25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Už je to tady

Cuketová sezóna.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 26.7.2015 9:03

Re: cuketky

Ano ano, malé cuketky jsou velmi jedlé. No vida, a další recepty se objevily, curry je moc dobrý nápad. A vůbec s rýží nebo jakkoli s těstovinami mi cuketa moc chutná.

A je vidět i na Tvém příkladu, že zepelíny v dětství potkati, trauma míti.

Bezva, že ses o recepty podělila :-)

V. Glover 26.7.2015 6:58

cuketky

liko, já jsem cukety dlouho nejedla, měla jsem trauma z dětství, kdy nám mamka vařila ty obrovské rozblemcané monstrozity. i když se v anglii prodávají maličke, do 15 cm dlouhé cuketky, tak až loni jsem jim přišla na chuť. dělám je převážně na tři způsoby.

nakrájím na tenké půlkolečka a přidám do curry ke konci vaření, nebo si nakrájím cuketu a kousek lilku na kousíčky a dám to chvíli dusit na zesklovatělou cibulku s rajčaty, pak se to smíchá s uvařenou nelepivou rýží, já používám uncle bens, a navrch se sype nadrobená feta.

a další recept je tři cuketky si naloupu podélně škrabkou na brambory na tenoučké plátky, dám na velký plech s pečícím papírem vymazaným olivovým olejem a dám na deset minut do trouby. potom se to smíchá s uvařenýma těstovinama pro dva, ochutí citronem a parmesánem, a může se to jíst jen tak nebo s pečeným kuřátkem. je to moc dobrý.

Z. Lika 25.7.2015 6:06

Re: Receptik

Hanko, to zní opravdu chutně. A s tou cuketou se to celé hodně zkrátí. No prosím, k čemu je běhání po doktorech dobré!

H. Williamson 24.7.2015 22:13

Receptik

Byla jsem dopoledne u doktora a v cekarne jsem si precetla zajimavy recept s cuketou. Podotykam, ze z cepelynu by to asi nebylo to ono. Uvari se hodne siroke nudle - v receptu to jsou pappardelle, ale myslim, ze ceske siroke vajecne by sly taky. Cuketa se podelne na celou sirku nakraji na tenke platky. Mezitim si udelate rychle pesto z rukoly. Dve vetsi hrste rukoly se hodi do mixeru, spolu s cesnekem dle chute, neco parmezanu, a neco lehce oprazenych orechu plus olol. A fcil prijde ten chytry trik. Horke nudle primo z hrnce se IHNED promichaji se syrovymi tenkymi platky cukety, a to horko z tech nudli to uvari, aby cuketa byla na skus. Pak se to promicha s tim rukolovym pestem,zasype jeste cerstvou rukolou, prida jeste neco parmezanu (ja, protoze si furt musim recepty upravovat, tak bych do toho dala trochu mekkeho koziho syra), sul, pepr a je hotovo.

Mne se na tom libi, ze za (a) je to rychle, a za (b) ta cuketa neni predelana. Predelanou cuketu nemam rada. To musim zkusit.

Z. Lída 24.7.2015 21:18

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Týno, všechno nej nej !

Z. Lika 24.7.2015 20:58

Re: V Sutivanu

Pěkné nachytání :-) Hrušku bych si dala!

H. Williamson 24.7.2015 20:39

Re: V Sutivanu

Mangold (swiss chard) mi moc chutna. Ale je to dost drahe. Moje pritelkyne v Columbii ho velmi uspesne pestovala a davala mi prebytky. Bohuzel ve zralem veku 89 let se prestehovala k synovi do Cincinatti; prece jenom udrzovat dum a zahradu v jejim veku bylo uz moc. Pred nekolika lety jsem ji doslova nachytala na hruskach. Byla uplne na vrcholu zrbriku a sbirala hrusky.

Z. Jenny 24.7.2015 19:12

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Týno, všechno nejlepší !!!!! ( samá srdíčka)

Z. Lika 24.7.2015 18:50

Re: V Sutivanu

Blitva mi moc chutná. Už se na ni těším.

Z. Lika 24.7.2015 18:49

Re: Zdá se, že

Nechala jsem se poučit a prarodiče má ze Střední Ameriky, ale přímo cuketa je z Itálie. Takže Balkán za tohle nemůže, tohle je Montezumova pomsta.

Z. Lika 24.7.2015 18:45

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Týně všechno nejlepší!

T. Zana 24.7.2015 18:44

Re: s cepelínama si poradila moje máti takto:

Jo, tohle jsem jednou někde jedla a bylo to skvělý! I když teda velikostí nešlo o cepelín, ale o něco jako okurku, co mají v zimě v krámech balenou v igelitu.

To je dobrá zpráva, že to lze i z cepelína.

T. Zana 24.7.2015 18:42

Re: Co že děláte s těmi proužky?

