16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Lilek a tykev Hokaidó

Milí Zvířetníčkové, dnes bych se s vámi ráda rozdělila o recepty z liku (baklažánu) a dýně Hokaidó, protože právě tato výborná a velmi zdravá zeleninka je nyní zcela běžně dostane i u nás, v naší "díře po granátu".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LENKA S 14.11.2009 3:01

AIDO A HAN W,

DÍKY ZA OPRAVU  SVÉ TRAPNÉ DYSLEKTICKÉ PŘESMYČKY N V NÁZVU JÍDLA..PŘEPISOVALA JSEM RECEPTY Z MAILU ,KTERÝ BYL PSÁN SAMOZŘEJMĚ NORMÁLNÍM PÍSMEM, A JEŠTĚ  NEMĚL DIAKRITIKU. VŠE JSEM DOKONČILA HODNĚ POZDĚ V NOCI.POSPÍCHALA JSEM S ODESÍLÁNÍM A PO SOBĚ JSEM UŽ  TEXT  NEZKONTROLOVALA. DOŠLO V NÁZVU K  DYSLEKTICKÉMU PŘEHOZENÍ PÍSMENEK, COŽ SE MI  V POSLEDNÍ DOBĚ STÁVÁ VELICE   ZHUASTA, I KDYŽ  DYSLEKTIK NEJSEM A  ANI DYSLEKTICKÉ  PROBLÉMY  SE  U MNE NEPROJEVILY  NIKDY DO TÉ DOBY, NŽ JSEM PRODĚLALA MOZKOVOU PŘÍHODU A MOZEK  HODNĚ UTRPĚL.  SPĚCHAT SE NEMÁ A ČLOVĚK BY SI MĚL  PO SOBĚ VÍC A  PEČLIVĚJI KONTROLOVAT. ASPOŇ BYCH  NEBYL A ZA  HLUPÁKA BL/BA .BUDU SE PŘÍŠTĚ VÍCE SNAŽIT.

Jakub S. 14.11.2009 10:00

Re: AIDO A HAN W,

DYŤ TO JE ÚÚPLNĚ FUK!! HLAVNÍ JE TO CO JE HLAVNÍ!

HCHO 14.11.2009 14:33

Re: AIDO A HAN W,

NAPROSTÝ SOUHLAS S JAKUBEM! VŽDYŤ TO JSOU JEN DVĚ PŘEHOZENÁ PÍSMENKA:-)

MOC ZAJÍMAVEJ ČLÁNEK V

aida 14.11.2009 17:07

Re: AIDO A HAN W,

LENKO, TO JE V POŘÁDKU, JÁ SI NIČEHO NEVŠIMLA. :-)

JINAK? DNES JSEM DĚLALA DÝŇOVOU POLÉVKU - OSMAŽIT CIBULKU S TROCHOU ČERSTVÉHO ZÁZVORU, PŘIDAT MRKEV POKRÁJENOU NA SILNĚJŠÍ KOLEČKA, TROCHU OPÉCT, PAK PŘIDAT DÝNI POKRÁJENOU NA KOSTKY, TAKY TROCHU OPÉCT. PAK PODLÍT VODOU A DUSIT DO MĚKKA. HOTOVOU ZELENINU ROZMIXOVAT NA JEMNO A VMÍCHAT SMETANU, PROHŘÁT. DOSOLIT A DOKOŘENIT PODLE CHUTI (JÁ DALA TROŠKU MUŠKÁTOVÉHO KVĚTU, BÍLÉHO PEPŘE  A MLETÉHO NOVÉHO KOŘENÍ), PODÁVAT POKAPANÉ TROCHOU OLEJE Z DÝŇOVÝCH SEMÍNEK - TO JE VELIKÁ DOBROTA, JESTLI TO NĚKDO ZNÁTE?

