Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Lika 26.7.2015 9:03Re: cuketky Ano ano, malé cuketky jsou velmi jedlé. No vida, a další recepty se objevily, curry je moc dobrý nápad. A vůbec s rýží nebo jakkoli s těstovinami mi cuketa moc chutná. A je vidět i na Tvém příkladu, že zepelíny v dětství potkati, trauma míti. Bezva, že ses o recepty podělila :-) |
V. Glover 26.7.2015 6:58cuketky liko, já jsem cukety dlouho nejedla, měla jsem trauma z dětství, kdy nám mamka vařila ty obrovské rozblemcané monstrozity. i když se v anglii prodávají maličke, do 15 cm dlouhé cuketky, tak až loni jsem jim přišla na chuť. dělám je převážně na tři způsoby. nakrájím na tenké půlkolečka a přidám do curry ke konci vaření, nebo si nakrájím cuketu a kousek lilku na kousíčky a dám to chvíli dusit na zesklovatělou cibulku s rajčaty, pak se to smíchá s uvařenou nelepivou rýží, já používám uncle bens, a navrch se sype nadrobená feta. a další recept je tři cuketky si naloupu podélně škrabkou na brambory na tenoučké plátky, dám na velký plech s pečícím papírem vymazaným olivovým olejem a dám na deset minut do trouby. potom se to smíchá s uvařenýma těstovinama pro dva, ochutí citronem a parmesánem, a může se to jíst jen tak nebo s pečeným kuřátkem. je to moc dobrý. |
Z. Lika 25.7.2015 6:06Re: Receptik Hanko, to zní opravdu chutně. A s tou cuketou se to celé hodně zkrátí. No prosím, k čemu je běhání po doktorech dobré! |
H. Williamson 24.7.2015 22:13Receptik Byla jsem dopoledne u doktora a v cekarne jsem si precetla zajimavy recept s cuketou. Podotykam, ze z cepelynu by to asi nebylo to ono. Uvari se hodne siroke nudle - v receptu to jsou pappardelle, ale myslim, ze ceske siroke vajecne by sly taky. Cuketa se podelne na celou sirku nakraji na tenke platky. Mezitim si udelate rychle pesto z rukoly. Dve vetsi hrste rukoly se hodi do mixeru, spolu s cesnekem dle chute, neco parmezanu, a neco lehce oprazenych orechu plus olol. A fcil prijde ten chytry trik. Horke nudle primo z hrnce se IHNED promichaji se syrovymi tenkymi platky cukety, a to horko z tech nudli to uvari, aby cuketa byla na skus. Pak se to promicha s tim rukolovym pestem,zasype jeste cerstvou rukolou, prida jeste neco parmezanu (ja, protoze si furt musim recepty upravovat, tak bych do toho dala trochu mekkeho koziho syra), sul, pepr a je hotovo. Mne se na tom libi, ze za (a) je to rychle, a za (b) ta cuketa neni predelana. Predelanou cuketu nemam rada. To musim zkusit. |
Z. Lída 24.7.2015 21:18Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!! Týno, všechno nej nej ! |
Z. Lika 24.7.2015 20:58Re: V Sutivanu Pěkné nachytání :-) Hrušku bych si dala! |
H. Williamson 24.7.2015 20:39Re: V Sutivanu Mangold (swiss chard) mi moc chutna. Ale je to dost drahe. Moje pritelkyne v Columbii ho velmi uspesne pestovala a davala mi prebytky. Bohuzel ve zralem veku 89 let se prestehovala k synovi do Cincinatti; prece jenom udrzovat dum a zahradu v jejim veku bylo uz moc. Pred nekolika lety jsem ji doslova nachytala na hruskach. Byla uplne na vrcholu zrbriku a sbirala hrusky. |
Z. Jenny 24.7.2015 19:12Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!! Týno, všechno nejlepší !!!!! ( samá srdíčka) |
Z. Lika 24.7.2015 18:50Re: V Sutivanu Blitva mi moc chutná. Už se na ni těším. |
Z. Lika 24.7.2015 18:49Re: Zdá se, že Nechala jsem se poučit a prarodiče má ze Střední Ameriky, ale přímo cuketa je z Itálie. Takže Balkán za tohle nemůže, tohle je Montezumova pomsta. |
Z. Lika 24.7.2015 18:45Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!! Týně všechno nejlepší! |
T. Zana 24.7.2015 18:44Re: s cepelínama si poradila moje máti takto: Jo, tohle jsem jednou někde jedla a bylo to skvělý! I když teda velikostí nešlo o cepelín, ale o něco jako okurku, co mají v zimě v krámech balenou v igelitu. To je dobrá zpráva, že to lze i z cepelína. |
