24.5.2019 | Svátek má Jana



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Máme buřta – a co s ním?



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 61, poslední: 4.7. 2014 23:34, přehled diskusí

Matyldo:
Autor: H. Williamson Datum: 4.7.2014 23:34

zelne flicky s burtem/klobasou se u nas delaly dost casto a ma je moc rada. Ale nezapikaly se. Dokonce I Chet to ma rad, i kdyz rade Americanu to zni divne, prapodivne. Jinak ja se bojim pripeceneho zeli. To jsem jednou to nechala ZVOLNA dusit na plotne a sla delat neco do zahrady. Zasadni chyba. Prala jsem pak ubrusy a zaclony a strikala spraye do potahu a vetrala velmi dlouho. I kocka smrdela. A bylo mi z toho fakt soufl.

Re: Další sběrný Mlsotník:
Autor: A. Bytová Datum: 4.7.2014 21:38

Hádám, že nebude. :)) Louk bude, hádám, daleko, daleko rafinovanější.

Re: Další sběrný Mlsotník:
Autor: Z. Lika Datum: 4.7.2014 21:16

Jsem tu celá napnutá, jak zápas s těstem dopadl... jestli to u Pájů nevypadá jako v hrnečku vař!

Re: No vida:
Autor: Z. Jarka_F. Datum: 4.7.2014 20:54

Na sólo článek v Mlsotníku fakt nemám... Ale to by Louk nepukla, po.rala by se :)))

Re: No vida:
Autor: Z. Lika Datum: 4.7.2014 20:43

Co bychom si počli s puklou Louk? A podplatitelná? Klidně: za tvůj sólo článek tě uvedu jako autora na prvním místě. Takhle mě uplácejí všichni, můžou to dosvědčit...

Re: No vida:
Autor: Z. Jarka_F. Datum: 4.7.2014 20:32

Škóda, jsem se tak těšila že Louk pukne závistí, když mě uvidí na místě prvním :( Jsi podplatitelná?

Re: Jééééééé!:
Autor: Z. Lika Datum: 4.7.2014 20:20

To je moc dobrý tip, Štětinko. Taky přistupuju ke kynutému těstu s nedůvěrou...

Re: Další sběrný Mlsotník:
Autor: Z. Lika Datum: 4.7.2014 20:19

Nevykecá, bude tančit :-)

Re: No vida:
Autor: Z. Lika Datum: 4.7.2014 20:08

Beru to podle jmen a nikoli příjmení, a jména máte všechny na Z. Takže pořadí v tomhle mlsotníku bude cirkulovat, nejlépe bienálně.

Re: Další sběrný Mlsotník:
Autor: Z. Lika Datum: 4.7.2014 20:02

To bude rybízové víno, hádám :-)

Re: Vzdycky jsem mela rada:
Autor: Z. Hanča Datum: 4.7.2014 19:59

Taky vzpomínám na opojnou vůni od stánků s buřty (na Václaváku i jinde). Nešlo odolat ! A taky mám tu vzpomínku spojenou s tím, jak jsem se často pokecala :))) - hořčicí nebo tou voňavou nekontrolovatelně vytrysknuvší šťávičkou. To už tak skoro patřilo k hodování u stánku! :))

Re: zajímavé receptíky:
Autor: H. Williamson Datum: 4.7.2014 19:46

No vidis, Maricko, u nas fakt popularni, zejmena na venkove.

Re: No vida:
Autor: Z. Jarka_F. Datum: 4.7.2014 19:46

To víš, teď si skromně myslím: komu čest, tomu čest! Budeš chtít můj autogram?

Re: Další sběrný Mlsotník:
Autor: Z. Jarka_F. Datum: 4.7.2014 19:43

Abyto, pssst - opij ji tím Tvým bezinkáčem, pak vykecá fšechno :))

zajímavé receptíky:
Autor: M. Crossette Datum: 4.7.2014 18:50

ráda jsem si je všechny přečetla. Ale jak už napsala Hanka, buřty (tedy špekáčky) se tady neprodávají. Ale nechybí mi, my uzeniny velice málo. Vlastně jedině tu Hankou zmíněnou, výbornou poslkou klobásu (zrovna dneska večer bude v leču) a pak občas krájený salám, když po návratu z divadla jíme studenou večeri.

