28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: S dětmi v kuchyni - Burekaki podle Panajotise

Před časem jsem vám napsala recept na lilkové závitky burekaki. Dnes vám odhalím některá úskalí toho receptu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marek 8.10.2009 12:37

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

No pokud by to bylo z filmu Mazaný Filip, tak je to: "Nechte si ty vaše Kidy!"

(scéna zatčení detektiva Fila v baru policisty Kidem a Kidem)

Není nad dobrou domácí filmotéku :-D

RenataE 3.10.2009 11:03

Re: Renato - Dotaz

Hanko, já to mám rozdělené. České řízky smažím na slunečnicovém nebo na sádle, řecké burekaki a mořské potvory a podobně na olivovém - kvůli chuti. V Řecku asi o přepalování nikdy neslyšeli, protože prostě jiný olej než olivový v podstatě nepoužívají. Panajotis má ve své hotelové kuchyni pělilitrové kanystry extra virgine a virgine a leje to do všecho;-D Je pravda, že řecká kuchyně je trochu "mastnější" než jsme zvyklí, ale zase je to zdravé. Tak si vyber;-D. Řekla bych, že větší problém je s cenou, ale já si vozím olej z Řecka "ve velkém" (6-9 litrů každý rok), tak to neřeším.

A tyhle závitky jsou opravdu moc dobré, akorát pozor, aby náplň nebyla fádní, vyplatí se investovat do velmi aromatické pancetty nebo něčeho podobného.

HanaW 2.10.2009 23:44

Renato - Dotaz

Uz jsem se pokousela ptat vcera, ale zjevne se mi to neotisklo. Tyka se to smazeni v olivovem oleji. Jak ho mam rada a vydatne pouzivam, nikdy na nem nesmazim, protoze pri vyssi teplote se dost prepaluje a pri nizsi se to zas smazi pomalu a tudiz nasakne hodne oleje. Z toho duvodu smazim vic na olejich jako treba burakovy, ktery se dobre drzi i pri vyssi teplote. jakou s tim mas zkusenost?

Ale uplne jsem dostala chut na tuto krmi a lilky ja rada. ted zrovna jsou na trhu pekne velke, tak to mozna spacham. A vubec smekam pred tvou vychovou deti.V

zana 2.10.2009 17:28

Re: PRO HAHA

Jj, děkuji milému nicku haha za následnou výživnou diskuzi;-D;-DR^.

zana 2.10.2009 17:25

Re: Renato,

No, po mně meje nádobí a sporák přednosta (absolutně nevařivej, i krájení chleba se snaží nějak vyhnout;-P).  Právě proto, že nevaří, má dost nerealistický představy o tom, jak může a má kuchyň po vaření vypadat. Takže asi nevěděla;-D.

Jakub S. 2.10.2009 16:17

Re: Limonádové kidy

MMCh, nepřekladatelé: dokonale nepřeložitelné. V A  verzi asi řekl: Cut it (out)! Žalostné.

Jakub S. 2.10.2009 16:10

Limonádové kidy

Veru tak! Já a terra-san - nula bodov. Nuž, čo robiť... Účast se počítá.

MaRi 2.10.2009 15:05

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

;-) lidská paměť je ošidná - myslím, že říká: Nestojím o vaše Kidy! ;-)

terra-san 2.10.2009 14:40

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

Drobná oprava - ta načuřená replika zní: Kašlu vám na vaše Kidy!:-D 

Jakub S. 2.10.2009 12:00

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

Ano! To rozplácnutí je přidaná hodnota. Když se kydne s gustem.

Jakub S. 2.10.2009 11:59

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

Kydnout nemá chybu. Plastické, výstižné, stručné, úderné. Ne? Ano.

Eště by se to dalo říct jinak, ale ne napsat.

(Nechte si své Kidy - !) Waldo...

RenataE 2.10.2009 11:55

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

Kydnutí navíc způsobí mírné rozplácnutí nádivky, které je v tomto případě žádoucí;-D

Vave 2.10.2009 11:37

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

Milá MaRi VV, když už byl schovaný na balkóně, tak už to bylo dobré, to už jsem ho nenašla, zato ale předtím! ;-);-D;-D;-D

Vave 2.10.2009 11:36

PRO HAHA

Teď mi došlo, že by naše hraní s češtinou mohlo vyznít vůči Tobě divně. Tvůj nick neznám - asi se tu moc nevyskytuješ? Každopádně vítej, haha:-)! A navršit - to je určitě správně .... někdy. ;-)

terra-san 2.10.2009 10:58

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

Jasně, navršíme. Ale když ono to zní tak... uměřeně. Skoro blazeovaně, jako když si člověk decentně rozprostírá látkový ubrousek na kolena... :-D Jedna moje známá používala jako jednotku pro přilití malého množství tekutiny jeden cmrnd. Cítíte ten rozdíl?:-D

Bubu 2.10.2009 10:50

Re: dítka v kuchyni...

