24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ratatouille

Jak jsem psala kdysi dávno (recept na pivní jablkový koláč), ráda vařím zeleninová jídla. Maso totiž moc nemusím, i když nejsem vegetarián. Ale existují výjimky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kopecký 22.11.2009 13:13

Re: Trochu víc věcí najednou

... omlouvám se za přemluvení.

Zdena b.p. 21.11.2009 0:45

Re: Tak jsem tu s křížkem po pohřbu :o))

To nebylo v DDR, ale na jedné chatě v Orlických.

RenataE 20.11.2009 22:40

Re: Brownies

Kukuřičnou mouku mám jakoukoliv - exík mi vozí z lyžovačky v Itálii co si řeknu. Zrovna teď mám v kredenci krupici a hladkou. Zítra bude polenta:-)

HanaW 20.11.2009 22:29

Re: Brownies

Nepsala, jen v nejake diskusi jsem se zminovala. patrne corn muffins. receptu je na netu rada, ja je delam castecne z mixu, tak to se spatne pise. Jdou dost vylepsit pridanim treba neceho palivejsiho nebo bylinneho.  Chet ma nejaky recept doma, tak se ho zeptam. Ono to taky zalezi na tom jakou kukuricnou mouku mate - ty recepty budou neco jako corn meal. Ozvu se.

Dneska se v praci ulejvam - odpracovala jsem tento a minuly tyden, ze se tady bezostysne ekreeuju a udelala jsem si fotici vylet na barevne stromy.

RenataE 20.11.2009 20:58

Re: Brownies

Jak to tak, Hani, čtu, dostala jsem chuť na kukuřičné vdolečky. To jsem zvědavá, jestli se mi to podaří najít. Někde jsi to psala, viď?

Jakub S. 20.11.2009 20:56

Re: Dneska

Od mého dětství všichni věděli, že č. na vaření je nejkvalitnější, nejpevnější. Nejlevnější. No nekupte to! Zvlášť když právě zrušili lístky.

Jakub S. 20.11.2009 20:50

Re: Prosím, nechápu:

To bylo p. Wagnerovi... Mašince se zas něco nezdálo.

Jakub S. 20.11.2009 20:49

Prosím, nechápu:

36743328 - ?

Jakub S. 20.11.2009 20:42

Re: Musím to říct....

Jo a ono to chodí na oběd k  M a x i m u , tó jo! Aby to mohlo ledabyle pronášet: Ale no áno...u Maxima jsem znám co známý elegán. A co zítra, madamme B.? - No půjdu k Maximu, tam hojnost je šprýmů... ono  n e n í  nic draž-šího!

Jakub S. 20.11.2009 20:39

Re: Musím to říct....

Lehoučké nadýchané povidloně můžu mít v kterékoli  p ř e d n í  cukrárně mé city každý den. Dnes jsem nicméně dal po zralé úvaze přednost tvarohovému poháru s jahodami, pressu a ginger ale. Což  n e n í  pivo, baj nou míns!

Jakub S. 20.11.2009 20:35

Re: Epulko

Oui -  frantatouille, c´est superb!

Jakub S. 20.11.2009 20:34

Re: Tak jsem tu s křížkem po pohřbu :o))

Vánočka s rybičkama - ? Tak to jsem v DDR nikdá ale nezažil... to je nějaké další vylepšení, raně kapitalistické? Šílené.

HanaW 20.11.2009 20:23

Epulko

Teprve ted jsem si vsimla Frantatoji. ;-D;-D To nema chybu.

Zdena b.p. 20.11.2009 20:19

Re: Brownies

;-D;-D;-DHani, tak proti tomu je  Karin s vánočkou obloženou šunkou a rybičkami, úplný břídil. (Píšu o ní na druhé straně diskuse) 

HanaW 20.11.2009 19:45

Re: Brownies

No, damy, ja jsem to myslela v takovem poradi, jak pravila terra-san. Vajicko, slanina, toust, a pote sladke. Ovsem jest pravdou, ze jista cast obyvatelstva si to naplaca vsechno na jeden talir, obzvlastni gurmani to jeste cele polejou nejakym syrupem, bud trtinovym nebo 8-o treba boruvkovym a jak jim chutna.

