18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pro milovníky celeru

Pochutiny a přílohy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 29.10.2014 13:00

Re: celer

nakládanej jako okurky je taky skvělej....

Š. Matyášová 29.10.2014 12:58

celerové chipsy

sušený celerový čipsy jsou taky skvělý..k televizi....a z červený řepy,no lahůdka,stačí jen posolit nebo okořenit před sušením...

Z. Lapil 25.10.2014 20:54

Re: Recepty vypadají zajímavě

Zvažovala jste vlastní pěstování? Pokud u vás nejsou ke koupi sazeničky nebo semena, možná by se tady v Čechách někdo nechal zlomit a poslal (já?). Pak už to roste samo, stačí zalévat. Je ale pravda, že nedokážu odhadnout, jak je celer háklivý na podnebí. A určitě je pravda, že bulvy mám tak do dlaně, ale zase - čerstvě vytažený ze země donesu do kuchyně jedině díky tomu, že nemám rád hlínu mezi zuby, jinak je to čerstvoučké a křehoučké. Takové ty kilové dvoukilové bulvy z krámu jsou proti tomu značně dryáčnická záležitost.

H. Williamson 24.10.2014 23:54

A pujdu si koupit celer

Je to setsakra drahy, za slusne vypadajici bulvu dam vic nez za dve flakoty masa k veceri pro dva. Ale stejne, maso casto nemusim, pokud to neni prave bbq (pozor, to neni flakota hozena na gril) anebo ryby ci jina potvorsta z more, pripadne reky. Dik Nelinko za inspiraci.

L. Blaza 24.10.2014 23:28

Celerový

recept určitě vyzkouším, celer se u nás jí vcelku pravidelně a ty placičky mě zaujaly :)

V. Glover 24.10.2014 22:17

skvělé recepty

receptíky určitě vyzkouším. celer jako přílohu taky dělám nakrájením na kostky, osmažit na másle se lžičkou cukru a podusit do měkka. ochutit solí a citronem.

Z. Verenka 24.10.2014 20:45

Bezvadné

Nelinka.Celer milujem v každej podobe.Tieto recepty nemaju chybu.Zároveň mali pre mňa výchovný účinok-už niekoľko týždňov mám pred dverami môj celer-môj bioceler/ten teda hnojivo nevidel a narástol len taký ako mi ho Boh požehnal.Vlastne taký nijaký,útlejšieho vzrastu,ale môj.Tak som si jeden aj urobila-varianta č.2.

Z. Kytka 24.10.2014 19:35

K celeru

mám trochu odtažitý vztah, z řapíkatého mi už jen při pohledu naskakují pupínky a raději zatajím dech. :o/

Jednou jsem opatrně ochutnala smažený a ta nasládlá chuť mě překvapila. Určitě vyzkouším placičky, v kombinaci s bramborem vypadají zajímavě.

Z. Vave 24.10.2014 17:07

Re: Ještě něco

tohle bych mohla zkusit. Mrkev a celer na drobné nudličky a pěkně do křupava, hmmm. Píšu si do nákupního seznamu. A nebude to k rybě, ale ke krůtí minutce, tak. :o)

T. Zana 24.10.2014 16:54

Re: Hm, celer :-(

Hmmm? Myslíš jako, že bych se pozvolna osmělila? No, možná bych to mohla zkusit - už jen proto, že píct maso je takový energeticky nenáročný vaření, myslím teda svoji vlastní energii :-)

Z. Vave 24.10.2014 16:47

Re: Hm, celer :-(

Zkus upéct hovězí maso na celeru a na slanině, zano. Vůbec to nevoní ani nechutná jako syrový celer, ale je to moc moc dobré.

M. Crossette 24.10.2014 16:04

Recepty vypadají zajímavě

Ale, jak už jsem jednou zmiňovala, tady se dají koupit jen maličké celerové hlavy a ty jsou takové scvrknuté, silně potažené voskovým obalem, aby dovozem nevysychaly. A navíc jsou pěkně drahé, takže si chuť uvedených receptů snažím jen virtuálně vsugerovat. Mám ho ráda, ale jeho chuť je natolik výrazná, že i dobách, kdy jsem k němu měla běžný přístup jsem ho používala omezeně. Ale podle už jsem ho neměla tááák dlouho, že zrovna tvoje recepty Nelinko bych ráda vyzkoušela - třeba sýr miluji na všem a na celeru jsem ho snad nikdy nejedla.

Z. Dalmi 24.10.2014 14:34

Re: Ještě něco

Ano? Taky dobré, určitě.

Já tedy doporučuji nevařit. Ani chvilinku. Ty celerové nudličky musí být tenké a jsou lepší trochu na skus, křupavé. A zkusím to konopné semínko :-)

Z. Nelina 24.10.2014 14:20

Re: Ještě něco

Dalmi, dělám něco podobného ale i s mrkví. Celer i mrkev malinko nechám změknout vařením, nahrubo nastrouhám, trochu na pánvi na oliv. oleji osmahnu, dále stejné přísady jak píšeš, jen místo ořechů si dávám loupané konopné semínko, má oříškovou chuť.

Po vychladnutí klidně i jen s pečivem.

H. Williamson 24.10.2014 14:08

Re: Ještě něco

Joo, tak to bych si dala. S rybou.

T. Zana 24.10.2014 13:53

Re: Ještě něco

A nemohla bych toho lososa samotnýho? Třeba s bagetou :-)))

A. Lex 24.10.2014 13:50

Neli, musím

něco vyzkoušet, protože se na mne dívá krásná celerová hlava. Jako bych tušila Tvůj dnešní mlsotník, tak jsem ji včera koupila :-).

