19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tématicky věnovaný CH3-CH2-OH

Dnes dává Jarka F. k dobru dva recepty, získané před čtvrt stoletím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Zdena-B-P 8.8.2014 23:01

Re: Chutný aperitiv

Má to z mého pohledu 2 zádrhele. 1) ty 4 měsíce čekací doby do konzumu a 2) ta nóbl lahev. Když mě chytne BUDEL (budovatelský elán), tak jdou všechny lahve z domu. Nóbl - nenóbl. :D Ale ingredience napovídají, že to může být pitelný.

Z. Nelina 8.8.2014 22:54

Chutný aperitiv

pokud bude ještě někdo číst.

2 lahve dobré vodky, 3 - 4 citrony na plátky, slušný kousek zázvoru nastrouhat, jak kdo rád sladké nějakou lžíci medu.

V uzavřené láhvi nechat 3 měsíce louhovat, občas promíchat.

Poté přecedit přes plátno do nóbl láhve a ještě měsíc nechat před popíjením. Fakt dobré.

H. Williamson 8.8.2014 21:46

Stalinuv hnev

Stalinuv hnev: dvojka cervenyho s panakem vodky. Ta vodka to cerveny nejak uhladila. Nadherne se to pilo, ovsem ty nasledky... a stacilo malo. Po jiste zkusenosti jeden muj znamy to prejmenoval na pláč mrtve milenky.

Z. Zdena-B-P 8.8.2014 19:12

Cheche

Taky mi v dětském pokoji na skříni bublalo "domácnostní víno". Jeden čas i šáňo z chlebových kůrek. Neznám recept, ale vím, že před kvasným procesem jsme jedli krajíce bez vrchních kůrek, které se sušily na víno. A pak probublávaly v demižónech opatřených kvasnými rourkami. Stáčelo se to do lahví ještě před koncem kvasného procesu. Lahve tatínek mocně zašpuntoval a dal naležato na police do sklepa, kde dokvášely. Jednu várku nějak uspěchal, nebo co, a pak stačil i lehký krok kolem a konala se špuntonáda doplněná vínotryskem. Nezapomenutelná psina. :-D

A. Lex 8.8.2014 18:48

Dočetla jsem diskusi

a tak vám nevím, zda todle není společnost skrytých alkoholiků :-))).

A. Bytová 8.8.2014 18:44

Re: Ako píše Kipling

Éch Liko, velmi velmi vypovídající. :)))

A. Bytová 8.8.2014 18:40

Re: Jsem

Chich, prej se po ní taky dobře usíná.

Z. Jenny 8.8.2014 18:39

Re: Jsem

Přidám jednu pijáckou historku. Na Pradědu na tzv.Ovčárně , mívali vojáci zimní cvičení, dost drsné a náročné to bývalo, tchán se zúčastnil. Lampasy chlastali celý den a tak na ukončení se vydrcal jeden za kecpult a něco vojáčkům opilecky blábolil, nerozuměli ničemu ale pak se vyslovil pregnantně. Cituji  " A nakonec , soouuzi, nakonec Japonec a spadl pod pult.

K tomu saké se to docela hodí. :))

Z. Jenny 8.8.2014 18:32

Jsem

příznivcem experimentů, takže Jarce děkuji. Ovšem vzhledem k současné již míře zblbnutí, přenechám těm co chtějí zkusit toto vománkové pití. 

Také mne zaijala v lidovkách ta mochomůrka červená, přímo od pana profesora, taky zajímavé. ( včera)

Z. Jjana 8.8.2014 18:32

Re: Ako píše Kipling

Aha, tak proto tu není recept na tequilu! :-)

Z. Jenny 8.8.2014 18:28

Re: HMOTNOST DROŽDÍ ZA 40 HALÍŘŮ PRO LIKU

Jo, konečně můžeme péct recepty s větou, vraz do toho droždí za 40. Hurááá !

Z. Jjana 8.8.2014 18:28

Re: Ako píše Kipling

No jo, Liko, nemá to agave jedna jednoduché. Ale narozdíl od té modelky zanechává i potomstvo... :)

A. Lex 8.8.2014 18:27

Jarko,

tak ten recept na saké mám také z konce 80-tých let pěkně zapsaný ve svém receptáři :-). Asi to tenkrát letělo.

Z. Jjana 8.8.2014 18:26

Re: Otéčko

Já na tom dělám... :) ale díky za připomenutí.

