23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

VĚDA: Genová cesta k voňavým rajčatům

Výhled z okna dřevěného baráku koleje Albertov v těch raných šedesátých nebyl nejhorší. Vyvolával pocit bydlení v zahrádkářské kolonii, umístěné málem v centru Prahy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Opatrný 10.2.2017 6:31

naprosto souhlasím s nesouhlasy

pokud jsou rozumně "vyargumentovány". Ten předložený jízdní řád samozřejmě není absolutně platný. Z více stran jsem obdržel sdělení, že i ta či ona obří rajčata mohou být velice chutná. Leč berme v úvahu i faktor potřeby chutné a voňavé "semivelkovýroby". Nicméně troufám si tvrdit, že konstatování " převedeno na rajčata: je asi dost jedno, jestli vypěstujete na rostlině kilo rajčat v celku nebo v drobných" v praxi neplatí. Tak jednoduchý ten rostlinný asimilátovod či chuťovod přece jen není. Hezký den.

P. Zinga 9.2.2017 14:11

Ačkoli nejsem milionář,

se skřípěním zubů kupuji ta malá. Jelikož jich nesníme kila denně, dá se to utáhnout. Zkoušel jsem i ta větší, ale ačkoli docela voní (lidi čumí, že čichám k rajčatům), chuť nemají žádnou. Občas dostanu rajče ze zahrádky a to si většinou pochutnám. Skoro jako v dětství.

Z. Lapil 9.2.2017 13:37

Re: Naprosto nesouhlasím s vaším tvrzením, že :

Bylo mi tvrzeno, že pro dobré víno je třeba dodržet nějaké množství hroznů na rostlinu, jelikož listy vyprodukují nějaké množství "dobrot" a je-li hroznů příliš, dobroty se rozředí. Převedeno na rajčata: je asi dost jedno, jestli vypěstujete na rostlině kilo rajčat v celku nebo v drobných.

Samozřejmě se všemi opravami na rozdíl mezi domácí péčí a internátem, byť rajským.

Z. Lapil 9.2.2017 13:32

Dražší je lepší

To nic, to je jen taková upoutávka. Každopádně díky za článek, už jsem o tom slyšel v rádiu, ale moc mi to nedávalo smysl.

Každopádně se tímto dělím o úžasný objev: má-li být rostlina k jídlu, musí být mimo jiné jakž takž čerstvá a slušně zralá. U rajčat se to projevuje tak, že to, co si vypěstuju doma je o sedm tříd lepší, než to, co koupím v supermarketu. A ta cena? Sazenice jsou skoro zadarmo, ale když spočtu, co času strávím zalejváním, zjistím, že je to docela drahá legrace. Jako všechna produkce v drobném.

A. Alda 9.2.2017 11:09

Krásné pojednání...

... a sliny mi už z huby tečou proudem.

V. Vaclavik 9.2.2017 3:30

Ono to tak byva

bohati si kupuji ty cherry tomatoes a posilaji sve deti do drahych soukromych skol a plebsu prodaji skrze supermarkety nahrazky s placebo efektem, cimz se stanou temi bohatymi...

M. Krátký 9.2.2017 0:56

Naprosto nesouhlasím s vaším tvrzením, že :

zde kopíruji z vašeho článku : "Čím větší rajče, tím méně sladké, a tedy méně chutné" protože mám naprosto jinou zkušenost a to takto : od roku 1947 jezdím na chatu v Posázaví a celý život jsem ( nejdříve jen konzumentem - později i ) pěstitelem rajčat. K tomu mám za sebou sedmiletý pobyt v Bulharsku i s prací na dalším pěstování rajčat. Posledních 30 let do BG jezdím vemi pravidelně a často. A vždy si ( po vyčerpání předchozích zásob ) přivážím jejich semínka. Vloni jsem opět na chatě pěstoval 75 kusů tyčkových rajčat, z jedné třetiny BG, z druhé v Holešovické tržnici koupené různé F1 českého původu a z jedné opakovaně pěstuji vlastní "chery", která se mi tam před roky záhadně objevila - super plodná a výborné chuti. Jako vždy ale nejchutnější byla ta mnou vypěstovaná ( obří až rozpraskaná - až á 800 gramů ) z BG semínek několika druhů. Tak proto ten můj kategorický nesouhlas - hezký den.