19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Suky

Sladké jídlo aneb Jak se kdysi vařilo

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 3.7.2015 20:08

Díky

za dobrý,levný a jednoduchý recept. Máme rádi jednoduchá jídla a za mého dětství bývala naprosto běžná. Jen si na vše vzpomenout :).

H. Williamson 3.7.2015 18:48

A jeste neco

Kdyby pani Hedvika mela podobne starsi zajimave recepty a chtela je sdilet, tak to by bylo fajn. Posledni dobou tihnu k tem starym ceskym receptum (nekterym). Magdalenu Rettigovou mam na nocnim stolku.

Z. Vave 3.7.2015 16:58

Mletý mák smíchaný s cukrem

mám moc ráda. Doma jsme ho nikdy neměli, ale u babičky ano. Nebo na táborech. :o)

Tohle jídlo vypadá zajímavě, paní Hedviko. Můžu ho zkusit někdy udělat vnoučatům a já si dám s nimi. Manžel tvrdí, že mu mák leze do zubů, jsem zvědavá, na co se bude vymlouvat, když bude mletý. :o)

Přeju všem pěkné odpoledne .... ve stínu, u vody, ááách! <3

Z. Jenny 3.7.2015 20:05

Re: Mletý mák smíchaný s cukrem

Mletý mak se na zuby lépe lepí, přednosta bude bude nadšen. :-)))

H. Williamson 3.7.2015 15:55

Ted budu trochu za kacire

..., tak se nezlobte. Ale napadlo mne, ze tohle by bylo dobre i slane. Stejny postup, akorat bez cukru a na tu krupici vylozit nejake cerstve bylinky. A pak zalivku z rozpusteneho masla a olivoveho oleje, trochy cesneku a dalsich cerstvych bylinek, trocha parmezanu nebo tvrdeho koziho syra. Holt si nemozu pomoct, vidim recept a hned mi hlavou probihaji variance. Pravda, ne vzdy uspesne...

Z. Lika 3.7.2015 15:59

Re: Ted budu trochu za kacire

Hanko, to určitě vyzkoušej! Mám ráda, když recepty žijí :-) A suroviny, o kterých se zmiňuješ, jsou samá kvalita a chuť, žádné náhražky, takže to vypadá moc dobře!

Z. Jajka 3.7.2015 20:59

Re: Ted budu trochu za kacire

Teda vy mi děláte chutě... já se momentálně živím instantními polévkami, i když přiznávám, že je tu a tam prokládám italskou zmrzlinou...

Z. Lika 3.7.2015 21:47

Re: Ted budu trochu za kacire

Jé ahoooj! Tak zmrzlina, panečku. Třeba mají i makovou :-)

Doufám, že se máš krásně a moře je přívětivé.

Z. Jajka 3.7.2015 22:45

Re: Ted budu trochu za kacire

Ano ano, moře je přívětivé. Vzduch 27, voda 24, ovšem dole 16-17.... Láme se to v nějakých 16ti metrech - termoklima

Z. Svobodová 5.7.2015 14:57

Re: Ted budu trochu za kacire

HANI, TOVOJE  SLANÁ VARIACE VYPADÁ TAK JEDLE, ŽE  ZÍTRA JI VYZKOUŠÍM.PŘED  CHVÍLÍ ODJELA NAŠE  PETRUŠKA,TAKŽE BUDU MÍT  VÍCE  ČASU NA EXPERIMENTY. zNÁM ALE PODOBNÝ ZÁVINS S TVAROHOVOU NÁPLNÍ. UDĚLÁ SE  OBYČEJNÉ NUDLOVÉ TĚSTO,ZMĚKKÝ TVAROH  SE VYŠOEHÁ S TROŠKOU  CUKRU ,PŘIDAJÍ SE  DO NĚJ NAMOČENÉ ROZINKY( MÁČELY  SE  V TROŠCE RUMU) A ŠPETKA  STROUHANÉ CITRONOVÉ KŮRY. NÁPLŇ SE ROZETŘE NA  VYVÁLENÉ TĚSTO, VŠE  SE ZATOČÍ DO  SVINSTVA  A STEJNĚ  SE TO UVAŘÍ V UBROUÁSKU, KTERÝ SE  DŘÍVE  NATŘEL TROŠKOU  TUKU. TÉŽ  SE TENTO ZÁVIN KRÁJÍ NA KOLEČKA .KTERÁ SE U NÁS  SYPALA  NASUCHO OPRAŘŽENOU STROUHANKOU SMÍCHANOU  S TROŠKOU  MOUČKOVÉHO  CUKRU. POVRCH  BAŠTY  SE J VYVÁLENÉ EŠTĚ  POLÉVAL  ROZPUŠTĚNÝM MÁSLEM.  TVAROHOVÁ VARIANTA  SE LIŠÍ JEN TÍM, ŽE  TĚSTO SE PŘED  NAPLNĚNÍM NIČÍM NEKROPÍ.BOHUŽEL UŽ  TOHLE  JÍDLO SKORO NEDĚLÁM, JELIKOŽ  SLADIDLO MI V TVAROHU FAKT  ŽÁDNÉ NECHUTNÁ A NA POVRCH  SYPAT NESLAZENOU STROUHANKU MU NĚJAK NEJDEŠ. JIŘÍ I DCERY     TVAROHOVÝ  ZÁVIN V UBROUSKU VAŘENÝ  MILOVALY  VŽDY.

Z. Jitur 3.7.2015 15:32

Užijte si ho!