Chcete-li se zhnusit, tak zde je oblibene party jidlo urcitych lidi. jak presne to delaji nevim a ani vedet nechci. Nejak se rozpusti kecup s vyvarem, do toho hooodne dzemu z modrych hroznu a v tom se prohreji ty male koktejlove parecky. Mame nekolik lidi v praci, co tyhle kulinarske zlociny pachaji.

Do urcite miry to pochazi z tradice spolecnych obedu pri oslavach neceho ve venkovskych kostelech. Kazdy prinese neco, vyrovna se to na stul, kazdy popadne talir a uz to jede. Neprehanim: na jednom taliri maso s omackou, pecene kure, bramborovy salat, burtik, zelny salat, kus kukurice a na bok si soupnou kus dortu, vcetne faesne slehacky, cokolady, co co. Kdyby to Capek videl, tak varemi pejska a kocicky by melo zcela jine dimenze. Kdyz zridka jsme tchyni donuceni se neceho takoveho ucastnit, tak si chodim po etapach. jednou jsem tchyni preslechla, jak o mne rikala ona za to nemuze, ona je mestska. :-D

Nakonec bych dodala, ze jihovychod USA uz leta ma absolutne nejvyssi vyskyt cukrovky v USA a asi i jeden z nejvyssich na svete.

HanaW 20.11.2009 19:11

Re: Hihi,

Tak to jsi jak nase maminka - na zmrazeny protlak neda dopustit - i kdyz ja jako dite jsem udatne vykrikovala, ze husince jest nebudu. Kdyz pak uz tady jsem varila spenat sekany - byt i obcas ze zmrazeneho, tak maminka delala ksichtiky.

Zdena b.p. 20.11.2009 18:30

Tak jsem tu s křížkem po pohřbu :o))

Teda, tady se dnes děly věci. Jsem přelouskala diskuzi a mám o 5 kg víc a načokoládovaná jsem až do velikonoc. Když jste ráno probírali sladko-slané "alpské kombinace", tak jste mi připomněli jednu návštěvu ze Saska. Karin se chtěla mocí mermo realizovat, tak si vzala na starost nedělní snídani. To jsme se dočkali. 8-o Krásně naaranžované vánočky s máslem, šunkou a rybičkami. No, já si poradila. Nebrala jsem si ty rybičkové, šunku jsem měla jako předkrm a  vánočku s máslem jsem vylepšila brybízovkou. Ale jako zážitek, nezapomenutelné.  Zemdleninové orgie si určitě udělám. Variace na dané téma jsou mi vlastní, ale čokoládovou smršť asi ani nezkusím. Copak já, já bych se i přemluvilam abych to jedla ;-P. Zejména ta jedna lučina a 4 čokolády mne přímo nadchly. ;-D Ale mezi mláďaty jsou hned 3, kteří čokoládu nemůžou. Tak máme vánoční cukroví většinou bez čok. polevy a kolekce taky nekupujeme. Jen pořádnou čokoládu na mističku a oříšky, oříšky a oříšky. Jo, a taky želé. Tak jsem si aspoň početla. :-)

Honza 20.11.2009 15:16

Re: Trochu víc věcí najednou

ale no jó, ...zase ste mi přemluvila ...

Kopecký 20.11.2009 15:14

Re: Trochu víc věcí najednou

zaá mě ta muzika nebere zabé leda že bych tam poslala moji milou rybu která rádiobýt zbožňuje  zacé mám jinej program... kulinářský přípravy velkolepé oslavy narozenin pro skvadru vnoučkovo kámošů a zadé jdu vocaď a vy tu netrucujte jak malej fakan :)

Honza 20.11.2009 15:07

Re: Trochu víc věcí najednou

doprčic, jsem odhalen i zde. S váma a tim synkem sem to myslel vážně, ovšem budou to šedesátý leta. Ale nejlepší z nejlepších. Já to pak asi budu doma taky dlouho do noci hrát, poněváč mi to nakopne. A budu potřebovat vokály a hlavně posluchače. Vo nic jinýho nejde. Jen vo ty spacáky.Těch lidí tu bude víc a nemám tolik peřin.