Ale napíchnutých a nad táborákem opečených špekáčků jsem si užila dost. Měla jsem je ráda hodně nakrojené, aby se fakt rozšklebily a měly krásně křupavé růžky. A jako Pů, nesnášela jsem ty mrmle (hezké slovo - neznala jsem). Býval ve špkáčku většinou jen jeden (jestli se nepletu), ale ten stačil, zabral skoro třetinu buřta. Když jsem se do něj omylem zakousla, až se mi zvedl žaludek. Takže jsem ho roznou vydloubla, ale pak se cítila ošizená, protože dobrého masa špekáčku bylo hned o to míň.

Dobré utopence měli v malé hospůdce úplně nahoře v Nerudové ulici. Venku stála typická černá tabule a hlásala "Utopenci". Když jsme s manželem při procházkách Prahou do těch míst zavítali, dali si ho a chutnal i choti.

A ano Hanko, na buřty a párky z Václaváku také nostalgicky vzpomínám - šťáva (vlastně mastnota) se hezky vcucla do krajíce chleba pod ním, jeden pak jen prsty olizoval. Ten tvůj recept vůbec neznám, ale hořčice s grape gelly - no neví, nevím !!! Já zde používám pouze dijonskou hořčici, tu americkou take neoblibuji.

Re: Další sběrný Mlsotník:
Autor: T. Louk Datum: 4.7.2014 17:59

Ráda bych, ale skutečně nelze. Jen dva lidé stráží nyní toto vzácné tajemství, originál složité receptury jest uložen v trezoru... no co naděláš, nemožno být marnotratný

Re: No vida:
Autor: T. Louk Datum: 4.7.2014 17:55

Hele jí, kuchařinku. Jednou se s recepty osmělí a hned ji popadnou manýry holywoodské star!

Re: Vzdycky jsem mela rada:
Autor: H. Williamson Datum: 4.7.2014 17:34

Ze jo?

Seznamovak:
Autor: H. Williamson Datum: 4.7.2014 17:18

Tak jsem rikala burtove variaci, kterou jsem casto varila, kdyz jsme jezdili s Chetem kempovat. Spehkcky v nasich koncinach nejsou, tak jsem mela cemu se rika polska kielbasa, v podstate toceny salam. Podusila jsem si na plynovem varici cibulku, pipadne cesnek, prihodila kosticky kielbasy, zalila vodou a prihodila pytlik gulasove polevky z pytliku, ktere jsem v kempovacim obdobi pilne schranovala. K tomu zelenou paprika a bramboru, vse v jednom. Za chvili kemp vonel, spolukempujici, kteri se dloubali ve fazolovych konzervach nebo uzdibovali nejaky posmutnely sandwich, nasavali vzduch. Vetsinou toho bylo dost, a kdyz lidi vypadali sympaticky, tak jsem je pozvala na ochutnavku, oni zas vetsinou hodili do placu pivo nebo panaka a uz byla zabava.

Re: Vzdycky jsem mela rada:
Autor: Z. Nelina Datum: 4.7.2014 17:18

Hano, to jsou nezapomenutelné okamžiky, vždy se mi vybaví při pohledu na současné eurostánky s ukrajinskou obsluhou.

Vzdycky jsem mela rada:
Autor: H. Williamson Datum: 4.7.2014 17:08

v noci ty burty na Vaclavaku, zejmena pri pozdnim prichodu domu (bydlela jsem tehdy v Krakovske). Taaak to vonelo, a moje milovana obyc ceska polotucna a chleba na ktery ten padal. A pak temer vzdy mi po tom bylo krapet blbe, ale stejne zase cestou domu v noci jsem proste musela...

