25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

Poučení nepoučitelným

Pošlete zbraně a munici, jinak s tím praštíme, vzkázali takzvaní umírnění rebelové své takzvané vládě v exilu. Proti nim se valí jedna z nejkrutějších ozbrojených formací nové éry. Soldateska Islámského státu svými zločiny trhá všechny rekordy ustavené esesáckými jednotkami za druhé světové války.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Franke 4.7.2014 22:47

Dokonáno jest....

Škvarky v tuto hodinu? Nedá se odolat... Mana nebeská.

S. Netzer 4.7.2014 22:56

Re: Dokonáno jest....

Mahlzeit.

J. Franke 4.7.2014 23:02

Danke...

;-)

J. Franke 4.7.2014 21:33

Zkouším právě novinku.

Škvaření sádla v remosce. Sehnal jsem 2,5 kg nádherného sádla, pokrájel a narval do remosky. Zatím to vypadá skvěle, s minimálním mícháním to šlape jako hodinky.

S. Lazárek 4.7.2014 21:34

Re: Zkouším právě novinku.

Proč se škvaří sádlo v remosce? Některé kuchařské finesy mi asi zůstanou navěky utajeny....:-)

J. Franke 4.7.2014 21:40

Je to jen moje lenost...

Nechtělo se mi stát u sporáku. Většinou jsem škvařil sádlo v mikrovlnce ve skleněné misce. Tu na chalupě ovšem nemám. Tak jsem vyzkoušel remosku. Je to opravdu skvělá volba a jinak už sádlo škvařit nebudu. ;-)

S. Lazárek 4.7.2014 21:52

Re: Je to jen moje lenost...

Máte to zkrátka vychytaný. Já jsem jako malej kluk musel na každé zabíjačce míchat prasečí krev, protože se z toho ženskejm dělalo blivno, ale ke škvarkům mě tehdy nepustili, byl jsem asi politicky nespolehlivej.....:-)

J. Franke 4.7.2014 22:01

To jste byl oproti mě mnohem výš...

Já jsem byl určen k čištění střev.... Ve sněhu, pak sůl. Řezník nikdy nebyl spokojen. Až v dospělosti jsem pak byl tohoto ušetřen. Nicméně, čerstvý ovar s křenem a zvláště brzlíčky... Nemám slov.. ;-))

S. Lazárek 4.7.2014 22:06

Re: To jste byl oproti mě mnohem výš...

Vždycky jsme seděli s bratránkama na posteli v kuchyni u stolu z jedny strany, na klíně jsme měli talířek s kořčicí, křenem a okurkou a naproti nám na válu řezník s kolíbkou dělal ovar a vždycky nám ho kus odpinknul. To budu mít před očima nadosmrti.

J. Kombercová 4.7.2014 22:10

Re: To jste byl oproti mě mnohem výš...

Jj. také mám na zabíjačky odehrávané v dětství úplně jiné vzpomínky než na ty poslední, kdy jsem kmitala v kuchyni... namočit buchtu a vymačkat, pak jsem směla upéct guláš, pak špejlovat, pak míchat sádlo (ne v remosce, ale ve velkém hrnci) no a pak jako třešinku na dortu umýt nádobí - copak bílé, ale to černé. :)

J. Franke 4.7.2014 22:13

Buchta je český výmysl...

U nás se používaly kroupy. A guláš se na zabijačce nedělal. ;-)

J. Kombercová 4.7.2014 22:17

Re: Buchta je český výmysl...

Jasně, kroupy taky, ty jsem zapomněla... kroupová, housková jelítka, takže ten prejt byl dvojí... dyť to píšu, že jsem byla někde úplně jinde a některá tajemství zabíjačky mi zůstala skryta. Například jsem nikdy neviděla, když toho chudáka čuníka řezník picnul.

J. Franke 4.7.2014 22:23

S tím picnutím mám krásnou historku...

Kamarád vyprávěl, jak nemohli zabít Vietnamce... "Pak už jsme a něj stříleli z kulovnice, běhal po zahradě a až asi napotřetí se to povedlo..." Smál se u toho, ale posluchačům ztuhly rysy a na tvářích se objevilo zděšení. Naštěstí si uvědomil, co řekl a uvedl věc na pravou míru, ten Vietnamec bylo vietnamské prase. Úleva v obličejích pak byla skutečně obrovská... ;-)

J. Kombercová 4.7.2014 22:34

Re: S tím picnutím mám krásnou historku...