Všem Zvířetníčkům  krásný prodloužený víkend :O)))

O. Joklová 3.7.2015 14:35

fór na víkend

já už se tomu směju dva dny - ten výraz stojí za to!!!!!

https://www.facebook.com/STOPCRUSH.ORG/videos/1177257738966448/

Z. Lika 3.7.2015 14:19

Autorka děkuje

za vlídné přijetí a je ráda, že recept zaujal :-)

H. Williamson 3.7.2015 14:37

Re: Autorka děkuje

:) Jo, a byla u toho vyborna fotodokumentace - jenom z textu mi nebylo jasne, jak by mel vysledny produkt vypadat.

Z. Dalmi 3.7.2015 12:42

Mám ráda

bezmasá jídla a tohle by mi moc chutnalo. Udělám. Jen si musím koupit sádlo, to se u nás nevyskytuje.

Proč se to váže do toho uzlu? Má to nějaké jiné vysvětlení než to, aby se to nerozmotalo?

Z. Lika 3.7.2015 12:50

Re: Mám ráda

Správně, Dalmi, bez zasukování by se to rozmotalo (není to slepené třeba rozšlehaným vejcem, nic takového). Sádlo se dá případně nahradit máslem (nikoli margarínem, prosím, ani olejem), ale má to pak jinou chuť. Se sádlem je to prý lepší :-)

Z. Dalmi 3.7.2015 13:23

Re: Mám ráda

Myslela jsem na máslo, ale včera jsem měla tatarák s topinkami, smaženými na sádle. Takže od včerejška má můj nákupní seznam o položku víc - sádlo. Já ho nepoužívám, buď máslo nebo kvalitní olej. Nic jiného doma nemám. Doplním :-)

Z. Jitur 3.7.2015 13:44

Re: Mám ráda

- a šla by varianta s máslem a sypané tvarohem?

Z. Lika 3.7.2015 14:19

Re: Mám ráda

Fantazii se meze nekladou. Bude to však mnohem těžší jídlo, díky tvarohu. V původním receptu není stopa po laktóze nebo kaseinu.

A. Lex 3.7.2015 10:16

Díky za chutný

starý recept. Protože miluju mák, tak suky udělám! Na starých receptech obdivuji jednoduchost (surovin bylo poskrovnu), málo nádobí (nebyly myčky) a vařilo se z krajových zdrojů (jablka necestovala až Nového Zélandu). Ještě jednou díky.

T. Zana 3.7.2015 9:15

bezmasá jídla

našich babiček - různé vaření ze zbytků, bramborové placky, polévky jako hlavní jídlo, všechno to mám moc ráda.

Ale tohle neznám, díky za inspiraci!

Z. Jitur 3.7.2015 8:54

jídlo dříve

připojuji se ke Xerxové - taky si vzpomínám, že se vařily hojně omáčky, i když nutnou součástí nemuselo být zrovna maso, nebo bývalo použito mleté -  třeba do rajské, dělaly se hodně plněné papriky; koprovka; máma často dělávala bramboráky; žemlovku; pekla buchty; s masem to byli španělské ptáčky, nebo hovězí na česneku... řekla bych, že se i dnes hodně držím jídel z dětství... teď mne tak napadlo, že takové bramborové placky, jako od babičky, prostě neumím... nebo domácí fleky...

Z. Lika 3.7.2015 12:29

Re: jídlo dříve

Jitur, domácí těstoviny jsou jiná liga. Kupované jsou totiž většinou hladké a usušené. A v tom je ohromný rozdíl.

H. Williamson 3.7.2015 8:53

Mam rada stare recepty

A tenhle vypada vskutku zajimave. Zaujalo mne, jak se to v podstate nudlove testo roluje jak strudl. Prednosta kupodivu jidla tohoto typu rad. Ma rad nudle s makem, ovocne knedliky s makem a tak.

Z. Lika 3.7.2015 10:01

Re: Mam rada stare recepty

Taky jsem si myslela, že se to nemůže moc lišit od nudlí s mákem. Ale je to opravdu jinačí - má to pestřejší strukturu díky té zarolované krupici a vařením větší hmoty než prosté nudle, takže nahoře je to hodně měkké a uvnitř akorát. Prostě zajímavější:-) Nudle s mákem mám ráda, ale tohle je o třídu výš :-)

Z. Jitur 3.7.2015 8:49

díky za nový recept

přečetla jsem, vůbec neznám a určitě vyzkouším, protože jak píše Inka - šišky s mákem, nebo bramborové švestkové knedlíky s mákem mám ráda (na tábory jsem nejezdila, tak k nim nemám negativní vztah :O), takže si určitě pochutnám...

Z. Inka 3.7.2015 7:16

Tak tohle jsem v životě nejedla

ale třeba šišky s mákem nebo se strouhankou, to byl hit našich výprav a táborů. Když jsem vařila šišky pro 70 lidí, tak jsem je nenáviděla. Šišky i ty děti

Š. Matyášová 3.7.2015 8:16

Re: Tak tohle jsem v životě nejedla

děláš skvělý nudle domácí,tohle zvládneš taky....

Z. Lika 3.7.2015 12:21

Re: Tak tohle jsem v životě nejedla

Inko, jak já ti rozumím. Jednou jsem na lodi smažila palačinky pro 11 lidí - to znamenalo přes padesát palačinek. V podpalubí a ve vedru, za plavby. Jak vaření na lodi miluju a pro ty lidi to ráda udělám, tak tam jsem si myslela něco o chobotu a tom, jak jsem si do něj nadělala :-)

Š. Matyášová 3.7.2015 6:28

díky za recept a osvěžení paměti...

tohle dělávala kámoška ze Znojma...vždycky na nás byla napružená,že nechceme škvarečky,masíčko..ale tohle...jen tomu neříkala SUKY-uzle, ale jinak..já si vzpomenu !! :-D

hned opisuju a na dovče uvařím....