HanaW 15.11.2009 12:01

Re: AIDO A HAN W,

LENI, JESTLI SE SEM JESTE KOUKNES - PROBUH, ZA PREKLEPY SE NEOMLOUVEJ. JA JSEM SI TOHO TVEHO ANI NEVSIMLA, JEN JSEM CHTELA VYDAT SVEDECTVI, ZE TA POMAZANKA Z LILKU JE FAKT DOBRA.

rECEPTIKY BYLY MOC BEZVA. JSEM RADA, ZES TY DYNOVE RECEPTY DALA DO PLACU. JA SI Z ML;ADSICH LET PAMATUJU, ZE DYNE SE HLAVNE ZAVAROVALY NA TZV. ANANASOVY KOMPOT. ZASLOUZILE KUCHARKY SI TO POCHVALOVALY, ZE TO BYLO LEPSI NEZ PRAVY ANANAS. :-/

aida 15.11.2009 16:17

Re: AIDO A HAN W,

JO, TO BYLA JEDNA Z ČERNÝCH MŮR MÉHO DĚTSTVÍ. ;-)

HanaW 13.11.2009 21:25

VYBORNE

HLAVNE BABAGANOUSH - DOPORUCUJU. JE TO VYBORNE. ZNAM VERZI S BILYM JOGURTEM I BEZ A OBOJI JDE. JA VUBEC TU STREDOAZIJSKOU/STREDOMORSKOU KUCHYNI MOC RADA.

a TY ZIMNI DYNE JSOU TAKY FAJN. jEDNA DOBRA VEC JE ROZKROJIT NA PULKU  POTRIT ZEVNTR OLEJEM A POSOLIT A DAT PECT DO TROUBY DO POLOMEKA. sAMOZREJME TAKOVY TEN STRED SE SEMINKAMA SE MUSI VYDLABAT. MEZITIM SI UDELAM ZAKLAD Z CIBULE DUSENE NA MASLE. aZ DYNE KRAPET VYCHLADNOU, TAK VYDLABU, DUZINU POSEKAM, SMICHAM S CIBULKOU. a TED UZ SE FANTAZII MEZE NEKLADOU. mOJE OBLIBENA VARIANTA JE S CIBULKOU PODUSIT NECO LISTKU SALVEJE A PRIDAT DO SMESI NAMOCENE ROZINKY, OCHUTIT SOLI, PEPREM A PRIPADNE MLETYM NOVYM KORENIM.  ZALIT TROCHOU VYVARU, NAPLNIT DO VYDLABANYCH DYNI, ZASYPAT STROUHANKOU A NA VYSSI TEPLOTU ZAPECT. tY ZIMNI DYNE SE TAKY PEKNE KOMBINUJI S POMERANCEM. dO ZAKLADU PAK DAT NECO NASTROUHANE POMERANCOVE KURY, ZASTRIKNOUT POMERANCOVOU STAVOU, I TREBA KOUSKY POMERANCE MOZNO PRIDAT, NECO TYMIANU A ZAS TY ROZINKY A NOVE KORENI A PRIPADNE KRAPET HNEDEHO CUKRU. PROSTE AZ TO CHUTNA TAK AKORAT.

Zdena b.p. 13.11.2009 19:39

TAK TOHLE SE MI MOC HODÍ!

DÍKY  LENKO S. UŽ JSEM SI POZNAMENALA. PRO MNE JE NEPOUŽITELNÁ NA ROZDÍL OD LI POLÍVČIČKA. JINAK SUPER R^:-)

fallen dragonkin 13.11.2009 19:12

diky za recepty

lilky mam moc rada, vzdycky v supermarketech koukam na hromady krasne zbarvenych leskych lilku a rikam - no jo, kdyz to koupim, co s tim-

a ted vim.

i kdyz mam tri recepty na indicke jidla s lilkem z indicke rodiny kde jsem pracovala, ktere jsou taky moc dobre a uz je roky nedelala, protoze mi to pripada moc pracne kdyz jsem sama samicka.

fallen dragonkin 13.11.2009 19:35

Re: diky za recepty

ten prvni recept by se taky dal udelat, ze se lilky rozkroji podelne na pul pred vlozenim do trouby, pak se nemusi loupat, jenom se vydloube duzina.

s pita chlebem je to urcite moc dobre.

