29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čočkový „prejt“

O mně se ví, že mám ráda cukety a jiné zhůvěřilosti, tak se připravte i dneska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 10.3.2017 18:26

Tak abych

nezůstala pozadu s tím zdravým jídlem, dnes jsem vařila moc dobrou polívku - brokolicový krém! Mňam! :)

L. Blaza 10.3.2017 18:32

Re: Tak abych

Inspirovala jsem se tu: http://bit.ly/2mQ99if

T. Zana 10.3.2017 19:11

Re: Tak abych

Dobrý, jo? Že bych zkusila... teď jsem viděla docela levnou brokolici.

L. Blaza 11.3.2017 9:55

Re: Tak abych

Zano moc dobrý, vařím už podruhý :)

M. Crossette 10.3.2017 18:03

ještě ke květákové polévce

Také ji máme velice rádi. A už před lety jsem si ji vylepšila. Já vím, že správná květáková patří mezi "bílé polévky" ale nám chutná takhle barevná: Uvařím menší květák do poloměka-vyndám. Na pávničce nasucho velmi mírně opražim lžíci mouky, když vychladne zaleji studenou vodou (nejsou tak cucky)a rozmíchám do hladka. Naleji ke květákové vodě. Na pánvičku na troše oleje nebo másla dám hrubě nastrouhanou mrkev a podusím, až mrkev pustí barvu. Přidám do hrnce spolu s velkou hrstí mraženého hrášku a pokrájeným květákem. A teď to hlavní !! Nasypu tak tucet masových mražených kuliček a pomaloučku vařím (většinou si kuličky vyndám předem, aby se samy pomalu rozmrazily a teprve pak přidám do polévky na provaření). Kuličky kupuji v óbr balení a mám je vždy v mrazáku. Jou totiž skvěle okořeněné a ta chuť se "vylouhuje" do polévky. Tím pádem už další koření vůbec není potřeba a polévka je fakt vynikající. Dělám ji velký hrnec, takže většinou zbyde. Do ní před uložením do lednice zase nasypu hrst dalších masových kuliček (ty už rovnou z mrazáku), protože ty v první várce rychle snědí. Dojídaná polévka je stejně dobrá, ba lepší.

Já tady kupuji tyhle kuličky, jestli se u vás prodávají podobné (tedy s podobným kořením), mohu tuhle polévku veeelice doporučit !

http://www.momontimeout.com/wp-content/uploads/2015/12/casa-di-bertachic-bag-meatballs.jpg

T. Zana 10.3.2017 18:05

Re: ještě ke květákové polévce

Hmmm, tak kuličky neznám... Asi to není něco podobného játrovým knedlíčkům?

M. Crossette 10.3.2017 18:33

Re: ještě ke květákové polévce

Zano nejsou, jsou to kuličky z hovězíno masa, u vás se jim myslím říká švédské kuličky. Dají se samozřejmě dělat "ručně", ale to je moc práce, tak kupuji mražené a jsou kdykoliv doma k použití. Ty zdejší mají v mase italské koření, protože se dávají třeba do boulognské omáčky, jako to dělám já. Když jsem líná dělat omáčku od začátku, koupím ji ve sklenici, dám kuličky a celé to prohřeji, případně ještě různě vylepším.

Na netu jsem našla tohle od Ikey

http://1gr.cz/fotky/idnes/13/023/cl6/JB49771a_kott.jpg

O. Joklová 10.3.2017 18:57

Re: ještě ke květákové polévce

už pár lidí (mimo jiné i mlsná Karolína - btw myslíte že už má rozbouraný byteček????) mi tvrdilo, jak vynikající jsou švédské masové kuličky co dělají v Ikee, tak jsem je jednou koupila v Lidlu v kaci, kilovej pytel, a byly fakt vynikající, prostě moc dobře ochucené

tak jsem na ně dál číhala, snad až bude švédský(??) týden, ale ono prt... ale nedávno tam nějaké masové kuličky měli, koupila jsem je, ale ještě nevím, nenačala jsem je dosud

T. Zana 10.3.2017 19:14

Re: ještě ke květákové polévce

V Ikey je prodávají? Já už tam nebyla léta - ten koncept krámu, odkud není úniku, dokud to celý neprojdu, je mi krajně nesympatickej, chytá mě tam klaustrofobie.

Š. Matyášová 13.3.2017 6:31

Re: ještě ke květákové polévce

v Ikee na CČM, dole ve švédských specialitách,.hned za kasama, si koupíš skoro všechno ,co prodávají nahoře v jídelně, ale tady dole buď mražené nebo jako polotovar (sypkej,na dopečení atd..)

