28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

FEJETON: „Technicky pokrokové“ koláčky

Bohužel již před mnoha a mnoha lety žili v krásném městečku pod Skalkou – tedy v Mníšku pod Brdy – moji prarodiče. Poměrně často jsme je s rodiči a bratrem navštěvovali a pro mne to byly nezapomenutelné chvíle toho nejkrásnějšího, radostného, bezstarostného dětství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 18.8.2016 14:03

No jo,

také jsem to u babičky prožíval, koláče o pouti - z plechů se vysypávaly na slaměné koberečky v síni. Makovým se říkalo trocílky, pomáhal jsem zdobit těsto trocílků zastřiháváním nůžkami. Pane autore, Váš dědeček zapomněl při načínání pecnů nad nimi udělat nožem tři křížky.

K. Krejčů 18.8.2016 11:50

Pane,to je daň

za to, že si můžete ten koláč koupit kdykoliv si zamanete. Chcete-li domácí, pak si ho musíte sám upéct. S vykynutím na tom strávíte cca 3 hodiny. A to buďte rád, že u nás celkem snadno seženete mák. Na západ od nás bývá k dostání jenom v lékárně. Fakt!

F. Houžňák 18.8.2016 21:35

Němci ho mají i v normálním kšeftě,

ale už namletý, smíchaný s cukrem a nemravně drahý.

J. Pražák 18.8.2016 8:07

Výrobci mají ještě hodně možností, jak výrobu zlevnit

V Egyptě jsem v pouštní osadě viděl, jak měly kozy jako jediné krmivo kartonové krabice od nějakého zboží. A jak se o to přetahovaly...

M. Šejna 18.8.2016 8:00

ach jo, pane Husáku

jen ignorant si bude myslet, že domácí a tovární pečivo bude úplně to samé.

Domácí pečivo musíte sníst do 3 dnů, protože pak už je to o zdraví. Tovární pečivo vydrží déle právě díky těm různým stabilizátorům apod.

V. Husák 18.8.2016 21:44

Re: ach jo, pane Husáku

Ach jo, pane Šejno, jen naprostý debil si může myslet, že si neuvědomuji existující rozdíl mezi domácím a průmyslovým pečivem a musíte mne pro své nadmuté ego urazit a nazvat ignorantem.

Jak jsem se tak díval do různých diskusí ke článkům, tak vy jste světovým odborníkem na cokoli. Ale že jsem od vás ještě žádný článek nečetl, chytráku?

J. Jurax 19.8.2016 0:34

Re: ach jo, pane Husáku

Domácí pečivo NEmusíte sníst do 3 dnů; jednak jde o to jaké a jednak záleží, jak jej skladujete. Babiččin chléb doma pečený jsme jedli týden a chutnal i ten poslední den.

J. Brunner 18.8.2016 1:14

Za takový"recept"

by měli tvůrce házet do Vltavy. Bez koše, se svázanýma rukama.

M. Šejna 18.8.2016 7:53

pane Brunnere

a co konkrétně Vám na tom receptu vadí? Která ingredience tam nemá co dělat?

A nebo jinak: zkuste posat rozdíl mezi domácím a "továrním" receptem. Nejlépe tím, že rozepíšete, co paní domácí do do domácí buchty dala. A pěkně dopodrobna, jako na tom letáku.

J. Jurax 19.8.2016 0:45

Re: pane Brunnere

No, v článku je to popsáno - pro Vás ku připomenutí hladká mouka, máslo, pískový cukr, vajíčka, mléko, droždí, sůl, namletý mák a tvaroh.

Vzhledem k době, která je v článku popisována, tvaroh patrně neobsahoval modifikovaný škrob, alginan sodný ku zahuštění, fosforečnany vápenaté k regulaci kyselosti, nebyl přibarven karotenem a konzervován sorbanem sodným. A v máku nebyl modifikovaný škrob ...

P. Princ 18.8.2016 8:47

Re: Za takový"recept"

Tvůrce toho receptu jen dodržuje zákon. Jako spotřebitel máte nárok na informaci. Zadejte do vyledávače "sdružení na ochranu spotřebitele" a uvidíte kolik právníků pečuje o Vaše dobro.

J. Jurax 19.8.2016 0:48

Re: Za takový"recept"

No, ten podle zákona důkladný recepis je dobrým důvodem, proč takový koláč nekupovat, a to tak, že vůbec nikdy.