Z. Dalmi 24.10.2014 12:52

Ještě něco

v Paříži jsem jedla uzeného lososa s celerovou remuládou, neskutečně dobré. Dělám ji tak, jak si myslím, že byla připravená. Na tenoučké nudličky NAKRÁJENÝ (nesmí být strouhaný) celer osmažíme na trošce oleje až začne vonět a hnědnout. Poté ho smícháme s trochou (opravdu maličkou, jen aby držel pohromadě)zakysanky nebo majolky, opepříme a přidáme nasekané ořechy. Ochutíme citronem, osolíme podle chuti. Vychladíme a podáváme k masu, nejlépe rybám. Zkuste.....

Z. Dalmi 24.10.2014 12:47

Dříve

jsem měla ráda jen sterilovaný celer, ale teď ho můžu na různé způsoby. Tu zapečenou přílohu zkusím určitě.

Skvělý mlsotník!

Z. Lika 24.10.2014 12:31

Re: Hm, celer :-(

Je milé, že jsi na celeru našla aspoň něco hezkého :-)

Z. Lika 24.10.2014 12:29

Re: Dobré celerové ráno!

Dede, tak to neznám a vypadá to zajímavě. Určitě zkusím, díky!

Z. Yga 24.10.2014 12:24

Cerel ...

tak cerel nemusím - ani smažený ani vařený, v brsalátu vůbec, v polívce v zanedbatelném množství. Prostě mi nevoní, ba spíš naopak. Nu což, taky nemusím mít všecko (:o)).

M. Pajakerryková 24.10.2014 12:05

hm celer

tak asi něco vyzkouším, dneska jedem na nákup tak dopíšu na seznam celer a nivu

přemýšlím jaký mám k celeru vztah...asi žádný tak něco vyzkouším a uvidí se

T. Zana 24.10.2014 11:49

Hm, celer :-(

Tak já jsem tu za ty, co celer nemusí...

Do polívky ano, do svíčkový ano, do salátu s fazolema ano. Ale tím končím.

V tom smaženým se asi chuť, která mi nevyhovuje, ztratí, ale když já nerada smažený :P

Nicméně obdivuju tu fotku, kde bulva celeru vypadá jako nosatej strejc :-))

Z. Inka 24.10.2014 10:11

celer

obalovaný a smažený je naše velká pochoutka a už se těším na takové ty velké bulvy. Teda už asi jsou, jakmile se začne prodávat bez natě je načase si připravit oblíbenou pochoutku. Ale tím asi končím, nějak mne nikdy nenapadlo z něj dělat jiné pochoutky, takže se nechám inspirovat a pokusím se o obměnu

D. Ruščáková 24.10.2014 9:53

Re: Dobré celerové ráno!

Zkus bulvový celer do dýňové polívky - s cibulí, kořeněno zázvorem a trochou pepře to nemá chybu:))

D. Ruščáková 24.10.2014 9:52

Oh Nelino, celer miluju a tyhle recepty

vypadají náramně! Určitě teď o víkendu něco zkusím - ten strouhaný s bramborama na placičky... jej, to vypadá moc dobře!:)) Díky moc!

E. Žampachová 24.10.2014 8:40

Celer mám ráda

do něčeho. KOmbinaci s ním mohu. Samotný se u nás neuplatní.

Ještě OT k včerejšímu článku. Otázka introdukovaných druhů je velmi složitá. Ostatně o tom by daleko zasvěceněji pohovořila dcera - zoolog. Nelze říci jednoduš "chudák zvíře" nebo "zvyšuje se biodiverzita". Ty následku umí (někdy) posoudit odborníci a i ti někdy váhají, jak to hodnotit.

A myslivci.... Díky psům se v této komunitě pohybuji už pěkných pár let. Nelze je strkat do jednoho pytle. Oni ti šílenci se zbraní jsou totiž daleko viditelnější. Kdežto kluk, který chodí celou zimu krmit a pak třeba 10 nebo více večerů do noci čeká, než mu přijde ten správný srnec, který je na odstřel (přitom mu 5x přišel chovný), ten vidět není. Znám oba typy.

A kulturní dědictví u nás není přímo myslivost, ale myslivecké tradice (troubení, pocta zvěři apod.) To kupodivu v okolních zemích není a třeba Rakušané nebo Němci to strašně obdivují a jezdí sem kvůli tomu. A k tomu že u nás každý ... zastřelí, co nezná: na Šumavě se objevilo pár vlků. U nás přežili, byli monitorovaní. Bohužel překročili hranici do Rakous, kde je během 24-48 hodin postříleli. Uznávám, že jsou zelení cvoci se zbraní. Že s některými není absolutně řeč a mám své zkušenosti. Ale nejsou všichni stejní. To bychom se dostali na úroveň "Češi nekrást tady" v rakouských obchodech. Já např. v žádném obchodě nikdy nic neukradala a Češka jsem určitě aspoň poslední 3 generace.

Z. Vave 24.10.2014 6:59

Krásně jsi mi provoněla ráno,

Nelinko, protože mně celer tuze voní.

Jako smažený jsem ho dělala jen jednou a moc úspěšná jsem nebyla, ovšem takové hovězí na celeru, na spoustě celeru, takže se pak dá maso podávat s brkaší a celerovým pyré, to nemá žádnou chybu.

Děkju za zajímavé recepty a přeju všem dobrý den. <3

Z. Xerxová 24.10.2014 6:46

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

u nás celer patří do polévek, do směsi zeleniny pod maso i do pomazánek či salátů. Dík za další inspiraci