K. Holubová 10.3.2017 21:34

Re: ještě ke květákové polévce

No, rozkopaný byt ještě nemám, tuhle jsem se ptala, jak to vypadá, řekli mi, že sprchový kout je objednaný, to už je zase asi 3 týdny!!!!! Mě totiž vůbec nezajímá, zda je sprchový kout objednaný, mě zajímá, kdy dorazí a kdy se začne s rekonstrukcí. A nerada bych se dožila toho, že jednoho krásného dne někdo ráno zamlátí na dveře a suše mi oznámí, že do hodiny mám být sbalená, protože se začne kopat. Oni jsou toho totiž schopní! Pokud to s nimi půjde takhle dál, tak za necelé 2 roky jdu do důchodu a už mě to přestane zajímat neboť se odstěhuju!

V LIDLu jsem je koupila také, jsou skvělé! Dělám je třeba v rajské majdě - když se mi s tím nechce patlat, koupím v italském týdnu rovněž v LIDLu sklenici už bylinkami ochucené, jen jí trochu naředím vývarem, přidám ty kuličky a povařím. Nebo ve smetanové omáčce - osvědčila se mi např. opět z LIDLu na špagety "4 druhy sýrů". Opět lehce naředím, vmíchám kuličky a nechám provařit. K tomu noky, rýži..... cokoliv. A dělala jsem je i lehce povařené ve vývaru, který se vyvařil, pak jsem je vložila na máslo do vyhřáté té mé maličké troubičky, zapekla a ve finále jsem k nim udělala fazolky na slanině. Mňám.

Z. Lika 10.3.2017 22:10

Re: ještě ke květákové polévce

No, tak to je tragédie. Tohle si čtu v deset večer. Co já si počnu? Velmi sugestivně popsáno.

Se sprchovým koutem budu držet palce, to je vždycky strašná bolačka, tyhlety akce.

K. Holubová 10.3.2017 23:00

Re: ještě ke květákové polévce

Byla jsi tady a víš, jak to u nás vypadá. Kuchyň není, jen taková improvizace na malé ledničce. Vařič jednoplotýnkový a maličká zapékací troubička, hrnec na pomalé vaření. K tomu mikrovlnka, tu ale moc neoblibuju. Takže nic moc tu vařit nemůžu. Ale jíst se musí a já se zase nějakým srágorkami odbývat nebudu. A ty omáčky z LIDLu jsou fakt vynikající i jen na špagety nebo nudle, stačí přikořenit dle vlastního vkusu a je to velmi jedlé a velmi rychle připravené. Doplňuji třeba slaninkou nebo smaženou cibulkou.... Italský týden mám v LIDLu moc ráda.

Z. Jenny 10.3.2017 23:15

Re: ještě ke květákové polévce

Karolino,s tou rekonstrukcí přeji hodně štěstí a dobré brnění.

Vydrž!

Synátor si dělá kuličky sám a občas dostanu výslužku,dělá je výborné, on rád vaří, kdysi dávno jsme vařili spolu a teď je snacha spokojená. Zrovna dnes jsou spolu od seznámení se 25 let.

Š. Matyášová 13.3.2017 6:33

Re: ještě ke květákové polévce

Bedo,ten týden se jmenuje Severský a už hodně dlouho nebyl,mám pocit,že ho zrušili :-D

Š. Matyášová 13.3.2017 6:31

Re: ještě ke květákové polévce

ne, játra v tom nejsou,jsou to kuličky z mletiny...ne z vnitřností....

D. Ruščáková 10.3.2017 17:06

Eh, milá Liko

tohle mě asi neosloví - jsem divná, protože majoránku snáším jenom v bramboračce a kombinaci s česnekem dvakrát ne - moje chyba:))

Ale rozhodně mě zaujala diskuze o jáhlách - zkoušela jsem je, ale asi jsem je dělala blbě. Skoro jako kuskus. na tom prý není co zkazit, držím se receptů a přesto mi nikdy nechutnal. Ale občas ho koupím (jako nedávno a statečně se snažím zjišťovat, proč lidem chutná:))

No, já jsem hlavně a především na ty brambory...

Z. Lika 10.3.2017 17:20

Re: Eh, milá Liko

No jo, kuskus je pšeničná těstovina,ale kulatá - a hnedle chutná jinak než třeba špagety!

Každý máme jiné chutě a oblíbence, jinak by to byla nuda. A brambory jsou prostě vynikající - tolik druhů, tolik chutí, tolik možností... Na víkend si asi nějaké pořídím :-)

Z. Yga 10.3.2017 17:41

Re: Eh, milá Liko

Jé - tak kuskus taky nemusíš? A já si myslela, že jsem nějaká divná, že mi nechutná

T. Zana 10.3.2017 17:46

Re: Eh, milá Liko

No, co si budeme povídat - brambory jsou zkrátka brambory. A to já kuskus můžu, ale přece jenom, kdybych si musela vybírat, tak na pustým ostrově chci určitě brambory :DD

T. Zana 10.3.2017 16:33

Když jsme u toho vaření

Mám takovou trapnou otázku. Našla jsem v mrazáku sušenky z ovesných vloček. Přijde mi, jestli sem někdo na ně nedával recept. Za syrova nebyly špatné, ale teď (pár měsíců) uleželé z mrazáku byly skvělé. A já nejsem schopná najít ten recept. Ono by se to teda dalo nějak vymyslet, ale myslet - jak známo - bolí :P

