19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Recept na ořechový dort

Poněkud netradiční, poněvadž je od Jarky F.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 9.9.2014 15:45

ořechový dort bych si dala

to je neobvyklý recept jarko, teda hlavně ta náplň. opravdu se musí zahřívat? trochu se bojím že se mi to srazí, protože moc často nepeču

H. Williamson 6.9.2014 1:24

Koukala jsem jak blazen

Podle autorky jsem ocekavala nejaky recept k popukani ve forme vtipu, a ona nam predlozila diagram. Vzhledem k tomu, ze jsem obet humanitniho vzdelani, tak takhle udelany diagram jsem nikdy nevidela. Ale shledala jsem, ze i diagram muze byt zabavny, kdyz se do toho da ta spravna osoba.

Z. Zdena-B-P 5.9.2014 19:54

BINGOOO

Tak tohle je opravdový receptový skvost. ;) :D

Jdu top trousit dál, ať se pobaví i ti, kteří sem nezabrousí.

M. Crossette 5.9.2014 17:10

Jarko !!!!

Díky za originálně podaný recept, přiznávám, že vývojový diagram jsem neznala (nebo se na to nepamatuji). Jakmile jsem viděla autora Mlsotníku, začala jsem se usmívat v očekávání něčeho - áááno - něčeho na způsob "kance na marjánce" !!! A vida, on skutečný recept, velmi vtipně podaný. No začala jsem číst a hned v úvodu jsem se zarazila. Proboha, 9 polévkových lžic !!! Okamžitě jsem si šla ty svoje spočítat a běda, mám jich v šupleti jen 8 (+ jednu servírovací, ale ta nepřipadá svojí velikostí v úvahu). Ale pak jsem si vzpomněla, že mám ještě parádní sadu příborů, kde je lžic dokonce 12, takže jsem si oddechla a nutný počet lžic dohromady dám. Zapamatuji si i připomínku jak nepůlit hotový korpus a čím musím správně utřít náplň. :))))

Liko, i tobě gratuluji k poprání se s vložením tohoto tvrdého (ale chutného) oříšku :)

Z. Jarka_F. 5.9.2014 19:49

Re: Jarko !!!!

Výýýborně, Maričko! S dvaceti lžícemi uděláš dva dorty, a ještě můžeš dvě lžíce někomu půjčit :)

Z. Tosca 5.9.2014 14:52

ten kastrol na pečení ...

U toho kastrolu na pečení se fakt vymazává a vysypává jen dno? Nepřipeče se to po krajích? Já teda formu před pečením vymazávám a vysypávám vždy celou :)

Z. Nítkovská 5.9.2014 15:43

Re: ten kastrol na pečení ...

Tosco, nemám sice odzkoušené, ale nedávno jsem na nějakých dortařských stránkách viděla, že paní opravdu boky formy nevymazává, ale po upečení objede nožem. Údajně se tím zabrání propadnutí nebo vyboulení horní strany.

Z. Nelina 5.9.2014 14:01

Díky

Jarko, díky, dlouho jsem neviděla blokové schéma jako takové.

No a zvlášť takto krásné.

Měla jsem je moc ráda, byly to naše IT začátky. Uf!

J. Polák 5.9.2014 13:56

Kanec na Marjánce - šrapnel

Připomíná mi to slavný telegram z tábota.

MILÁ MOJA MAMA. MAM SA DOBRE. SPIM POD STANOM. STANO SA MA TIEZ DOBRE.

Z. Nítkovská 5.9.2014 12:26

Mohu otázku?

Různý tvar chlívečků má zajisté nějaký účel. Mohla bych znáti jaký?

Z. Yga 5.9.2014 12:34

Re: Mohu otázku?

Přece estetický - počítám, že tenkrát měla Jarka po ruce stavařskou či elektrikářskou šablonu ...

Z. Jarka_F. 5.9.2014 12:48

Re: Mohu otázku?

http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDvojov%C3%BD_diagram Služebníček!

Z. Nítkovská 5.9.2014 13:03

Re: Mohu otázku?

Dovoluji si vyjádřiti svou nehynoucí vděčnosť za poučení.

Dosud jsem vývojový dyjagram používala pouze při rozkladu složitých cizojazyčných technických souvětí, jež měla rozsah dlooouhého odstafce, aby bylo lze je přeložiti do jazyka mateřského. Jo, a ještě je vídám v historických románech, aby se člověk vyznal ve spletitých rodinných vztazích zejména panovnických dvorů.

A. Bytová 5.9.2014 11:23

UF.

Úplně mě to intelektuálně vyčerpalo.

Z. Tosca 5.9.2014 11:08

:))))

Ještě jsme nečetla jenom prolítla "obrázky".... teda vývojový diagram pro ořechový dort ... Jarko, dostala jsi mě :)))))))))))

E. Žampachová 5.9.2014 10:47

Bezva sysém receptu.

