uvěhly několik desítek let, možná bych ho mohla zkusit znovu, třeba můj drahý už dávno na tohle jídlo zapomněl a když mu ho "nepřipomenu"....:)

Jinak brokolici máme take velice rádi a jíme jí často. A take přesně, jak popisuješ. Jen já ji krátce povařím. Z hlavice odkrojím jen růžičky, stonky uložím do lednice. Pak, když jsou tužší, tak je oloupu(vnitřek je jak křehká kedlubna)a pokrájím na kolečka. Na pánvičce pak podusím s kolečky mrkve - nejprve mrkev, protože ta chce o ždibec déle, pak přidám kolečka brokolice. Barevně je to hezké na pohled a dobré též. Když mám čerstvou petrželku, nakonec jí pokrájenou do zeleniny zamíchám.

Z. Yga 24.3.2017 16:07

Re: a co syrový???

jojo syrový mám taky moc ráda, taky odřezávám růžičky a pojídám.

M. Crossette 24.3.2017 16:07

Re: Květák

Matylko, ať uděláš cokoliv - ať chutná!

M. Crossette 24.3.2017 16:07

Re: Chicht, Maričko

Zano díky. Já nemám jen tu krabici ! Mám ještě tlustý šanon, ve kterém jsou stránky z tvrdšího papíru dole založené nahoru tak, že tak třetina stránky je jakási kapsa. A tyhle kapsy jsou take nacpané vším možným, jak jsem to tam lety strkala - recepty, pletací vzorky, výstřižky o zdraví atd. Také se to hubou už roky chystám probrat.

A jak píše Lika, když se v krabici přehrabuji, často mi pomáhá to, že si naštěstí stale pamatuji, čí ruka recept psala, nebo že je to výstřižek z novin, nebo na tvrdém kartonu, protože byl na nějaké krabici. Takže když třeba vidím papír popsaný mojí rukou a hledám recept od maminky, tak ten "svůj" rovnou odložím, ani nemusím koukat, co na něm je. Máme kanadské přátele, kteří se u nás každý rok staví na pár dnů při návratu z Floridy(kde tráví zimu) do Kanady (zase přijedou za 2 týdny). S kamarádkou se známe ještě z Anglie, kde mi před 44 lety napsala recept, který nakonec take našel místo v krabici. Při jedné jejich zdejší návštěvě jsem se jí o tom zmínila a dokonce se mi podařilo recept dost rychle najít. Kamarádka byla v úžasu (a potěšená), že ho ještě stále mám, protože ona už na to zapomněla. To je pak těžké takové recepty "s duší" vyhazovat a i kdybych je měla přepsané do nějaké jiné formy, obávám se, že bych je stejně nevyhodila a jako první bych asi sáhla zase do krabice, místo hledala v novém uspořádání.

M. Crossette 24.3.2017 15:46

Re: Květák mám moc ráda

Liko, děkuji. A ano květák voní a chuť má opravdu silnou. Proto při prvním pojídání nákypů převažovala. Až když mělo jídlo možnost se rozležet, vynikla chuť i těch dalších přísad, třeba právě ty ořechy, možná jak byly při prvním podávání dost měkké, nekřupaly tak, jako když jsem zbytek přihřála, to se zase v lednic zpevnily, či co, prostě jsem o ních v jídle "věděla". A klidně jsem jich mohla dát víc.

Š. Matyášová 24.3.2017 15:44

Re: květákové pohlazení

a pak pořídíš další skvělou fotodokumentaci a Mlsotník.....

M. Crossette 24.3.2017 15:42

Re: Květák

Ano K. květák dokáže provonět místnost a když jsem teď nedávno mohutně "květákovala", naštěstí bylo venku krásně, takže dveře ven byly většinu dne dokořán. A vyvětralo se to dost brzy, navíc, jak jsem začala kuchtit, tak se přidaly ještě ostatní vůně.

M. Crossette 24.3.2017 15:38

Re: hezký den

Problém z malými obalovanými kousky je to smažení. Tedy já smažím v těstíčku, namáčím pomocí 2 vidliček. A právě ty mrňavé kousky mi často vypadnou. Takhle, jak jsou růžičky různých tvarů (a já dám celou místu pak na stůl a koždý si odebíráme, jak je libo), tak vždy začneme těmi velkými a když už skoro nemůžeme, ale ty kousky tááák lákají, tak je to "no ještě tenhle jeden malý si dám...no a ještě tenhle". Máme smažený květák prostě rádi.

M. Crossette 24.3.2017 15:33

Re: květákové pohlazení

Šárko, tohle take vypadá velmi jedlé. A vlastně tvůj recept je pravý nákyp, protože vmícháváš sníh. Moje recepty by asi měly být přesněji "zapékaný květák" a ne nákyp. Teď jsme momentálně překvětákovaní, takže hned tak další nebude, ale tohle si zkopíruji do budoucna.

O. Joklová 24.3.2017 14:54

a co syrový???

ty recepty vypadají opravdu jedle, hlavně ten s tím masem - ale mně květák na nějaké vaření tak nějak nikdy nezbude, prostě ho sežeru syrový :-DDDDDDDDDD

v minulých asi třech týdnech jsem slupla dvě celé "hlavy" nebo jak se tomu u květáku říká, poslední kousek zrovna teď před chvílí (asi budu muset koupit další, za 25 je to dobrý, i 30 ještě dám, když není úplně prťavý)

E. Žampachová 24.3.2017 14:34

Re: je krááásně

Neprovokuj! Tady je hnusně a mrholí. Štěňata nemohu pustit ven a dělají doma binec. Jsou prostě všude.

Z. Inka 24.3.2017 14:06

Re: Květák mám moc ráda

No ale to už se dneska nedělá...

M. Pajakerryková 24.3.2017 13:22

Re: je krááásně

u nás bylo krásně včera, dokonce se Chic poprvé letos koupal, dobrovolně sám od sebe a hozeným klacíkem nepohrdl a statečně nosil

užijte si pražení

T. Zana 24.3.2017 13:12

Re: Květák mám moc ráda

Právě. Mám pocit, že za totáče to bylo kromě zelí jediné, co bylo pořád...

Z. Xerxová 24.3.2017 13:12

Re: je krááásně

na sluníčku je na krátký rukáv... Ve stínu je deset stupňů...

T. Zana 24.3.2017 13:09

Re: je krááásně

V Praze je to na střídačku. Ale rozhodně lépe než včera.

Upraženým je nejlíp :-)