24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka s crcáním

Aneb pořádný boršč přijde k chuti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 6.1.2017 12:17

Re: Ešče nečtu, ale!

Dobré zprávy s Talířovou, jen je hltám.

Ad mastodont - občas potkávám vlkodava. To je jako když kráčí los.

T. Zana 6.1.2017 13:00

Re: Ešče nečtu, ale!

Vlkodav chodí elegantnějc než los. :-) Jak mne poučila Xerxová, je v něm kus chrta, zatímco los je - no, takovej jelen.

E. Šusová 6.1.2017 13:04

Re: Ešče nečtu, ale!

:-) los? Mi připomíná spíše koníka poníka. Vlkodav bylo (a je) moje srdcové plemeno, jenže jeho krátkověkost nedám.

Talířka byla dneska močikovná, močikovná. Uvidíme odpoledne, to mě zas přizabije. Ona je vůbec pořád nebezpečná. Když neposlouchá - je nebezpečná, když poslechne - tak taky, protože to zas má radost, že je pochválená a bude ta odměna a hrozí, že mě přerazí vejpůl. :-)

Z. Lika 6.1.2017 13:22

Re: Ešče nečtu, ale!

Tak jo, připomíná mi koně nadél, už jsem na to přišla.

E. Šusová 6.1.2017 13:29

Re: Ešče nečtu, ale!

Co je - koně nadél?

O. Joklová 6.1.2017 14:03

Re: Ešče nečtu, ale!

to je ůň nadél, na rozdíl od ůně našíř :-DDDDDDDDDD

(myšleno tělocvičné nářadí)

E. Šusová 6.1.2017 14:05

Re: Ešče nečtu, ale!

sem hned moudřejší :-D .Ale i tak tam toho vlkodava ne a nevidět. :-(

Z. Lika 6.1.2017 14:54

Re: Ešče nečtu, ale!

Prostě pořádná statná kláda s vysokýma nohama. Totiž tady ten vlkodav chodí, že má hlavu v rovině s tělem, fakt mi to tělocvičné nářadí připomíná. Jo a když se podívám z boku, tak je jako kůň našíř :-)

E. Šusová 6.1.2017 15:03

Re: Ešče nečtu, ale!

:-) tak tetkon už chápu. Enem nechápu, jak to ten váš vlkodav teda chodí - ne že bych si to neuměla představit, ale proč taková divná chůze si říkám.

Z. Lika 6.1.2017 15:20

Re: Ešče nečtu, ale!

Možná je to stařeček, nevím, třeba se jednou zeptám. Ale jak jsi psala, že vlkodav žije krátce, tak jsem se dočetla, že 12 - 14 let.

Z. Xerxová 6.1.2017 16:50

Re: Ešče nečtu, ale!

to bych chtěla vidět... s ohledem na torze a jiné hrůzy je průměrný věk u vlkodavů ještě horší než u německé dogy. A tam je ten průměr 6 let... Prostě hon za výškou (dvě nejvyšší plemena) s sebou nese krutou daň... Najtidlu budou za pár dnů už tři roky...

M. Pajakerryková 6.1.2017 18:07

Re: Ešče nečtu, ale!

dovolím si nesouhlasit, ale vlkodáviči se dožívá cca 8 let

Z. Xerxová 6.1.2017 20:18

Re: Ešče nečtu, ale!

tak jsem asi měla smůlu - ale ti tři, o kterých jsem měla zaručené info, nedali ani jeden pět let. A to nepočítám fenečku kamarádky, kterou uštkla zmije... a byť už měla dost kilo (10 měsíců), tak jí selhalo srdce...

Š. Matyášová 6.1.2017 7:06

polívkové téma

tak Liko,tenhle boršč bych u tebe jedla od rána do večera...slintám tu jak bernardýn. Ano,je rozdíl mezi strouhanou a krájenou zeleninou, ale to pozná jen ten,kdo má chlupatej jazyk...

ráno-7°C, cesty suchý a bez sněhu, jen dlažky teda,to je pocuc, jsou jak namydlený...

Z. Lika 6.1.2017 8:32

Re: polívkové téma

S tím rozdílem v chuti jde o to, jestli se dotyčný k takto upravenému jídlu dostane. To jsou pak ty případy, kdy mu někde něco velice chutná a doma to pak marně zkouší napodobit - vždyť přísady má správně!

Boršč mám v plánu jíst i dnes - začala jsem včera a dnes ho určitě dorazím. Mám ho jen ze zeleniny, takže se tak nezaplácnu. A velice se mi povedl, musím se pochválit.

