26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pro zdravé kostlivce

Trochu netradiční recept pro polámané mravenečky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 22.11.2014 9:53

Re: Pórková inspirace

Vypadá to dobře!

T. Zana 22.11.2014 9:52

Re: Dotaz trochu od věci

TO JE DOBRÝ FÍGL.

Z. Svobodová 21.11.2014 23:42

Re: Dotaz trochu od věci

YGO, ZAMRAZÍM KLIDNĚ I TEN PÓREK A NIC  CÍTIT NENÍ. STAČÍ  VYUŽÍT JEDEN MOC PRIMA NÁPAD  S UŘÍZNUTOU PETKOU, KTERÝ MI KDYSI PŘISTÁL V MAILU. NA PÓREK P=AK STAČÍ  SILNĚJŠÍ   SÁČEK, ABY  SE PŘI PŘESUNECH V MRAZÁKU  NEPROTRNUL.JE  TO   FÍGL K NEZAPLACENÍ, ALE NETUŠÍM, KDO MI ZLEPŠOVÁČEK POSLAL.JEN SE ZEPTÁM, ZDA TU NĚKDO NĚKDY  CÍTIL PIVO  Z PETKY PŘES UZAVŘENOU  ZÁTKU.STAČÍ UŘÍZNOT PETKU ASI 2 CM POD MÍSTEM, KDE  NA NÍ KONČÍ ZESÍLENÍ S   VROUBKY  NA ZATAŽENÍ  VÍČKA. PAK SE NAPLNĚNÝ SÁČEK PROTÁHNE  TÍM HRDLEM, OHNE  SE VEN PŘES OKRAJ A VŠE   SE POŘÁDNĚ  A PŘES  TEN PYTLÍK ZAŠROUBUJE. SOUSEDKA  ZE ZAHRADY POD  MNOU VŽDY MARNĚ PŘEMÝŠLELA, PROČ JÍ CELÝ  MRAZÁK PÁCHNE KOPREM, A JAK TO MÁ UDĚLAT, ABY K OVONĚNÍ  NEDOŠLO. OD  TÉ DOBY,  CO JSEM Í PORADILA  PETKOVÝ ZLEPŠOVÁK, NEMÁ  POTRAVINY VZÁJEMNĚ OVONĚNÉ  VŮBEC.. I MNĚ  SE TEN  PETKOVÝ ZÁVĚR PYTRLÍKU VELICE OSVĚDČIL. NIC NENÍ  CÍTIT A TAKY  SE NIC NEVYLEJE  KAKO Z PYTLÍKU S  GUMIČKOU..PETKU MÁ DOMA JISTĚ KAŽDÁ.

Z. Lika 21.11.2014 21:20

Re: Zajímavé !!!!

Pohyb se zatížením (přiměřeným), tj. třeba chůze do schodů, pár kliků a tak, pokud nechceme přímo mávat činkami.

Z. Lika 21.11.2014 21:18

Re: Pórková inspirace

Hanko, tohle musím zkusit!

T. Zana 21.11.2014 21:12

Re: Tak jsem

Pomalu už se kvalifikuje na "alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" :-))

T. Zana 21.11.2014 21:11

Re: A ještě jeden recepis, vánoční,

Jenny, to musí vonět!

H. Williamson 21.11.2014 21:06

Re: Pórková inspirace

Moje nejmilejsi porkova je ta od WWW. Podobna jako nektere predchozi, ale ty vzajemne pomery to podle mne povysi na lahudku. Jinak mam taky rada porek ve vyvaru. Podusim lehce na masle porek a houby nebo zampiony, prihodim potluceny cesnek, vlozim do variciho vyvaru. Na orientalni zpusob stacin pridat troche cerstbeho zavoru, zakapnout sojovkou nebo rybi omackou, neco zelene cibulky (uz nevarit), pripadne neco tech sklenenych nudli.

Z. Jenny 21.11.2014 20:24

A ještě jeden recepis, vánoční,

zdroj fakt nevím, byl to nějaký časopis, co se mi dostal do rukou ale mám vyzkoušeno a fakt dobrý.

Ale POZOR, je to čistící prostředek pro domácnost. NEPÍT !!! :)

Vezmete 1 litr octu a nalijete do dvou litrové láhve, poté nakrájíte nadrobno kůru z pomerančů, citronů, limetek, přidáte přiměřeně hřebíček,celou skořici a badyán a docpete to až po vrch té láhve (petky). Necháte v ledničce zaležet tak asi týden i více a pak buď naléváte na hadérky či dáváte do rozprašovače a čistíte vše dočista, dočista. Je to ekologické a zanechává příjemnou čistou vůni.

