20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chvála pomalého pečení

Sestřička mě zkušeným hmatem bere za předloktí a při tom na mě spiklenecky zamrká: „Ty byly!!“ Pích, a už se má tekutina z nejvzácnějších ocitá v ampulích. Jsem tu pravidelným dobrovolným hostem a se sestřičkou jsme dávné známé, ale v tuhle ranní hodinu a ještě po takovémto úvodu mi to v hlavě zmateně šrotuje, až jiskry lítají. Co bylo? Kde bylo? Jak to bylo???

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 14.12.2013 9:50

Re: Ahoj Borku

Taky zdravím Borka :-)

...a taky mi vpravo tak asi jedno slovo chybí.

H. Williamson 14.12.2013 0:12

Ahoj Borku

Ahoj Borku, budes mit radost z tezkeho pekace s poklickou. Myslim, ze i Whisky se bude radovat, natoz tak tvoje dobra zena. Popis, jak se to varilo.

Z duvodu mne neznamych se mi tvuj prispek utnul na prave strane monitoru.

Z. Velká_Kočka 14.12.2013 0:03

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))

No jo, ale to že se Lucie v noci opije to platí o té švédské Lucii...... ;o)   :o))

Z. Yga 13.12.2013 23:21

Re: Hrnec?

Náhodou, já si myslím, že některé Tloučky JarceF křivdí. Otevřela jsem si tu jí inzerovanou stránku na pomalé hrnce a zaujala mne věta (přiznávám, jediná, kterou jsem přečetla)

"Nejjednodušší je zapojit fantazii a experimentovat"

Člověk, co do erteplí nacpe ovesné vločky a nabídne přišedším, tak takový člověk má fantazie na rozdávání a experimentů se nebojí. Jarka je vlastně kuchař novátor ... a v Africe by ji ruce utrhali za tu manu nebeskou.

Z. Lika 13.12.2013 22:52

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))

Bedo, já to slyšela zase tak, že Lucie se v noci opije. To si nevybereš:-)

Z. Velká_Kočka 13.12.2013 22:33

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))

Honem  honem na poslední chvíli se připojuji s přáním k svátku všem našim Lucinkám.

Zabývala jsem se tu švédkými oslavami Lucie a málem jsem na vás zapomněla.

Všechno nejlepší Lucie!!!

Z. Lika 13.12.2013 22:32

Děkuji

Zvířetníkům za podnětné reakce. Pokud jde o podlévání hovězího boutoto fernetem(díky, Jarko!), myslím, že se jedná o podobný postup jako o následné zalévání bůčku nebo hus febicholem :-)

Lucie to jistí, Země sviští k obratníku a v zatáčce se naklání, světlo nás už dohání a zase vyjde slunce. U teplých kamen s husí paprčkou v ruce se nám bude lépe vyhlížet. Děkuji.

Z. Velká_Kočka 13.12.2013 22:29

Re: Srdecne pozdravy adventni...

Milý Borku, to sis objednal krásný pekáč.

Já mám doma sice nepříliš velký oválný jakýsi francouzský kastrol, ale vypadá jako pekáček. Ten má poklici prohloubenou a když se vaří, nalévá se do prohlubně studená voda a ta schlazuje páry tvořící se uvnitř. To prý používali venkované když šli ráno na pole a nechali si na kamnech vařit oběd a nic se jim v té nádobě nepřipálilo.   ;o)

Takže šlo o pomalé vaření.  :o)

T. Louk 13.12.2013 22:28

Re: Srdecne pozdravy adventni...

Á, hezky se sestava průběžně doplňuje. Pozdravení Whiskymu, jakož i celé smečce za kanál! Plecko si jistojistě zaslouží následný barvitý popis z domácích schodečků :-).

Z. Lika 13.12.2013 22:25

Re: Srdecne pozdravy adventni...

Zdravím, Borku! Dej pak vědět, jak plecko dopadlo, určitě bude výborné. A ten pekáč vypadá moc dobře, doufám, že bude dost velký a že se vejde do trouby :-)

T. Louk 13.12.2013 22:16

Re: Hrnec?

Sytí pejsci kuchařince přidělí zlaté vařečky medaili

mlsní jedinci navzdor plným hrncům drží radši tajli.

