23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kefírové bochánky (bez hnětení)

Víc než deset let si doma dělám kefír. Pila jsem ho buď samotný, nebo...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 29.11.2014 23:32

Re: Slibuji na svou čest a svědomí

Pane Poláku, to je slovo do pranice, a beru vás za slovo. Těším se!

H. Williamson 29.11.2014 3:27

Re: Slibuji na svou čest a svědomí

Jo, pane Polak, tak to muze byt dobry. Ale nezapomnel jste na cesnek?

J. Polák 29.11.2014 0:34

Slibuji na svou čest a svědomí

Že v dohledné době pošlu Lice dlouho připravovanou pánskou kuchařku pro dva s podtitulem "Remoska, král kuchyně" aneb "V čem není cibule nemůže být dobré".

H. Williamson 28.11.2014 23:27

Jeste k tomu americkemu mleku

Ja to teda moc nepiju, nema to mlecnou chut. Az jsem objevila kozi mleko. To fakt ma chut, byt strihlou kozou :), ale fakt tak akorat. Pro mne to bylo dulezite, protoze jsem asi pred 4 lety mela nestastnou slinivku a po kravskem mleku se mi delalo dost soufl. Nekde jsem se docetla, ze kozi mleko ma jine molekuly, vetsi, a tim je to lepe stravitelne. Nechci kazat bludy, ale tak nejak to bylo vysvetlene. A to jsem zazivala OK. A protoze kozi mleko se pripravuje spis v mensich podnicich, tak s tim asi nedelaji takove psi kusy jak s normalnim mlekem. Cii treba by se ti ten kefir delal lip z koziho.

M. Crossette 28.11.2014 19:28

Re: Ja si kefir kupuju

Hanko, můj choť take kefir nerad, "ku zdraví" pil jedině zkvašený čaj Kombuchu, ale tu jsem už dávno přestala dělat. Pokud má Chet rád pečivo se "sourdough" tak by mu bochánky měly chutnat. No a když jsi ten "zasloužilá důchodkyně", tak na pečení nemáš výmluvu :))))

M. Crossette 28.11.2014 19:25

kefirový tvaroh

Tak jsem právě s hadříku vyklopila čerstvý kefírový tvaroh a fotku přidala do sady, abyste měli představu, jak vypadá. Jak jsem psala v článku, někdy na to zapomenu, pak je tvaroh o něco "pevnější", ale takhle, jak je na fotce by měl správně vypadat co do hustoty (protože mám nádobu s kefírem stát v tmavém rohu linky, tedy ne "pod nosem" občas zapomenu).

http://marickac.rajce.idnes.cz/Kefirove_bochanky#11_-_kefierovy_tvaroh.jpg

M. Crossette 28.11.2014 18:57

Re: děkuji za komentáře s pochvaly

První dvě fotky, to je ten krásek ! První jsou granulky rozmíchané ve vlažné vodě a na druhé fotce už je vzešlý kvásek. Trvalo to sotva 5 minut.

H. Williamson 28.11.2014 18:56

Ja si kefir kupuju

a mam ho moc rada a dela mi dobre na zaludek a davam ho s ovocem na cerealie. Chet to nepije, takze delat to doma mi za to fakt nestoji. Vlastne ani nevim,jak domaci kefir vypada. Ten, co kupuju, je jak huste podmasli. Obcas delam kefirove livanecky podle Xerxove ze Zviretnicke kucharky. To Chet sni - a rad. Takze bochanky - to by slo, hlavne, ze je to jednoduche. Jak to ctu, tak to opravdu musi byt dobre na sandwich. Zkusim a poreferuju. :)