Z. Jenny 21.11.2014 20:15

Tak jsem

všechno přečetla a usoudila, že ze Zany bude asi brzo alkoholik a není nad dobré přátelé s ještě lepšími radami a nápady jak vyléčit končetiny. Skoro by se dalo říci, že je to nám Čechům geneticky dáno dělat si zadel z maroda neb zvolání "Na Bělehrad, na Bělehrad!" je přímo lidovým rčením a švejkovina národním povoláním. :))

Milá Zano, nic si z toho nedělej,ještě budeš s Xerxovou v sandálkách hopat po viklanech !! Drž se, rum je vyloženě zdravý a to ostatní, to zjistíš.

T. Zana 21.11.2014 20:10

Re: Pórková inspirace

Ty sýrové krutony jsou prima nápad, to jsem neznala.

Mimochodem moje oblíbená verze pórkové polévky je tohle: pórek nakrájím a osmažím. Mezitím si uvařím brambory jako na kaši, ale přiměřeně méně - přece jen to bude polévka. Brambory neslévám, nedbale rozšťouchám - kousky brambor jsou žádoucí. Přidám osmažený pórek, rychle provařím a doleju mlékem (jako na tu kaši), znova provařím a do polévky zavařím vejce.

Z. Jenny 21.11.2014 20:04

Re: Tak si to snazim rozebrat v hlave

Máš na mysli klíčový průmysl ? :)

Je to jako prohibice,dokud je to zakázaný tak se na tom dají vydělat prachy,jak se to povolí, je po kšeftech.

Z. Yga 21.11.2014 20:04

Re: OT cesta do Cech

Jupíííí - moc se těším, a upozorňuju tímto ostatní, dite na ty hady, ať něco nepropásnete!

Z. Jenny 21.11.2014 19:58

Re: OT cesta do Cech

Hanóóó !!! Taky stojím v řadě. :)

T. Zana 21.11.2014 19:58

Re: Zajímavé !!!!

Maričko, určitě to neuškodí. A pokud vím, tak druhá doporučená věc je pohyb (ale toho máš nejspíš dost).

Co se polévky týče - dnes se mi uvolnil velký hrnec (byla v něm zelňačka), takže můžu vesele vyvářet.

Z. Rpuťová 21.11.2014 19:58

Pórková inspirace

http://www.video-recepty.com/porkova-polevka-se-syrovymi-krutony

Z. Jenny 21.11.2014 19:57

Re: OT cesta do Cech

Tý brďo a já nic nevím, aso bych měla vlézt na hady ale ještě furt mi nemůžu pochopit, že jsem doma a mám fůru pochůzek, které musím splnit.

Určitě přijedu. :)

M. Crossette 21.11.2014 19:35

Re: Zajímavé !!!!

Zano, Liko, děkuji za odpovědi. To tedy žasnu, že cit. šťáva tedy dokáže skořápky rozleptá !!! Možná to zkusím už jen ze zvědavosti. Můj dr. mi totiž po testu na hustotu kostí doporučil brát calcium (vápník), mám prý "osteopenii" (tedy zatím jen náběh na řídnutí kostí). Že bych to zkusila na čas brát místo prášků?

A Zano - při odměřování polévky k večeři (tedy jako hl. jídlo) počítej nejméně se dvěma talíři na osobu - je to fakt výborné (a syté), choť sní vždy talíře 3. Já dávám sýr goudu.

Z. Vave 21.11.2014 19:33

Re: Dotaz trochu od věci

Likooooooo!

Z. Lika 21.11.2014 19:30

Re: Zajímavé !!!!

Já pardon, že se Ti do toho montuju :-)

T. Zana 21.11.2014 19:15

Re: Zajímavé !!!!

Maričko, to vypadá dobře, zkusím (materiálu mám dost :-))

T. Zana 21.11.2014 19:14

Re: Zajímavé !!!!

Pardon, Liko, přehlídla jsem, že už jsi odpovídala. Aspoň je vidět, že máme vajíčkovou politiku v souladu (doléhá mi sem zvuk zpráv z televize).

T. Zana 21.11.2014 19:12

Re: Zajímavé !!!!

Maričko, já to dělala tak, že jsem umyla tři vejce, dala do hrnku a zalila tím citronem. Ona ta skořápka v citronu změkne a dá se rozmixovat.