Honza 20.11.2009 14:55

Re: Hihi,

a už se pletu. I když sem novej. Listy nelisty, špenát nešpenát, zelená kaše je dobrá i z kopřiv, kedlubenového i ředkvičkového listí, jejda, a co polníček ? a tak dál. Nejsem ekoalteranarchista. Jen gurmán.

Kopecký 20.11.2009 14:55

Re: Trochu víc věcí najednou

Nemůžete vařit v takovym ajfru, eště vás klepne.

Honza 20.11.2009 14:48

Trochu víc věcí najednou

Ahoj, lidi. Jednal jsem na psím podrbání někoho vyfakoval a sdělil mu, že přecházím na mlsotník, takže musím držet slovo, jednak rád vařím a včera jsem dělal ratatúje.

Takže to snad nejni mimo mísu. Nasral jsem do kastrólu, co mi přišlo pod ruku, lilky, cuketu, rajčata, zelené i barevné papriky, olivový olej,drcený i krájený česnek a nějaké ty bylinky - tymián, šalvěj, majoránka, pepř a světe div se , syn to žral. A to zeleninu nesnáší. Tohle jídlo je vlastně lečo, ovšem s bylinkama a s velkým podílem lilků a cuket. Nikdy vejce, prosím. A nepřekořenit. Jenže jak, v listopadu, se sušenými a tak.. Vše by mělo být zralé, zelené a čerstvé. Nu, i tak je to docela dobré. Jezte samostatně, maximálně s dobrým bílým pečivem. Nikdy jako přílohu či vycpávku. Žádné maso, brambory či rýži.

Matylda 20.11.2009 13:47

Re: Musím to říct....

U vás už taky nevědí, co by... Výhoda zaměstnance, já měla těstovinové mašličky se sýrem. Před polednem jsem si skočila s Borůvkou k vetovi na kontrolu, pořád má rýmu a lepší se to jen pomaličku. Navečer budou výsledky stěrů, jestli tam pořád je ještě nějaký zánět nebo už je to jen zvýšená sekrece.:-/

epulka 20.11.2009 13:41

opravuji chybu, mělo být nejlepší je v létě...

omlouvám se, opět ujely prstíky a já špatně kontrolovala text ;-P

Bubu 20.11.2009 12:59

Musím to říct....

Dnes mi u Maxima udělali radost - povidlová omáčka s uzeným jazykem a mezi moučníky měli povidloň. Ááááách, to byla dobrota. Můj povidlový chtíč byl ukojen. ;-P

Karolína 20.11.2009 12:48

Re: Dneska

Myslíš? Přála bych Ti vidět přednostu, když si ustele na zeleném sofátku u tv a načne balíček čokolády, sušenek apod. Táflička čokolády je v trapu ani se nestihnu otočit, klidně by si dal repete, kdyby mu to nebylo hloupé! Ale vůbec mu to problém nedělá!

Bubu 20.11.2009 12:36

Re: Tak to jsem ráda,

Vzhledem k tomu, že Můj nejdražší slaví 7.ledna, má obvykle sladkého až až.... Takže dostává sulc ve tvaru dortu, a nebo taky uvařené šunkové koleno se zapíchnutým porcovacím nářadím místo svíček.  

terra-san 20.11.2009 12:34

Re: Hihi,

Prostě je to otázka zvyku a zkušeností - což bylo třeba dokázati:-D Proto taky tyhle potravní preference nikomu ani nezazlívám, ani nevnucuji. I já mám svoje...

terra-san 20.11.2009 12:31

Re: Tak tohle musím ukázat doma

Já mám zmapované spíš ty pražské, a albertovská patřila k těm lepším. Je jen poněkud malá, ale vařili poměrně slušně a už tehdy (před rokem 89) měli výběr ze tří "menu".  Jenže ten špenát je prostě osudová poživatina :-D a ze zmrazeného polotovaru ho slušně udělá snad jen nějaký kuchařský šaman. Mám dojem, že i Pohlreich by na něj byl krátký (přesněji, ten by asi řekl, že z tohohle vařit prostě nebude).