M. Crossette 28.11.2014 18:54

Re: děkuji za komentáře s pochvaly

Ano, i ze suchého droždí jde krásně udělat kvásek (výše u Alex). Možná jsou i v suchém droždí rozdíly, to naše "americké" funguje skvěle. Já neměla s droždím na vybranou, čerstvé jsem tu nesehnala (ale prý někde je k mání). Protož fakt hodně peču (tedy i s droždím), kupuji suché droždí v půl kilovém, vzduchotěsném balení. Vydrží tak roky. Když ho načnu, přesypu do sklenice a tu pak mám v lednici (také tam vydrží donekonečna, zatím vždyky mi i "stare" droždí vzešlo). Jinak jsem též líná na kvásek čekat a používám suché droždí rovnou. Bochánky jsou vyjímkou, protože těsto se nehněte, je lepkavé a poctivě vzešlý kvásek v něm udělá více vzdušných bublinek. Takže ho také dávám přímo do mouky, jen pak tekutina (voda, mléko) musí být vlažná a samozřejmě v mouce musí být už cukr. Takže třeba do vánoček (mám dvě z kila mouky) dávám 4 polévkové lžice suchého droždí. I takhle těžké těsto s ním krásně vykyne.

Jinak v dětství bylo čerstvé droždí můj běžný lék na "ječná zrna". Hodně jsem na ně trpěly (jednou mi ho museli i píchat)a většinou když mi na oku začalo zrát, maminka přinesla "za desetník" droždí a já ho všechno (a s velkou chutí) snědla (prostě vit. B). Miluji drožďové knedlíčky, zkoušela jsem je dělat ze sechého, jde to, ale nějak to není ono, není to ta správná vůně.

M. Crossette 28.11.2014 18:41

Re: MARIČKÓÓÓ,

Alex, gratuluji ke kvásku :) Cukr je u kvásku důležitý, aby "rozjel" kvasinky. A musí být vlažná voda. O přidání mouky jsem zatím neslyšela, ale hlavně, že to vzešlo.

Jistě že můžeš dát obyč. tvaroh rozkvrdlaný s trochou mléka. A i jogurt. Jen ten jogurt je vodnatější, takže asi bude třeba vice mouky, tím pádem bude těsto tužši (bochánky by měly být plné vzduchových direk. Takže jestli máš na vybranou a chceš dělat hned, dej ten tvaroh. Jinak jogurt bych asi nechala moment vykapat přes hadřík. Ať se bochánky povedou.

A. Lex 28.11.2014 17:51

Re: Už jsem nakukovala

Yveto, díky, kefírovou houbu beru. Kdysi v prehistorii jsem ji vlastnila, také i čajovou houbu, ale to už je dávno.

A. Lex 28.11.2014 17:47

MARIČKÓÓÓ,

Musím na sebe prozradit, že jsem dnes udělala ze suchého droždí kvásek. Poprvé v životě. Napřed s trochou vlažné vody s cukrem. Dlouho se nic nedělo, tak jsem přidala i trochu mouky, aby měly kvasnice co papat. Pěkně se probudily a já jdu na ty bochánky.

Maričko, zapoměla jsem koupit kefír, můžu rozkvedlat tvaroh s trochou mléka, nebo bílý jogurt????

M. Crossette 28.11.2014 17:42

Re: děkuji za komentáře s pochvaly

Ano Dede, děkuji za připomenutí. Schválně jsem se honem dívala, jestli to tam je - je to tam. Já totiž jiné, než suché droždí nepoužívám.

A u mého prvního komentáře má být nadpise ..komentáře a pochvaly, ne "s" !! Ale, no vlastně ??? Jak je to gramaticky správně ? Třeba ve větě "nijak nešetřila pochvalami(y)"?? Je to tak dobře, nebo ne?

Z. Svobodová 28.11.2014 17:39

Re: děkuji za komentáře s pochvaly

MARIČKO, TY OPRAVDU DĚLÁŠ  ZE SUŠENÉHO DROŽDÍ KVÁSEK? O TOM JSEM FAKT NIKDY NESLYŠELA. VÍM, ŽE V AMERICE  DOSTANEŠ JEN TO SUCHÉ DROŽDÍ, ALE KVÁSEK BY MNE Z NĚJ NENAPDL. JSEM LENOCH, NERADA  ČEKÁM NA KVÁSEK, NEJRADĚJI  SUCHÉ DROŽDÍ SMÍCHÁM S MOUKOU, A PAK  VYMÍSENÉ TĚST VÝROBEK Ý NĚJ O NECHÁVÁM NAKYNOUT A NĚKOLIKRÁT  HO JEŠTĚ  SHODÍM(PŘEMÍSÍM)BĚHEM KYNUTÍ.  VÝROBEK JE POTOM LEHČÍ. A KYPŘEJŠÍ. DOKUD  V ČR

BYLO JEN DROŽDÍ  ČERSTVÉ, KVÁSEK  BÝT MUSEL. DNES  SE S NIČÍM NEPÁŘU A  TĚSTO JE RAZDVATŘI..

