24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kapusta proklínaná i chválená

Onehdy jsem v angličtině položila běžnou otázku – co jste dělala o víkendu? A nějak jsme pak se studující paní zabředly do diskuze o kapustě...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 10.7.2015 7:23

Kapustu mám moc ráda

Bezkonkurenčně u mě vítězí nakrájená, podušená (povařená), zahuštěná (dnes už spíš nastrouhanou bramborou než moukou) a na poslední čtvrthodinku se do toho přihodí celé "malinovy" brambory. Ochucuje se to majoránkou a spoustou česneku a už teď se mi na to dělají chutě! Asi bude k obědu :-)

A růžičkovou mám ráda jako přílohu - lehce podušenou. A do novější doby patří smoothies - do těch je kapusta bezkonkurenční. To z ní pak akorát vytrhnu košťál, ten je nasyrovo dost štiplavý.

Mimochodem, ta vůně při vaření, to bude síra, tipuju.

Přes den mě určitě ještě něco napadne. Jo, třeba roztrhané listy kadeřavé kapusty se v míse trochu osolí, opepří, stříknou oleje, pak se uvrhnou na plech v jedné vrstvě a strčí na pár minut do horké trouby - lístečky se prudce opečou a jsou křupavé a lepší než bramborové čipsy.

T. Zana 10.7.2015 9:19

Re: Kapustu mám moc ráda

Teda Liko, ty křupky znějí dobře!

Z. Lika 10.7.2015 11:10

Re: Kapustu mám moc ráda

Výše je popisuje i Iva, a jsou fakt dobré!

Z. Xerxová 10.7.2015 6:40

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

u nás se dělají kapustové karbanátky. Všichni je máme rádi - jen Vilík mi posledně sdělil, že se mi to moc nepovedlo, že to maso má moc divnou chuť... Holt je masožravec...

Dneska mám dovolenou - bude nás tu o víkendu mocmoc - a tak dnes vařím, peču, smažím... ale kapusta nebude, bude nové zelí

Z. Matylda 10.7.2015 9:40

Re: hezký den

Nové zelí jsem taky dneska koupila- bude salát Coleslaw ke grilovačce :)

Z. Lika 10.7.2015 12:31

Re: hezký den

Tak ještě Matyldo napiš, co budete grilovat, ať to máme s celým servisem a můžeme si dělat chutě :-)

Z. Matylda 10.7.2015 13:25

Re: hezký den

No, kuřecí a vepřové- asi okudlám kus bylinkového záhonu, nadrtím česnek do oleje a opatlu to s tím...

Š. Matyášová 10.7.2015 6:38

krásné téma Matyldo...

spařené kapustové listy bež košťálu, necháš okapat,a obalíš v trojbalu jako řízky, případně do nich zabalíš mleté ochucené maso nebo nějakou plnku a vyskládáš do pekáčku a zapečeš, přelejt můžeš jak smetanou ,tak drcenejma rajčatama...jde ji vrstvit s masem ,stejně jako lasagne..a místo těstovin prokládám bramborama.

Máti si ji pokrájenou uvaří,poleje máslem,posolí a k bramborovejm plackám je to její velice oblíbený jídlo....

kdysi jsem zmiňovala i růžičkovou- povařím do změknutí, nechám okapat,vychladnout,, při chladnutí prohodím s drceným česnekem a obalím v trojbalu,po usmažení to vypadá jako větší krokety..je to skvělé s brkaší....

kapustové karbanátky miluju, dušenou jak od koho..

Z. Jitur 10.7.2015 8:35

Re: krásné téma Matyldo...

ahojky Všem,

jen letmo projíždím příspěvky, než se pustím do psaní - a vidím, už nemusím, ano kapusta jako řízek!

Z. Matylda 10.7.2015 9:44

Re: krásné téma Matyldo...

Vidíš, maso balené do listů znám balené do zelných- nenapadlo mě do kapustových.

Z. Nítkovská 10.7.2015 10:07

Re: krásné téma Matyldo...

obojí - zelové i kelové jsou velmi dobré a u nás oblíbené. A pro úplnost připojím i vinné listy - pokud ovšem někdo má nestříkané ;)

Z. Yga 10.7.2015 11:30

Re: krásné téma Matyldo...

Nestříkané vinné listy abys pohledala, neb peronospora útočí, sfiňa jedna (;o)