Vývojové diagramy já rád. Ořechy také. Zda si poradím s výrobou nevím.

Vylévat dozáchodu je zbytečné - od čeho máme psy? Co?!

OT zprávy o Áje. Rána zatím vcelku klidná, pacienku občas honí mlsná, ale je velmi vybíravá. Moc nežere (jak jsem psala, je vybíravá), ale vyvenčila se. Obešly jsme park, dojde si na zahradu. Jinak většinu dne proleží. Do postele (tam je momentálně  v noci jediné bezpečné místo) vyskočí sama. Triko zatím funguje, takže jsme nenasadili límec, se kterým by se v bytě umlátila o nohy židlí apod. Ještě nejásám, tak v úterý (po týdnu) budeme teprve  za vodou.

T. Zana 5.9.2014 12:15

Re: Bezva sysém receptu.

Drřím palce!

Z. Gwendyvitmar 5.9.2014 9:21

NO KONEČNĚ

srozumitelně napsaný recept :-)

Já se v těch nestrukturovaných popisech tak ztrácím ...

:-D

Z. Yga 5.9.2014 9:21

Fááákt dobrýýýý

Ale místy to není dotažené dokonce (:o):

Opět upozorňuji na skutečnost, že pro nás, blbce, není vysvětlena ona neznámá v rovnicích, skrývající se pod písmenem "i".

Dále hned na začátku mne zarazilo, že mám vzít 5 žloutků. Kde je vzít a nekrást? V obchodě neprodávají a ty poťouchlé slepice samostatně nesnášejí - prostě chybí metodika rozklepnutí vejce a oddělení bílku od oného žloutku.

A aby toho nebylo málo, mám vzít sníh z pěti bílků - zase, KDE ho vezmu?

Abych jenom nehledala hnidy - jsem ráda, že je zde upozornění, že obsah mísy se utírá vařečkou a ne psím jazykem (to až po vyklopení hmoty mimo mísu) a je zde i názorně zobrazeno překrojení dortu - je vidět, že si je Jarka vědoma našich slabin.

Z. Jarka_F. 5.9.2014 9:40

Re: Fááákt dobrýýýý

Ano, Ygo, některé detaily tu opravdu ošetřené nejsou - chtěla jsem tehdy jen ta nejdůležitější fakta vtěsnat na jeden list A4. Takže v rámci přípravných prací je nejdříve nutno usednout do kurníku a počkat až slépky snesou 5 vajíček - poznamenávám si, pro příště...

P. Paleček 5.9.2014 11:27

Re: Fááákt dobrýýýý

i je proměnná odpočítávající lžíce vody.

Z. Jarka_F. 5.9.2014 12:56

Re: Fááákt dobrýýýý

Tos jí neměl vykecat... Chtěla jsem jí to odpočítávání předvést v reálu - kdyby mi koupila 5 fernetů...

P. Paleček 5.9.2014 13:18

Re: Fááákt dobrýýýý

:o))))))))))))

Z. Clea 5.9.2014 8:58

Nádherný recepis

Jen prosím, můžete mi někdo vysvětlit ty záhadné útvary při přípravě základní hmoty, kde se vyskytují zřejmě nějaké matematické vzorečky?

O. Joklová 5.9.2014 11:06

Re: Nádherný recepis

tak já jsem taky nepochopila, co je i -???????

P. Paleček 5.9.2014 11:31

Re: Nádherný recepis

Píšu to výše, pomocí "i" program odpočítává lžíce vody. Mohla by se stejně dobře jmenovat "počet_lžic".

Z. Nítkovská 5.9.2014 8:33

Š P I C A

Ještě že jsme podobné dyjágramy ve škole dělat nemuseli. Recept je ale fajn a nejdůležitější radou je metodika řezu a způsob utření hmoty. A co metodika oddělení kastrolu a upečené hmoty?

Z. Vave 5.9.2014 8:21

Tohle

je návod, u kterého bych potřebovala tužku na odškrtávání - čím podrobnější návod, tím víc musím vytěsnit rozum a jet po jednotlivých bodech, páč jinak mám tendenci přeskočit něco pečlivě v balastu zakutaného důležitého.

Ovšem je mi jasné, že by mi tužku sebrala Vilma (nebo ten Němec), též by hrozilo zapečení a pak by se dort musel přejmenovat na ořecho-tužkový. ;o)

Přeju všem krásný den s úsměvem. <3 A těším se na přišedší praživší. o)

A. Bytová 5.9.2014 12:31

Re: Tohle

Zapečený tužkový - jeden z nejoblíbenějších a nejžádanějších. :)

T. Zana 5.9.2014 8:08

Hezkýýýý :-)

Si to budu muset vytisknout!

Taky jsme to chvilku ve škole dělali, ale musím říct, že ne na takhle zábavný téma. A přitom právě tady se člověk něco naučí, minimálně o tom, jaký my jsme to složitý mašinky :-))

O.T. Připomínám dnešní PRAŽENÍ!