Z. Svobodová 28.11.2014 17:31

Re: no jasně - "mokré" těsto

ZANO, VÁNOČKU Z TVAROHU A MOUKY JSEM KDYSI  DÁVALA  DO SVÉ KUCHAŘKY Z  ČERVENÉHO  SEŠITU. JE MOC  DOBRÁ, ALE  DROBÍ SE DOST RYCHLE. MNOHEM RADĚJI PEČU KEFÍROVOU BUCHTU, KTERÁ JE JEDNODUCHÁ NA PŘÍPRAVU A UPEČENÁ JE NATOŠUP, BO SE PEČE NA PLECHU. I TAHLE KEFÍROVÁ RYCHLUBUCHTA JE  SOPUČÁSTÍ TÉ MÉ KUCHAŘKY. PEČU JI RÁDA, ALE   NYNÍ MOC JÍST NEMŮŽU.MARIČINY  BOCHÁNKY BYCH UPÉCT MOHLA, ALE KDO SE BUDE  PATLAT  S TÍM LEPIVÝM TĚSTEM?... STEJNĚ BYCH SMĚLA NEJVÝŠ 1 KOUSEK, ZBYTEK BY PROPADL MLP.

Z. Svobodová 28.11.2014 17:26

Re: Peče se to,

JAJKO, POKUD JSTE  DOMA JEN DVA( A TO ASI NE), VOLILA BYCH TAKY MENŠÍ  REMOSKU. KDYSI JSEM MĚLA VELIKOU  REMOSKU A NEMOHLA JSEM SI JI VYNACHVÁLIT. PAK JSEM REMOSKU VLASTNÍ BLBOSTÍ ZKRATOVALA  PŘI  ROZMRAŽOVÁNÍ  MRAZNIČKY. BOHUŽEL ANI MLP  NEDOKÁZAL  REMOSKU OPRAVIT. PAK DO SCHRÁNKY  DORAZIL LETÁK, KTERÝ NABÍZEL PŘENOSNOU ELEKTRICKOU HORKOVZDUŠNOU TROUBU.  MÁ NASTAVITELNOU TEPLOTU OD 50 DO260 °c,NÁDOBA JE  SKLENĚNÁ  A JE TAM I  STEJNÝ  ČASOVAČ JAKO  V MIKROVLNCE. OD  TÉ  DOBY, CO JSEM ZAKOUPILA, OBYČEJNOU REOUBU POUŽÍVÁM JEN NA  VÁNOČNÍ  CUKROVÍ A KYNUTÉ PEČIVO. BOHUŽEL KYNUTÉ  TĚSTO  TROUBA NEUMÍ PROPÉCT.  UŽÍVÁM TUHLE  ZÁLEŽITOST, KTERÁ MNE STÁLA 1200 KČ I S POŠTOVNÝM A BALNÝM A JSEM  NADŠENÁ. VEJDE  SE    I VELKÁ HUSA.HLAVNĚ NEMUSÍM LÍTAT A OTÁČET PLECHY. KLIDNĚ  DÁM DO   ZAPÉKACÍ MISKY KU OKOŘENĚNÁ   KUŘECÍ STEHNA  ČIÁ  CELÉ KUŘE, NASTAVÍM TEPLOTU I ČAS  A OSDCHÁZÍM, KAM PO TŘEBUJU. PO NÁVRATU JEN VYB NDÁM OBSAH A  DODĚLÁM PŘÍLOHU. MIKROVLNKY  SE  TROCHU BOJÍM A  PEČENÍ A GRIL V NÍ NEMÁM.. ZE  STARÉ  REMOSKY( VELIKÝ PRŮMĚR MÍSY) MI ZBYLA JEN MÍSA, A I TA  SE MI VEJDE  DO TÉ PŘENOSNÉ HRKOVZDUŠNÉ  TROUÁBY. NIKDY V TÉ TROUBĚ  NEPEČU  POKRM PŘÍMO  V JEJÍ  SKENĚNÉ MÍSE. VŽDY NA JEDEN Z PŘÍSLUIŠNÝCH ROŠTŮ   P=OKLÁDÁM KASTRÓL NEB ZAPÉKACÍ MÍSU.KDO  Y  SE  DRBAL SE ZAS.. SKLEM, KDYŽ JSEM POSTUPM ZJEDNODUŠIT. A LZE TAM KRÁSNĚ I GRILOVAT  COKOLI.NEVÍM, ZDA  SE TO JEŠTĚ NĚKDY OBJEVÍ, ALE JE TO VYNÁLEZ. NEMUSÍŠ  ČEKAT NA  DODĚLÁNÍ A TROUBU  JAKO NA  SPORÁKU VYPÍNAT . PRODEJCE  TOMU  ŘÍKAL KONVEKTOMAT, ALE  TEN TO  NIKDY NEVIDĚLO ANI Z RYCHLÍKU. JSME  SICE JEN DVA, ALE IM KDYŽ  TU BYLI  NAŠE  DCERY OBĚ,  SNADNO JSEM V TOM PŘIPRAVILA  POKRM PRO 5. JE TO VELIKÉ DOST

