23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jednou v roce na Vánoce aneb předvánoční poradna

Máte rádi smaženého kapra? Já ne. Odmalička. Jsou v něm kosti a je to moc vodnaté. Přesto odjakživa ctím tradici a na Štědrý večer máme smaženého kapra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RenataE 18.12.2009 21:52

Malujeme perníčky

a proto - Vánoce přicházejí:-)

aida 18.12.2009 21:55

Re: Malujeme perníčky

Betlém už máte?

karakal 18.12.2009 22:09

Re: Malujeme perníčky

Betlém mám upečený, ale namalovaný ne. Letos asi budem mít betlém bez malůvek ;-D. Šiju dárečky a připadám si jak manufaktůůra ;-P Vidím vánoční hvězdy všude kolem a záda protestujou. No a nad perníčkama budou protestovat taky 8-o

Tak já zase frčím ke strojům. Teda ke stroji.

aida 18.12.2009 22:13

Re: Malujeme perníčky

Ona totiž Renata dělává betlém speciální, perníkový, proto jsem se ptala.

RenataE 18.12.2009 22:27

Re: Malujeme perníčky

Betlém z větší části peče máma a upečený je. My jsme měli objednávku na slony, les a nějaké drobnosti, a to máme. Ale protože máma už půl roku zápolí s pásovým oparem, nevím, jestli malování nespadne na mě. V tom případě budeme mít betlém - grotesku, protože figury fakt neumím. A nebo s tím budu sedět u compu a malovat podle fotek;-D

RenataE 18.12.2009 22:37

Betlém

tady je ten loňský.

aida 18.12.2009 22:41

Re: Betlém

No vidíš, předlohu máš, tak to nějak obkreslíš (já bych si netroufla, jsem na to úplně levá, veškeré výtvarno v tomhle směru - o velikonočních vajíčkách jsem se asi zmiňovala? -  u nás doma obstarává MLP).

RenataE 18.12.2009 22:45

Re: Betlém

Letos výrazně chválím hokejistu hřívnatého, vyrobil naprosto skvělou polevu - absolutní klasika 150g moučkového cukru na jeden bílek - ále jendže nutno utřít ručně silnou pravačkou. Docházejí mi perníčky a přebývají nápady;-D

Jakub S. 18.12.2009 22:46

Re: Betlém

Šikovný chlapec, dyť to říkám porád!

aida 18.12.2009 22:49

Re: Betlém

:-)

karakal 18.12.2009 23:32

Re: Betlém

Teda kam se na váš betlém hrabu. Já taky figury neumím, ale rozhodla jsem se, že se to naučím. Loni byl první pokus. Fotky mám, ale jsou spíš nepublikovatelné. Ale já nějak obecně nerada maluju perníčky. Vždycky s tím zápolím, navíc jsem letos musela počkat, až budu moct vejce. Při pečení jsem dokázala neuždibovat, ale při malování si ty prsty olizuju vždy. No jo, je to nehygienické, ale stejně to zbaštíme my. No a návštěvy dostávají perníčky abstraktní, ty jdou i bez olizování ;).

RenataE 18.12.2009 23:39

Re: Betlém

Taky olizujem;-D Víla, Hokejista i já. Ono to jinak nejde. Návštěvy se neptají a betlém sež/ereme sami.

aida 18.12.2009 22:19

Re: Malujeme perníčky

jinak k tématu článku - kapra moc nejíme, snad jen na ten Štědrý den (a pak v Lutové). U kapra je hlavní odstranit tu bahnitou příchuť a zpevnit maso, docela na to pomáhá "koupel" v mléce, aspoň na jeden den. Tuhle fintu jsem se dozvěděla od jednoho kolegy, který kapří lázeň ještě vylepšuje pokrájenou cibulí, případně trochou česneku. My používáme jen mléko a před obalováním osušeného kapra ještě mírně (ale opravdu jen malounko) počesnekujem. Když byly děti malé, dělávala jsem jim místo kapra kuřecí řízky, ale aspoń trošku si ryby ďobnout musely, aby byly dárky.

aida 18.12.2009 22:51

Re: Malujeme perníčky

Ještě dodatek - když jsem byla malá, kapra o Vánocích jsem nejedla ani náhodou, babička mi vždycky dělávala smažený mozeček (ne s vajíčkama, opravdu v trojobalu).

