25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pivní koláč

Dobrý den všem. Po přečtení předchozího Mlsotníku s recepty na ovocné koláče od Matyldy přispívám i já svojí troškou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
reina zabuková 18.9.2009 17:57

Re: Ten rum patří do té marmelády?

nebo jako se dělala buchta ze sodovky, za mých dětských let :)

http://reina.rajce.idnes.cz/Linda/

Zdena b.p. 18.9.2009 14:11

Re: Pivo jsem ještě nepekla..

Dede, u vedlejšího stolu se ptá Pitrýsek, jestli jsi neemigrovala do pustiny. Taky něco posílala. Krásný denVV

terra 18.9.2009 13:15

Re: rum , meruňkovice, slivovice....

A hrozně pěkně to i vypadá. Chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, jak u nás v pekařství dodávají některým svým výtvorům tu vláčnost a lesk.  Jasně, byla to marmeláda s rumem, patřičně zahřátá... Expert na pečení jak je vidno nejsem, takže recept předám:-D

HanaW 18.9.2009 13:13

Re: Ten rum patří do té marmelády?

No jo, ono to pivo to pozvedne - nemyslim duchovne, ale nacechra. Zrovna jak treba sodovka do knedliku.

epulka 18.9.2009 12:32

rum , meruňkovice, slivovice....

Dobrý den všem,

rum nebo jiné, výše uvedené, patří do marmelády na naředění. Po prohřátí  natírám tuto směs na koláč. Nejen na kraje, ale i na jablka. Moc pěkně to voní a chutná.

verahost 18.9.2009 11:37

Pro Dede

Právě jsem odeslala článek i fotky z manželovy služební adresy:

hostomsky@iic.cas.cz 

Z Centra jsem to už raději nezkoušela.Snad to tentokrát došlo.

verahost 18.9.2009 11:24

Re: Pivo jsem ještě nepekla..

Dede, díky za bleskurychlou reakci. Mozná tvuj antispam zere maily z Centra. Nase připojení se ale prave predvadi ve sve nejhorsi podobe, doufam, ze se mi podari clanek odeslat. Pokud ano, hned to sem napisu.   Zdravi Vera

Dede 18.9.2009 11:13

Re: Pivo jsem ještě nepekla..

Milá Věro, vážně nic nepřišlo! Prosím pošli ještě jednou a nahlaš tady, že to odešlo. Já budu pátrat, ju? Mám strašně žravý antispam 8-o;-D (bez něj bych se ale ve spamech utopila - s mojí veřejnou adresou...)

verahost 18.9.2009 11:02

Pivo jsem ještě nepekla..

..ale určitě je to velká dobrota. Většinu jablek jsme po návratu z dovolené našli na zemi, tak se musí zpracovávat a přidávat do všeho, do čeho to jde. Zkusím i pivní koláč.

Dotaz na kohokoliv : nemá Dede jinou mailovou adresu? Psala jsem 3x v průběhu měsíce na dagmar.ruscakova@gmail.com a žádná odpověď, což se mi nezdá. Zlobí nás tu sice připojení, ale zatím každý mail svého adresáta našel. Tak nevím...

Bubu 18.9.2009 10:09

Re: Hmmm

Teď jestli to vylovím z paměti  - 5 žloutků utřít s 1 herou a 150g cukru moučky, přidat 50g nahrubo sekaných ořechů a 50g nahrubo strouhané čokolády na vaření (do robota jsem vrzla struhadlo s velkýma ďourama a postrouhala jsem to najednou), pak přidat 250 ml mléka a 300g polohrubé mouky a prdopeč. Nakonec vmíchat sníh z 5 bílků a vanilkového cukru. Peče se pomalu a dlouho. Na řezu je taková "pepř a sůl", hutnější, ale rozhodně ne dusivka. Fakt je dobrá. Chuťově trošku dobrodružná, jedno sousto spíš ořechové, druhé zase čokoládové (prostě člověk ví, jestli teď kousnul do ořechu, nebo do čokolády).;-)

Vave 18.9.2009 10:00

Re: Hmmm

Pivní těsto znám taky ze štrůdlu, ale tohle vypadá taky zajímavě! R^

Bubu VV, co je "Bedřiška"? 8-o8-o8-o

Matylda 18.9.2009 9:20

Re: Hmmm

Ne, nějaká speciál?

Xerxová 18.9.2009 9:18

Re: Ten rum patří do té marmelády?

Kolegyně v práci dělá "pivní" těsto na štrůdl - takže se spojením těsto a pivo už jsem se setkala

Bubu 18.9.2009 9:09

Hmmm

Pivní těsto vypadá zajímavě, to zkusím. Předpokládám, že rumík slouží k naředění marmošky, že aby se lépe natíralo. Podobnou směsí potírám ořechovo-kávový dortový korpus před politím čokoládou (konečná úprava a la Sacher). Taková drobnost může i vcelku obyčejný jablkový koláč povýšit o dvě kategorie.

Včera jsem pekla bábovku Bedřišku, neb synoveček nedávno reklamoval moji báječnou ořechovou, že je dobrá, ale Bedřiška to teda není. Tak jsem si vyžádala recept, byl ovšem bez legendy, takže se neví, jestli Beřiška byla kuchařka a nebo je to Bedřichova nejoblíbenější bábovka....Každopádně je fakt dobrá. Znáte Bedřišku? 

YGA 18.9.2009 8:37

Dotaz

Pochopila jsem dobře, že se marmoška namaže až na upečený koláč? A jde to namazat na ty jabka? Předpokládám jako předdotaznice, že alkahúl jde do té marmilády (to "i" je tam schválně, tak to říká můj taťka ;-)).

Hanča 18.9.2009 8:07

Re: Ten rum patří do té marmelády?

Taky jsem přemýšlela, kam s ním - jestli do marmelády nebo připíjet. :-P Každopádně koláč vypadá zajímavě, o pivním těstu jsem ještě neslyšela. R^

Matylda 18.9.2009 7:40

Ten rum patří do té marmelády?

Nějak se mi tam vytratil8-o

Jakub S. 18.9.2009 0:16

Jej! Má krásná stále zářící spolustolovnice a spolurodačka z Brnění!

Ale receptíček si přečtu a vychutnám (a vyhodnotím!) až zítra, po elektromasáži deltového svalu + úponu a při snídani... to je můj vynález: číst si při dobré mnohostranné snídani s několika sýrama a zeleninama současně soustředěně o jídlech jiných, abstraktních!