Z. Lika 10.3.2017 16:36

Re: Když jsme u toho vaření

Je to tohle?

http://1url.cz/dtax8

M. Crossette 10.3.2017 17:39

Re: Když jsme u toho vaření

Jéé Liko, díky, vidíš, já už úplně zapomněla, že jsem napsala tenhle recept! Tak jestli je to ten co hledá Zana, mohu znovu jen doporučit, fakt jsou to moc dobré - a hlavně úžasně syté - sušenky. A vlastně mě zaujako, žes je Zano mrazila. Já znám zmražené těsto, které se zde prodává v menších kbelíčcích a člověk si vykrojí kolik potřebuje. Ale zmrazit hotové sušenky mě nějak nikdy nenapadlo - hm, asi proto, že to nebylo třeba, upečené většinou mizely velice rychle(hlavně v manželově břiše).

T. Zana 10.3.2017 17:43

Re: Když jsme u toho vaření

Jooo, to je ono :-)

Liko, jsi hvězda!

Maričko, jak říkáš, jsou syté. Bylo mi líto je nechat jen tak venku (i když by se jim asi moc nestalo), tak jsem je zamrazilo. A fakt jim to ještě prospělo. To jsem ráda, že ten recept mám!

J. David 10.3.2017 16:08

Dámám se omlouvám, za neomalený můj níže uvedený příspěvek.

Víte, "prejt z čočky" asi vnímám jinak, než klasický prejt ze zabíjačky. Die fleische Brei, tedy "masová kaše". Za totáče v závodní kuchyni to nazývali "haše". Budu holky, kurňa, vztahovačnej genderově, řekněte řezníkovi něco o "čočkovým prejtu". Jsem starej "haluzák", od jágdrechtu vařím vše, z mé zaječí (srnčí/daňčí/vysoká) svíčkové, jsou mé kolegyně přímo v orgasmu. Knedlíky vařím sám, sice méně valného tvaru (než AHB knedlílk), ale jedlejší. S recepty se mohu i podělit, nejsem OSA.

Z. Lika 10.3.2017 16:34

Re: Dámám se omlouvám, za neomalený můj níže uvedený příspěvek.

Teda gender a prejt, to nám to jde dohromady. Ten název v článku je mimochodem původní a včetně uvozovek, jak ho pánové Janalík s Marholdem inzerovali, a ti asi gender měli. Haše je teda něco zase úplně jiného, a to mluvím o domácím vaření, ne jídelnovém.

Recepty do Mlsotníku jedině uvítám, můj kontakt je napravo od článku. Dobrých svíčkových není nikdy dost!

M. Crossette 10.3.2017 15:56

tohle vypadá velmi chutné

Není to tak dávno, co jsem se jáhly přímo nadchla, díky Zaninu jahelníku. A ten jsem pak pekla pravidelně, a jáhly jsem dělala jako přílohu, místo rýže. Jáhelné (či jáhlové) nadšení postupně opadlo, ale máme je rádi stále. Jen už delší dobu nebyly a tohle vypadá fakt zajímavě. Jen ty co doma mám už asi budou starší a tak je určitě nejprve "odtučním" podle skvělé rady Sharky. No a čočku prostě miluji. Dělám ji jen povařenou a pak na pánvičce smíchanou s kopou osmažené cibulky a posekané petrželky (neoctuji). A k tomu volská oka. Ta zdejší čočka je nějaké předvařená či co, protože ji nemáčím, ale rovnou vařím na nízké teplotě a je hotová snad za 20 min. A myslím, že slovo "přejt" se na konečný vzhled pokrmu hodí, přestože pravý masový prejt nemám ráda. Však květákový mozeček s tím "masovým" take nemá nic společného :)

Z. Lika 10.3.2017 16:01

Re: tohle vypadá velmi chutné

No ano, květákový mozeček, výborně, Maričko. I když, teď mě napadá, co když uvnitř té květákové hlávky nějaký mozek je?

Čočku mám taky moc ráda, zkouším všechny možné druhy, co tu jsou k sehnání - zatím asi čtyři jsem objevila.

Z. Jenny 10.3.2017 16:12

Re: tohle vypadá velmi chutné

No, když má i tykev IQ aspoň zblo, ev. i květák by mohl .... :-)

Čočku, květák miluji,fazole musí být ostré, jáhle a pohanka občas. Dobrý prejt s Tvými ingrediencemi si dám ráda a zkusím.

O. Joklová 10.3.2017 13:38

Rputinka zdraví všechny Zvířetníky

má se docela fajn, už je mnohem lepší a v pondělí se chystá dochtorům zdrhnout :-))))))))))

u Liky se mi líbí její kuchařský slovník - ruk cuk, crcání... no a dneska prej z jáhel (smajlík koulející vočima)