18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POTRAVINY: Premiérův objev

Premiér vlády zjistil existenci chrousta a je z toho úplně jelen. Každý chrousta zná, teď už jej zná i náš premiér. Objevil to, co již víme mnozí nejméně 15 let, že totiž maloobchodní řetězce považují české, slovenské, polské či maďarské zákazníky za dobytek, kterému je možno podstrčit úplně všechno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 2.4.2017 12:17

A udělal už někdy Sobotka něco užitečného?

Nebo někdo z ČSSD? Ne? Tak proč se nad tím rozčilujete? Nevolte je a hotovo.

M. Stanovský 3.3.2017 23:15

Omluvte ho, prosím

Pan premiér nechodí nakupovat, tak nemůže vědět. Omluvte ho, chudinku, má tolik práce ve vládě a parlamentu...

Páni poradci pana premiér také nechodí nakupovat, tak také nemohou vědět. Omluvte je, chudinky, také, mají tolik práce s lobbingem...

Z. Rychlý 3.3.2017 13:53

Jedna zkušebna potravin vydávající

celostátní periodikum podporovaná státem by se nám mnohonásobně vyplatila. Tam by se jeden dozvěděl, jak je to s kvalitou a mohl by se podle toho řídit. Ať to vyrábí kdo chce a jak chce, s libovolným názvem. Někdo rád koblihy, někdo Kostelecké, někdo by rád pořádný argentinský steak.

Kontrolovat to musí zkušebna a vydat výsledky testů. Letákům se věřit nedá. Že se výrobky tváří italsky a jsou z Německa - je mi jedno. Tuhle jsem koupil francouzský Camembert a hádejte kde ho vyrobili? Někde na Vysočině. A co má být - byl tak dobrý, že by se za něj Frantíci nestyděli.

Tržní hospodářství k dobrému fungování potřebuje nejen poptávku a nabídku, ale i pravdivé, všeobecně známé informace o produktu. Bez toho se kupuje jen zajíc v pytli, a šmejdi mají pré. Ty informace chybí.

V. Kotas 3.3.2017 14:07

Re: Jedna zkušebna potravin vydávající

Záměrně.

P. Klíma 3.3.2017 12:53

Autor měl na mysli

asi to, že by se Sobotka a spol. měli věnovat věcem podstatným.

Diskutéři by si rovněž mohli vzpomenout na socialismus, kdy v obchodech byly prodávány výhradně jen odpadky. Zlaté Kostelecké, chce se zvolat!

Š. Hašek 3.3.2017 13:00

Re: Autor měl na mysli

Sobotka se nemůže věnovat věcem podstatným, neboť je nerozezná od nepodstatných.

Vzpomínám, jak jsem ze špekáčků stále vykusoval nějaké chrupavky. Šunkový salám totéž. Dnes se dá vybrat. Někdo ale nevybírá. Kupuje, co mu je tiskovinou "doporučeno". A samozřejmě i peněženka rozhoduje. Bylo i za Masaryka, vyznavačům stejných žaludků se nelze zavděčit. Zkráceno.

F. Navrátil 3.3.2017 13:04

Re: Autor měl na mysli

Nevím, nevím. Jako kluk jsem si bezproblémově opékal špekáčky nad ohněm, ale dnes hoří špekáčky jso celuloidové pravítko. Zůstane spálený žmolek a trochu smradu.

V. Kříž 3.3.2017 13:05

Re: Autor měl na mysli

zlaté kostelecké???? okusil jste někdy gothaj či imitaci (dnes turista) ze Zvonařky či odjinud? To byl odpad? Samozřejmě nevím, co tam tehdy dávali, ale mělo to chuť jako salám a snad nemůžete s tím porovnávat hnusné blafy, které nám z Kostelce nabízejí? Proč jsou k dostání za cca dvojnásobnou cenu výborné salámy s recepturami z roku 1977?

V. Kotas 3.3.2017 14:11

Re: Autor měl na mysli

Něco takového ( podle starých receptur ), je prý kromě jiných podobných soukromých řeznictví, k dostání v řeznictví Klepiš, Uhlířské Janovice, okr. Kutná Hora. A každý region má podobné poctivce.

J. Mrázek 3.3.2017 12:36

Hlavní je odvrátit pozornost od OKD

...a nepřipustit, aby Rath šel sedět a tam začal mluvit !

Š. Hašek 3.3.2017 12:42

Re: Hlavní je odvrátit pozornost od OKD

Trošku připusťme, že chlapec zahrál na "lidovou" strunu. Mohl by ale začít přikazovat, co si jeho ovečky mají koupit místo "Gothaje s margarínem". Když na Pick ze Szegedu (dříve uherák) nemají.

Hezky mlží. To umí.

Š. Hašek 3.3.2017 12:33

Zde trošku nechápu.

Varianta, kdy vládní komisaři budou vytahovat ten šmejd z vozejků v Bille. Natěšeným slevo zákazníkům.