Snugi 13.11.2009 17:42

Prosba o radu

Muzete mi prosim poradit? Nikdy jsem lilek nevarila, nevim jak ma vypadat spravny zdravy jedly lilek :o)) Ma byt mekci nebo tuzsi? A jeste se "blbe" zeptam - ji se po tepelne uprave i ta slupka? Dekuji za pochopeni me neznale malickosti :o)

aida 13.11.2009 17:47

Re: Prosba o radu

Tužší, spíš menší, hodně tmavofialový a po zatlačení prstem musí pružit.

Snugi 13.11.2009 18:23

Re: Prosba o radu

Dekuji moc, jsem zvedava, jestli se s nim poperu vitezne :o)

LENKA S 13.11.2009 18:36

Re: Prosba o radu

SNUGI,  SLUPKA LILKU SE JEN OMYJE , ALE NELOUPE SE, JELIKOŽ PRÁVĚ V  TÉ SLUPCE A POD NÍ JE NEJVÍC TĚCH NEJCENNĚJŠÍCH MINERÁLŮA VITAMÍNŮ.

Snugi 16.11.2009 7:43

Re: Prosba o radu

LENI DEKUJU MOC :o)) PRO MNE JE LILEK OPRAVDU VEC NEZNAMA, ALE VY JEJ TU MOC CHVALITE, TAKZE VYZKOUSIM :o)

RenataE 13.11.2009 22:55

Re: Prosba o radu

O velikosti by se dalo diskutovat, když jsem tvořila Burekaki podle Panajotise, tak jsem proklínala malé lilky;-D S ostatními charakteristikami souhlasím, dneska jsem jeden koupila a udělám ho podle tvého odkazu.

aida 13.11.2009 16:17

LENKO,

MOC DÍK ZA INSPIRACI - LILEK I DÝNĚ JSOU U NÁS DOMA OBLÍBENÉ (A MÁM JE ZROVNA I VE SPÍŽCE), KAŽDÝ DALŠÍ RECEPT SE HODÍ.

TEĎ PÁR POZNÁMEK: 1) PASTA TAHINI SE DÁ KOUPIT VE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ A ZAS TAK MOC DRAHÁ NENÍ (TA MOJE STÁLA 55 KČ ZA 340 GR.), HLAVNĚ VZHLEDEM KE SPOTŘEBĚ SE MI TO TAK DRAMATICKÉ NEZDÁ. ORIGINÁL PASTA NENÍ NIJAK DOCHUCENÁ, JSOU TO JEN ROZEMLETÁ SEMÍNKA, ČILI ŽÁDNÝ ČESNEK ATD. 2) POZOR NA SEZAMOVÝ OLEJ, JSOU DVA - SVĚTLÝ A TMAVÝ. SVĚTLÝ JE CHUŤOVĚ NEUTRÁLNÍ A HODÍ SE I PRO TEPLOU KUCHYNI, TMAVÝ JE Z OPRAŽENÝCH SEMÍNEK, JE DOST AROMATICKÝ A POUŽÍVÁ SE SPÍŠ DO STUDENÉ KUCHYNĚ (NA SALÁTY) NEBO JAKO PIKANTNÍ DOCHUCOVADLO DO ČÍNSKÝCH JÍDEL. 3) NEJSEM SI JISTÁ, JESTLI SE DO BABAGANUŠE DÁVÁ JOGURT, SPÍŠ ASI NE. 4) TY ZAPEČENË LILKY BYCH NEPŘEDPÍKALA, PODLE MĚ BY STAČILO VYBRAT DUŽINU A DUSIT JI S OSTATNÍMI INGERIENCEMI, ALE TO JE FAKT JEN VĚC NÁZORU (VAŘÍM NĚCO Z LIKU SKORO KAĎÝ TÝDEN, TAK UŽ S NÍM MÁM MYSLÍM TROCHU ZKUŠENOSTÍ). 5) ODKAZ NA MOU - A MÉ DCERY - NEJOBLÍBENĚJŠÍ ÚPRAVU LILKU JE TADY, UŽ JSEM TO SEM DÁVALA VÍCKRÁT A JE TO OPRAVDU DOBRÉ.