:)

J. Franke 4.7.2014 22:12

Re: To jste byl oproti mě mnohem výš...

Však to taky stojí za to... Byla to vlastně slavnost a odměna za celoroční snažení. Sešla se rodina, klábosilo se, popíjelo. Také jsem ty okamžiky miloval.

P. Vandas 4.7.2014 22:21

Re: To jste byl oproti mě mnohem výš...

Já byl z chudých poměrů a u nás se zabíjeli jenom králíci a slepice a kohouti. Zabijačky v celé kráse jsem zažil poprvé až v dospělosti, kdy jsem se přiženil do vesnické rodiny, kde se zabíjačky odehrávaly několikrát do roka. Nádhera. Potom už jsem je organizoval sám a pořádám je ob rok dodnes. :-):-):-)

P. Vandas 4.7.2014 22:23

Re: To jste byl oproti mě mnohem výš...

Jo a na kozu jsem zapoměl. :-):-)

J. Franke 4.7.2014 22:26

Kozenky mám moc rád...

Ale ve skutečnosti jsem dolňák... ;-))

J. Kombercová 4.7.2014 22:32

Re: To jste byl oproti mě mnohem výš...

Babička mívala kozu a to kozí mléko zase měla pro prasátko a pro mého bratra, který ho pil ještě teplé i s chlupama. Mě moje máma před touto pochoutkou uchránila... nevím, jestli tenkrát nechybovala.

P. Vandas 4.7.2014 22:34

Re: To jste byl oproti mě mnohem výš...

Já jsem na kozím mléku odchován. Proto jej naprosto nesnáším. O to mám raději mléko kravské. :-):-):-)

S. Lazárek 4.7.2014 22:22

Re: To jste byl oproti mě mnohem výš...

Ano, přesně takhle jsem to i vnímal. Děda nesložil prase, dokud nemělo dva metráky, muselo se dělat sádlo pro celou rodinu, všichni byli pohromadě, každý vědě a co má dělat. Jo jo, tak to na vesnici chodilo. Já jsem chodil s dědou do prasečáku, můj úkol byl rozsypat šrot z kýblů do koryt, děda mezitím zatopil v kotli a ohříval sirovátku, kterou jsme to pak do koryt nalívali hadicí....byl jsem strašně pyšnej na to, že mu můžu pomáhat.

J. Kombercová 4.7.2014 22:26

Re: To jste byl oproti mě mnohem výš...

Jsem o generaci starší, v mém dětství nebyly chladničky, pamatuji, jak naši vyráběli masové konzervy, do plechu... jak říkáte, jedna zabíjačka pro hodně lidí a točilo se to, něco jako rundy v hospodě.

J. Franke 4.7.2014 22:33

Nevytahujte se s věkem... ;-)

První lednička, kterou naši koupili, když mi bylo asi deset, byla plynová a zapalovala se kostkou pevného lihu.

P. Vandas 4.7.2014 22:36

Re: Nevytahujte se s věkem... ;-)

My měli ve sklepě led z rybníka. Až do Srpna. :-):-)

J. Franke 4.7.2014 22:38

Pivovary to měly podobně...

Ve spilce ovšem musel led vydržet až do další zimy.

J. Kombercová 4.7.2014 22:36

Re: Nevytahujte se s věkem... ;-)

Fakt?

My jsme měli jako první Calexku, jak taky jinak... vydržela dlouho... ještě nedávno tu samou měl jeden můj známý, funkční, ale on je trošku takovej jinej.

P. Vandas 4.7.2014 21:36

Re: Zkouším právě novinku.

Remosku nemám, ale může to být dobré, neb se nepřipéká ke dnu. Sádlo bude dobré. Také tam dáváte na závěr trochu mléka? :-):-)

J. Franke 4.7.2014 21:41

Jasně...

Dodá to škvarkům úžasnou chuť...

P. Hofman 4.7.2014 21:41

Re: Zkouším právě novinku.

Moc tu remosku ale nezasviňte. Manželky to nemají rády, když se vrací z baru a remoska je špinavá.

J. Franke 4.7.2014 21:42

Naopak!!!!

Je třeba je ztrestat kupou špinavého nádobí, kořalečnice jedny... ;-)