Tuhle jsem si přečetl vinětu na "slevové" Tulamore. Snad na skoro polovinu. Byl to totiž spešl výrobek pro lačnící nakupovače, nadávající na šmejdy! Houby sleva! Fakt vymakaný! Bylo toho tam požehnaně, nejjemnější srágora byl karamel z cukru. Taky asi troje E. Možná identické aroma z kouře smrkového/rašelinného. Seznam jak složení paliva do rakety.

Dávám zde typovat, jestli tam ty palety flašek ještě leží, nebo je dávno rozebral český, kvality chtivý zákazník! Hlavně, že premiér založí zas nějakou kancelář!! A bude bdít! Problém jest jinde, Vážení. Hlavně, kdyš socan má starost o lid, to mě "probudí".

Zkráceno, nebrat obecně.

Š. Hašek 3.3.2017 12:34

Re: Zde trošku nechápu.

-když-

Z. Lapil 3.3.2017 12:12

Já bych to opravdu nechal na trhu

Tedy samozřejmě - nesmí to být jedovaté a musí to odpovídat deklarovaným vlastnostem.

Padla tu zmínka o nutnosti označovat výrobce (ano: "vyrobeno pro" neříká vůbec nic, zvlášť když člověk porovná nápisy na levném no name a drahém značkovém výrobky, a ty jsou do posledního písmenka stejné).

Co mě ale ba až děsí, že přinejmenším gotthajský salám a ostravská klobása nemá definovaný recept. Představuju si, že když kupuju uzeninu nebo cokoliv, tak kupuju něco jako "semel 30% tohohle a 20% tamtoho, dolej vodou, uvař a nacpi do umělého střeva". (Kupodivu VŠECHNO je umělé střevo, i ten igelit co jsou v něm svlíkací párky). Salám definovaný jako něco, o čem si kvalitář(?) myslí, že to budou lidi kupovat, a co mu ekonom dovolí, je cesta ne snad do pekla, ale tam, kde jsme.

Pak už je na zákazníkovi, aby si vybral, a tady nezbývá než zkušenost. Osobně jsem ještě poměrně nedávno kupoval jedině Hermelín z Přibyslavi (balení 120g), sedlčanský mi nejel. Teď jsem postupně zjistil, že ten přibyslavský ztratil veškerou poezii, a to objektivně; kdysi dávno mi tamější kvalitář asi tři minuty vysvětloval a ukazoval, jak to rozeznat, takže vím, co jsem hledal a nenašel (smetanová příchuť krásně vyleze po doušku neslazené kávy; bývala, není). Někdy zkusím ten sedlčanský, ale moc si od toho neslibuju.

V. Výmola 3.3.2017 12:05

Nepochopení problému

Článek vykazuje zásadní nepochopení problému, o který se teď jedná.

Problém není v tom, že se u nás prodávají i potraviny pochybné kvality a s, řekněme, zavádějícími názvy. Každý zákazník si na obalu může přečíst, odkud výrobek je, a rozhodnout se pro koupi.

Skutečný problém jsou rozdílná složení potravin stejného názvu a (aspoň oficiálně) stejného výrobce. Česká Milka, Nutela, prsty Nowaco, Coca-Cola není zkrátka totéž co pod tímto názvem a stejným obalem koupíte v Německu. Že ta časká varianta je horší netřeba snad připomínat. Tato praktika je už opravdu na hraně zákonnosti, o nějakém rovném přístupu k zákazníkům nebo etickém chování výrobců a obchodníků ani nemluvě.

Ne, že bych se musel našeho Dluhoslava nutně zastávat, ale on teď s V4 opravdu neřeší přibarvený párek Pikok, řeší tyhle nadnárodní rozdíly. Jestli dobře a včas, to už je jiná otázka.

Š. Hašek 3.3.2017 12:37

Re: Nepochopení problému

Socialista z principu trh/kvalitu nevyřeší.

On se pohybuje v rovině zákazů, příkazů, regulací, přídělů, péče, dotování, rozdělování, normování, omezování, ....... A lomení rukama nad tím "chaosem".

V. Vaclavik 3.3.2017 10:46

Tak kdyz uz jsme si mysleli

ze mame ty podnikave sizunky pod palcem, kontrolovane shora zdola, vse osetrene potravinarskymi normami, povinnosti vse oznacovat, vse povinne zdravotne nezavadne, vse povinne obsahujici jiste mnozstvi... tak prijdeme na to, ze nam serviruji v sibrovskem baleni ten nejnizsi potravinovy spolecny jmenovatel v nasem koutku vychodnarske Evropy.

A co s tim? Zrejme jeste vic kontrol, narizeni, regulaci nejen shora a zdola, ale i ze vsech stran a to by bylo, aby ti hajzlici nebyli prinuceni nam dodavat chutnou krmi. Jen je treba vetsi bic a pouzivat ho a to radne.

Cha, at nam nikdo neplaca neco o svobode, tyhle nechat volne, budeme zrat pomeje. Tak.

V. Kotas 3.3.2017 14:15

Re: Tak kdyz uz jsme si mysleli

Už naši předci věděli, že není všechno zlato, co se třpytí.