E. Šusová 6.1.2017 9:51

Re: polívkové téma

Fakt? Fakt je takový rozdíl mezi tím, že to nastrouhám a nebo nakrájím?? To mě nikdá nenapadlo. Čím to je? to velikostí akorát? Mám robota, který má poměrně velký ty otvory na stouhání, větší než jsou na normoš struhadle.... tak ešivá by tohle nestačilo??? :-D. No ne, nestačilo, boršč se prostě nesmí šidit, to je fakt. :-)

Z. Lika 6.1.2017 9:59

Re: polívkové téma

Dělá to opravdu ta velikost, v hranolku se udrží víc chuť. Když něco nastrouháš i na velkých okách, tak výsledek se hodí spíš pro zahuštění - při vaření to rychle odevzdá chuť a ztratí chrumkavost.

Na tvaru záleží :-) Všimni si, že i špagety ti chutnají jinak než nudle.

E. Šusová 6.1.2017 10:26

Re: polívkové téma

Jo! Špagety chutnají vůbec jinak, než ostatní těstoviny. Ty mám ze všech nejradši, mají opravdu jinou chuť než to ostatní. Možná to, když nad tím tak přemýšlím... není ani tak o šířce, ale délce?? Páč špagáty jsou dlouhé, ale třeba mnohem tenčí, než ostatní těstoviny jako vrtule, mušlličky, motýlci... ale chutnají jinak, nejlíp prostě. Hm. Mám v tom robotu ešče jednu věcičku - udělátko na hranolky... ešivá tudy by se k tomu člověk nepřiblížil??

Z. Lika 6.1.2017 10:44

Re: polívkové téma

Tak to na tom robotu zkus, akorát jestli to budou hranoly jako z brambor, tak to bude zase moc. Ale podle mě pořád lepší než nastrouhanka.

E. Šusová 6.1.2017 11:46

Re: polívkové téma

Zkusím. nedám tam tak velké kusy zeleniny v celku, nebudu na to moc tlačit, pak by mohly vyjít hranolky menší. Se uvidí :-). Díky za dost důležitý poznatek.

Š. Matyášová 6.1.2017 10:48

Re: polívkové téma

je to o porušení vláken v zelenině, puštění šťávy...ono to platí i o mase...jak ho krájíš nebo pižláš... a strouhání na jemno nebo na hrubo je prostě furt strouhání...prostě dřív krájeli,protože žádný struhadla a roboty neměli... spoust ělidí je to fakt jedno, ale ta chuť tam opravdu není....a můžeš se snažit jak chceš....

já si při krájení řepy beru ty gumový tenký rukavice (ne ty na úklid)

Z. Lika 6.1.2017 11:49

Re: polívkové téma

Je fakt, že při strouhání se zelenina víc rozdere, což je ostatně princip strouhání. A k boršči se nehodí.

E. Šusová 6.1.2017 13:12

Re: polívkové téma

Jo to bude ono! porušení vláken, šťáva - to je fakt!

Z. Dalmi 6.1.2017 6:56

Nemám

dobře vařící švagrovou, tak ho udělám sama. Mám na boršč chuť. Potvrzuji rozdíl v chuti mezi nakrájenou a nastrouhanou zeleninou. Když dělám celerovou remuládu, MUSÍM celer nakrájet. Jinak to není ono!

Š. Matyášová 6.1.2017 7:08

Re: Nemám

mám kámošku,co žila 5 let v Moskvě, kdykoli vaří boršč,tak v 10 litrovém hrnci a myslíte ,že ho mají na víc jak dva dny? Ani omylem....

Z. Lika 6.1.2017 7:57

Re: Nemám

Dalmi, včera jsem si ho udělala čistě zeleninový - ze zvířátek v něm bylo jen kousek másla na to podušení. A je naprosto vy-ni-ka-jí-cí. Výtečná chuť, a jelikož jsem ho ani nezahušťovala, cpu se jím bez výčitek od rána do večera a hlasitě si mlaskám.

Ráda tě vidím - dostala ses včera vůbec domů?

Z. Dalmi 6.1.2017 9:07

Re: Nemám

Dostala. Jen mě hrozně vaděj řidiči s pohonem na čtyři kola. Jedou strašně pomalu do kopce, hezky lážo plážo (může se to říkat, když je led a sníh a žádné plážo?) Oni mohou klidně i zastavit a zase se rozjedou. To já ale nemůžu, musím mít určitou rychlost. Je blbý je předjíždět, ale co mám dělat?

Z. Lika 6.1.2017 9:19

Re: Nemám

Troubit :-) Pardon, se mi to radí. Asi zbývá jen nadávat, aby se ulevilo.

Z. Dalmi 6.1.2017 9:23

Re: Nemám

Troubila jsem a gestikulovala, protože nejdřív nerozuměl:-)

Z. Lika 6.1.2017 9:37

Re: Nemám

Bylo by dobré, kdybys měla možnost se za ně nějak automaticky zaháknout, ať tě teda vyvlečou.