Z. Yga 21.11.2014 18:57

Re: Dotaz trochu od věci

Varuju tě - pokud nemáš zvláštní mražák na pórek, NEZAMRAŽUJ. Jednou jsem se ulakomila na zemědělské přebytky mé maminky a zamrazila do vaniček jemně krájený pórek. Sice ho miluju, ale vanilková zmrzlina s vůní pórku není to pravé ořechové ... ani ty mražené jahody na pórkový způsob mi jaksi nechutnaly, byť byly šlehačkou zality (:o)))).

Z. Lika 21.11.2014 18:56

Re: Zajímavé !!!!

Maričko, vajíčka se vezmou celá se skořápkou, tak jak jsou. Vloží se bez rozbíjení do hrnku, a v tomhle stavu se zalijí čerstvou citronovou šťávou. Umožní to dodat dostatek té citr. šťávy, a její hladinka musí být až nad nejvyšší skořápkou.

A nechat v klidu v té lednici, mixovat až po dvou dnech.

Z. Yga 21.11.2014 18:49

Re: OT cesta do Cech

Sice amerikánské Brnění bude už 12.12., ale jihokarolínské Brnění nebylo ani nepamatuju. Doufám, že to klapne ...

M. Crossette 21.11.2014 18:27

Re: Tak si to snazim rozebrat v hlave

Hanko ten recept na vino s aloe jsem kdysi měla (měl léčit vše, snad i rakovinu)a jednou i udělala (pro celkové zdraví).

Užívej si domoviny !!! Letíš sama, nebo s Chetem?

M. Crossette 21.11.2014 18:19

Re: Zajímavé !!!!

A ještě ohledně pórku.

Když tenkrát Li hledala různé polévky napsala jsem ji tuhle - Vichyssoise. Původně se jedla studená, my ji jíme teplou a vylepšenou (níže). Byla zrovna včera, protože ji dělám hlavně v zimě. Můžeš ji udělat velký hrnec najednou, vydrží dlouho v lednici (netřeba dojídat hned další den), tam zhoustne skoro do tuha, ale teplem zase povolí (případně naředíš vodou). Je velice sytá, ale fakt moc dobrá. A snadná.

Nahrubo nastrouhej 1 velkou, nebo 2 menší mrkve. Na pánvi na oleji podus, mrkev tím pustí hezkou červenou barvu. To dělám já, ale když jsi ten marod, klidně dej pokrájenou mrkev rovnou do hrnce.

Pórky (klidně 2 velké) pokrájené na kolečka od bílého konce až k okraji listů. Propláchni (v pórku bývá písek). Zceď. Do velkého hrnce dej asi 5 brambor, pokrájených na kostky. Zalij vodou. Přidej pórky a mrkev. Podle potřeby přilej vodu, aby vše bylo zakryté. Osol a opepři. Vař až jsou brambory měkké. Nech prochladnout a po částech rozmixuj do hladka (můžeš tím pověřit Frantu). Když to bude až moc husté, přidej trochu vody (hustá musí zůstat). Pak odměř kolik stačí na jednu večeři, ostatní dej do lednice. Polévku ohřej. A teď to hlavní !! Na stůj vedle hrnce s polévkou dej misku nastrouhaného tvrdého sýra a kelímek husté zakysané smetany. Do talíře s horkou polévkou dej lžíci sýra a smetany (nebo podle chuti) a ještě za tepla rozmíchej !!! Polévka je dobrá i bez příloh, ale sýr a smetana jí udělají přímo mňamózní ! Jako hlavní jidlo podávat jen s bílým pečivem.

M. Crossette 21.11.2014 17:13

Zajímavé !!!!

A čtu o tom poprvé! Jen prosím potřebuji recept trochu upřesnit,vysvětlit. Celá vajíčka do hrnku - tzn. je tak rozklepnout a zalít? Nebo se vajíčka v hrnku trochu rozmíchají, škořápky pomačkají? A proč klepnutá vajíčka nerozmixovat hned a teprve pak zalít citronem? Tedy ne že bych se to chystala dělat, ale jeden nikdy neví, že?

Každopádně Zano moc přeji brzké uzdravení. Vím, chodit nemůžeš, ale snaž se denně alespoň hýbat (cvičit) "od pasu nahoru", prostě aby sis roztahovala plíce, jinak bys mohla mít jiný problém. Tak, jak níže praví Lika,to zpívání by nebylo na škodu. Nebo se začni učit hrát na harmoniku :)))

Z. Clea 21.11.2014 17:10

Re: Článek od Evy Ž.

Jasně, toho jsem si vědoma, že má asi Pes nějaká autorská práva. Třeba lehce upravený, převyprávěný, tak nějak :-)