J. Jurax 3.3.2017 23:13

Re: Tak kdyz uz jsme si mysleli

No, ono je to jinde - koupíte-li si v Bille v Rakousích řekněme tortellini Italiano firmy Venezia speciale, není problém v tom, že Itálii nikdy neviděly, anžto je dělají v Bádensku-Württenbersku, ale v tom, že koupíte-li si přesně stejné tortellini Italiano firmy Venezia speciale v naprosto stejném obalu akorát česky popsaném v Bille u nás, jsou ty tortellini jiné než v Rakousích - horší, z horších surovin, ošizené. Ale cena u nás je nejmíň stejná, ne-li větší.

Takže - nakupujte u odborníků :-)

P. Lenc 3.3.2017 10:33

Tak jsem si poslech včera

soudruha Sobotku a naši eroposlankyni Jourovou a nevěděl jsem, jesti se mám smát, nebo plakat.Soudruh Sobotka "plamenně" hovořil, že tedy to tak ne, a soudružka Jourová zase o tom, že by se mohl její úřad zajímat, ale...Bylo to směšné, bylo to trapné, bylo to opravdu EU evropské.A o přístupu miláčka značné části národa Babiše píše naprosto přesně pan Severa níže.Je možné, že i ty koblihy také nakupuje jinde.

R. Gramblička 3.3.2017 11:16

Re: Tak jsem si poslech včera

to máte jedno, dle lékařů je prospěšný jak pláč tak smích ;-)

V. Kotas 3.3.2017 11:47

Re: Tak jsem si poslech včera

Za současného stavu, je jako relaxace povoleno obojí i dohromady.

Š. Hašek 3.3.2017 12:39

Re: Tak jsem si poslech včera

Tak konečně! Už se těším, až na to chlapec vlítne! Zlatý člověk!

L. Severa 3.3.2017 9:58

Omlouvám se,

že se opakuji. Kostelecké uzeniny měly svoje výkrmny dobytka, kterých se pan Babiš, když podnik koupil, zbavil a nyní dováží maso z Polska. Jistě zdravotně nezávadné, ale kvalita? Nevím, ale co vím jistě, že honba za ziskem je na prvním místě s čímž souvisí klamání zákazníka. Konečně, za komunistů se v Brně vyráběly uzeniny na export ve staré hnusné chalupě, ovšem zákazníci se vozili do ukázkové "Potěmkinovy" výrobny.

V. Kain 3.3.2017 10:49

Re: Omlouvám se,

To samé je s vodňanskými kuřaty.Dovezené z Polska,porážka a balení ve Vodňanech.Jak prosté že?On sám velký finanční lluzionista by se svých výroben žrádla do své fajnové huby nevzal ani sousto.Kostelecké uzeniny? Zachraň se kdo můžeš.Jednou jsem nedával pozor a koupil utopence ve skle.Po prvním soustu utopenci letěli do záchoda.Podíval sem se na vinětu a byl jsem doma.Kostelecké uzeniny.Jemu je naprosto jedno jaký humus nacpe do občanů,hlavně že to vynáší.

J. Kraus 3.3.2017 9:25

Existuje v centru Prahy

italská restaurace, jídlo od 300,-Kč výš. Majitel Ukrajinec, personál smíšený, Ital ani jeden. Pravé italské těstoviny připravuje asi padesátiletá paní. Dvakrát týdně asi desetihodinová šichta, dělá těch těstovin čtrnáct druhů, plat 100,- hrubého + závodní strava, kolik toho sní. Paní už několik let bydlí v zahradní chatce, neměla na činži. Nikdo si na nic nestěžuje, spokojenost na všech stranách.

P. Rudolf 3.3.2017 9:51

Re: Existuje v centru Prahy

Sdělím vám jednu věc, kterou možná nevíte - většinu pizzerií v Itálii už dávno ovládli imigranti ze Středního východu. Jak je to možné? Hospoda je dřina a mnoha místním, dětem majitelů restaurací především, se to už nechce dělat. A ti migranti jsou pracovití a skromní. Oni to daj.

M. Těhanová 3.3.2017 8:05

Pane Grambličko.

Ale tady nejde o to, že by to jinde neuměli vyrobit v dobré kvalitě, ale, že pro náš trh to vyrábějí šizené. trošku nechápete text.

P. Boublíková 3.3.2017 8:26

Re: Pane Grambličko.

Čemu říkáte šizené? Složení potravin se dá zjistit, šizení zákazníků by bylo, kdyby obsah neodpovídal deklarovaným údajům.

P. Rudolf 3.3.2017 8:38

Re: Pane Grambličko.

Je to přesně tak.

Jedná se pouze o správný a pro firmu výhodný odhad požadavků dané společnosti a neexistence kvalitnější a cenově výhodnější konkurence. V takovém Německu nebo Francii by se jim to nevyplatilo, neb by se velmi rychle objevila konkurence s vyšší kvalitou za lepší cenu a vytlačila je z thu. A to by je poslalo do kytek.