23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

KNIHA: Nejen jedlíkům

Pavel Maurer nemá rád zbohatlíky, kteří, jak píše, nalévají v rámci své "prostoduché podnikatelské etiky" se zkušeným výrazem na tváři ledovou kolu do ročníkového Chateau Margaux.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kuneš 30.5.2014 5:22

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Koukam ze Hujer uz se zase hlasi :-D

Z. Kulhánková 30.5.2014 0:21

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Až se uklidníte a znovu si s chladnou hlavou přečtete článek, zjistíte, že řeč je o focení jídla, které vám přinesou v restauraci.

M. Kuneš 29.5.2014 23:09

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

A to si predstavte, ze nekteri k tem fotkam dokonce napisi i recept a pak z tech fotek a receptu poskladaji celou knihu a ty knihy se ve velkem tisknou a a lidi to kupuji a nejen u nas ale vsude ve svete. Ale jo, kazdy nemusi chapat vsechno, ale malokdo svou nechapavost vykrikuje do sveta....

Z. Kulhánková 29.5.2014 22:18

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Nezpochybňuju úlohu zrakového vjemu při jídle, milostných hrátkách, ani jiných radovánkách. Jenom nechápu, proč si je někdo fotí, zřejmě s následným exhibicionistickým úmyslem.

Z. Kulhánková 29.5.2014 22:16

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Šacuju, že byste řekl i mnohem víc nesmyslů.

M. Kuneš 29.5.2014 21:17

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Rekl bych ze o psychiatrii vite asi tolik co o vareni.

I. Fencl 29.5.2014 19:20

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Třeba já v této souvislosti vzpomínám na pověstné obarvení vepřo-zela-knedla na modro. Barvou bez chuti a zápachu. Přesto to nešlo jíst.

Z. Kulhánková 29.5.2014 18:37

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Děkuju vám, veliteli, že jste se mě zastal. Pro lidi, kteří si fotí jídlo i jiné tělesné rozkoše a následně se jimi chlubí na veřejnosti, mají psychiatři jasnou diagnózu.

M. Kuneš 29.5.2014 18:36

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Nevzpominam si na pripad, kdy na pohled nevabne jidlo by zachranila jeho chut. Esteticka a vkusna uprava je nezbytnou soucasti kvalitni gastronomie. Takove jidlo stoji i za vyfoceni.

Pak je pravda jeste druhy pripad, kdy je potreba vyfotit odtrasujici priklad a varovat ostatni. V tom pripade verim, ze to "kuchar" veru nevidi rad......

I. Fencl 29.5.2014 18:32

Páral /na konci/ o PM (ba i Bradburym)

http://www.youtube.com/watch?v=9iaw_jWGFj8

I. Fencl 29.5.2014 17:25

Srovnání s Rychlonožkou

Srovnat babičku Pavla Maurera Annu s Rychlonožkou mě napadlo proto, že i Rychlonožka je při mletí v noční košili. Nicméně dodatečně přiznávám, že Foglarova inspirace jeho matkou je čistě mou hypotézou a nemá podklad v žádném z dosud probádaných materiálů o Foglarovi. Je ale známo, že pí Foglarová (která se nakonec dožila sto dvou loet a se kterou žil spisovatel sám až do její smrti) vařívala dopředu na několik dní velikou nádobu kávy.

P. Papež 29.5.2014 15:43

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Hlavní součástí jídla je chuť. Krásným, ale chuťově hnusným jídlem se dobře nenajíte. Jestli je obrázek tím pravým chuťovým vjemem pro vás, ještě to neznamená, že si každý, kdo focení jídla nedělá, vaří špatné jídlo. Z vaší strany to bylo rýpnutí, trochu trapné.

I. Fencl 29.5.2014 10:09

Re: Vše co napíše pan Fencl

Díky, je to od Vás milé, byť jste asi ode mě nečetla všechno. Ondřej Neff kdysi kdesi napsal, že se člověk všechno musí učit (nejméně?) tři roky. Asi ví, proč to napsal, nejspíš si to myslí i nadále. A já nechci shazovat sám sebe, to éře kapitalismu nevoní, nicméně čistě z hlediska stylistického jsou mé starší články TADY V DENÍKU horší. Nicméně mě nechali psát a psal jsem mezitím i předtím samozřejmě i na spoustu jiných míst, ale právě tady mi dali volnosti nejvíc. Někdy to bylo ke škodě, nechci tu na to zpětně upozorňovat, ale celkově ve mě utkvěl pocit, že jsem se "Na Psu" ASI ZA TŘI ROKY VYPSAL... Kapku...  A za to patří dík Jirkovi Wahnerovi, Ondřeji Neffovi a Karlu Hvížďalovi, neboť to byl on, jdo mi poradil, abych na Psa zkusil psát. Na letošním Světě knihy mě míjel, ano, sice zamyšlen, ale stejně: Já ho ani jsem nepozdravil. Jistěže jsem se styděl (působí poněkud impozantně), ale především: Já už na to, že mi to poradil, zapomněl.......

J. Čapková 29.5.2014 9:39

Vše co napíše pan Fencl

je velmi pěkné,

J. David 29.5.2014 9:38

Docela zajímavé...

Ze svého hlediska ale baštím vše, co mi chutná, i když mi to občas třeba "zrychlí krok". Nedbám  na rady dietologů a jiných gastro-výživových poradců, ověnčenými tituly MUDr, PhD, etc., neboť co radí "zdravého", bývá obvykle destruktorem chuťových buněk (ve smyslu "bez chuti a zápachu"). Vepřoknedlozelo musí být prorostlé a musí být omaštěno kvalitním sádelným výpekem, tak jako kachnička či husička, ovocné knedlíčky musí plavat v másle, i ta "trhavina" z hrachu, nebo čočky, musí být omaštěna dobře opečenou cibulkou na sádlíčku a doplněna přílohou z fláku dobrého uzeného. A pak nezapomenout dobře emulgovat tuky vhodným pitivem, dobré vychlazené pivínko, či u ovocných knedlíčků to spláchnout kvalitní pálenkou, která je původem v harmonii s jejich náplní. Pak žlučník v dané kombinaci nemá práci a chová se jako beránek. K tomu pak trochu smysluplného pracovního pohybu po jisté siestě zažívání na kanapi (třeba naštípat 1.prm polének). Jsem "starej jedlík nezdravého", ale třeba taková zdravá kaše z planktonu, ozdobená listem z chaluhy, na to by mne neutáhli, i kdyby byl k tomu sojový steak. Proti gustu žádný dišputát, ale...

Z. Kulhánková 29.5.2014 6:59

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Baže, to by se se zlou potázal!

M. Kuneš 29.5.2014 6:12

Re: Proč si někdo fotografuje jídlo?

Vase jidlo si nejspis nikdo nefoti...

Z. Kulhánková 29.5.2014 6:11

Re: Pěkné, čtivé.....

Žlučník je houby proti podagře.

Z. Kulhánková 29.5.2014 3:36

Proč si někdo fotografuje jídlo?

Aby se chlubil na fízlknize?

S. Rehulka 29.5.2014 2:31

Pěkné, čtivé.....

....a vtipné, jako většina článků, které pan Fencl píše.

Ten dotyčný, o němž je řeč, je jasný mlsoun. Cítím s ním, jen bych ho upozornil, že až přijde do let (mých), bude mít potíže se žlučníkem a bude muset užívat boldochol, anebo zantek !