25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...

Když jsem na Zvířetníku nedávno uviděla Blážiny slané cuketkové recepty, napadlo mne, že patrně spousta Čechů (ba ani Zvířetníků) nebude znát bezvadná a docela stará jídla, která třeba mně (jako malé a strašlivě hubené holce - ach jé, kde je ten čas mé dětské hubenosti?!) vařila milovaná babička.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 16.1.2010 0:38

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

b, d!!!

Jakub S. 16.1.2010 0:32

Re: OT PRO DEDE

A aji ti lelci by se přitom dali chytat!

RenataE 16.1.2010 0:32

Re: A JEŠTĚ JEDNA PŘIPOMÍNKA K BRAMBORÁKŮM. NEJPRVE DĚKUJU VŠEM DISKUTUJÍCÍM, ŽE SE ZAPOJILI A MŮJ REPERTOÁR OBOHATILI.

Nemůžu si pomoct, opražené ano, ale podle fotek se slupkou 8)))

HanaW 16.1.2010 0:26

Re: A JEŠTĚ JEDNA PŘIPOMÍNKA K BRAMBORÁKŮM. NEJPRVE DĚKUJU VŠEM DISKUTUJÍCÍM, ŽE SE ZAPOJILI A MŮJ REPERTOÁR OBOHATILI.

Ne, renato, jsou oprazene. Dobra latka je velmi kruplava a v te nasi multikulturni spolecnosti jsou velmi popularni.  nejsou tak zacesnekovane a zamajorankovane jak typicky cesky bramborak. A kdyz jsou dobre udelane, tak ani nejsou presprilis tucne. Ta chut je o neco mdlejsi, ale zas ty oblohy tomu dodaji. ja rada s lososem a sour cream - takovy ridky tvaroh. Ono vubec v tech zidovskych deli se najdou dobre veci - jeden chlapik tady v Columbii ma jatrovou pastiku tak dobrou, jak jsem v USA jeste nemela. A Chet mi dal na Vanoce kucharku Jewish Holiday Cooking a to je parada. Krome veci stredoevropskych/polskych je tam strasne moc i sephardicke kychyne a to jsou fakt zajimave veci.  jkeste jsem z toho nic nevarila, jen u toho slintam. A mato pekne obrazky.

LENKA S 16.1.2010 0:18

Re: A JEŠTĚ JEDNA PŘIPOMÍNKA K BRAMBORÁKŮM. NEJPRVE DĚKUJU VŠEM DISKUTUJÍCÍM, ŽE SE ZAPOJILI A MŮJ REPERTOÁR OBOHATILI.

AIDO, DĚKUJU  VELMI ZA INSPIRACI.BEZ  ČESNEKU A MAJORÁNKY   PRO MNE  BRAMBORÁKY  NEJSOU JEDLÉ. TOHO  ČESNEKU  DÁVÁM  OBROVSKÉ MNOŽSTVÍ A  SMAŽÍM( VLASTNĚ  PEČU)  BRAMBORÁKY  JEN  NA  LEHCE  TUKEM  VYTŘENÉ TEFLONCE, ABY  NEBYLY   TOLIK  MASTNÉ. A TAKY JE SLKÁDÁM NA PAPÍROVOU  UTĚRKU. Z MASTNOTY BY  MI JISTĚ  DOBŘE NEBYLO.  VAJÍČKO VYNECHÁM. VÍM, ŽE  NEŠKODÍ  TOLIK, ALE ZHORŠUJE  STRAVITELNOST  BRAMBORÁKOVÉ  BOMBY.

aida 16.1.2010 0:14

Re: A JEŠTĚ JEDNA PŘIPOMÍNKA K BRAMBORÁKŮM. NEJPRVE DĚKUJU VŠEM DISKUTUJÍCÍM, ŽE SE ZAPOJILI A MŮJ REPERTOÁR OBOHATILI.

A ještě jsou najemno, jak jsem se koukala a ne nahrubo, jak jsem zvečera mystifikovala.

RenataE 16.1.2010 0:04

Re: A JEŠTĚ JEDNA PŘIPOMÍNKA K BRAMBORÁKŮM. NEJPRVE DĚKUJU VŠEM DISKUTUJÍCÍM, ŽE SE ZAPOJILI A MŮJ REPERTOÁR OBOHATILI.

