25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polívka ruk-cuk a s crcáním

Zeptala jsem se Zany, na jaký Mlsotník by měla chuť, a dozvěděla jsem se, že na zimní polévkový.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 4.11.2016 13:20

Re: Liko, polívka je zajímavá

Jéžiš tak kultovní seno mě nějak minulo, ale slovo crcat se s něčím znám jako docela běžné, někde jsem ho prostě naposlouchala. Se mi to líbilo do nadpisu :-) Spisovné rozhodně není, to uznávám.

E. Šusová 4.11.2016 13:33

Re: Liko, polívka je zajímavá

já to taky znala dřív než seno (páč to úplně není moje parketa), nemám tucha odkud pocházíí, nicméně jest to poměrně výstižné slovo :-D.

Z. Lika 4.11.2016 13:45

Re: Liko, polívka je zajímavá

Jo, nemůžu si vzpomenout na jiný výstižný výraz - párací polívka mi nějak nezní :-)

A. Lex 4.11.2016 17:19

Re: Liko, polívka je zajímavá

Slunce seno jsem viděla kdysi dávno a tak moc nepamatuji hlášky. Takže to bude taková nějaká zdlouhavě-pracná polívka? Tak to NEBUDE moje parketa!

Z. Lika 4.11.2016 17:28

Re: Liko, polívka je zajímavá

Už mám vymyšleno, která to bude, a našla jsem k ní rovněž perfektní ruk-cuk verzi :-)

Z. Vave 4.11.2016 13:50

Re: Liko, polívka je zajímavá

U nás se crcalo odjakživa, babička to používala. "Holka, ty se s tím ale crcáš", když jsem hodinu štepovala jednu fusekli.

E. Šusová 4.11.2016 11:47

Tak jsem z toho vaření dostala hlad

a narvala si do hlavy krajíc domácího chleba se šunčičkou a rajčetem.

Miluju rychlý zeleninový polívčičky, který kolikrát zachrání člověku život před smrtí z hladu :-D.

Dneska bude u nás večer taky superrychlovka -zelňačka s klobáskou a kysanou smetanou. Mňam, moc se na ni těším, tahle polívčička je na přípravu rozhodně nejrychlejší co umím. Protože na přípravu potřeba min. času - jen oloupat cibulku, brambory a ty nakrájet stejně jako klobásku. Kysaný zelí člověk jen vyndá z obalu a fertig.

Teď jak není čas vůbec, tak se velerychlý jídla hodí.

Z. Lika 4.11.2016 13:31

Re: Tak jsem z toho vaření dostala hlad

Zelňačku taky miluju, stačí mi i jenom s bramborama, to je luxusní jídlo.

E. Šusová 4.11.2016 13:40

Re: Tak jsem z toho vaření dostala hlad

jojo, zelňačka je super, nenáročná na suroviny a přípravu a jak zasytí..Já jak jsem masožroutka, tak... aspoň ovonět vždycky musím :-D

Z. Lika 4.11.2016 13:47

Re: Tak jsem z toho vaření dostala hlad

Jo jo, navíc máš energetický výdaj jako dřevorubec, by sis do té polívky měla přidat trochu sádla se škvarkama!

O. Joklová 4.11.2016 11:44

fakt za deset minut?????????

to se mi snad ani nezdá možný, to nepřivedeš ani tu vodu k varu... a brambory se ti uvaří za kolik minut?? ta čočka, jo, ta červená je fakt rychle uvařená

a musím tady kouknout do análů, ale mám pocit že je to hoooooodně podobný, ne-li stejný, jednomu receptu co jsem dostala od výživové poradkyně, takže je to zaručeně i děsně zdravý a ještě se po tom hubne

ty fazolky jsou mražený????

a nejúžasnější fotka je samozřejmě ta, jak se v širokém nákroku snažíš dostat ke sporáku :-DDDDDD

E. Šusová 4.11.2016 11:50

Re: fakt za deset minut?????????

chtěla jsem napsat, že když si šikovně dáš vařit vodu do rychlovarky, tak se to zvládnout dá, pak jsem si ale uvědomila, že Lika to zalévala studenou vodou. Já si právě vodu předvařuju v konvici. Tam kde se má použít studená voda, tak ji dám jen trochu, přivedu k varu a doleju tou už vroucí vodou z konvice - vychytávka ne Ládi Hrušky, ale moje vlastní :-D, značná úspora času a určitě i elektrické energie. Což se teď převelice hodí, když máme doma neekologickou Talířovou, která si neustále sama rozsvěcí :-D

T. Zana 4.11.2016 12:31

Re: fakt za deset minut?????????

Asi se, chudina, potmě bojí :-)

Hele, ty to zelí nevaříš? A jestli ho vaříš, tak společně s bramborama? (Jsem vycepovaná, že brambory se s kyselým zelím neuvaří)

E. Šusová 4.11.2016 12:38

Re: fakt za deset minut?????????

No jo vona je taková malinká, aby se jí něco nestalo,krůtě flekatý :-D

No jo, jsem zapomněla!! My to už nemyslí, jedu - si ty brambory předvařím v malým hrnéčku - nakrájený na malý kostičky. To je první krok vlastně co udělám-dám vařit vodu, mezitím si připravím zbytek, vhodím ty brambory na kostky vařit, rozpálím cibul, opeču klobásku,a by nepřišla o chuť pobytem v poblifce, pak tam vkydnu zelí, pohoním po dně, osolím okořením, zapráškuju, zaleju vodou - ale pamatuju na to, že budu mít ještě tu vodu z brambor, pak tam vleju právě ty brambory i s vodou a na závěr vkydnu smetanu.