Toro, seš lepší, samože! A hlavně vlídnější :- )

B. Novacek 13.12.2013 22:06

Srdecne pozdravy adventni...

...posila vsem zviretnikum a pridruzenym spriznenym dusim Borek.

Ty ikony si nevsimejte, tu mam na vseznalky vseho druhu do diskusi na Neviditelnem Priteli cloveka...(kdo nezna: je to logo Rolling Stones)

Je prima zjistit, ze tady skoro vsichni jste a ze vas ruzne publikacni ani jine peripetyje novodradily od potreby se sdruzovat a vymenovat si moudrosti i nadale. Chvala internetu na vysostech!

...a ac gourmet amateur, nemel jsem do zitrka doma kloudnej pekac s poklickou, jen vetsi casserole na svickovou atp, ...takze hned po kuropeni jedu do jednoho mistniho Argosu pro pekac s poklici a hned na to zacinam pomalu pect to ctyrkilovy plecko, co se mi zbuhdarma vali v lednici!(tady je ten pekac, co jsem si zamluvil:

http://www.argos.ie/webapp/wcs/stores/servlet/Search?storeId=10152&catalogId=14551&langId=111&searchTerms=Swan+Vitreous+Enamel+Self+Basting+Roaster&authToken= )

Z. Tora 13.12.2013 21:50

Re: Hrnec?

Dejme pejskům Vetamix

nebojme se toho nic

a ferneta kuchařince

navaří nám plné hrnce

je to lepší?? no já vím, taky nic moc :-)))

Z. Jarka_F. 13.12.2013 21:08

Re: Hrnec?

Pejskům Vetamix,

kuchařce fernet!

Akorát že se to nerýmuje :(((

T. Louk 13.12.2013 21:04

Re: Hrnec?

V zájmu spravedlnosti dlužno dodat, že dietní kůchňu si pochvaluje deset z deseti psejků. A lidi nekynou, ni jejich žlučníci se nebouří.

Fernetem nemůžeš nikdá nic zkazit. Ale lepší rovnou do sebe, ať verše do básnické sbírky zdárně přibývají.

Z. Jarka_F. 13.12.2013 20:50

Re: Hrnec?

Tlouku, seš poměrně bystrá :)

Hej hola, a nemohl by se ten boeuf boutotok podlít půlkou fernetu???

Š. Matyášová 13.12.2013 20:38

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))

přání máte i na Hadech ;-)

Z. Tora 13.12.2013 20:36

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))

Tady se přilepím a také popřeji všem dnešním oslavencům vše nejlepší.

A taky už se moc těším, až se zas ty dny začnou prodlužovat...

L. Vaňková 13.12.2013 20:07

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))

Děkujuuuuuu:-) Taky se těším, až zas budu jezdit domů za světla!

T. Louk 13.12.2013 19:36

Re: Hrnec?

Šiš, neměla bych... Ale představa tazatelky kuchtící boeuf bourguignon či ratatouille, nebo i ty španělský je stejně reálná jako kocour altruista třebas.

Liko, úžasnej, inspirativní a slinosbíhající článek. Ehmm, ale tu se namáháš marně. Jarka má mnoho rozličných předností a talentů, avšak vaření jaksi, pokud není zrovna pro čo.. é pejsky. I když se svým absolutně nemastno, neslano, nekořenícím přístupem je skvělej univerzální dietolog. Mohla by hodit do placu svou specialitu - cokoli (brambory, maso, rejže, zelí... pro ilustraci) s vovesnejma vločkama. Docela prima, že tu scházejí smajlící, zvláště někteří :- )).

T. Zana 13.12.2013 18:52

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))

... ale dne nepřidá.

Z. Dalmi 13.12.2013 18:05

Re: Pomalé peční husičky

Kaštánku, tohle je recept od J. Olivera. Vypečený bůček se dopéká v omáčce z rebarbory, zázvoru, medu, chilli, česneku. K tomu těstoviny s baby špenátem. Mňamka převeliká

Z. Dalmi 13.12.2013 18:01

Re: K pomalemu peceni mne privedla Karolina

Ano ano, mě k pomalému pečení taky přivedla Karolína. Tímto ji velmi děkuji :-)

O. Joklová 13.12.2013 18:00

jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))

Lucko tygříková, Lucko Piškotková, lucYnko kočko-psí, jakož i další Lucky - vše jen to nej k vašemu svátku!!! :-)))))))

a tma ať už jde co nejrychleji do... do háje zelenýho!!!!!