Vzkaz pro YGU: dýně Hokkaido je opravdu taková ta oranžová buclatá, teď zrovna ji mají v Albertu. Jinak různé druhy dýní jsou třeba zde, zde, zde a zde.

LENKA S 13.11.2009 18:49

Re: LENKO,

AIDO, U NÁS JE VÁŽNĚ VELICE NESMNADNÉ OPATŘIT SI  COLKOLI. TY JSI PRAŽSKÁ, ALE MY, CO ŽIJEM NA VÝSPĚ CIVILIZACE, TO TAK JEDNODUCHÉ NEMÁME. INFORMOVALA JSEM SE NA  CENU TAHINI V NAŠÍ DOMAŽLICKÉ(HODINU JÍZDY  VLAKEM VZDÁLENÉ) ZDRAVÉ VÝŽIVĚ. GRAMÁŽ PASTY BYLA STEJN Á, ALE  CENA ZA NI  TÉMĚŘ DVOJNÁSOBNÁ!!  A PROTOŽE   JINÝ RECEPT NA  VYUŽITÍ TOHO MNOŽSTVÍ TAHINI PASTY NEZNÁM.A JEJÍ  TRVANLIVOST NEBUDE JISTĚ ROK, PŘIŠLO  MI TOHLE  ŘEŠENÍ EKONOMIČTĚJŠÍ. A DO TOHO  RECEPTU SE STEJNĚ  ČESNEK DÁVÁ. KDO  CHCE TAHINI NEUTRÁL,MŮŽE JI  VYROBIT I BEZ ČESNEKU.

 JÁ DĚLALA TENNRECEPT PODLE  TOHO, JAK JSEM JEJ DOSTALA OD PATRICIE. ONA TOZAS  DĚLÁ PODLE  PERŠANEK, KTERÉ VDUBAI  ŽIJÍ A ONA  SE S NIMI TÉMĚŘ  DENNĚ STÝKÁ. JAK JSEM " NAKOUPILA, TAK I PRODÁVÁM".PŘÍT SE NEBUDU, ALE NÁM TO CHUTNALO A MOC.

Li 13.11.2009 15:06

UŽ MÁM VYTIŠTĚNÝ

RECEPIS NA POLÍVKU ;-) DÍKY LENKO !! A ŠTRACHÁM A HLEDÁM VE VŠECH MLSOTNÍCÍCH PO VŠECH MOŽNÝCH A NEMOŽNÝCH POLÍVČIČKÁCH, KTERÝ JIRKA MILUJE. A ON MILUJE TY CO V NICH LŽÍCE STOJÍ - VÝVAR S NUDLEMA SICE SNÍ, ALE NENÍ TO ONO. TAKŽE ZELŇAČKY NA VŠECHNY MOŽNÝ ZPŮSOBY, GULÁŠOVKY, BRAMBORAČKY, FAZOLOFKY................ ;-D

LENKA S 13.11.2009 12:56

JEDNO OT PRO DEDE

DEDE, MĚLA A  POUŽÍVALA MAMINKA  TLAKOVÝ HRNEC? POTŘEBUJU TO VĚDĚT, ABYCH POŽADOVANÉ PŘIZPŮSOBILA  SITUACI.