Re: Jééééééé!:
Autor: Z. Štětinka Datum: 4.7.2014 16:01

já zjistila, že hodně lidí, i ověřenejch kuchařek, dělá chybu, že kynutý těsto pečou hrozně dlouho. Já nahřeju zpočátku  troubu naplno, ale když tam dám buchtíka dovnitř, tak hned zmírním a fakt péct krátce. Je to pak moc šťavnatý... ;-)

Re: Další sběrný Mlsotník:
Autor: M. Pajakerryková Datum: 4.7.2014 14:32

ha udatná Pája se vrhla místo na pečení do úklidu ale buchta být musí jen počkáme na tatínka, aby hlídal synka

tož zkusím aj tu kynutou...max bude opět nepoživatelná :)

a škoda, že už se malý probudil protože náš Mourek našel lepší využití rybízu....:)

Re: Na utopence:
Autor: Š. Matyášová Datum: 4.7.2014 14:29

Evo, v Kuchařském koutku v Kiosku, se Tě ptá aida, jestli tam musí být ten olej...okopčila jsem tam tenhle Tvůj recept....

Re: ...:
Autor: Z. Inka Datum: 4.7.2014 14:21

Jo tak mrmel se to jmenuje, já to vždycky vyhazovala a nakonec jsem je přestala jíst úplně.No, kdybysem to býval věděl....

Re: No vida:
Autor: Z. Jarka_F. Datum: 4.7.2014 14:20

Tak su zase namočená v něčem téměř nevinně... Tuhlevá Lika chtěla recepty na buřty jahody rybíz meruňky a otvírák na VíP, já jí nezištně poradila jak udělat vše v jednom - a imáge v hýzlu :(((

Ofšem když už se to takhle sešlo, tak by se slušelo, abychom my spoluautoři byli seřazeni abecedně podle příjmení!!! Takže Liko - buď tak hodná a Vave odšoupni až na konec a mě dej před Matyldu!!!

Re: a co buřtguláš????:
Autor: A. Bytová Datum: 4.7.2014 13:50

Zednickej šopák, to zní slibně. Když je v tý zelenině i maso, tak to zkusím. Dík.

Re: Další sběrný Mlsotník:
Autor: A. Bytová Datum: 4.7.2014 13:39

Tak rybízový klenot rodinný, jo? A fakt neřekneš a neřekneš?

Na utopence:
Autor: Ž. Eva Datum: 4.7.2014 12:19

mám úžasnou vzpomínku. Dělalo jsme je u známých v Německu.

Naše receptura je mírně netradiční. Na kolečka buřty, prosolit, hooodně opepřit, stejná vrstva cibule (půlkolečka nebo jakékoliv útvary) atd. až do naplnění nádoby. vrstvy radši nižší, cibule a buřty téměř 1:1. Pepřem opravdu nešetřit.  Na to nálev cca 1/3 octa 1/3 vody a 1/3 vína (přiznám se že podvádím, takže ta třetina octa je o něco větší, než ta vody. Moc nepěchovat, aby se nálev pořádně prosákl. Zalít olejem a zavíčkovat (stačí igelit). Donutit rodinu, aby to 3 dny nesežrala a stačilo se to uležet a ty chutě prolnout. Používám buřty méně tučné (např telecí párky, drůbeží kabanos, ale to je v podstatě naše libůstka).

No a teď si představte, že tohle známí, kterým to strašně chutnalo, servírovali naši specialitu při slavnostní večeři na nobl porcelánu, div ne na stříbře. I tak mohou vypadat naši "utopenci", ostaně jsme to přeložili jako ertrunkene wurste - nevím, zda je to jazykově správně, ale úspěch to mělo.

Re: Další sběrný Mlsotník:
Autor: T. Louk Datum: 4.7.2014 11:35

Rybíz s přílohama? Nebyl už dneska??? :- ))

Nojono, to máš těžký. K vaření s rybízem bych kupodivu měla i co podnětného připodotknout, ale zasejc se jedná o tajnou recepturu, klenot rodinný.

Ale však on se krom udatné Páji ještě někdo chytí :- ).