T. Zana 24.7.2015 18:42Re: Co že děláte s těmi proužky? Hmmm, výraz "Běda Bille" taky není špatnej ;-))) |
T. Zana 24.7.2015 18:40Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!! Milá Týno, k svátku všechno nejlepší, zdraví, štěstí, lásku a hodně sil! |
Z. Jajka 24.7.2015 17:55V Sutivanu V Sutivanu bylo jedno z rychlých letních jídel "tikvice". Moc mi chutnalo a teprve časem jsem zjistila, že jde nejspíš o malé cuketky. Tak do 15ti cm délky a průměru cca 4 cm. Nakrájet na špalíky, k tomu na cca stejně velké kousky nakrájené oloupané brambory zalít horkou vodou jen tak tak, trochu soli. Povařit cca 15 minut. Vylovit na talíř, přidat rozmačkaný česnek a pokapat olivovým olejem. Mňam. Případně místo tykviček blitva (mangold), ostatní ingredience zůstávají. Jen se blitva přidá těsně před dovařením brambor, je hned hotová. Dala bych si, ne že ne.... |
Š. Matyášová 24.7.2015 17:38Re: Ano! ale to už myslíš asi větší malé cuketky..ne ty velikosti malých nakládaček .. |
Z. Vave 24.7.2015 16:40Re: Co že děláte s těmi proužky? Děkuju, zejtra ráno půjdu na lov malých cuket - běda Bille, jestli je nebude mít! A podělám je s těstovinami dle vašich receptů, za něž srdečně děkuju, moc se mi líbí. |
Z. Vave 24.7.2015 16:37Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!! Všechno nejlepší, milá Týno! <3 |
Z. Vave 24.7.2015 16:36Re: Co že děláte s těmi proužky? Vlnění je už vyšší dívčí. :o) A už moc pracné na to vedro. ;o) |
A. Bytová 24.7.2015 16:14Re: Zdá se, že Jj, Sharka dole píše něco o lodích. Ostatně možná že cukety pěstovali i staří Danaové. :) Odkud to, ech, teď jsem chtěla napsat to zvíře, ta cuketa vlastně pochází, kde domov má? Na Balkáně? |
J. Jovo 24.7.2015 15:46POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!! Dnes má svátek Týna, přejeme všechno nej, nej a posíláme kytičku. http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_25_2015#Tyna_sv_2015.jpg |
Z. Lika 24.7.2015 15:28Re: Zdá se, že Nejděsivější je to, že to sami nechají takhle dorůst. Do velikosti dunajského člunu. |
Z. Lika 24.7.2015 15:26Re: Když cuketa, tak zepelin, Jenny! Hořící cuketa! To vypadá přímo na biblický výjev. Panečku, no kdo tohle má? |
Z. Lika 24.7.2015 15:26Re: No, taky dostávám zepelíny Myslím, že do různých sekaných i buchet je to ideální surovina. |
Z. Matylda 24.7.2015 15:02No, taky dostávám zepelíny ale jelikož haranti milují zelí z nich, tak mi to srdce tak moc nerve. Taky se dá nakrájet na kousky a nacpat do zeleninové majdy na topinky- rodiče dospívajících potvrdí, že hmota nabude na žádoucím objemu :) Ovšem letos to vypadá, že stejně jako loni našim žádná cuketa nevyroste, tak si nebudu muset dělat starostí. |
Z. Jenny 24.7.2015 14:57Když cuketa, tak zepelin, když maso v ní tak - bůčkolin. Nastrouhám cuketu, smíchám s namletým bůčkem a vše ochutím jako sekanou, shrnu do plechu, pekáče, a dělám v troubě jako bůček, sekanou. Je to dobré, je toho hodně, pošetříte masa a zužitkujete zepelin. Vše má výraznou chuť toho bůčku, zjemněného cuketou. Jen nesmí ten pekáč být úplně plný, což k tomu svádí neb pak směs přetéká a dovede i zahořet při přísunu vzduchu, což se mi jednou stalo, páč jsem byla chamtivá a chtěla mít všeho hodně. Cuketám zdar! Doufám, že se TJF a WWW, budou dobře bavit. |
Z. Lika 24.7.2015 14:25Re: Ano! Cukety se tu původně prodávaly pod názvem "Keříčková dýně Květa", jak píše paní Štěpánková. |
Z. Lika 24.7.2015 14:20Re: Co že děláte s těmi proužky? Nebo navlnit špízy, viz Verenka |
A. Bytová 24.7.2015 14:09Zdá se, že cuketa - prototyp dunajského daru. Ale co všechno lidi nevymyslej, aby se to, nedejpánbu, nemuselo vyhodit. :) |
Z. Inka 24.7.2015 14:01Re: Co že děláte s těmi proužky? Na olivový olej, jen trošku ohřát, k tomu orestované kousky kuřete, olivy, sušená rajčata, domácí tagliatelle a mňam |