Louk 13.11.2009 11:15

ZAJÍMAVÉ RECEPISY

DÍKY LENKO!! A HELEĎ, NEBYLO BY MOŽNÉ SE TROCHU ROZEPSAT O PATRICII? AMERIČANKA Z DUBAIE, ČESKY PÍŠÍCÍ I MLUVÍCÍ 8-o - URČITĚ NEJSEM SAMA, KOHO BY JEJÍ OSUD ZAJÍMAL :-).

LENKA S 13.11.2009 12:13

Re: ZAJÍMAVÉ RECEPISY

LOUK TO NAŠE SEZNÁMENÍ VZNIKLO VLASTNĚ NÁHODOUA JEŠTĚ V DOBĚ, KDY JSEM OBČAS POSLALA NĚJAKÝ RECEPT NA " CENTRUMÁCKÉ "VAŘENÍ.TAM  SE VYSKYTLO JEDNO ČESKY PSANÉ  SOS, KTERÉ SE TÝKALO STÁLE POPRASKANÉHO JABLKOVÉHO ZÁVINU.TO SOS  VYSLALA DO ÉTERU PRÁVĚ  MÁ POZDĚJŠÍ PŘÍTELKYNĚ.PODROBNOSTI  Z JEJÍHO SOUKROMÍ  A ZE ŽIVOTA V  AE TU ZVEŘEJŇOVAT NEMOHU, JELIKOŽ SI TO ANI PŘÍTELKYNĚ   NEPŘEJE. A  MÁ K TOMU SVOJE A VELICE PÁDNÉ DŮVODY.¨¨POKUD CHCEŠ ZNÁTVÍCE, POŠLU TI  VÍXCE INFORMACÍ NA TVŮJ EMÍLEK, JINAK ZDRAVÍM A DRBU UDATNÉHO UŠOUNKA PEDRÝSKA¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

YGA 13.11.2009 12:17

Re: ZAJÍMAVÉ RECEPISY

LENKO - A JAK NA TEN POPRASKANÝ ZÁVIN? MNĚ TOTIŽ TAKY RUPNE - TEDA MYSLÍM ZÁVIN Z LISTOVÉHO TĚSTA, TAŽENÝ ANI NE.

A V KAŽDÉM PŘÍPADĚ NAPIŠ PATRICII, ŽE JEJÍ RECEPTY BYLY PŘIJATY VŠEOBECNĚ KLADNĚ ;-).

LENKA S 13.11.2009 12:49

Re: ZAJÍMAVÉ RECEPISY

YVI,  TAK TO UŽ RADILA  KDESI  A KDYSI(NĚKDE V DISKUSI K MLSOTNÍKU) APINA: AŽ  NAPLNÍŠ TU ZÁVINOVOU NOHAVICI,SPOJ POCTIVĚ  TĚSTOVÉ   OKRAJE   STISKY PRSTŮ DO JAKÉHOSI HŘEBÍNKU.PAK  VEZMI NŮŽKY A NA KONCÍCH A UPROSTŘED TEN HŘEBÍNEK  JEN NĚKOLIK MÁLO  MM NASTŘÍHNI.PÁRA  PŘI PEČENÍ TĚMI NÁSTŘIHY UNIKNE A ZÁVIN E NEROZTRHNE.MÁVÁM AJJM ADRBU TOYENKU.

LENKA S 13.11.2009 19:03

OMLUVA AIDĚ,

YVI, MUSÍM SEOPRAVITA AIDĚ PŘIZNAT AUTORSTVÍ NA RADU.TU RADU OHLEDNĚ  ZÁVINU AIDĚ.  SEM  JI DÁVALA DO DISKUSE  KDYSI AIDA, NIKOLIAPINA.MÁM.HLAVU CELOU POPLETENOU A  PAMĚ´T JAK ŘEŠETO. AIDO, PROMIŇ, DOCVAKLO MI,AŽ KDYŽ JSI REAGOVALA NA LILEK .