D. Ruščáková 28.11.2014 16:49

Re: děkuji za komentáře s pochvaly

Dodám vysvětlení - jsem přesvědčená, že Marička mluví o sušeném droždí:))

M. Crossette 28.11.2014 15:18

děkuji za komentáře s pochvaly

Jsem ráda, že se popisy líbí. Já vím, že jsou hodně polopatické, ale když už přípravu nemohu přímo živě ukázat (mě osobně se "přihlížením" správný postup nejlépe pamatuje), tak se snažím recept popsat co nejdetalněji.

Já vím, že asi peču častěji, než vy zaměstnaní, protože na to mám doma čas. Ale oproti vánočce, nebo jinému těstu, které potřebuje propracovat, jsou bochánky velice jednoduché. Mouka se jen vmíchá, spojí bez hnětení na vále, vykynuté těsto se vyklopí a tak jak z misky vypadne, tak se rozdělí a v ruce vypracují bochánky. Takže se vám stůl ani nestačí zaprášit. Příprava je fakt rychlá, jen ten čas na dvojité kynutí je holt potřeba.

Bedo, polévková lžíce droždí není vrchovatá a tvaroh je těžší, než třeba mléko, tak aby těsto vzešlo. Ale já i tak u jiných těst používám 1 polévkovou lžíci na půl kila mouky (droždí pak míchám za sucha primo do mouky, tady ale dělám kvásek). Jestli bochánky zkusíte, možná čestvé z trouby budou více droždím cítit, ale ta vůně vyprchá a na chuť už "drožďové" nebudou (alespoň ty moje nejsou).

Kdo zkusíte, přeji ať vám chutnají!! Zano, jsem ráda, žes úspěsně zkusila pórkovou vichyssoise.

T. Zana 28.11.2014 15:11

Ad tvaroh

čtení o tvarohu nějak skončilo tím, že jsem udělala tvarohovej koláč. S kakaem :-))

Bude zítra k obědu.

D. Ruščáková 28.11.2014 13:38

Maričko, další prima recept

s perfektní dokumentací! Jen já mám problém - co jsme doma jen dva, prakticky nepeču. proč taky, když bych to nakonec jedla hlavně já (moje mi chutná:)) a já bych se na sladkosti měla tak maximálně dívat? Tak kupuju v dobré pekárně vždy pár koláčů pro Martina. Doma dělám tak maximálně jablečník nebo crumble (nejradši mám to se švestkovo-hruškovým základem:))

A. Bytová 28.11.2014 10:41

Re: Peče se to,

Jajko, remoska - odjakživa nejlepší kamarádka.

A ta velká zase tak velká není.

Z. Gwendyvitmar 28.11.2014 10:36

Re: Už jsem nakukovala

Mi se líp dělal kefír z UHT mléka než z farmového. Právě proto, že bylo "čisté".

No, kefírová houba se mi rozbila. Ta kterou jsem pak sehnala vyráběla věci příliš kyselé a teď nemám žádnou.