Zajímavé je, že v receptu na latkes je "oškrábejte brambory" a na fotkách to vypadá, že jsou neloupané 8))) Ale dobré to bude tak jak tak.

aida 15.1.2010 23:57

Re: A JEŠTĚ JEDNA PŘIPOMÍNKA K BRAMBORÁKŮM. NEJPRVE DĚKUJU VŠEM DISKUTUJÍCÍM, ŽE SE ZAPOJILI A MŮJ REPERTOÁR OBOHATILI.

LENKO, MOŽNÁ JSTE TO PŘEHLÉDLA, PÍŠU TO NĚKDE DOLE, ALE S TĚMI VEJCI A JEJICH VLIVEM NA HLADINU CHOLESTEROLU JE TO SPÍŠ POVĚRA. CHOLESTEROL JE PRO TĚLO DOST DŮLEŽITÝ. A RECEPT NA ŽIDOVSKÉ LATKES JE TADY.

LENKA S 15.1.2010 23:49

A JEŠTĚ JEDNA PŘIPOMÍNKA K BRAMBORÁKŮM. NEJPRVE DĚKUJU VŠEM DISKUTUJÍCÍM, ŽE SE ZAPOJILI A MŮJ REPERTOÁR OBOHATILI.

U NÁS  DOMA, KDYŽ JSEM BYLA MALÁ, SE KŘÁPANCE  DĚLALY   VŽDY  S VEJCEM  A JEŠTĚ  SE  SYROVÉ  STROUHANÉ BRAMBORY  SPAŘOVALY   VROUCÍM MLÉKEM.PO TOM  SPAŘENÍ VŠAKZHADROVATĚLY  A UŽ KŘUPAVÉ  NEBYLY. PAK  MNE   BRAMBORÁKY   PO  SVÉM (PRO MNE   NIKDY  NEVÍDANÉM )ZPŮSOBU NAUČILA  JIŘÍHO  MATKA. A JAKUBE  I OSTATNÍ, MÁTE  PATRNĚ  PRAVDU SE  ŽIDOVSKÝM ZPŮSOBEM PŘÍPRAVY. MŮJ JIŘÍ TY  ŽIDOVSKÉ  PŘEDKY  VÁŽNĚ  A ZCELA   PROKAZATELNĚ   MÁ, JELIKOŽ JEHO  BABIČKA  Z OTCOVY  STRANY   BYLA    ORTODOXNÍ  ŽIDOVKA. VE  VÁLCE   SE VŠAK TRADICE  JAKSI   NEUDRŽELA  A TUDÍŽ  ZŮSTALY  JEN TY   BRAMBORÁKY. ŽDÍMANÉ A BEZ  VAJEC.

LENKA S 15.1.2010 23:40

VAVE A ZDENO BEZPSÍ,

NA MNE TEDY ZDALEKA NEMÁTE, JELIKOŽ JÁ UŽ  MÁM DÁVNO VYSETOU A JIŽ ZELENOU  PETRŽELKU V TRUHLÍKU  ZA OKNEM, KDE JE TÉŽ  STÁLE  ČERSTVÁ  BAZALKA, MAJORÁNKA  A TYMIÁNEK  CITRÓNOVÝ I OBYČEEJNÝ. A  V ZEMI NA TÉMŽE OKNĚ UŽ  MÁM  ( V PLASTOVÝCH MISTIČKÁCH JSKO V MINISKLENÍČKU)ČTYŘI DNY   VYSETÁ  SEMÍNKA   ZAHRADNÍCH PETRKLÍČKŮ(PRIMULEK). JARO BUDE, I KDYŽ TO NA NĚJ ZATÍM VŮBEC NEVYPADÁ.MÁME  TU  STÁLEMSKORO PO KOLENA    VYSOKO  SNĚHU

RenataE 15.1.2010 23:26

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Zeptej se Matyldy 8)))

baty 15.1.2010 23:25

Re: O.T. Bedoooo,

neé, mám tam právě nachystanou možnost vypnutí, kdyby to bylo vypnuté, tak je tam opak.

zana 15.1.2010 22:56

Re: O.T. Bedoooo,

Baty, nevypnula sis sledování? Na dotyčný stránce vlevo dole?

baty 15.1.2010 22:51

O.T. Bedoooo,

prosím, jak mám umravnit Hady, od včerejška mi nehlásej nové příspěvky, musím tam vždycky sama vlézt od začátku (načučený smajlík).