Louk 13.11.2009 13:13

Re: ZAJÍMAVÉ RECEPISY

DÍKY LENKO, POKUD SI PŘÍTELKYNĚ PODROBNOSTI ZVEŘEJŇOVAT NEPŘEJE, MUSÍME TO RESPEKTOVAT. OVŠEM DO ČLOVĚČIN BY TO BYL URČITĚ PŘÍBĚH JAK DĚLANÝ.

LENKA S 13.11.2009 18:58

LOUK, POKUD VŠE,CO SE NYNÍ HODNĚ A NEPŘÍJEMNĚ ZAŠMODRCHALO,

DOPADNE DOBŘE  A PATRICIE  SE BUDE MOCI KONEČNĚ VRÁTIT DOUSA, URČITĚ JI POPROSÍM, ABY I VÁM NĚCO O DUBAI A  AE  POVYPRÁVĚLA.PSLOUCHÁM JEJÍ YPRÁVĚNÍ  RÁDA.NYNÍ TO NEJDE, NEOVAŽUJE  SE, DOKUD JE TAM.ANI DO EMÍLKU MI ADĚJI NIC NEPÍŠE.DYŽ JE VČR, TELEFONUJEME SI  ČASTO A HOVORY JSOU DLOUHÉ.

jiný Honza 13.11.2009 11:02

LENKO, DÍK

MLP LILEK URČITĚ NADCHNE A JÁ RÁD ZKUSÍM NĚCO NOVÉHO.

LENKA S 13.11.2009 10:29

OMLOUVÁM SE ZA POZDNÍ PŘÍCHOD,MUSELA JSEM VŠAK HNED RÁMO K ZUBODRAVCI,

MOJE ODPOVĚDI:PRO YGU A OSTATNÍ:DÝNĚ HOKAIDÓ  JE VÁŽNĚ TA HODNĚ ORANŽOVÁ DÝNĚ S TAKOVÝM TROŠKU DRSNĚJŠÍM POVRCHEM .N ENÍ TAK VODNATÁ  AKO BĚŽNÉ, U NÁS PĚSTOVANÉ  DÝNĚ.MĚLI JI NEDÁVNO V KAUFLANDU.ONA TA DÝNĚ NEUDĚLÁ Z JÍDLA BLÁTO A TAKY MÁ TROŠINKU JINOU CHU´T A SLOŽENÍ MINERÁLŮ A VITAMÍNŮ.

2. DOTAZ ODPVĚDĚLA UŽ KAROLÍNA A JÁJEN POTVRZUJU JEJÍ SLOVA.

ANO TEN PŘEDKRM JE KONZISTENCE POMAZÁNKOVÉ A MÁ  VÁŽNĚ SKVĚLOUCHUŤ

3. DÝŃOVOUPOLÉVKU LZE VŠAK  UDĚLAT I Z DÝNĚ OBYČEJNÉ A DOKONCE JSEM JI Z NOUZE ZKUSILA UDĚLAT I Z DÝNĚ  ORANŽOVÉ, ALE OKRASNÉ.CHU´T SE NEMĚNILA JAKOUKOLI DÝNI VĚTŠÍCH ROZMĚRŮ.NAKROJENOU  DÝNI LZE  DOCELA  DLOUHO UCHOVATTAK, ŽE  ŘEZ POTŘEME  DOBRÝM OLEJEM A  DÝNI DÁME NĚKAM DO  HODNĚ STUDENA.PAK LZE TAKY JEN UKRAJOVAT A ZASS POTÍRAT OLEJEM.TAKHLE NÁMJEDNA VĚTŠÍ DÝNĚ VYDRŽÍ I DELŠÍDOBU A NEZKAZÍ SE.

4. RADA PROVŠECHNY, KOMU SE PODAŘÍ SEHNAT

zana 13.11.2009 9:37

Lenko, díky

TO JSOU ZAJÍMAVÝ KOUSKY.

A TAKY SE PTÁM, KTERÁ ŽE TO JE TA HOKAIDO?;-)