Od Jozy Břízové máme kuchařku Vaříme dětem. Taky si v ní občas listuju, ale nejvíc mne vždycky bavily fotografie rozcapeného kluka a hodného hocha u jídla (figurant byl stejný). A doma jsem měla toho rozcapence. ;-) 

RenataE 2.10.2009 10:41

Re: Renato,

Jo, košatý, to je to správné slovo. Nevěděla bys o někom, kdo by mi pak uklidil kuchyň?;-D

zana 2.10.2009 10:27

Renato,

ty tvoje vařební zážitky jsou úžasně košatýR^;-).

zana 2.10.2009 10:25

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

Kuchařská čeština je prostě úžasná věc, taky myslím, že kydnutí ničím nenahradíš;-D.

Jo a Renato, jsem ráda, že sis to včera pěkně půl-užila;-).

Bubu 2.10.2009 10:10

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

Ovšem, kydnutí je kydnutí a navršení je navršení. Navršíme třeba rajčata s olivovým olejem a bazalkou na očesnekovaný toustík (naložíme do výšky, co se na toustík vejde a dáváme pozor, ať se nesesypává), bešamelová náplň se musí kydnout, neb na lžíci drží a tím švuňkem se musí od lžíce utrhnout (viď, YGO).  Prostě kuchyňská čeština je na slovesa velmi bohatá a mezi kuchaři je jen málo jazykozpytců. 

Matylda 2.10.2009 10:05

Re: dítka v kuchyni...

To my zase v rodině dědíme kuchařku od Jozy Břízové Vaříme za maminku. Je někdy z konce padesátých nebo začátku šedesátých let a návody jsou prostě pro děti- detailní, ale pro děti pochopitelné, občas fotka, podle nich se učila vařit moje máti, já a teď Kačka:-)

Bubu 2.10.2009 10:02

Re: dítka v kuchyni...

Lívance a palčinky, ach... moje srdeční záležitost.

Já včera synkovi k narozeninové večeři dělala palačinky. A tentokrát mi asistoval, protože se je chce naučit. Je šikula, ještě trošku doladit techniku rozprostírání těsta na pánev a bude umět krásné "papírové".;-)

Ovšem kreslený recept k tomu nedostal. Na rozloučení s dětstvím (slavil poslední náctiny) dostal kytici lízátek. Byl nadšen. ;-P

MaRi 2.10.2009 9:06

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

jestlipak jsi ten bigos dobře schovala, abys naň nechodila? :-)

Xerxová 2.10.2009 9:02

Re: dítka v kuchyni...

proč náhoda - já myslím, že si o to ty lívance přímo říkajíí - děti je milují, a kolem té první třídy je nejvyšší čas pustit dítka do kuchyně...;-D No a jsi stejně "praštěná" - tj. kreslit dětem bojovky, soutěže či recepty do kuchyně je prostě normální ;-)

RenataE 2.10.2009 8:28

Re: dítka v kuchyni...

To je zajímavá náhoda, taky jsem o prázdninách kreslila recept na lívance8-o

Vave 2.10.2009 8:11

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

Ano ano! Kydnout je správně, též cmrdnout, možno i ošolíchat (např. v těstíčku). Koření se špetkami a sladí přiměřeně. Mašlovačkou se to jen tak lízne, peče se to ve střední troubě a hotové je to, až je to dozlatova. Ovšem někdy se to musí vodležet, stejně jako můj falešný bigoš, co jsem dělala včera. Co jsem ho musela před sebou ukrýt na balkón. ;-)

Milá RenátoVV, Tvá vaření a pečení s dětmi nemají chybu. Jsi bezvadná máma a Tvoje děti jsou šikulky. R^R^R^:-)VV

Xerxová 2.10.2009 8:10

dítka v kuchyni...

... jsou většinou na přizabití, ale zase vnesou radost a zvědavost a nadšení tam, kde by je jen tak někdo nehledal ;-P

Nedávno moje tchýně vytáhla schovaný "poklad" - kreslený recept na lívance, který jsem holčičkám kreslila, když ještě neuměly číst (zítra jedeme tradičně k Berounce "pouštět draky" -  neteřce je 26 ;-D). Ten papír byl úžasně opatlaný mastnými malými prstíčky ;-D

YGA 2.10.2009 7:55

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

oprava - nenavršuju - vypadla mě záporka 8-o

YGA 2.10.2009 7:55

Re: KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

No já nevím - navršíme nemá ten správný šmrnc - ono to kydnutí bude asi přesnější - např. když řeknu "kydnu do máčky trošku smetany" tak ji tam rozhodně navršuji, ale opravdu kydnu (chce to trošku švunku, neb se drží žičky jak helvít víry) ;-D;-D

haha 2.10.2009 3:48

KUCHAŘSKÁ ČEŠTINA

...,,Ten terminus technicus pro vaše ,,kydnutí,, je   n a v r š í m e   !   ...,,...