29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zátkova kuchařka (1)

Onehdy zalkala Dede, že nemá nic do Mlsotníku. Protože jsem zrovna den před tím narazila v knihovně na starou a půvabnou Zátkovu kuchařku, napadlo mě, že by nebylo špatné ji otiskovat jako nepravidelný mlsotníkový seriál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGA 19.6.2009 8:56

Super článek

A taky se mi moc líbil úvod, protože bří Zátkovi byli snad i vizionáři - viz jejich poznámka (podotýkám v roce 1930) o raketových letech 8-o;-D. Já mám ráda tyto rady, kterak se manželka má zušlechtiti a tak se svému muži zalíbiti ;-), aneb, jak říkal kdysi jeden můj svérázný kolega, "barskdo za dobrú radu aj stovku dá!".

Beda 19.6.2009 8:45

Na zpáteční cestě koupí levný italský květák

;-D;-D;-D;-D

on ten úvod vůbec nemá chybu8-o;-P ... například  "se bude tatínkovi lépe líbiti, když se vrátí osvěžená a větrem ošlehaná"  a  ještě další perly;-D

Jakub S. 19.6.2009 14:36

Re: Na zpáteční cestě koupí levný italský květák

Nu - a nemá se mu to na konec snad líbiti, ošlehaná a osvěžená ženuška? On se zatím může dáti ošlehat kavárenskými ventilátory. Co jest lepšího, než taková harmonie? - Což mi připomnělo mé křeslo u Mlsné kočky: zas jsem neobědval. To jsou lidi, no...

Li 19.6.2009 8:25

No skvěle:-)

Pánečku, to je a bude počteníčko ;-)

A sím sím dámy, byl by receptík na pikantní kapustové karbanátky???? ;-) Děkuji ;-)

Vave 19.6.2009 8:32

Re: No skvěle:-)

Bohužel, Lídošku zlatejVV, na kapustrové recept nemám, v knížce jsou jen karbonátky zelné:

půl kg zelí, 2 vejce, 1 máčená houska, 1 dcl mléka, sůl, pepř, 4-5 dkg omastku, 1 cibulka, 8 dkg slaniny, 4 lžíce Zátkovy smaženky.

Zelí očistíme, uvaříme ve slané vodě, ocedíme. Pak je vymačkáme a umeleme na strojku se slaninou i máčenou houskou. Pak přidáme pokrájenou a osmaženou cibulku, pepř, sůl, vejce a smaženku. Vše dobře promícháme. Z těsta tvoříme karbonátky, které na plocho roztlačíme a už neobalujeme. Smažíme je v rozpáleném tuku do zlata asi 10 minut.

Matylda 19.6.2009 8:39

Re: No skvěle:-)

Recept na kapustové karbenátky je tady. Já jim pikantnost dodávám česnekem, ale když se do toho přidá třeba papriková klobása, tak to taky nemá chybu:-)

Li 19.6.2009 8:43

Re: No skvěle:-)

Jujda !! U tvého mlsotníku jsem chyběla :-( Děkuju !!!!!!;-)

Vave 19.6.2009 8:41

Re: No skvěle:-)

Dávala jsem sem recept na zelné "karbonátky", ale zřejmě byl moc rasistický nebo tak něco. ;-)Psala jsem panu Wagnerovi, aby se na to podíval a příspěvek uvolnil. Ale nevím, zda mi vyhoví, protože jsem mu upřela ve jméně půlku V. :-/;-):-)

Bubu 19.6.2009 8:23

Tu knížku chci....

Teda Vave, ta knížka je perla. Poklad.8-o A mám další titul, po kterém budu v antikvariátech koukat. Díky, že jsi nás nechala ochutnat. Moc se těším se na příští díl.

Škoda, že se dnes nedá koupit hrachová mouka. Všichni vysypou do hrnce hrachovku z pytlíku a já ortodoxní můra namočím hrách, rozvařím, rozmixuju..... A nebo radši udělám hráškovou. Jediná klika, že ten hrášek nemusím louskat z lusků, ale vysypu do hrnce zmrzlý hrášek z pytlíku.

Vave 19.6.2009 8:28

Re: Tu knížku chci....

Hrachová mouka existuje, milá Bubu VV - viz příští díly. Jestli ale nechceš čekat, zagůgli si, já jsem to udělala, a byla jsem překvapená, protože jsem taky myslela, že už není. Z té mouky je tam fůra polévek, časem se k nim vrátím. Nedávala jsem recepty z hrachové mouky, protože jsem tenhle díl odesílala ještě před gůglením, a tudíž jsem je brala jako raritu.

Jaja 19.6.2009 8:30

Re: Tu knížku chci....

a nedala by sa tá hrachová múka urobiť tak, že sa pomelie /napr. na kávovom mlynku/ alebo rozmixuje sušený hrach?

Bubu 19.6.2009 9:16

Re: Tu knížku chci....

Určitě by se dal hrách umlít na mlýnku na kafe, jenže to bych měla hrachovku s kávovou příchutí. ;-P Raději zajdu do zdravé výživy a poptám se. V běžném hyper-super jsem ji nepotkala.

Matylda 19.6.2009 9:54

Re: Tu knížku chci....

Já mám hodně výkonný mixér, který na jednom programu umele i mouku ze zrní. na něm by to mělo jít.

Jaja 19.6.2009 15:26

Re: Tu knížku chci....

myslela som vyhradiť nejaký starší na takéto záležitosti ...

Matylda 19.6.2009 7:53

Vave, to jsou recepty

jak z Hvězdy- listu paní a dívek! Tchyně má několik svázaných ročníků zrovna ze třicátých let. Vždycky mě fascinovaly rady, jak býti ženou vnitřně ušlechtilou. K vnitřní ušlechtilosti si švihneme péči o domácnost, děti, zaměstnání, vymyslíme, jak ušetřiti a domov zušlechtiti- zní to jako naprostá nestíhačka a přitom to děláme běžně... No a některé ty polévkové recepty zní dobře- třeba ten s brynzou nebo italská polífka- asi vyzkouším:-)

Jakub S. 19.6.2009 21:45

Re: Vave, to jsou recepty

No a to vše k vnitřní ušlechtilosti... no neberte to!

Louk 19.6.2009 7:09

Pánijáni, Vave

to je počtení VV. Neodolala jsem a propadla se v čase o pár desítek let zpět :-). Díky!!

Ehm, jinak za sebe můžu říct - ještěže ty polotovary máme ;-).

Karolína 19.6.2009 6:48

Já jsem dneska první???

Co to, co to?

Vavísku to je úžasný nápad. Já mám doma takovou hadrovitou staročeskou kuchařku někdy ze začátku minulého století, ale jsou v ní výborné recepty. Už mne kolikrát napadlo z ní něco uveřejnit i v té češtině, ve které je psána a nějak jsem si netroufla. Ale myslím, že jsi mne dostatečně inspirovala. Přeji všem krásný den i víkend, prchám na sympozium kde budu až do sobotního večera.