Z. Tora 13.12.2013 17:59

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

Jo ono není radno si zahrávat... moje vlastní matka kdysi dávno také pojedla cosi, po čem se jí neudělalo dobře, se žlučníkem měla dlouhodobé problémy. No jo, jenže než přijel doktor, tehdy se zas tak nespěchalo, že jo,  tak zežloutla, takže milý doktor bez rozmýšlení vysypal maminu na infekční oddělení do nemocnice a nás celou rodinu pak obrali o krev a následně ještě popíchali injekcema proti žloutence.

Tak jsme to za ten kousek  kachny či co to tenkrát bylo odnesli jako jeden muž celá rodina...

T. Zana 13.12.2013 17:52

Pomalé pečení

Hmmm, vychována žlučníkovou maminkou, jedla jsem prvně v životě kachnu až u tchánů (fakt!). A pochopitelně mi po ní bylo pěkně blbě. Husu myslím ještě o dost později, protože jsem si uvědomila, že tohle mi fakt nedělá dobře (žlučník zdravý, leč netrénovaný).

Ale takovej bůček... i když, přiznávám, nejraději studenej, to teplý mastný asi raději ne :-(

Každopádně popis úžasnej a třeba guláš nebo tu švajnehaxnu... to bych měla zkusit!

Všem zdejším Luckám přeju k svátku hodně radosti a málo předvánočního shonu!

Z. Vave 13.12.2013 17:50

Liko, dík za tip

na vánoční dárek. Jistý Ježíšek mě furt urgoval, že prý jsem ještě nenapsala, co chci a že to pak poštovní sobi nestihnou, tak jsem mu napsala o ten takovou tikitální věc do trouby, neb mám úplně nejobyčejnější plynový sporák a když peču, tak mám jen mlhavou představu, na kolik stupňů vlastně.

A přitom moderní recepty jsou poměrně nekompromisní, v každém čteč: peč to 15 minut na 100 stupňů, pak deset minut na 175 - a co já s tím, ubohá vosoba zavostalá a zastaralá?

Hyn sa hale hukáže! Všecko si změřím ... pravda, přednosta se za břicho popadal, proč zrovna já chci teploměr NA PEČENÍ A VAŘENÍ, ale cococo? Občas i stará motyka spustí. ;o)

Š. Matyášová 13.12.2013 16:56

Re: Kachní játra v kachním sádelku.

co třídní..tohle praktikovala otcova sestra...dostala chuť na husu,upekla snědla, měla sbalenou tašku a volala si sanitku..než dojela,už záchvat byl. nestalo se,že by ji nechali doma,byla 2-3 dny ve špitále a pak měla zas rok pokoj...no a jednou se sanitka někde v zácpě zdržela...teta skučela, proklínala doktory a její muž na ni tiše ječel - jo,na sebe si nadávej,husu,celou husu a ještě se diví a nesténej tak , jak to sténáš, trochu života do toho umírání...jó on byl streda známej cynik.

Š. Matyášová 13.12.2013 16:52

Re: Spotřeba energie

tady máš jednu z dobrých kalkulaček na spotřebu el.energie spotřebičů

http://www.vypocitejto.cz/energie/spotreba-elektriny.html

Z. Nítkovská 13.12.2013 15:56

Spotřeba energie

s pomalým pečením zkušenost moc nemám - přece jen pro dva lidi toho tolik není potřeba, zato vzpomínám na polévky vařené a maso dušené celé dopoledne na okraji sporáku na uhlí - dlouho mi trvalo, než jsem se naučila vařit na plynu a ráda jsem přešla na vaření na elektřině, přece jen se dá u ní využít zbytkové teplo...

Chci se zeptat odborníků: jak je to se spotřebou energie, když se trouba nechává běžet tak dlouho (máme spor s MLP :-)). On mi tvrdí, že když je spotřebič zapnutý dlouho, nutně musí spotřebovat energie víc.