Vave 15.1.2010 22:48

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Prosím, ešpenát je špenát z e-shopu?

zana 15.1.2010 22:45

Re: Klasický bramborák.

Já vodu sleju, jen když je jí hodně moc. Vždycky přidávám drobet horkýho mlíka a vejce...

A smažím na oleji, byť se za to poněkud stydím. Ale zdroj sádla nemám a to vaničkový mi přijde, že není sádlo ale nějaká umělotina...

RenataE 15.1.2010 22:28

Re: Myslím, že jaro

Určitě, Víla ráda bude se svou květinou pózovat 8)))

JoVo 15.1.2010 22:23

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Já nevím, ale možná „b“ nebo „d“.   :–)) Zdravíme do Vavího doupátka a vinšujeme také dobrou noc. (:–))

zana 15.1.2010 22:09

Re: Myslím, že jaro

dej pak obrázek, jo? (teda Renata - amarylis, semínka až když vyrostou ;-)

RenataE 15.1.2010 22:08

Re: Klasický bramborák.

Není to pověra, odstraníš tím hlavně vodu, o ten škrob tak moc nejde. Já sice neždímám, ale nechám nastrouhné brambory trochu vypotit a vodu sleju, přidávám vajíčko a případně trochu mléka a mouky. Sůl, majoránka, pepř a hodně česneku (Pů, nečti).  Smažím na sádle (kupuju ho speciálně k tomuto účelu).

zana 15.1.2010 22:07

Re: Klasický bramborák.

No jo, fakt nekecám :-)

.... číst starý diskuze je děsně pěkný (sakra, jak že se dělá to lehací srdíčko?)

RenataE 15.1.2010 22:03

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Nikolivěk. Učinila jsem první objednávku v eshopu Čerstvé ryby a doplul mi losos o hmotnosti 7 kg. Na objednávku jsme sice byli dva, ale přesto mám masíčka požehnaně. A mám i fotky a časem bude článeček 8)))

RenataE 15.1.2010 22:00

Re: Myslím, že jaro

Jsme ještě lepší. Máme instantní jaro doma. Vílí amarylis od Ježíška už měří přes 60 cm a kvést bude tak pozítří 8)))

YGA 15.1.2010 21:56

Re: Klasický bramborák.

Já bramborák ždímám a přidávám jak vejce, tak mlíko - zato nedávám uzeninu (dcera nezdárná ji tam nechce) - připravuju na oleji (ne že by mi sádlo nevonělo, leč od té doby, co nepořádáme zabijačky, je sádlo lehce nedostupnou surovinou) - tenoučké křupavé placičky - kolikrát nestačím smažit. Jo - hromada česneku a marjánky (tedy nic pro Pů - chich).

Jo - a proč ždímám - se mi zdá, že vymačkaná hmota se líp propeče do křupava - ale možná je to jenom pověra?!

Zdena b.p. 15.1.2010 21:53

Re: Myslím, že jaro

TSSSS, jsem lepší. Už jsem přinesla 6 pytlíčků se semínky, heč!

YGA 15.1.2010 21:36

Re: OT PRO DEDE

Jojo - ta Třináctá z dvanácti, paní na Čipsíně a hodný skřítek Pitrýsek v jednom je tůze hodná sudička - však dětičky od ní mají ve svých sudbách jenom to dobré - jsou milé, milující a milování hodné - no uznejte, že je vybavila do světa dobře.

Vave 15.1.2010 21:31

Myslím, že jaro

bude brzo, protože dneska mi přišel kvetoucí katalog od Starkla. ;o)

YGA 15.1.2010 21:29

Re: Promiň Lenko S. Jedno OT.

Jupíííí - ještě Mija a je to super.

Vave 15.1.2010 21:29

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Jak se dělá palec nahoru, milý Rozverníčku? Mávám do Plzně a zdravím Janičku a přeju dobrou noc! :o)

Vave 15.1.2010 21:28

Re: DĚKUJU ZA RECEPTY,

Hihi, milá Renáto, začínám Tě podezírat, že máš doma lososí farmu. :o)