E. Šusová 4.11.2016 12:42

Re: fakt za deset minut?????????

Fuj hergot !! Mně už to nemyslí mělo být, jak jsem tam propašovala to množný číslo v prvním pádě???????

Talina provedla evidentně dokonalou lobotomii :-D :-D

Z. Vave 4.11.2016 23:30

Re: fakt za deset minut?????????

Jsi asi moje sestra čičo. :o) Protože to dělám nemlich tak. Ještě ale dělám červenou cibulovou jíšku a tu povařím v polívce, když už smíchám zelí s bramborami. ... Jééé, já mám na to chuť ... jenže jak to mám ráda, tak toho vařím čtyřlitrový hrnec a ten sním skoro celý sama ... za den. :o) To nemůžu dělat moc často, chichi, nebo bych za chvíli praskla.

Z. Vave 4.11.2016 13:45

Re: fakt za deset minut?????????

Dělám to úplně stejně, Petro. Do kastrolu dám trošek vody s kořením a dám vařit. Souběžně ohřívám vodu v rychlovarné konvici a loupu a krásím to, co chci poté vařit. Musí to jít ráz na ráz, šupito presto. Bo kuchyň není dobré území pro lidi jako já. :o)

E. Šusová 4.11.2016 14:31

Re: fakt za deset minut?????????

ano ano, fšécko musí odsejpat. I když někdy to spíš se jako to........... vysejpá šécko :-D. To když mám den blbec :-). každopádně když se pustím do tance s hrnci, nesmí se mi v prostoru nikdo moc motat, jinak mi narušuje řád a běh věcí :-)

Z. Vave 4.11.2016 14:40

Re: fakt za deset minut?????????

Přesně tak, Petro. ... A jojo, někdy to odsejpá a někdy se to sype všude okolo. :o)

E. Šusová 4.11.2016 14:45

Re: fakt za deset minut?????????

nejlíp takhle mouka - hladká!! Ta se nejen sype, ta dokonce i poletuje :-D

Z. Vave 4.11.2016 23:26

Re: fakt za deset minut?????????

A jak se krásně lepí na zvířata! :o)

Z. Lika 4.11.2016 13:29

Re: fakt za deset minut?????????

Ano, Bedo, 10 minut. A je to právě díky tomu, že to zaleju studenou vodou, a ono už tím ohřívám se zelenina dovaří. Navíc to celé začíná v rozpáleném hrnci, nezapomeň. Na plynovém hořáku to takhle rychle vycházelo. Brambory a mrkev jsem samozřejmě neměla nakrájené naveliko, spíš na tenčí plátky, tak do půl centimetru. Takže proto se to nevařilo dlouho.

Fazolky na obrázku jsou opravdu mražené, protože jsem to fotila až včera tady v Praze a jako na potvoru jsem čerstvé lusky nesehnala.

T. Zana 4.11.2016 9:16

Děkuji :-)

Polévka vypadá velmi jedle (doufám, že nepřítomnost fazolek jí neublíží, jednak je nemám, druhak je nemám proto, že o ně moc nestojím ;-)

Ale všecko ostatní mám, tak brzo zkusím. Polívky mám ráda husté - jako hlavní jídlo, tak to je ona.

Z. Lika 4.11.2016 9:19

Re: Děkuji :-)

Nepřítomnost fazolek určitě neublíží - jen doporučuji tu červenou čočku na zahuštění, totiž jednak je moc dobrá, a jednak přispěje k zasycení, aniž by se člověk přejedl.

Z. Yga 4.11.2016 8:58

Milá liko

Tak náhodou u nás už zima asi nastala - ráno mínus pět stupňů, to už se teplá polívka snese (a my polívky rádi). Tahle navíc vypadá hodně dobře (akorát ty fazolky jaksi nemám po ruce, za to mám krásnou slaninu) a po včerejším vyčerpávajícím dražebním večeru rychlou a výživnou polívku jak když najdeš.

A pak ty doprovodné fotky jsou potěchou ducha - jó Jadran a léto a loď a moře - to jsou ty pravé ilustrace.

Poznámka - u té fotky, jak máš čepici na hlavě, jsem si prve myslela, že vaření na lodi je velmi nebezpečné, neb musíš při tom nosit na hlavě blembák (:o)))).

T. Zana 4.11.2016 9:17

Re: Milá liko

Ty fotky jsou fakt dobrý!

Fakt u vás mínus pět?? To tady nebylo, tady nějak kolem nuly.

Z. Lika 4.11.2016 9:17

Re: Milá liko

Jéhehé, blembák :D Ale šiknul by se, jsou tam místa, kde se člověk soustavně břinká do temene nebo ti vyšší do čela.

Přeji dobrou polívkovou chuť - a zkus někdy tu červenou čočku, na zahušťování polívek je přímo geniální.

A fotky - jsem si říkala, že některé určitě potěší :-)

Z. Yga 4.11.2016 9:22

Re: Milá liko

Červenou čočku znám a vařím - akorát mne vždycky vyvede z míry, že ztratí tu hezkou barvu ... nebo to blbě vařím?

Z. Lika 4.11.2016 9:33

Re: Milá liko

Rozvařením ta čočka vybledne, to máš pravdu, zbude taková pastelová barva. Krásnou barvu polévky doháním osmahnutím mrkve na troše másla.

O. Joklová 4.11.2016 11:48

Re: Milá liko

ano Liko - hlavně "některé" :-DDDDDDDDD