Ale kynutý tvarožník je dobrý.

PS: nepřebývá někomu v Praze nebo Pardubicích kousek kefírové houby?

T. Zana 28.11.2014 10:11

Re: no jasně - "mokré" těsto

Mám recept i na vánočku s tvarohem :-)

T. Zana 28.11.2014 10:09

Re: Peče se to,

Jajko, naši ji měli a já ji mám dodnes. Teď už ji tolik nepoužívám, ale dokud jsem měla starý sporák s plynovou troubou, pekla jsem v ní všechno (jednou dokonce i vánoční cukroví). Remoska je skvělá věc. Vždycky jsme měli tu menší - tedy i rodiče a pro čtyři lidi stačila, pro dva není nesmyslně velká. Kuře se vejde - teda musíš se naučit odhadnout správnou "postavu" (krátké).

Z. Yga 28.11.2014 10:09

Re: Už jsem nakukovala

Alex - jestli chceš, přivezu ti na Brnění kefírovací houbu - z toho je kefír jedna radost, kor když použiješ mlíko přímo z farmy a ne trvanlivé (i když tato houba si s takovým poradí se ctí). A tvaroh domácí si vyrábím též, protože pro mlíko si jezdím do vedlejší vesnice (zdravím Emtesku) taky přímo ke zdroji - takže bochánky též vyzkouším.

Z. Inka 28.11.2014 10:05

Re: Už jsem nakukovala

V našich obchodech se dá koupit mléko, ze kterého lze vyrobit jogurt, tvaroh a jiné a nemusí to být mléko z farmy či mlékomatu. Jen nesmíš chtít, aby mléko vydrželo 150 dní skladování +25°C. Omlouvám se, ale fakt mi naši spotřebitelé připadají někdy jako s prominutím bezduché ovce. Ano UHT mléko je upravené tak, aby vydrželo, ale pokud má spotřebitel potřebu mít mléko čerstvé, MŮŽE SI KOUPIT I V NAŠÍ ZEMIČCE mléko čerstvé.

Fakt se omlouvám, že jsem tak hnusná, ale už mi vážně vadí to, co se prý u nás nekoupí či koupí předražené a podobně

O. Joklová 28.11.2014 10:03

no jasně - "mokré" těsto

všechno pečené s přidáním kefíru nebo tvarohu je takové - no já tomu říkám "mokré", tak jak je v nadpisu (třeba i těsto na ovocný koláč, neboli táč - je báječné i na chuť!, skara mňam, bych si hned dala!!!)

a Xerxová mi připomněla - ano, s kefírem jsou úžasné lívance, krásně naběhnou a vůbec se nepřipalují (a taky báječně chutnají)

mám pocit, že snad existují i bábovky s tvarohem a možná i další... no a ten zmíněný tvarožník je taky báječný... Maričko, tvoje bochánky se mi zdají vhodné i pro málo osob (případně jednu s dutejma nohama, že) - akorát ta POLÉVKOVÁ lžíce droždí, není to na to množství nějak moc??

jinak ještě k tomu zdražování - ano, i zde se s oblibou zdražuje ubíráním na hmotnosti při zdánlivě stejné ceně, grrrrrrrrrr

T. Zana 28.11.2014 10:01

Re: Už jsem nakukovala

Skvělá dokumentace, že?

Z. Inka 28.11.2014 10:00

Promiňte, že cituji

........že by i za mořem?????

Přestože celou dobu kupuji stejné plnotučné mléko, v posledních asi dvou letech se muselo změnit jeho složení. Jako by ho začali více ředit vodou nebo syrovátkou. Tedy stejně jako snižují váhu nebo jinak šidí spoustu dalších výrobků. A doufají, že si toho spotřebitel hned nevšimne, protože cena zůstává skoro stejná

T. Zana 28.11.2014 10:00

Maričko

Chicht, vidím to podobně jako Matylda, i když synek už s námi nebydlí - na tohle při práci bohužel nemám elán. Ale zní to zajímavě, to zase ano a možná to někdy zkusím.

Ale včera jsem uvařila tu pórkovou polévku podle tvého receptu a byla moc príma!