P.S. Psala jsi, že děláš dva saláty, takže - jaké?

RenataE 18.12.2009 23:05

Re: Malujeme perníčky

Absolutní klasiku brambory, kyselá kořenová zelenina  (žádný hrášek, kukuřice), domácí majonéza, trošku hočice a sardelky.

 A ten druhý je "knížecí", který tady někdo publikoval vloni, sklidil v rodině neobyčejný úspěch. Odkaz nemůžu najít, takže: 2 vejce natvrdo, 100 másla, 1 lžíce hořčice, 1 střední cibule,2 kyselé okurky, 1 kyselé jablko, 5 středních vařených brambor, 0,5 l kysané smetany trochu zředěné mlékem (asi jako by byla 6% zakysanka).

Žloutky utřít s máslem, přidat hořčici, cibuli, okurky a jablko nastrouhané najemno. Osolit, opepřit, přidat brambory na nudličky, zalít smetanou, nechat rozležet aspoň 3 hodiny.

Bílek tam nepatří, ten použijeme na něco jiného.

aida 18.12.2009 23:17

Re: Malujeme perníčky

Aha, dík. Ten druhý si matně pamatuju, snad se tu o něm znova mluvilo i docela nedávno (před 1-2 měsíci?). My děláme ten první (ale bez sardelek a hořčice), a jak jsem už psala u C. "zaděláváme v rokli a mícháme kolotočem". Letos to asi trochu omezíme, rohlíčků mám dva pytlíky (celkem kolem 5 kg = naše normální dávka, spíš menší), na salát na Štědrý večer použijeme větší pytlík, na druhý dojde až jestli bude chuť.

RenataE 18.12.2009 23:44

Re: Malujeme perníčky

Ta hořčice a sardelka tam hezky vypíchne chuť (ačkoliv ty složky nelze identifikovat - je toho jen troška).  Majonéza sama o sobě je z mého hlediska poměrně fádní až tupá :-).Používám to i do salátových dresinků.

aida 18.12.2009 23:52

Re: Malujeme perníčky

Aha. já si pravděpodobně ze stejného důvodu z majonézy nejdřív udělám tatarku.

P.S. Asi jsi včera u C. četla ten "objev", jak udělat domácí majonézu, že? Já se u toho docela pobavila. ;-)

RenataE 18.12.2009 23:59

Re: Malujeme perníčky

Jasně;-D Historie se opakuje (abysme si nemusely namlouvat, že už nám není dvacet). Můj otec (nyní)  důchodového věku v roce 66 pořídil mixér. A mnoho let nadšeně propagoval výrobu majonézy;-D Funguje to dodnes;-D;-D;-D

aida 19.12.2009 0:01

Re: Malujeme perníčky

:-)

Olčava 18.12.2009 21:35

kapra miluju

smaženýho i jen tak na kmíně....... mňam...... a rybí  vůně mi ani trochu nevadí, ba právě naopak.... a bramborovej salát a rybí polívku taky, teda jako že taky můžu, v množství větším než velkém ;-P (to se olizuju a slintám už jen při pomyšlení na ty dobroty)

JoVo 18.12.2009 20:56

R O Z V E R N Í Č E K .

:-)"To budou vypráskané a chudé Vánoce!" vzdychá syn poslance. "Táta přišel o čtrnáctý plat!" :-)Hezký večer a ještě hezčí klidný víkend.8-oVVR^

Jakub S. 18.12.2009 22:34

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Chudáček malá. No musíme se víc snažit, pane správce! Japa tamti k tomu přídou? Je jich tolik, co je musíme živit, a dobře. Tak neflákat se u Zvířetníku a spat, a zítra do roboty!

hedus 18.12.2009 19:06

moc prosim palce

Tata je v nemocnicnici s teplotou 39,5

jiný Honza 18.12.2009 19:09

Re: moc prosim palce

Na značce připraven! R^

Xerxová 18.12.2009 19:31

Re: moc prosim palce

držím a myslím na tebe VV

zana 18.12.2009 19:35

Re: moc prosim palce

Heduš, držím a moc na vás myslímVVR^VVR^VVR^

baty 18.12.2009 19:48

Re: moc prosim palce

myslímVVV

Bláža 18.12.2009 19:52

Re: moc prosim palce

Držím! R^

RenataE 18.12.2009 19:56

Re: moc prosim palce

držímR^VV