Hmmm, výraz "Běda Bille" taky není špatnej ;-)))

T. Zana 24.7.2015 18:40

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milá Týno, k svátku všechno nejlepší, zdraví, štěstí, lásku a hodně sil!

Z. Jajka 24.7.2015 17:55

V Sutivanu

V Sutivanu bylo jedno z rychlých letních jídel "tikvice". Moc mi chutnalo a teprve časem jsem zjistila, že jde nejspíš o malé cuketky. Tak do 15ti cm délky a průměru cca 4 cm.

Nakrájet na špalíky, k tomu na cca stejně velké kousky nakrájené oloupané brambory zalít horkou vodou jen tak tak, trochu soli. Povařit cca 15 minut. Vylovit na talíř, přidat rozmačkaný česnek a pokapat olivovým olejem. Mňam.

Případně místo tykviček blitva (mangold), ostatní ingredience zůstávají. Jen se blitva přidá těsně před dovařením brambor, je hned hotová.

Dala bych si, ne že ne....

Š. Matyášová 24.7.2015 17:38

Re: Ano!

ale to už myslíš asi větší malé cuketky..ne ty velikosti malých nakládaček ..

Z. Vave 24.7.2015 16:40

Re: Co že děláte s těmi proužky?

Děkuju, zejtra ráno půjdu na lov malých cuket - běda Bille, jestli je nebude mít! A podělám je s těstovinami dle vašich receptů, za něž srdečně děkuju, moc se mi líbí.

Z. Vave 24.7.2015 16:37

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Všechno nejlepší, milá Týno! <3

Z. Vave 24.7.2015 16:36

Re: Co že děláte s těmi proužky?

Vlnění je už vyšší dívčí. :o) A už moc pracné na to vedro. ;o)

A. Bytová 24.7.2015 16:14

Re: Zdá se, že

Jj, Sharka dole píše něco o lodích. Ostatně možná že cukety pěstovali i staří Danaové. :)

Odkud to, ech, teď jsem chtěla napsat to zvíře, ta cuketa vlastně pochází, kde domov má? Na Balkáně?

J. Jovo 24.7.2015 15:46

POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Dnes má svátek Týna, přejeme všechno nej, nej a posíláme kytičku.

http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_25_2015#Tyna_sv_2015.jpg

Z. Lika 24.7.2015 15:28

Re: Zdá se, že

Nejděsivější je to, že to sami nechají takhle dorůst. Do velikosti dunajského člunu.

Z. Lika 24.7.2015 15:26

Re: Když cuketa, tak zepelin,

Jenny! Hořící cuketa! To vypadá přímo na biblický výjev. Panečku, no kdo tohle má?

Z. Lika 24.7.2015 15:26

Re: No, taky dostávám zepelíny

Myslím, že do různých sekaných i buchet je to ideální surovina.

Z. Matylda 24.7.2015 15:02

No, taky dostávám zepelíny

ale jelikož haranti milují zelí z nich, tak mi to srdce tak moc nerve. Taky se dá nakrájet na kousky a nacpat do zeleninové majdy na topinky- rodiče dospívajících potvrdí, že hmota nabude na žádoucím objemu :) Ovšem letos to vypadá, že stejně jako loni našim žádná cuketa nevyroste, tak si nebudu muset dělat starostí.

Z. Jenny 24.7.2015 14:57

Když cuketa, tak zepelin,

když maso v ní tak - bůčkolin. Nastrouhám cuketu, smíchám s namletým bůčkem a vše ochutím jako sekanou, shrnu do plechu, pekáče, a dělám v troubě jako bůček, sekanou. Je to dobré, je toho hodně, pošetříte masa a zužitkujete zepelin. Vše má výraznou chuť toho bůčku, zjemněného cuketou. Jen nesmí ten pekáč být úplně plný, což k tomu svádí neb pak směs přetéká a dovede i zahořet při přísunu vzduchu, což se mi jednou stalo, páč jsem byla chamtivá a chtěla mít všeho hodně. Cuketám zdar! Doufám, že se TJF a WWW, budou dobře bavit.

Z. Lika 24.7.2015 14:25

Re: Ano!

Cukety se tu původně prodávaly pod názvem "Keříčková dýně Květa", jak píše paní Štěpánková.

Z. Lika 24.7.2015 14:20

Re: Co že děláte s těmi proužky?

Nebo navlnit špízy, viz Verenka

A. Bytová 24.7.2015 14:09

Zdá se, že

cuketa - prototyp dunajského daru.

Ale co všechno lidi nevymyslej, aby se to, nedejpánbu, nemuselo vyhodit. :)

Z. Inka 24.7.2015 14:01

Re: Co že děláte s těmi proužky?

Na olivový olej, jen trošku ohřát, k tomu orestované kousky kuřete, olivy, sušená rajčata, domácí tagliatelle a mňam