T. Zana 8.8.2014 17:26

Re: Matně vzpomínám,

znám i výslovnost rýžové činžáno... to nejspíš vzniklo po požití :DD

Z. Jarka_F. 8.8.2014 17:20

Re: Ako píše Kipling

JJ, to je zajímavé - to asi mám na zahradě spoustu agáví, které to dotáhly k naprosté dokonalosti: díky psím ledvinám zhynou nikoliv po vykvetení, ani před vykvetením, anébrž ještě než vylezou ze země!

Z. Lika 8.8.2014 15:44

Re: Matně vzpomínám,

Jak píšete činzáno... okamžitě mě napadlo, že by příťukek "čin čin" mohl odsud. Po porci činzána rýžového, kdy už jazyk není schopen delších výkonů :-)

Z. Lika 8.8.2014 15:40

Re: Ako píše Kipling

Jo a zaujal mě ten osud modelky: vykvést, nechat se nafotit a zhynout :-)

Z. Lika 8.8.2014 15:37

Re: Ako píše Kipling

Chudák agáve :-))) I když... třeba si ještě užila. A hlavně že nesvítila!

Z. Lika 8.8.2014 15:14

Re: HMOTNOST DROŽDÍ ZA 40 HALÍŘŮ PRO LIKU

DĚKUJI VÍTĚZCE! :-) TEĎ UŽ SI TO SNAD BUDU PAMATOVAT.

Z. Lika 8.8.2014 15:11

Re: Patřím k těm

V kefíru trocha alkoholu je :-)

Z. Štětinka 8.8.2014 15:01

Re: HMOTNOST DROŽDÍ ZA 40 HALÍŘŮ PRO LIKU

TYJOFKA!

ÚPLNĚ SE MI VRÁTILA VZPOMÍNKA, JAK MĚ MAMKA POSLALA PRO DROŽDÍ ZA KORUNU. TAK JDU S IGELITKOU  A KORUNOU "ZA HALDU", JAK SE TENKRÁT NEJBLIŽŠÍMU OBCHODU ŘÍKALO A U PULTU SI ŽÁDÁM ODKROJENÍ PATŘIČNÉHO MNOŽSTVÍ A ZABALENÍ DO PAPÍRU!  V DOBĚ DNEŠNÍCH BALENÝCH DROŽDÍ PO 42G, PŘÍPADNĚ SUŠENÝCH KVASNIC JE TO TAK DÁÁÁÁÁVNÁ VZPOMÍNKA!

A. Bytová 8.8.2014 14:29

Re: hezký den

Matyldo, pozor na skrytou reklamu. o:)

Z. Svobodová 8.8.2014 13:18

Re: Můžeme to spojit s hádankou:

LIKO, KOUKNI NÍŽ, TAM TO  PÍŠU

Z. Svobodová 8.8.2014 13:16

HMOTNOST DROŽDÍ ZA 40 HALÍŘŮ PRO LIKU

LIKO, HMOTNOST DROŽDÍ ZA  TEHDEJŠÍCH 40 HALÉŘŮ SE   ROVNÁ  PŘESNĚ 40 GRAMŮM. 100 G VÁŽENÉHO  DROŽSDÍ  STÁVALO PŘESNĚ 1 KČS.

Z. Jjana 8.8.2014 13:05

Re: Ako píše Kipling

Verenko, to mi připomíná jednoho pana učitele, s kterým jsem se setkala, a on barvitě líčil výrobu tresťového likéru - on studoval chemii. Bylo to v podstatě velmi podobné: vezmi denaturovaný líh, oddenaturuj, přidej tam tresť, jakou zrovna máš, vodu dolívat netřeba. Tou dobou v botanické zahradě se chystala veliká událost - měla kvést agáve, vykvést, nechat se nafotit a zhynout. Jenže ti chemičtí experimentátoři mezitím filtrovali likér skrz ledviny a tekutinu odevzdávali pod tu agave. Druhého dne zuřili zahradníci, že to má agave nějaké pomotané - napřed přece musí vykvést, a pak teprve zhynout.

Z. Matylda 8.8.2014 12:51

Re: hezký den

Tak doufám, že jste nevyslopali všechno a mysleli jste na mě- teda na aukci!

Z. Yga 8.8.2014 12:46

Re: Patřím k těm

No počkej, chceš říct že houbový kefír patří mezi alkoholické nápoje?

Z. Yga 8.8.2014 12:41

Otéčko

Znovu upozorňuji, že je na Hadech vyvěšeno oznámení o prázdninovém Brnění - 22.8. pod bílou paní.

T. Zana 8.8.2014 12:30

Re: Ako píše Kipling

Už jsem to tu jednou psala - metaxa mi nechutná, ale podědili jsme po tchánovi dvě lahve. Byl z nich báječnej vaječňák :-)))